Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 523

Rīgā 2020. gada 18. augustā (prot. Nr. 49 5. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2006. gada 21. novembra noteikumos Nr. 970 "Noteikumi par Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm un amatpersonu amata kandidātiem nepieciešamo veselības stāvokli un psiholoģiskajām īpašībām un veselības stāvokļa un psiholoģisko īpašību pārbaudes kārtību"

Izdoti saskaņā ar Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu
un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām
dienesta pakāpēm dienesta gaitas likuma 4. panta
3. punktu, 8. panta piekto daļu un 16. panta ceturto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2006. gada 21. novembra noteikumos Nr. 970 "Noteikumi par Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm un amatpersonu amata kandidātiem nepieciešamo veselības stāvokli un psiholoģiskajām īpašībām un veselības stāvokļa un psiholoģisko īpašību pārbaudes kārtību" (Latvijas Vēstnesis, 2006, 200. nr.; 2014, 351. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt 3. un 4. punktu aiz vārdiem "atbilstību dienestam" ar vārdiem "un amatam".

2. Svītrot 5.3. apakšpunktā vārdus "un atkārtotu pārbaudi pēc noteikta laika".

3. Izteikt 8., 9., 10. un 11. punktu šādā redakcijā:

"8. Ierodoties uz veselības pārbaudi, kandidāts komisijas darbiniekam uzrāda personu apliecinošu dokumentu, amatpersona - dienesta apliecību vai personu apliecinošu dokumentu un potēšanas pasi.

9. Komisiju vada sertificēts arodveselības un arodslimību ārsts. Komisijas sastāvā ir ārsti eksperti un speciālisti - internists, arodveselības un arodslimību ārsts, oftalmologs, otorinolaringologs, ķirurgs, neirologs, ginekologs, psihiatrs, psihologs un zobārsts.

10. Veselības pārbaudes laikā kandidātu vai amatpersonu izmeklē saskaņā ar šo noteikumu 2. un 7. pielikumā noteiktajām prasībām (ja nepieciešams, nosūta uz papildu izmeklējumiem vai uz konsultāciju pie speciālista). Izdevumus par veselības pārbaudi kandidātam un amatpersonai sedz Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centrs (turpmāk - centrs). Izdevumus par nepieciešamajiem papildu izmeklējumiem un speciālistu konsultācijām kandidāts sedz no personīgajiem līdzekļiem.

11. Papildu izmeklējumu apjomu atbilstoši darba vides faktoriem, kuri rada vai var radīt risku amatpersonas drošībai un veselībai, nosaka komisija, ņemot vērā šo noteikumu 1. pielikuma I daļas 5.1. apakšpunktā norādīto informāciju. (Minētais nosacījums neattiecas uz attiecīgu kategoriju lidmašīnu un helikopteru vadīšanu. Šādā gadījumā apskates atbilstoši nozari reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem veic sertificēti Starptautiskās civilās aviācijas organizācijas (ICAO) ārsti.)"

4. Papildināt 12. punktu aiz vārdiem "atbilstību dienestam" ar vārdiem "un amatam".

5. Papildināt 16.1 punktu aiz vārdiem "atbilstību dienestam" ar vārdiem "un amatam".

6. Izteikt 17. punktu šādā redakcijā:

"17. Komisija pēc kandidāta vai amatpersonas veselības un psiholoģisko īpašību pārbaudes aizpilda šo noteikumu 1. pielikuma II daļu. Kandidāta/amatpersonas veselības pārbaudes lapas vienu eksemplāru uzglabā Iekšlietu ministrijas poliklīnikas attiecīgās personas medicīniskajā dokumentācijā, bet otru eksemplāru:

17.1. par kandidātu iesniedz iestādei, kura viņu nosūtījusi uz komisiju. Iestāde viena mēneša laikā informē centru par kandidāta pieņemšanu dienestā;

17.2. par amatpersonu iesniedz centram, kurš pēc veselības kartes izgatavošanas un veselības stāvokļa pārbaudes rezultātu apkopošanas nodod to iestādei, kura amatpersonu nosūtījusi uz komisiju."

7. Izteikt 19. punktu šādā redakcijā:

"19. Ja kandidāts vai amatpersona nepiekrīt komisijas atzinumam, attiecīgajai personai ir tiesības piecu darbdienu laikā no informācijas saņemšanas dienas vērsties pie komisijas vadītāja ar lūgumu pārskatīt atzinumu. Komisijas vadītājs sasauc komisijas speciālistu konsīliju un 10 darbdienu laikā izvērtē atzinuma pamatotību, kā arī izskaidro to pārbaudāmajai personai. Ja nepieciešams, komisijas speciālistu konsīlijs nosaka un komisijas vadītājs vai komisijas vadītāja vietnieks norīko personu uz papildus veicamiem izmeklējumiem vai speciālistu konsultācijām. Pēc tam kad tiek saņemta papildu informācija par personas veselības stāvokli, atkārtoti tiek sasaukts komisijas speciālistu konsīlijs un sniegts atzinums. Ja speciālistu viedokļi atšķiras, noteicošais ir komisijas vadītāja vai komisijas vadītāja vietnieka viedoklis. Galīgo atzinumu pēc visu saņemto viedokļu apkopošanas pieņem komisijas vadītājs, un šis atzinums nav pārskatāms."

