Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Attēlotā redakcija
Daugavpils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.18

Daugavpilī 2018.gada 14.jūnijā (prot. Nr.13, 14.§)
Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Daugavpils valstspilsētas administratīvajā teritorijā

(Saistošo noteikumu nosaukums grozīts ar Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 17.02.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 1)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
1. panta otrās daļas 9.1 punktu, 3. panta pirmo daļu, 1.4 daļu un
1.6 daļu, 9. panta otro daļu
(Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 17.02.2023. saistošo noteikumu Nr. 1 redakcijā)

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Daugavpils valstspilsētas administratīvajā teritorijā ar nekustamā īpašuma nodokli apliek dzīvojamo māju palīgēkas, kuru platība pārsniedz 25 m2 (izņemot garāžas), būves, kuru būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas būves, nekustamos īpašumus, kas netiek uzturēti atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai, kārtību, kādā piemēro nekustamā īpašuma nodokļa likmes, kā arī nosaka nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņu.

(Grozīts ar Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 17.02.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 1)

2. Nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu izdošanu un nekustamā īpašuma nodokļa parādu piedziņu atbilstoši saistošo noteikumu nosacījumiem veic Daugavpils pašvaldības centrālās pārvaldes (turpmāk – Centrālā pārvalde) Īpašuma pārvaldīšanas departaments (turpmāk – Departaments).

(Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 17.02.2023. saistošo noteikumu Nr. 1 redakcijā)

3. Dzīvojamo māju palīgēkas (to daļas), kuru platība pārsniedz 25 m2 un kas netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai (izņemot garāžas), ar nekustamā īpašuma nodokli neapliek.

4. Nekustamā īpašuma nodokļa likmes – 0,2% no kadastrālās vērtības, kas nepārsniedz 56 915 EUR, 0,4% no kadastrālās vērtības, kas pārsniedz 56 915 EUR, bet nepārsniedz 106 715 EUR, un 0,6% no kadastrālās vērtības daļas, kas pārsniedz 106 715 EUR, dzīvokļa īpašuma sastāvā esošai ēkas daļai, kuras lietošanas veids ir dzīvošana, un šai daļai piekrītošajai koplietošanas telpu platībai, viena dzīvokļa mājām, divu vai vairāku dzīvokļu mājām, kas nav sadalītas dzīvokļa īpašumos, kā arī telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, ja šie nekustamā īpašuma nodokļa objekti (turpmāk – objekti) netiek izmantoti saimnieciskās darbības veikšanai, izņemot valsts, pašvaldības un pašvaldības kapitālsabiedrību īpašumā vai valdījumā esošos objektus, piemēro:

4.1. fizisko personu īpašumā, tiesiskajā valdījumā vai lietošanā esošajiem objektiem, ja objektā taksācijas gada 1.janvārī plkst.0.00 dzīvesvieta ir deklarēta vismaz vienai personai. Ja objektā taksācijas gada 1.janvārī plkst.0.00 dzīvesvieta nav deklarēta nevienai personai, piemēro nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5% apmērā no objekta kadastrālās vērtības, izņemot 4.1punktā noteikto.

4.2. juridisko personu, individuālo komersantu, ārvalstu komersantu un to pārstāvniecību īpašumā, tiesiskajā valdījumā vai lietošanā esošajiem objektiem, ja objekts ir izīrēts dzīvošanai, no nākamā mēneša pēc īres tiesību nostiprināšanas zemesgrāmatā, un ja taksācijas gada 1.janvārī plkst.0.00 tajā dzīvesvieta ir deklarēta vismaz vienai personai. Ja objektā taksācijas gada 1.janvārī plkst.0.00 dzīvesvieta nav deklarēta nevienai personai, piemēro nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5% apmērā no objekta kadastrālās vērtības.

