Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvie noteikumi Nr. 10

Rīgā 2020. gada 21. janvārī

(Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes
sēdes protokols Nr. 3 2. p.)

Grozījumi "Normatīvajos noteikumos par kārtību, kādā persona iesniedz un Finanšu un kapitāla tirgus komisija izskata ziņojumu par finanšu un kapitāla tirgu regulējošo normatīvo aktu iespējamiem vai faktiskiem pārkāpumiem"

Izdoti saskaņā ar Finanšu instrumentu
tirgus likuma 147.6 panta trešo daļu,
Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību likuma
86.1 panta trešo daļu, Alternatīvo ieguldījumu fondu
un to pārvaldnieku likuma 86.1 panta trešo daļu,
Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas
izplatīšanas likuma 69. panta trešo daļu,
Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un
terorisma un proliferācijas finansēšanas
novēršanas likuma 83. panta otro daļu un
Kredītiestāžu likuma 106.2 panta trešo daļu

Izdarīt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2016. gada 17. augusta normatīvajos noteikumos Nr. 139 "Normatīvie noteikumi par kārtību, kādā persona iesniedz un Finanšu un kapitāla tirgus komisija izskata ziņojumu par finanšu un kapitāla tirgu regulējošo normatīvo aktu iespējamiem vai faktiskiem pārkāpumiem" (turpmāk tekstā - noteikumi) šādus grozījumus:

1. Izteikt norādi, uz kāda likuma pamata noteikumi izdoti, šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar Finanšu instrumentu tirgus likuma 147.6 panta trešo daļu, Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību likuma 86.1 panta trešo daļu, Alternatīvo ieguldījumu fondu un to pārvaldnieku likuma 86.1 panta trešo daļu, Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas likuma 69. panta trešo daļu, Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma 83. panta otro daļu un Kredītiestāžu likuma 106.2 panta trešo daļu".

2. Izteikt 1.1. punktu šādā redakcijā:

"1.1. persona iesniedz Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (turpmāk tekstā - Komisija) ziņojumu par Finanšu instrumentu tirgus likuma 147.6 panta pirmajā daļā, Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību likuma 86.1 panta pirmajā daļā, Alternatīvo ieguldījumu fondu un to pārvaldnieku likuma 86.1 panta pirmajā daļā, Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas likuma 69. panta pirmajā daļā, Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma 83. panta otrajā daļā un Kredītiestāžu likuma 106.2 panta pirmajā daļā minētajiem iespējamiem vai faktiskiem pārkāpumiem (turpmāk tekstā visi kopā arī - pārkāpumi vai katrs atsevišķi arī - pārkāpums);".

3. Izteikt 5. punkta ievaddaļu un 5.1. punktu šādā redakcijā:

"5. Ziņotājpersona ziņojumu par pārkāpumu Komisijai var iesniegt par šo noteikumu 1.1. punktā minētajiem finanšu un kapitāla tirgu regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem, izmantojot šo noteikumu pielikumā pievienoto veidlapu (turpmāk tekstā - veidlapa):

5.1. elektroniski, nosūtot uz e-pasta adresi: trauksme@fktk.lv;".

4. Papildināt 7. punktu aiz vārdiem "informāciju noformē rakstveidā" ar zīmi un vārdiem ", izmantojot veidlapu".

5. Papildināt 8.2. punktu aiz vārdiem "to noformē rakstveidā" ar zīmi un vārdiem ", izmantojot veidlapu".

6. Papildināt 10. punktu aiz vārdiem "noteikumu 5. punktā minētos saziņas kanālus" ar vārdiem "vai veidlapu".

7. Izteikt 12.1. punktu šādā redakcijā:

"12.1. pārkāpuma veidu, piemēram, pārkāpumi regulētā tirgus organizētāja darbībā, ieguldījumu pakalpojumu un blakuspakalpojumu sniegšanā, datu ziņošanas pakalpojumu sniegšanā, ieguldījumu pārvaldes pakalpojumu sniegšanā, iekšējās informācijas izmantošanā, uzskaites un turēšanas noteikumu ievērošanā, alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldnieku darbībā, apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas jomā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas jomā un kredītiestāžu darbībā, nepatiesu ziņu sniegšana vai publiska izplatīšana u.c.;".

