Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ventspils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 9

Ventspilī 2019. gada 18. decembrī (prot. Nr. 23; 4. §)

Grozījumi Ventspils pilsētas domes 2012. gada 2. marta saistošajos noteikumos Nr. 9 "Ventspils brīvostas noteikumi"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par piesārņojumu"
24.2 panta 3. daļu

Izdarīt Ventspils pilsētas pašvaldības 2012. gada 2. marta saistošajos noteikumos Nr. 9 "Ventspils brīvostas noteikumi" ("Latvijas Vēstnesis", 2012, Nr. 59; 2014, Nr. 46; 2016, Nr. 149, 209; 2018, Nr. 190) šādus grozījumus:

1. Papildināt norādi, uz kāda likuma pamata saistošie noteikumi izdoti, aiz skaitļa un vārda "6. pantu" ar vārdiem un skaitli un likuma "Par piesārņojumu" 24.2 panta trešo daļu;

2. Papildināt 100.1. apakšpunktu:

2.1. aiz vārdiem "ķīmiskās vielas" ar vārdiem "un to maisījumus";

2.2. aiz vārdiem "naftas produktus vai" ar vārdu "bīstamas".

3. Papildināt 100.3. apakšpunktu aiz vārdiem "noteiktās vielas" ar vārdiem "un to maisījumus".

4. Papildināt ar 100.41 apakšpunktu šādā redakcijā:

"100.41 Termināļa operatoram, kas veic mazuta noliešanu no vagoncisternām uz dzelzceļa estakādēm, ir jāizmanto risinājumi, kas atbilst labāko tehnisko paņēmienu prasībām: ir jāizmanto vagoncisternu nosegvāki, krasta rezervuāriem, kuros tiek sūknēts mazuts no vagoncisternām un tajos netiek pielietota "peldošo jumtu" tehnoloģija, ir jābūt pieslēgtiem kravas izgarojumu kontroles sistēmai, kas atbilst 100.1. apakšpunktā paredzētajām prasībām un jānodrošina šo noteikumu 100.2 un 100.3. apakšpunktā ietverto prasību ievērošana.

Nav pieļaujama vagoncisternu noliešana atklātās tvertnēs.

5. Papildināt ar 140. punktu redakcijā:

"140. Termināļa operators nodrošina šo noteikumu 100.41 apakšpunktā minēto prasību izpildi ne vēlāk kā līdz 2021. gada 31. decembrim.

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja
1. vietnieks infrastruktūras jautājumos J. Vītoliņš

 

Paskaidrojuma raksts
Ventspils pilsētas domes 2019. gada 18. decembra saistošajiem noteikumiem Nr. 9 "Grozījumi Ventspils pilsētas domes 2012. gada 2. marta saistošajos noteikumos N. 9 "Ventspils brīvostas noteikumi"

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Ar Ventspils pilsētas domes 2012. gada 2. marta lēmumu Nr. 38 "Par saistošo noteikumu Nr. 9 "Ventspils brīvostas noteikumi" apstiprināšanu" ir apstiprināti Ventspils brīvostas noteikumi.

Saskaņā ar Ventspils brīvostas noteikumiem no 2018. gada 1. jūnija tiek veikts smaku monitorings, izmantojot smaku monitoringa iekārtu (e-degunu) datus. Gada laikā visvairāk smaku pārsniegumi (612 reizes) ir konstatēti mērierīcēs, kuras pieder terminālim, kas pārkrauj mazutu. Terminālis atrodas tuvu dzīvojamai zonai, un šīs smakas izsauc negatīvu ietekmi uz iedzīvotājiem. Lai samazinātu smakas, nepieciešams noteikt prasības, veicot mazuta noliešanu no vagoncisternām uz dzelzceļa estakādēm.

Pieņemot saistošos noteikumus, tika izvērtēts, vai tos ir nepieciešams attiecināt arī uz citiem likuma "Par piesārņojumu" 24.2 pantā minētajiem naftas produktiem, kā arī ķīmiskajām vielām un to maisījumiem. Balstoties uz minēto elektronisko degunu datu analīzi, tika konstatēts, ka attiecināt regulējumu uz citu produktu noliešanas operācijām no vagoncisternām uz dzelzceļa estakādēm nav pamata. Elektroniskie deguni uzrāda, ka šīs operācijas rada ievērojami mazāk traucējošo smaku. Tas visdrīzāk ir saistīts ar apstākli, ka tikai mazuts pirms šīm pārkraušanas operācijām tiek sildīts, kas rada ievērojamu smaku izplatības risku, turklāt mazuta sastāvā ir sērūdeņradis un sērorganiskie savienojumi, kuriem raksturīga īpaši nepatīkama (puvušu olu) smaka. Arī sērūdeņraža smakas uztveres slieksnis ir daudz zemāks nekā citiem savienojumiem - tikai 0,00076 mg/m3. Tāpēc tieši mazuta pārkraušana rada nepatīkamus traucējumus pilsētas iedzīvotājiem.

