Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes
Kārtības policijas pārvaldes
Atļauju sistēmas nodaļas lēmums Nr.128

Rīgā 2019.gada 10.septembrī

Par šaujamieroču glabāšanas atļaujas Nr.4340/04 anulēšanu

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes (turpmāk - VP RRP KPP) Atļauju sistēmas nodaļa, izskatot šaujamieroču īpašnieka Sergeja Markova, dzimis 1954.g., (personai nav deklarētās dzīvesvietas adreses), uzskaites lietā Nr.4340/04 esošos dokumentus un pārbaudes materiālus,

KONSTATĒTS:

Sergejam Markovam, dzimis 1954.g., VP RRP KPP Atļauju sistēmas nodaļā ir reģistrēti medību šaujamieroči, un izsniegta šaujamieroču glabāšanas atļauja Nr.4340/04 ar derīguma termiņu uz nenoteiktu laiku.

Saskaņā ar "Ieroču aprites likuma" 89.panta "Ieroču, munīcijas, to sastāvdaļu un speciālo līdzekļu aprites kontrole" 1.daļu, kura nosaka, ka Valsts policija kontrolē, kā fiziskās un juridiskās personas, kurām Valsts policija izsniegusi šajā likumā minētās atļaujas un licences komercdarbībai ar ieročiem, munīciju, to sastāvdaļām un speciālajiem līdzekļiem, ievēro ieroču, munīcijas, to sastāvdaļu un speciālo līdzekļu aprites noteikumus; 2.daļu, kas nosaka, ka fiziskajai un juridiskajai personai pēc policijas darbinieka vai tādas iestādes amatpersonas pieprasījuma, kuras kompetencē ietilpst ieroču aprites kontrole, ir jāuzrāda ierocis, munīcija, to sastāvdaļas, speciālais līdzeklis un attiecīgā ieroča atļauja; 3 daļu, kura paredz, ka Valsts policijas darbiniekam ir tiesības, iepriekš nebrīdinot, pārbaudīt šaujamieroču, munīcijas, to sastāvdaļu un lielas enerģijas pneimatisko ieroču glabāšanas apstākļus ieroču atļaujā vai licencē norādītajā adresē, 2019.gada 28.maijā tika nosūtīts VP RRP Rīgas Ķengaraga iecirknim Uzdevums Nr.4340/04 ar nolūku veikt pārbaudi pēc ieroča glabāšanas adreses, kā šaujamieroču īpašnieks Sergejs Markovs ievēro ieroču glabāšanas noteikumus.

2019.gada 02.augustā VP RRP KPP Atļauju sistēmas nodaļā tika saņemts no VP RRP Rīgas Ķengaraga iecirkņa Uzdevums Nr.4340/04, kurā VP RRP Rīgas Ķengaraga iecirkņa Kārtības policijas nodaļas inspektors N.Družiņins norāda, ka zvanot uz uzdevumā norādīto telefona numuru, lai norunātu laiku ieroču pārbaudei, adresāts nav sasniedzams. Izbraucot uz adresi, tika konstatēts, ka tur neviens nedzīvo. Dzīvoklī tika atstāta pavēste. 2019.gada 26.jūnijā tika saņemts telefona zvans, kur kāda personā stādījās priekšā, kā dzīvokļa īpašnieks un paskaidroja, ka pirms trīs gadiem dzīvokli izīrēja Sergejam Markovam, bet kopš tā laika viņu nav satikusi un par S.Markova atrašanās vietu neko nezina.

Veicot Sergejam Markovam personas paredzētās pārbaudes tika konstatēts, ka no 2018.gada 01.augusta viņam ir anulēta dzīvesvietas deklarācija.

"Ieroču aprites likuma" 23.panta "Ieroča atļaujas izsniegšanas aizliegumi" 13.punkts paredz, ka "šaujamieroča vai lielas enerģijas pneimatiskā ieroča iegādāšanās atļauju, glabāšanas atļauju, nēsāšanas atļauju un ieroču kolekcijas atļauju aizliegts izsniegt fiziskajai personai: kurai nav deklarētas (reģistrētas) dzīvesvietas". Savukārt minētā likuma 24.panta "Ieroča atļauju anulēšana, to darbības apturēšana un darbības atjaunošana" 1.daļas 1.punkts paredz, ka "Valsts policija anulē ieroča atļaujas vai nepagarina to derīguma termiņu, ja uz personu attiecas šā likuma 23.pantā minētie aizliegumi".

Saskaņā ar "Ieroču aprites likuma" 90.panta "Ieroču, munīcijas, to sastāvdaļu un speciālo līdzekļu izņemšana" 1.daļas 3.punktu fiziskā vai juridiskā personai, kurai anulēta ieroča atļauja, ieroci, munīciju, šaujampulveri un šaujamieroča maināmās būtiskās sastāvdaļas piecu darbadienu laikā pēc attiecīgā paziņojuma saņemšanas nodod Valsts policijai.