8. Papildināt noteikumus ar 12.1.1, 12.1.2, 12.1.3 un 12.1.4 punktu šādā redakcijā:

"12.1.1 informācijas par pārkāpumu iegūšanas veidu;

12.1.2 informāciju, vai par pārkāpumu iepriekš ir ziņots Komisijai (vai citai institūcijai) un kāds bija rezultāts;

12.1.3 informāciju, kāda normatīvā akta prasības ir pārkāptas, ja ziņotājpersona to var norādīt;

12.1.4 informāciju, kādas personas vai personu grupas intereses ziņotājpersonas ieskatā ir aizskāris pārkāpums, par kuru tiek ziņots, ja ziņotājpersona to var norādīt;".

9. Papildināt noteikumus ar 12.7. punktu šādā redakcijā:

"12.7. atzīmi par ziņojuma virzību, ja ziņotājpersonas ziņojums netiek atzīts par ziņojumu, uz kura pamata jāsāk Komisijas pārbaude."

10. Papildināt noteikumus ar 13.1 un 13.2 punktu šādā redakcijā:

"13.1 Ziņotājpersona, sniedzot ziņojumu par pārkāpumu, aizpilda veidlapas 3., 5. (izņemot 5.2. un 5.3. punktu), 7. un 10. punktu, kas ir obligāti aizpildāmie veidlapas punkti. Ja ziņotājpersona atklāj savu identitāti, aizpilda veidlapas 6. punktu, kur paredzēta vieta ziņotājpersonas parakstam, izņemot gadījumus, kad ziņojums parakstīts ar drošu elektronisko parakstu.

13.2 Komisijas atbildīgais darbinieks, pieņemot ziņotājpersonas ziņojumu klātienē vai pa telefonu, aizpilda veidlapas 8. un 9. punktu, kas ir obligāti aizpildāmie veidlapas punkti."

11. Papildināt 16. punktu aiz vārdiem "vai elektroniskā pasta adresi" ar vārdiem "vai par Komisijas rīcību informē pa telefonu, ja ziņotājpersona, iesniedzot ziņojumu, izteikusi šādu lūgumu".

12. Papildināt 18. punktu aiz vārdiem "vai elektroniskā pasta adresi" ar vārdiem "vai pieprasot iesniegt nepieciešamo informāciju pa telefonu, ja ziņotājpersona šo saziņas veidu ir norādījusi kā vienīgo".

13. Svītrot 19.2. punktā vārdu "iespējamu".

14. Papildināt noteikumus ar pielikumu šādā redakcijā:

"Pielikums
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas
17.08.2016. normatīvajiem noteikumiem Nr. 139

Ziņojums par pārkāpumu finanšu un kapitāla tirgus sektorā

Ziņotājpersona
Fiziskās personas vārds, uzvārds  
Juridiskās personas nosaukums  

Vēlos palikt anonīms (šādā gadījumā nav nepieciešams norādīt vārdu, uzvārdu vai juridiskās personas nosaukumu)

2. Adrese, e-pasts, telefona numurs vai cita kontaktinformācija (ja ziņotājpersona vēlas to norādīt)

3. Informācijas par pārkāpumu iegūšanas veids*

Saistībā ar darba pienākumu veikšanu:

Vai par pārkāpumu ir ziņots iekšēji darbavietā?

Rezultāts
Neatrodoties darba tiesiskajās attiecībās, bet pamatojoties uz profesionālajām zināšanām, ir/bija iespēja saprast notiekošo no iekšienes un par to apkopot informāciju Cits

 

4. Vai par pārkāpumu iepriekš ir ziņots Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (vai citai institūcijai) un kāds bija rezultāts?