Tā kā, pieņemot šo regulējumu, Ventspils pilsētas domei ir jāsabalansē Ventspils iedzīvotāju un uzņēmēju intereses, regulējums tiek attiecināts tieši uz mazutu. Proti, ņemot vērā salīdzinoši ievērojamās izmaksas, kādas uzņēmējiem radīsies šo noteikumu prasību izpildei, noteikumu attiecināšana uz produktiem, kas nav galvenie nepatīkamo smaku avoti, radītu nesamērīgas izmaksas un slogu uzņēmējiem.

Turklāt ar noteikumiem ir ievērots Satversmes 91. pantā nostiprinātais tiesiskās vienlīdzības princips, jo jau iepriekš aprakstīto apsvērumu dēļ uzņēmēji, kas veic mazuta noliešanas operācijas no vagoncisternām uz dzelzceļa estakādēm, neatrodas tādos pašos vai salīdzināmos apstākļos ar uzņēmējiem, kas šādā veidā veic citu naftas produktu, ķīmisko vielu vai to maisījumu noliešanu. Paši produkti, kā arī pielietotās tehnoloģijas ir atšķirīgas un rada dažādas būtiski traucējošās smakas Ventspils pilsētā.

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi papildina Ventspils brīvostas noteikumus ar norādi, ka tie papildus Likuma par ostām 6. pantam ir izdoti arī saskaņā ar likuma "Par piesārņojumu" 24.2 panta trešo daļu.

Ņemot vērā smaku monitoringa datus, kuri norāda, ka smaku pārsniegumi visvairāk konstatēti smaku monitoringa iekārtās, kuras pieder terminālim, kas pārkrauj mazutu, Ventspils brīvostas pārvalde piesaistīja pieredzējušu kompāniju vides jautājumos, lai apzinātu naftas produktu pārkraušanas uz/no dzelzceļa cisternām tehnoloģijas Latvijā, Baltijā un Eiropā, un izstrādātu priekšlikumus.

Veicot attiecīgo izpēti, ir ieteikti pasākumi smaku samazināšanai:

1) veicot mazuta noliešanu no vagoncisternām uz dzelzceļa estakādēm, ir jāizmanto vagoncisternu nosegvāki;

2) krasta rezervuāriem, kuros tiek sūknēts mazuts no vagoncisternām un tajos netiek pielietota "peldošo jumtu" tehnoloģija, ir jābūt pieslēgtiem kravas izgarojumu emisijas kontroles sistēmai;

3) nav pieļaujama vagoncisternu noliešana atklātās tvertnēs.

Ar saistošajiem noteikumiem iepriekš minētie pasākumi smaku samazināšanai tiek iekļauti Ventspils brīvostas noteikumos.

Ar saistošajiem noteikumiem tiek paredzēts, ka termināļa operators nodrošina noteikumu 100.4.1 apakšpunktā minēto prasību izpildi ne vēlāk kā līdz 2021. gada 31. decembrim.

3. Informācija par plānoto ietekmi uz pašvaldības budžetu Neietekmēs.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Uzņēmējiem, kuri veic mazuta noliešanu no vagoncisternām uz dzelzceļa estakādēm, būs jāveic tehniski pasākumi, lai nodrošinātu prasību izpildi, savukārt pārējiem uzņēmējiem uzlabosies darba vide - samazināsies traucējošas smakas
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Informāciju par šiem saistošajiem noteikumiem var iegūt Ventspils pilsētas domē Jūras ielā 36, Ventspilī.

Saistošie noteikumi tiks nosūtīti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Saistošo noteikumu projekts izskatīts Ventspils pilsētas domes Likumības komisijā (05.09.2019.,17.12.2019.), Finanšu komitejā (12.09.2019., 17.12.2019.)

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja
1. vietnieks infrastruktūras jautājumos J. Vītoliņš

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ventspils pilsētas domes 2012. gada 2. marta saistošajos noteikumos Nr. 9 "Ventspils brīvostas .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ventspils pilsētas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 9Pieņemts: 18.12.2019.Stājas spēkā: 29.01.2020.Zaudē spēku: 13.03.2020.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 19, 28.01.2020. OP numurs: 2020/19.9
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
312214
29.01.2020
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"