8. Papildināt II nodaļu ar 19.1 un 19.2 punktu šādā redakcijā:

"19.1 Ja obligātās veselības pārbaudes laikā amatpersona nepiekrīt kāda speciālista atzinumam, personai ir tiesības piecu darbdienu laikā no attiecīgās informācijas saņemšanas dienas vērsties pie komisijas vadītāja ar lūgumu pārskatīt šo atzinumu. Komisijas vadītājs 10 darbdienu laikā izvērtē attiecīgā speciālista atzinuma pamatotību un, ja nepieciešams, nosūta amatpersonu papildu pārbaudei pie cita tā paša profila speciālista komisijā vai citā ārstniecības iestādē. Galīgo atzinumu pēc visu saņemto viedokļu apkopošanas pieņem komisijas vadītājs, un šis atzinums nav pārskatāms.

19.2 Ja amatpersona atsakās no veselības pārbaudes vai tās daļas, komisijas speciālista nozīmētās izmeklēšanas vai apskates, psiholoģiskās vai psihofizioloģiskās izmeklēšanas, kā arī neievēro komisijas speciālista noteiktos termiņus izmeklējumu vai apskates veikšanai, komisijas vadītājs vai komisijas vadītāja vietnieks par to informē iestādi, kura amatpersonu nosūtījusi uz komisiju."

9. Izteikt 22. punktu šādā redakcijā:

"22. Psihologs pārbauda kandidāta adaptācijas spējas, psiholoģisko un morālo noturību, komunicēšanas spējas un psiholoģiskās īpašības un, ja nepieciešams, veic psihofizioloģisko izmeklēšanu. Pēc rezultātu apkopošanas sniedz speciālista atzinumu par kandidāta atbilstību dienestam."

10. Izteikt 27.3.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"27.3.1. pamatojoties uz iestādes lēmumu par pārbaudes nepieciešamību, ja amatpersonai būtiski mainās dienesta apstākļi uz tādiem, kuros noteiktas augstākas veselības stāvokļa un psiholoģisko īpašību prasības, vai pamatojoties uz iestādes lēmumu par pārbaudes nepieciešamību, ja amatpersonai ir ilgstoša darbnespēja vai iespējamas šo noteikumu 3. pielikumā minētās veselības problēmas, kuras jāizvērtē komisijai;".

11. Papildināt noteikumus ar 27.1 punktu šādā redakcijā:

"27.1 Iestāde nosūtījumu uz obligāto periodisko veselības pārbaudi amatpersonai var atlikt:

27.1 1. uz amatpersonas pārejošas darbnespējas laiku;

27.1 2. uz amatpersonas grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku;

27.1 3. uz amatpersonas bērna kopšanas atvaļinājuma laiku;

27.1 4. uz amatpersonas ar dienesta pienākumu izpildi saistītas prombūtnes laiku;

27.1 5. uz laiku, kamēr amatpersona atstādināta no amata pienākumu izpildes saskaņā ar Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likuma 14. panta pirmo, otro un trešo daļu;

27.1 6. uz laiku, kamēr amatpersona atrodas dienestā, neieņemot noteiktu amatu."

12. Izteikt 29. punktu šādā redakcijā:

"29. Veselības pārbaudes laikā amatpersonai veic psiholoģisko īpašību pārbaudi, ja šo izmeklējumu nepieciešamību nozīmējis komisijas psihiatrs, psihologs vai arodveselības un arodslimību ārsts. Ja nepieciešams, veic psihofizioloģisko izmeklēšanu. Pēc izmeklēšanas psihologs sniedz atzinumu par amatpersonas atbilstību amata pienākumu veikšanai."

13. Izteikt 31. punktu šādā redakcijā:

"31. Komisija atzinuma sniegšanu par amatpersonas veselības stāvokļa atbilstību dienestam un amatam var atlikt ne vairāk kā trīs reizes viena gada laikā, skaitot no ikgadējās pārbaudes datuma, ja konstatēts, ka nepieciešama papildu izmeklēšana vai jāturpina ārstēt saslimšanu. Šādā gadījumā komisija nosaka atkārtotas pārbaudes laiku, informē par to iestādi, kā arī par amatpersonas spēju veikt dienesta un amata pienākumus. Atkārtotu pārbaudi komisija var neveikt pilnā apjomā."

14. Izteikt 33. un 34. punktu šādā redakcijā:

"33. Iestāde par saņemto atzinumu amatpersonu informē personīgi vai nosūta informāciju uz amatpersonas norādīto elektroniskā pasta adresi. Ja komisija atzinumam pievienojusi amatpersonai adresētu informāciju, iestāde aploksni neatvērtu nodod amatpersonai.

34. Ja amatpersonai veselības pārbaudes laikā konstatēti garīgās veselības traucējumi, kuru dēļ nav pieļaujama dienesta ieroča nēsāšana vai paaugstinātas bīstamības avota izmantošana un kuri nav savienojami ar dienesta pienākumu izpildi, vai līdz ārstēšanās pabeigšanai vai stāvokļa stabilizācijai atzinuma sniegšana par veselības stāvokļa atbilstību dienestam un amatam ir atlikta, psihiatrs, kurš konstatējis minētos garīgās veselības traucējumus, nekavējoties informē komisijas vadītāju. Komisijas vadītājs nekavējoties informē iestādi, kura amatpersonu nosūtījusi uz pārbaudi."