Saskaņā ar "Ieroču aprites likuma" 26.panta "Ieroču atļauju, ieroču un to maināmo būtisko sastāvdaļu un munīcijas nodošana Valsts policijai" 3.daļu, nododot šā panta pirmajā un otrajā daļā minētos priekšmetus, persona nodod Valsts policijai arī attiecīgo atļauju.

Ņemot vērā, ka Sergejs Markovs VP RRP KPP Atļauju sistēmas nodaļai nav sniedzis ziņas par šaujamieroču atrašanās vietu, kā arī laicīgi neziņoja Valsts policijai par šaujamieroču glabāšanas vietas maiņu, Valsts policijā nav gūta pārliecība, ka Sergejs Markovs nevar pielietot šaujamieročus ļaunprātīgi, apdraudēt sevi un sabiedrisko kārtību vai drošību.

"Ieroču aprites likuma" mērķis ir noteikt valsts un pašvaldību institūciju un privātpersonu tiesības un pienākumus attiecībā uz ieroču, munīcijas, to sastāvdaļu un speciālo līdzekļu apriti Latvijā, kā arī noteikt šo priekšmetu klasifikāciju, aizliegumus un ierobežojumus attiecībā uz šiem priekšmetiem, lai garantētu personu un sabiedrības drošību (2.pants "Likuma mērķis").

Ņemot vērā augstākminēto normatīvo aktu prasības un to, ka Sergejam Markovam nav deklarētās dzīvesvietas, jo zudis tiesiskais pamats, uz viņu ir attiecināms "Ieroču aprites likuma" 23.panta 13.punktā paredzētais aizliegums, tad Valsts policijai atbilstoši Administratīvā procesa likuma 65.panta "Apsvērumi, pieņemot lēmumu par administratīvā akta izdošanu un nosakot tā saturu" 1.daļai ir jāizdod obligātais Administratīvais akts.

"Ieroču aprites likuma" 25.panta "Lēmuma pārsūdzēšana" 2.daļa paredz, ka lēmuma par atļaujas darbības apturēšanu vai lēmuma par atļaujas anulēšanu apstrīdēšana un pārsūdzēšana neaptur tā darbību.

"Paziņošanas likuma" 11.panta "Dokumenta publiska paziņošana" 1.daļas 2.punkts paredz, ka "dokumentu publiski paziņo, ja adresāta dzīvesvieta nav deklarēta, atrašanās vieta nav zināma un nav iespējams dokumentu paziņot adresāta pilnvarotajai pārstāvim", savukārt 2.daļa nosaka, ka "iestāde dokumentu paziņo ar publikāciju oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Pašvaldība var dokumentu paziņot ar publikāciju vietējā laikrakstā un izliekot paziņojumu pašvaldības telpās. Lietderības apsvērumu dēļ papildus publikācijai oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" iestāde var izvēlēties publikāciju arī citos plašsaziņas līdzekļos."

"Paziņošanas likuma" 5.daļa paredz, ka "dokuments uzskatāms par paziņotu nākamajā darba dienā pēc tā publiskas paziņošanas."

Ņemot vērā augstākminēto un pamatojoties uz "Ieroču aprites likuma" 23.panta 13.punktu, 25.panta 2.daļu, 26.panta 3.daļu, un 90.panta 1.daļas 3.punktu, Administratīvā procesa likuma 65.panta 1.daļu, un "Paziņošanas likuma" 11.panta 1.daļas 2.punktu, 2.daļu un 5.daļu

NOLĒMU:

1. Anulēt Sergejam Markovam, dzimis 1954.g. šaujamieroču glabāšanas atļauju Nr.4340/04.

2. Normatīvajos aktos paredzētajos termiņos un kārtībā risināt jautājumu par šaujamieroču un to munīcijas nodošanu, izņemšanu un atsavināšanu.

3. Normatīvajos aktos paredzētajos termiņos un kārtībā risināt jautājumu par šaujamieroču glabāšanas atļaujas Nr.4340/04 nodošanu.

4. Par pieņemto lēmumu paziņot Sergejam Markovam, ar publikāciju oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Saskaņā ar "Ieroču aprites likuma" 25.pantu, Administratīvā procesa likuma 79.panta 1.daļu, šo lēmumu mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas var apstrīdēt Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšniekam, iesniedzot iesniegumu Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē: Gaujas ielā 15, Rīgā, LV - 1026.

Priekšnieks A.Čurkste

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par šaujamieroču glabāšanas atļaujas Nr.4340/04 anulēšanu Izdevējs: Valsts policija Veids: lēmums Numurs: 128Pieņemts: 10.09.2019.Stājas spēkā: 12.09.2019.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 185, 11.09.2019. OP numurs: 2019/185.8
Saistītie dokumenti
  • Saistītie dokumenti
309297
12.09.2019
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"