(Grozīts ar Daugavpils pilsētas domes 23.10.2018. saistošajiem noteikumiem Nr. 29)

4.1 Fizisko personu īpašumā, tiesiskajā valdījumā vai lietošanā esošajām dārza mājām un vasarnīcām, ja dārza mājā (vasarnīcā) taksācijas gada 1.janvārī plkst.0.00 dzīvesvieta nav deklarēta nevienai personai, piemēro šādas nekustamā īpašuma nodokļa likmes no dārza mājas (vasarnīcas) kadastrālās vērtības:

4.11. dārza mājām (vasarnīcām) ar kopējo platību, kas pārsniedz 60 m², bet nepārsniedz 80 m²:

4.11.1. 0,4% no kadastrālās vērtības, kas nepārsniedz 56 915 EUR;

4.11.2. 0,6% no kadastrālās vērtības, kas pārsniedz 56 915 EUR, bet nepārsniedz 106 715 EUR;

4.11.3. 0,8% no kadastrālās vērtības, kas pārsniedz 106 715 EUR;

4.12. dārza mājām (vasarnīcām) ar kopējo platību, kas pārsniedz 80 m², bet nepārsniedz 100 m²:

4.12.1. 0,6% no kadastrālās vērtības, kas nepārsniedz 56 915 EUR;

4.12.2. 0,8% no kadastrālās vērtības, kas pārsniedz 56 915 EUR, bet nepārsniedz 106 715 EUR;

4.12.3. 1% no kadastrālās vērtības, kas pārsniedz 106 715 EUR.

(Daugavpils pilsētas domes 23.10.2018. saistošo noteikumu Nr. 29 redakcijā)

5. Šo noteikumu 4.punktu nepiemēro šādos gadījumos:

5.1. līdz taksācijas gada beigām, ja nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas pienākums iestājas taksācijas gada laikā (objekts iegūts īpašumā (tiesiskajā valdījumā) uz tiesas nolēmuma, ar kuru apstiprināts nekustamā īpašuma izsoles akts, akts par nekustamā īpašuma paturēšanu pēc nenotikušas izsoles vai akts par nekustamā īpašuma pārdošanu bez izsoles, pamata; privatizēts vai atsavināts valsts vai pašvaldības nekustamais īpašums; valstij vai pašvaldībai piederošais vai piekritīgais nekustamais īpašums tiek nodots valdījumā, lietošanā vai nomā; beigušās tiesības uz atbrīvojumu no nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas pienākuma; Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā tiek reģistrēts jauns nekustamā īpašuma nodokļa objekts);

5.2. dārza mājām un vasarnīcām ar kopējo platību līdz 60 m2 (ieskaitot);

5.3. līdz taksācijas gada beigām, ja taksācijas gada laikā tiek veikts nekustamā īpašuma nodokļa pārrēķins par objektiem, kuriem mainīts lietošanas veids vai izbeigta saimnieciskā darbība;

5.4. dzīvojamajām ēkām, kuras Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētas kā jaunbūves un tām ir izsniegta būvatļauja – līdz būvatļaujas derīguma termiņa beigām.

(Grozīts ar Daugavpils pilsētas domes 23.10.2018. saistošajiem noteikumiem Nr. 29)

6. Saistošo noteikumu 4.2.apakšpunktā noteiktajā gadījumā nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5% apmērā no objekta kadastrālās vērtības piemēro ar nākamo mēnesi pēc tam, kad:

6.1. dzēsts zemesgrāmatas nostiprinājums par īres tiesībām objektā;

6.2. izbeidzies zemesgrāmatas nostiprinājumā norādītais objekta īres tiesību termiņš, ja zemesgrāmatā nav iesniegta informācija par īres tiesību termiņa pagarinājumu vai dzēšanu;

6.3. izbeidzies par objektu noslēgtais īres līgums, ja tas izbeidzies pirms zemesgrāmatas nostiprinājumā norādītā īres tiesību termiņa. Šādā gadījumā nodokļa maksātājam ir pienākums viena mēneša laikā pēc līguma izbeigšanās informēt pašvaldību par īres līguma izbeigšanos pirms termiņa.

7. Vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvi apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3% apmērā no lielākās turpmāk minētas kadastrālās vērtības:

7.1. būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības;

7.2. būves kadastrālās vērtības.

8. Nekustamo īpašumu vai tā daļu, kas netiek uzturēta atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai, apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3% apmērā no lielākās turpmāk minētās kadastrālās vērtības:

8.1. būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības;

8.2. būves kadastrālās vērtības.

(Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 17.02.2023. saistošo noteikumu Nr. 1 redakcijā)

8.1 Būvi, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, ar nākamo mēnesi pēc būvniecības termiņa izbeigšanās līdz mēnesim, kad parakstīts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā, apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3% apmērā no lielākās turpmāk minētās kadastrālās vērtības:

8.11. būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības;

8.12. būves kadastrālās vērtības.

(Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 17.02.2023. saistošo noteikumu Nr. 1 redakcijā)

9. Lēmumu par būves klasificēšanu kā vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvi, kā arī lēmumu par nekustamā īpašuma atzīšanu par tādu, kas netiek uzturēts atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai, vai attiecīgā statusa atcelšanu pieņem Centrālās pārvaldes Pilsētplānošanas un būvniecības departaments un 5 (piecu) darba dienu laikā nosūta Departamentam. Centrālās pārvaldes Pilsētplānošanas un būvniecības departaments reiz mēnesī sniedz informāciju Departamentam par būvēm, kuru būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums.

(Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 17.02.2023. saistošo noteikumu Nr. 1 redakcijā)

10. Par šo noteikumu 7.punktā minētajām būvēm un 8. punktā minētajiem nekustamajiem īpašumiem nekustamā īpašuma nodokļa paaugstināto likmi piemēro ar nākamo mēnesi pēc lēmuma par nekustamā īpašuma klasificēšanu attiecīgajā kategorijā pieņemšanas.

(Grozīts ar Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 17.02.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 1)

11. Maksāšanas paziņojumu par šo noteikumu 7. punktā minētajām būvēm un 8. punktā minētajiem nekustamajiem īpašumiem Departaments nosūta nodokļa maksātājam viena mēneša laikā no lēmuma par būves klasificēšanu attiecīgajā statusā vai lēmuma par nekustamo īpašumu, kas netiek uzturēts atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai, pieņemšanas. Maksāšanas paziņojumu par šo noteikumu 8.1 punktā minētajām būvēm Departaments nosūta nodokļa maksātājam viena mēneša laikā no attiecīgās informācijas saņemšanas.

(Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 17.02.2023. saistošo noteikumu Nr. 1 redakcijā)

12. Nekustamā īpašuma nodokļa pārrēķins par nekustamo īpašumu likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktajā kārtībā tiek veikts, sākot ar nākamo mēnesi pēc lēmuma par šo saistošo noteikumu 7.punktā minētās būves un 8. punktā minēto nekustamo īpašumu statusa atcelšanu pieņemšanas. Šo noteikumu 8.1 punktā minētajā gadījumā nekustamā īpašuma nodokļa pārrēķins tiek veikts, sākot ar nākamo mēnesi pēc akta par būves pieņemšanu ekspluatācijā.

(Grozīts ar Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 17.02.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 1)

13. Šo noteikumu 7., 8., 8.1 punktu nepiemēro, ja nekustamais īpašums pieder fiziskajai personai, kura ir mirusi.

(Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 17.02.2023. saistošo noteikumu Nr. 1 redakcijā)

14. Pārējiem objektiem tiek piemērotas likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktās likmes.

15. Nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojuma piespiedu izpildes termiņš ir septiņi gadi no nekustamā īpašuma nodokļa samaksas termiņa iestāšanās brīža.

16. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Daugavpils pilsētas domes 2013.gada 26.septembra saistošos noteikumus Nr.22 "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Daugavpils pilsētas administratīvajā teritorijā" (Latvijas Vēstnesis, 2013, Nr.213).

17. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2019.gada 1.janvārī.

Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs R.Eigims
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Daugavpils valstspilsētas administratīvajā teritorijā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Daugavpils pilsētas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 18Pieņemts: 14.06.2018.Stājas spēkā: 01.01.2019.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 125, 25.06.2018. OP numurs: 2018/125.15
Saistītie dokumenti
  • Grozījumi
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
299869
{"selected":{"value":"01.01.2024","content":"<font class='s-1'>01.01.2024.-...<\/font> <font class='s-3'>Sp\u0113k\u0101 eso\u0161\u0101<\/font>"},"data":[{"value":"01.01.2024","iso_value":"2024\/01\/01","content":"<font class='s-1'>01.01.2024.-...<\/font> <font class='s-3'>Sp\u0113k\u0101 eso\u0161\u0101<\/font>"},{"value":"01.01.2019","iso_value":"2019\/01\/01","content":"<font class='s-1'>01.01.2019.-31.12.2023.<\/font> <font class='s-2'>Pamata<\/font>"}]}
01.01.2024
424
1
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"