15. Papildināt noteikumus ar 34.1 punktu šādā redakcijā:

"34.1 Ja amatpersonai veselības pārbaudes laikā konstatēta iespējama narkotisko un psihotropo vielu klātbūtne organismā, izmeklējumu paraugus nosūta ķīmiski toksikoloģiskai izmeklēšanai un pēc rezultātu saņemšanas atkārtoti izvērtē amatpersonas veselības stāvokļa atbilstību dienestam un amatam. Ja ķīmiski toksikoloģiskā izmeklēšanā narkotisko un psihotropo vielu klātbūtne organismā nav konstatēta, komisija atzinumu var sniegt bez amatpersonas klātbūtnes."

16. Izteikt 35. punktu šādā redakcijā:

"35. Ja amatpersonai veikta veselības pārbaude šo noteikumu 27.1. un 27.2. apakšpunktā minētajos gadījumos, komisijas atzinumu par amatpersonas veselības stāvokļa atbilstību dienestam un amatam vai pēc noteikta laika nepieciešamu veselības pārbaudi paraksta komisijas vadītājs vai komisijas vadītāja vietnieks, vai sertificēts arodveselības un arodslimību ārsts."

17. Aizstāt 36. punktā vārdus "tikai komisijas vadītājs" ar vārdiem "komisijas vadītājs vai komisijas vadītāja vietnieks".

18. Aizstāt 1. pielikuma I daļas "Nosūtījums uz Iekšlietu ministrijas Centrālo medicīniskās ekspertīzes komisiju" 5.1. apakšpunktā vārdus "atbilstoši normatīvajiem aktiem par obligāto veselības pārbaužu veikšanas kārtību" ar vārdiem un skaitļiem "Ministru kabineta 2006. gada 21. novembra noteikumu Nr. 970 "Noteikumi par Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm un amatpersonu amata kandidātiem nepieciešamo veselības stāvokli un psiholoģiskajām īpašībām un veselības stāvokļa un psiholoģisko īpašību pārbaudes kārtību" 7. un 8. pielikums".

19. Svītrot 1. pielikuma I daļas "Nosūtījums uz Iekšlietu ministrijas Centrālo medicīniskās ekspertīzes komisiju" 5.2.3. apakšpunktā vārdu "psihofizioloģiska".

20. Izteikt 1. pielikuma II daļas "Atzinums par kandidāta/amatpersonas veselības stāvokļa atbilstību dienestam un amatam" 3. un 4. punktu šādā redakcijā:

"3.  Atzinuma sniegšana atlikta

Nepieciešama atkārtota pārbaude komisijā pēc ______ mēnešiem

Atbilst/neatbilst (atbilstošo atzīmēt) ____ amatu grupas prasībām

4. Rekomendācijas iestādei

4.1. līdz atkārtotai veselības pārbaudei amatpersona atbrīvojama no:

4.1.1.  fiziskās sagatavotības pārbaudes

4.1.2.  speciālās fiziskās sagatavošanas spēka paņēmienu lietošanai

4.1.3.  ieroča un cita paaugstinātas bīstamības avota izmantošanas

4.2.  dienesta pienākumu izpildē jāievēro _______________________".

21. Izteikt 1. pielikuma II daļas "Atzinums par kandidāta/amatpersonas veselības stāvokļa atbilstību dienestam un amatam" paraksta zonu šādā redakcijā:

"Komisijas vadītājs/komisijas vadītāja vietnieks/sertificēts arodveselības un arodslimību ārsts  
 

(vārds, uzvārds)

   
Datums     Paraksts   ".

22. Izteikt 2. pielikumu šādā redakcijā:

"2. pielikums 
Ministru kabineta 
2006. gada 21. novembra
noteikumiem Nr. 970

Veselības pārbaudē veicamie izmeklējumi

Nr.
p. k.