Institūcija, kurai iepriekš ziņots  
Rezultāts
(lūdzam norādīt informāciju par rezultātu gan tad, ja ziņojums tika izskatīts pēc būtības, gan tad, ja vispār netika saņemta atbilde vai ziņojums, piemēram, pēc būtības netika izskatīts)

5. Informācija par pārkāpumu*

5.1. Pārkāpuma veids, piemēram, pārkāpumi regulētā tirgus organizētāja darbībā, ieguldījumu pakalpojumu un blakuspakalpojumu sniegšanā, datu ziņošanas pakalpojumu sniegšanā, ieguldījumu pārvaldes pakalpojumu sniegšanā, iekšējās informācijas izmantošanā, uzskaites un turēšanas noteikumu ievērošanā, alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldnieku darbībā, apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas jomā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas jomā un kredītiestāžu darbībā, nepatiesu ziņu sniegšana vai publiska izplatīšana u.c.

5.2. Kāda normatīvā akta prasības, Jūsuprāt, ir pārkāptas (ja ziņotājpersona šādu informāciju var norādīt)

5.3. Kādas personas vai personu grupas intereses, Jūsuprāt, ir aizskāris pārkāpums, par kuru Jūs ziņojat (ja ziņotājpersona šādu informāciju var norādīt)

5.4. Pārkāpumu identificējoša informācija (apraksts), piemēram, darījuma apraksts u.c.

5.5. Informācija par personu, par kuru ir aizdomas, ka tā ir izdarījusi pārkāpumu (piemēram, personu identificējoša informācija, ja tāda ziņotājpersonai ir zināma)

5.6. Ziņas par apstākļiem, kas ir pamatā aizdomām, ka persona, par kuru ir iesniegts ziņojums, ir izdarījusi pārkāpumu

5.7. Cita informācija, kas var būt nozīmīga, izvērtējot pārkāpumu, piemēram, kurām personām vēl varētu būt zināma kāda informācija par pārkāpumu u.c.

5.8. Norāde, vai ziņotājpersona vēlas saņemt informāciju par Finanšu un kapitāla tirgus komisijas rīcību pēc ziņojuma par pārkāpumu izskatīšanas (tikai gadījumā, ja ziņotājpersona sevi ir identificējusi)

6. Ziņotājpersonas paraksts*  
7. Datums  

8. Ja ziņojums pieņemts pa tālruni vai klātienē, norāde par atbildīgās personas vārdu, uzvārdu un paraksts**

9. Norāde par ziņojuma iesniegšanas veidu (pa tālruni, klātienē)**

10. Ja mans ziņojums netiek atzīts par ziņojumu, uz kura pamata jāsāk pārbaude***:

10.1. Piekrītu, ka manu ziņojumu tālāk skata kā personas iesniegumu vispārējā kārtībā
10.2. Nepiekrītu, ka manu ziņojumu tālāk skata kā personas iesniegumu vispārējā kārtībā

* Obligāti aizpildāmā informācija, izņemot veidlapas 5.2. un 5.3. punktu. Ja ziņotājpersona vēlas atklāt savu identitāti, tad obligāti ir jāaizpilda arī veidlapas 6. punkts "Ziņotājpersonas paraksts", izņemot gadījumus, kad ziņojums parakstīts ar drošu elektronisko parakstu.

** Obligāti aizpildāmā informācija, ja ziņojums iesniegts pa tālruni vai klātienē. Šo informāciju aizpilda Finanšu un kapitāla tirgus komisijas atbildīgais darbinieks.

*** Obligāti aizpildāmais lauks. Ja ziņotājpersona norāda, ka tā vēlas, lai tās ziņojums tiek izskatīts vispārējā iesniegumu izskatīšanas kārtībā, tā, sniedzot šo apliecinājumu, vienlaikus apliecina, ka saprot, ka tās iesniegums vairs netiek izskatīts atbilstoši Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 17.08.2016. normatīvo noteikumu Nr. 139 "Normatīvie noteikumi par kārtību, kādā persona iesniedz un Finanšu un kapitāla tirgus komisija izskata ziņojumu par finanšu un kapitāla tirgu regulējošo normatīvo aktu iespējamiem vai faktiskiem pārkāpumiem" prasībām."

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja S. Purgaile

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi "Normatīvajos noteikumos par kārtību, kādā persona iesniedz un Finanšu un kapitāla .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija Veids: noteikumi Numurs: 10Pieņemts: 21.01.2020.Stājas spēkā: 28.01.2020.Zaudē spēku: 12.01.2021.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 18, 27.01.2020. OP numurs: 2020/18.2
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
312199
28.01.2020
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"