Pārbaudes veids

Pārbaudes biežums

1. Internists, arodveselības un arodslimību vai vispārējās prakses ārsts Pieņemot dienestā, turpmāk - reizi gadā
2. Ginekologs, dzemdību speciālists Pieņemot dienestā (vai ginekologa, dzemdību speciālista izziņa ar apskates datiem), turpmāk - atbilstoši indikācijām*
3. Ķirurgs vai traumatologs Pieņemot dienestā, turpmāk - reizi gadā
4. Neirologs Pieņemot dienestā, turpmāk - atbilstoši indikācijām vai atbilstoši amata pienākumiem*
5. Oftalmologs Pieņemot dienestā, turpmāk - atbilstoši indikācijām vai atbilstoši amata pienākumiem*
6. Otorinolaringologs Pieņemot dienestā, turpmāk - atbilstoši indikācijām vai atbilstoši amata pienākumiem*
7. Psihiatrs Pieņemot dienestā, turpmāk - reizi gadā
8. Psihologs Pieņemot dienestā, turpmāk - atbilstoši indikācijām vai atbilstoši amatam vai iestādes norādījumam*
9. Zobārsts Pieņemot dienestā
10. Psihofizioloģiskā izmeklēšana Atbilstoši amata pienākumiem vai psihiatra, psihologa, arodveselības un arodslimību ārsta noteiktajām indikācijām
11. Plaušu digitālā rentgenogramma Pieņemot dienestā, turpmāk - reizi gadā (vai izziņa ar veikta izmeklējuma datiem)
12. Deguna blakusdobumu rentgenogramma Pieņemot dienestā - atbilstoši amata pienākumiem
13. Redzes pārbaude Reizi gadā
14. Acs spiediena mērīšana Reizi gadā personām pēc 40 gadu vecuma
15. Mutes dobuma (zobu) pārbaude Reizi gadā
16. Audiometrija Pieņemot dienestā, turpmāk - reizi gadā
17. Ārējās elpošanas funkciju pārbaude (ĀEF) Atbilstoši amata pienākumiem
18. Elektrokardiogramma (12 novadījumos ar aprakstu) Pieņemot dienestā, turpmāk - reizi gadā personām pēc 30 gadu vecuma
19. Veloergometrija jeb fiziskās slodzes tests Ieceļot I amatu grupas I A apakšgrupas amatā, turpmāk - reizi trijos gados
20. Vestibulārā aparāta izmeklēšana Atbilstoši amata pienākumiem
21. Pilna asins aina Pieņemot dienestā, turpmāk - reizi gadā
22. Urīna analīze ar stripu Pieņemot dienestā, turpmāk - reizi gadā
23. Glikoze asinīs Pieņemot dienestā, turpmāk - reizi gadā
24. Alanīnaminotransferāze (ALAT) Pieņemot dienestā, turpmāk - reizi gadā
25. Gamma glutamiltransferāze (GGT) Pieņemot dienestā, turpmāk - reizi gadā
26. Horiongonadotropā hormona līmenis asinīs (HCG) Pieņemot dienestā
27. Narkotisko un psihotropo vielu lietošanas pārbaude ar ekspresdiagnostiskiem testiem Pieņemot dienestā, turpmāk - atbilstoši indikācijām vai izlases veidā pēc nejaušības principa*
28. Papildizmeklējumi vai citu speciālistu apskates, kas nepieciešamas atzinuma sniegšanai Atbilstoši komisijas nosūtījumam vai darba vides riska faktoriem
Piezīme. *Ar komisijas vadītāja, arodveselības un arodslimību ārsta vai cita komisijas speciālista nosūtījumu."

23. Svītrot 3. pielikuma 3. punktu.

24. Svītrot 3. pielikuma 5.1. apakšpunktā vārdus "apgrūtina apģērba valkāšanu un uzkabes nēsāšanu".

25. Svītrot 3. pielikuma 8. punktu.

26. Izteikt 3. pielikuma 12. punktu šādā redakcijā:

"12. Psihiski uzvedības traucējumi psihoaktīvu vielu lietošanas dēļ

Vērtējums stingri individuāls, ņemot vērā anamnēzi, narkologa un citu nepieciešamo speciālistu slēdzienus, ķīmiski toksikoloģisko izmeklējumu datus

12.1.  atkarības sindroms (aktīvs vai anamnēzē), uzvedības vai psihotiski traucējumi N N N N N N
12.2.  psihoaktīvu vielu kaitējoši pārmērīga lietošana vai akūta intoksikācija anamnēzē.

Pozitīvs tests uz narkotiskajām un psihotropajām vielām (neatkarīgi no vielu lietošanas iemesla)

N N N A* A* A*"

27. Izteikt 3. pielikuma 37.3. apakšpunktu un 38. punktu šādā redakcijā:

37.3.  redzes asums katrā acī bez korekcijas zemāks par 0,3. Redzes asums ar korekciju zemāks par 0,9 vienā acī un zemāks par 0,8 otrā acī.

* Ieceļot IA apakšgrupas amatā, redzes asums katrā acī bez korekcijas ne zemāks par 0,5, bet ar korekciju - ne zemāks par 1,0 vienā acī un ne zemāks par 0,8 otrā acī.

*Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm/kandidātiem pieļaujamais redzes asums bez korekcijas - ne zemāks par 0,2 katrā acī, redzes asums ar korekciju zemāks par 0,9 vienā acī un zemāks par 0,8 otrā acī

N D D D* D D

38.  Krāsu redzes traucējumi
38.1.  dihromāzija, A un B tipa anomālā trihromāzija N N D N N D
iestāde var noteikt izņēmumu noteiktam amatam (darbam), kuram nav nepieciešama krāsu redze
38.2.  C tipa anomālā trihromāzija D D D D D D
nav derīgi dienestam amatos (darbos), kuros nepieciešama niansēta krāsu redze (piemēram, robežšķērsošanas vietā ar personu dokumentu pārbaudi)"

28. Izteikt 3. pielikuma 54. punktu šādā redakcijā:

"54.  Bronhiālā astma

Derīgumam dienestā individuāls vērtējums, ņemot vērā pneimonologa atzinumu un amata pienākumus

54.1.  smaga N N N N N N
54.2.  vidēji smaga, persistējoša, kontrolēta N N N N D* D
54.3.  epizodiska, kontrolēta, viegla, persistējoša, kontrolēta N N D* D* D* D
54.4.  anamnēzē bez simptomiem trīs un vairāk gadu, bez orgānu un sistēmu funkciju traucējumiem (I A apakšgrupas amatā nederīgi, citiem amatiem vērtē individuāli) N D* D* D* D D"

29. Izteikt 3. pielikuma 57. punktu šādā redakcijā:

"57.  Zobu kariess (vairāk par 6 bojātiem zobiem, ieskaitot zobu saknes)

Atzinumu atliek, ja netiek pildīti iepriekšējās veselības pārbaudes norādījumi par mutes dobuma sanācijas nepieciešamību un mutes dobuma stāvoklis kopš iepriekšējās pārbaudes ir pasliktinājies

N N N D* D* D*"

30. Papildināt 3. pielikumu ar 59.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"59.3.  nelielas nabas trūces, bez funkciju traucējumiem ar trūces vārtu atveri līdz 0,7 cm N N D A D D"

31. Svītrot 3. pielikuma 67. punktā vārdus "kā arī apgrūtina apģērba un apavu valkāšanu".

32. Izteikt 3. pielikuma piezīmi D un A šādā redakcijā:

"D - veselības stāvoklis atbilst (derīgs) dienestam un amatam.

A - atliek atzinuma sniegšanu par veselības stāvokļa atbilstību dienestam un amatam. Atzinumu sniedz pēc ārstēšanas pabeigšanas vai stāvokļa stabilizācijas, kad zināmas slimības vai traumas sekas."

33. Papildināt 5. pielikuma I daļas "Vispārīgās ziņas" 5. punktu aiz vārda "tālrunis_____________" ar vārdiem "elektroniskā pasta adrese (ja atzinumu vēlas saņemt elektroniski) __________________________________________".

34. Svītrot 5. pielikuma II daļas "Veselības stāvokļa novērtējums" 6. punkta ievaddaļā vārdu "(urologs)".

35. Aizstāt 5. pielikuma II daļas "Veselības stāvokļa novērtējums" 7. punkta ievaddaļā vārdus "(arodslimību ārsts)" ar vārdiem "(arodveselības un arodslimību ārsts)".

36. Papildināt 6. pielikumu aiz vārdiem "Amatpersonas tālruņa nr. _____________" ar vārdiem "Amatpersonas elektroniskā pasta adrese _______________________________________________________________".

37. Papildināt noteikumus ar 7. un 8. pielikumu šādā redakcijā:

"7. pielikums 
Ministru kabineta
2006. gada 21. novembra
noteikumiem Nr. 970

Veselībai kaitīgie darba vides faktori

Nr.
p. k.

Kaitīgie darba vides faktori

Laboratoriskie un funkcionālie izmeklējumi

(izmeklējumu neveic, ja tas veikts atbilstoši šo noteikumu 2. pielikumam)

1. Ķīmiskie faktori
1.1. Metāli un metaloīdi
1.1.1. Alumīnijs un tā savienojumi PAA, ĀEF
1.1.2. Antimons un tā savienojumi PAA
1.1.3. Arsēns un tā savienojumi PAA, bilirubīns, aspartātaminotransferāze (ASAT),

ALAT, plaušu rentgenoloģisks izmeklējums (Rtg plaušām)

1.1.4. Bārijs un tā savienojumi PAA, kālijs asinīs
1.1.5. Berilijs un tā savienojumi PAA, Rtg plaušām
1.1.6. Cinks un tā savienojumi PAA
1.1.7. Dzīvsudrabs un tā savienojumi PAA
1.1.8. Fosfors un tā savienojumi
1.1.8.1. Dzeltenais fosfors un tā savienojumi PAA, bilirubīns, ASAT, ALAT, žokļu Rtg reizi trijos gados, ja stāžs lielāks par pieciem gadiem
1.1.8.2. Sarkanais fosfors un tā savienojumi PAA, bilirubīns, ASAT, ALAT
1.1.9. Hroms un hromskābe, to savienojumi un sakausējumi PAA, Rtg plaušām
1.1.10. Kadmijs un tā savienojumi PAA, urīna analīze, Rtg plaušām
1.1.11. Kobalts, tā savienojumi, analogi
1.1.11.1. kobalts un tā savienojumi PAA
1.1.11.2. cirkonijs un tā savienojumi PAA
1.1.11.3. molibdēns un tā savienojumi PAA
1.1.11.4. titāns un tā savienojumi PAA
1.1.11.5. vanādijs un tā savienojumi PAA
1.1.11.6. volframs un tā savienojumi PAA
1.1.12. Litijs un tā savienojumi PAA, urīna analīze, seruma kreatinīns
1.1.13. Mangāns un tā savienojumi Klīniskā asins aina (hemoglobīns, leikocīti, eritrocītu grimšanas ātrums) (KAA)
1.1.14. Magnijs un tā savienojumi PAA
1.1.15. Niķelis un tā savienojumi PAA, Rtg plaušām
1.1.16. Platīna grupas metāli, sudrabs, zelts, to savienojumi un sakausējumi PAA
1.1.17. Retzemju elementi: lantāns, cēzijs PAA
1.1.18. Selēns, telūrs un to savienojumi PAA
1.1.19. Sērs un tā savienojumi, tai skaitā sērogleklis PAA
1.1.20. Svins, tā neorganiskie un organiskie savienojumi, tai skaitā tetraetilsvins Svina līmeņa noteikšana asinīs
1.1.21. Tallijs un tā savienojumi PAA
1.1.22. Varš un tā savienojumi PAA, bilirubīns, ASAT, ALAT
1.2. Halogēnu neorganiskie savienojumi
1.2.1. Broms un tā savienojumi PAA
1.2.2. Fluors un tā savienojumi PAA
1.2.3. Hlors un tā savienojumi, hloru saturošie maisījumi KAA
1.2.4. Jods un tā savienojumi PAA
1.3. Ciānsavienojumi
1.3.1. Ciānūdeņradis, cianīdi (metālu cianīdi un citi cianīdi), citi ciānsavienojumi PAA
1.3.2. Izocianāti PAA
1.4. Neorganiskās gāzes
1.4.1. Slāpeklis un tā neorganiskie savienojumi, tai skaitā oksīdi, amonjaks PAA
1.4.2. Fosgēns (COCl2) PAA
1.4.3. Ozons KAA
1.4.4. Oglekļa oksīds PAA
1.5. Citas elpceļus kairinošās vielas
1.5.1. Skābes, tai skaitā sālsskābe, fosforskābe, slāpekļskābe KAA
1.5.2. Hidroksīdi, tai skaitā kālija hidroksīds, nātrija hidroksīds PAA
1.5.3. Ūdeņraža peroksīds PAA
1.6. Ogļūdeņraži un atvasinātie savienojumi
1.6.1. Alifātiskie ogļūdeņraži, tai skaitā metāns, etāns, etēns (etilēns), etīns (acetilēns), propāns, butāns, pentāns, heksāns, heptāns, oktāns, nonāns, dekāns, parafīna vasks un alicikliskie ogļūdeņraži, tai skaitā ciklopropāns, cikloheksāns, terpēni (tai skaitā terpentīns) PAA, bilirubīns, ASAT, ALAT
1.6.2. Aromātiskie ogļūdeņraži  
1.6.2.1. benzols PAA
1.6.2.2. toluols PAA
1.6.2.3. stirols PAA
1.6.2.4. citi benzola homologi, tai skaitā ksilols, etilbenzols, kumols PAA
1.6.3. Furāni, to atvasinājumi, tai skaitā furfurols, tetrahidrofurāns PAA
1.6.4. Naftalīns un tā atvasinājumi, tai skaitā hlornaftalīni PAA, bilirubīns, ASAT, ALAT
1.6.5. Halogēnogļūdeņraži  
1.6.5.1. hloroforms, tetrahlorogleklis, dihloretāns PAA, bilirubīns, ASAT, ALAT
1.6.5.2. trihloretilēns, tetrahloretilēns PAA, bilirubīns, ASAT, ALAT
1.6.5.3. metilēnhlorīds PAA, bilirubīns, ASAT, ALAT
1.6.5.4. vinilhlorīds PAA, bilirubīns, ASAT, ALAT, Rtg plaušām
1.6.5.5. polihlorinētie bifenili PAA, bilirubīns, ASAT, ALAT
1.6.5.6. citi halogēnogļūdeņraži, tai skaitā etilēnhlorīds, metilbromīds, fluoru saturošie ogļūdeņraži - freoni PAA, bilirubīns, ASAT, ALAT
1.6.6. Nitrosavienojumi un aminosavienojumi
1.6.6.1. alifātiskie aminosavienojumi, tai skaitā metilamīns, dimetilamīns, trietilamīns, etilēndiamīns, etilēnamīns, hloretilamīns, etanolamīni (tai skaitā trietanolamīns) PAA
1.6.6.2. aromātiskie amīni, tai skaitā anilīns, toluidīns, benzidīns, naftilamīns, auramīns PAA
1.6.6.3. aromātiskās rindas nitrosavienojumi un nitrozosavienojumi, tai skaitā dinitrobenzols, dinitrofenols, trinitrotoluols PAA, bilirubīns, ASAT, ALAT
1.7. Hidrazīns un tā atvasinājumi PAA
1.8. Fenoli un to atvasinājumi PAA
1.9. Alkoholi, glikoli
1.9.1. Metanols PAA
1.9.2. Butanoli, etanols, propanoli, pentanoli (amilalkoholi) PAA
1.9.3. Etilēnglikols (etāndiols) PAA
1.10. Ēteri, esteri, epoksīdsavienojumi
1.10.1. Dietilēteris, etilēnglikola ēteri (celosolvi), tai skaitā etilcelosolvs, metilcelosolvs PAA
1.10.2. Esteri, tai skaitā etilacetāts, butilacetāts PAA
1.10.3. Epoksīdi, tai skaitā epihlorhidrīns PAA
1.11. Aldehīdi un ketoni
1.11.1. Formaldehīds un citi alifātiskie aldehīdi PAA
1.11.2. Acetons, metiletilketons, metilizobutilketons, citi ketoni KAA
1.12. Organiskās skābes, to atvasinājumi (amīdi, skābju anhidrīdi)
1.12.1. Skudrskābe, etiķskābe, oksālskābe PAA
1.12.2. Akrilskābe un metakrilskābe, to esteri, nitrili PAA
1.12.3. Etiķskābes un citu organisko skābju anhidrīdi PAA
1.12.4. Ftālskābe un ftālskābes anhidrīds, to atvasinājumi PAA
1.12.5. Skābju amīdi, tai skaitā dimetilformamīds, dimetilacetamīds PAA, bilirubīns, ASAT, ALAT
1.13. Dažādas ķīmiskās vielas
1.13.1. Ķīmiskie augu aizsardzības līdzekļi PAA, bilirubīns, ASAT, ALAT
1.13.2. Ārstniecības līdzekļi (izņemot antibiotikas, fermentu preparātus un biostimulatorus) PAA
1.13.2.1. antibiotikas PAA
1.13.2.2. fermentu preparāti un biostimulatori PAA
1.13.3. Organiskās krāsvielas: azokrāsviela, antrahinon-krāsviela, ftalociāna un parafenilēndiamīnu (ursola) krāsvielas PAA
1.13.4. Plastmasas, sintētiskie sveķi  
1.13.4.1. akrila materiāli PAA
1.13.4.2. epoksīdmateriāli PAA, Piramidona reakcija
1.13.4.3. formaldehīda sveķi, fenola-formaldehīda materiāli PAA
1.13.4.4. fluoroplasti (polimēri uz fluororganisko savienojumu bāzes) PAA
1.13.4.5. poliamīdi (polimēri uz aminoskābju un diamīnu bāzes) PAA
1.13.4.6. poliesteri (dikarbonskābju un daudzvērtīgo spirtu polimēratvasinājumi) PAA
1.13.4.7. polietilēns, polipropilēns PAA
1.13.4.8. polistiroli (polimēri uz stirola un tā atvasinājumu bāzes) PAA
1.13.4.9. poliuretāni (polimēri uz izocianātu bāzes) PAA
1.13.4.10. polivinilhlorīds (polimēri uz vinilhlorīda un vinilidēnhlorīda bāzes) PAA, Rtg plaušām
1.13.4.11. sintētiskais kaučuks PAA
1.13.4.12. silīcija organiskie savienojumi un ieeļļotāji uz to bāzes PAA
1.14. Sintētiskie mazgāšanas līdzekļi PAA
2. Putekļi
2.1. Abrazīvie putekļi un abrazīvus saturošie putekļi KAA, Rtg plaušām
2.2. Augu, tai skaitā cukura, miltu, kafijas, šokolādes, un dzīvnieku, tai skaitā dzīvnieku un putnu spalvu organiskās izcelsmes putekļi KAA, ĀEF
2.3. Metālu un to sakausējumu putekļi (ja darbā saskare ar metālu pulveriem) KAA, ĀEF
2.4. Metināšanas aerosoli, gāzes griešanas aerosols KAA, ĀEF
2.5. Kaļķa un krīta putekļi KAA, ĀEF
2.6. Oglekli un tā neorganiskos savienojumus saturošie putekļi, tai skaitā ogļu, grafīta, kvēpu, dimanta putekļi KAA, ĀEF
2.7. Silīcija dioksīdu un silikātus saturošie putekļi
2.7.1. Silīcija dioksīdu saturošie putekļi KAA, ĀEF
2.7.2. Silikātus saturošie putekļi, tai skaitā stikla šķiedras, stikla un akmens vates putekļi, izņemot azbestu KAA, ĀEF
2.7.3. Azbests PAA, Rtg plaušām
3. Bioloģiskie faktori
3.1. Bioloģiskie faktori ar alergēnu īpašībām, tai skaitā alergēni ārstēšanai un diagnostikai, asins preparāti, imunobioloģiskie preparāti PAA, ĀEF
3.2. Bioloģiskie aģenti, kas var izraisīt inficēšanos, tai skaitā 2., 3. un 4. grupas bioloģiskie aģenti (baktērijas, vīrusi, sēnes, parazīti) PAA, citi laboratoriskie izmeklējumi atbilstoši iespējamai infekcijai
3.3. Lateksa izstrādājumi, tai skaitā darbs, izmantojot lateksa cimdus PAA
4. Fizikālie faktori
4.1. Jonizējošais starojums (rentgenstarojums un gamma starojums), radioaktīvās vielas un jonizējošā starojuma avoti PAA, leikocītu formula
4.2. Nejonizējošie starojumi  
4.2.1. Mākslīgais optiskais starojums  
4.2.1.1. mākslīgais ultravioletais starojums (UV), tai skaitā UV starojums, kas izdalās metināšanas procesā KAA
4.2.1.2. lāzera starojums KAA
4.2.1.3. cits mākslīgais optiskais starojums KAA
4.2.2. Dabīgais starojums, ja darbs notiek tiešu saules staru ietekmē vairāk nekā 50 % no darba laika KAA
4.2.3. Elektromagnētiskie lauki - radiofrekvenču un mikroviļņu starojums, zemas frekvences elektriskie un magnētiskie lauki KAA
4.3. Atmosfēras spiediena izmaiņas
4.3.1. Paaugstināts atmosfēras spiediens darbā, kas saistīts ar ieniršanu zem ūdens līdz 12 m dziļumam PAA, elektrokardiogramma
4.3.2. Paaugstināts atmosfēras spiediens darbā, kas saistīts ar ieniršanu zem ūdens 12 līdz 60 m dziļumā PAA, elektrokardiogramma, glikoze asinīs
4.3.3. Paaugstināts atmosfēras spiediens darbā, kas saistīts ar ieniršanu zem ūdens dziļāk par 60 m PAA, elektrokardiogramma, glikoze asinīs
4.3.4. Pazemināts atmosfēras spiediens, kas līdzinās atmosfēras spiedienam 3000 m augstumā virs jūras līmeņa vai zemāks PAA
4.4. Temperatūras izmaiņas  
4.4.1. Pazemināta temperatūra, kas zemāka par rekomendējamām temperatūrām konkrētai darba vietai, bet virs + 5 ℃ KAA
4.4.2. Pazemināta temperatūra zem + 5 ℃ KAA, aukstuma prove
4.4.3. Paaugstināta temperatūra, kas augstāka par rekomendējamām temperatūrām konkrētai darba vietai, bet zem + 39 ℃ KAA
4.4.4. Paaugstināta temperatūra virs + 39 ℃ PAA
4.4.5. Intensīvs siltuma izstarojums, ja darbs saistīts ar atrašanos tiešā siltuma izstarojuma ietekmē, tai skaitā darbs karstajos cehos PAA
4.5. Troksnis KAA, audiometrija
4.6. Ultraskaņas kontaktpārraide uz rokām KAA
4.7. Vibrācija
4.7.1. Rokas-plaukstas vibrācija KAA, aukstuma prove, vibrācijas jušana
4.7.2. Visa ķermeņa vibrācija KAA, aukstuma prove, vibrācijas jušana
4.8. Balss saišu aparāta pārslodze, ja darbs saistīts ar ilgstošu runāšanu paaugstinātā vai modificētā balsī vai dziedāšanu KAA
4.9. Fiziskas pārslodzes
4.9.1. Smagumu pārvietošana bez mehāniskām palīgierīcēm, smaguma celšana un noturēšana KAA, elektrokardiogramma
4.9.2. Atrašanās piespiedu pozā ilgāk nekā 50 % no darba laika, lokāls muskuļu sasprindzinājums, tai skaitā darbs, stāvot kājās KAA
4.9.3. Biežas kustības, ātra pārvietošanās, kas prasa izteiktu fizisku piepūli ilgāk nekā 50 % no darba laika, tai skaitā iešana, skriešana, braukšana ar velosipēdu KAA
4.9.4. Bieža, periodiska, atkārtota noliekšanās ilgāk nekā 50 % no darba laika KAA
4.9.5. Biežas, monotonas, atkārtotas kustības; darbs, kas saistīts ar ilgstošu un intensīvu lokālu muskuļu sasprindzinājumu, tai skaitā darbs ar rokām un rokas instrumentiem ilgāk nekā 50 % no darba laika KAA
4.10. Paaugstināts redzes sasprindzinājums, tai skaitā darbs ar mikroskopu, sīku detaļu saskatīšana
4.11. Darbs ar datoru (darbs ar displejiem un darbstacijām) KAA
5. Psihoemocionālie faktori
5.1. Nakts darbs KAA, elektrokardiogramma
5.2. Paaugstināta atbildība, bieža tādu svarīgu lēmumu pieņemšana, kas var būtiski ietekmēt cilvēka dzīvību vai veselību vai daudzu cilvēku dzīves kvalitāti, atbildība par lielām materiālām vērtībām KAA, elektrokardiogramma
5.3. Cits augsts psihoemocionālais stress darbā, tai skaitā psihoemocionāla pārslodze KAA, elektrokardiogramma
6. Citi darba vides riska faktori
6.1. Darbs, kas saistīts ar dzirdes sasprindzināšanu, kad skaņa tiek novadīta tieši ausī (audio austiņu lietošana) KAA
6.2. Citi iepriekš neminēti darba vides kaitīgie faktori - difenilamīns KAA

8. pielikums
Ministru kabineta
2006. gada 21. novembra
noteikumiem Nr. 970

Darbi īpašos apstākļos

Nr.
p. k.

Veicamo darbu vispārīgs raksturojums

1.

Darbs, kas tiek veikts vairāk nekā 1,5 m, bet mazāk nekā 5 m augstumā no grunts, pārseguma vai atbalsta platformas, ja šīm konstrukcijām nav aizsargnožogojuma vai darbu veikšanai nepieciešams iziet ārpus aizsargnožogojuma

2.

Darbs, kas tiek veikts vairāk nekā 5 m augstumā no grunts, pārseguma vai atbalsta platformas, ja šīm konstrukcijām nav aizsargnožogojuma vai darbu veikšanai nepieciešams iziet ārpus aizsargnožogojuma

3.

Dažādu kravas celtņu vadīšana vai tādu iekārtu apkalpošana, kas paredzētas cilvēku pacelšanai augstāk nekā 1,5 m virs zemes

4.

Stropēšanas darbi

5.

Darbs uz pārvietojamām kāpnēm, ja jāpakāpjas augstāk nekā 1,5 m

6.

Darbi ekspluatācijā esošās elektroietaisēs ar spriegumu 50 V un lielāku

7.

Darbi, kas tiek veikti slēgtās pazemes telpās, šahtās, slēgtās cisternās

8.

Spridzināšanas darbi, arī pirotehnikas spridzināšanas darbi

9.

Darbi, kurus veicot nepieciešams lietot saspiesta gaisa elpošanas aparātus ar sejas maskām"

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Iekšlietu ministrs S. Ģirģens

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2006. gada 21. novembra noteikumos Nr. 970 "Noteikumi par Iekšlietu ministrijas .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 523Pieņemts: 18.08.2020.Stājas spēkā: 21.08.2020.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 160, 20.08.2020. OP numurs: 2020/160.6
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
316823
21.08.2020
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"