Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 104

Rīgā 2018. gada 20. februārī (prot. Nr. 11 15. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2005. gada 20. decembra noteikumos Nr. 992 "Noteikumi par jūrnieka grāmatiņu"

Izdoti saskaņā ar Jūrlietu pārvaldes un jūras drošības likuma
27. panta ceturto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2005. gada 20. decembra noteikumos Nr. 992 "Noteikumi par jūrnieka grāmatiņu" (Latvijas Vēstnesis, 2005, 210. nr.; 2009, 133. nr.; 2012, 142. nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt 5. punkta ievaddaļā vārdus "skenētu jūrnieka fotogrāfiju un parakstu" ar vārdiem "digitālos jūrnieka sejas un paraksta attēlus".

2. Izteikt 7. punkta otro teikumu šādā redakcijā:

"Mašīnlasāmajā zonā norāda jūrnieka vārdu un uzvārdu, nelietojot diakritiskās zīmes."

3. Izteikt 9. punktu šādā redakcijā:

"9. Jūrnieka vārdu un uzvārdu jūrnieka grāmatiņā norāda atbilstoši Iedzīvotāju reģistra datiem."

4. Svītrot 10. punktā vārdus un skaitli "vai šo noteikumu 11. punktā minētos ierakstus".

5. Izteikt 13., 14., 15. un 15.1 punktu šādā redakcijā:

"13. Jūrnieks, kurš vēlas saņemt vai apmainīt jūrnieka grāmatiņu, iesniedz un uzrāda Jūrnieku reģistrā šo noteikumu 15. vai 15.1 punktā minētos dokumentus. Jūrnieku reģistrs, izmantojot valsts informācijas sistēmās un Jūrnieku reģistra rīcībā esošo informāciju, sagatavo iesniegumu jūrnieka grāmatiņas saņemšanai (turpmāk ‒ iesniegums). Jūrnieks, parakstot iesniegumu, apliecina iesniegumā norādīto ziņu pareizību.

14. Lai iegūtu jūrnieka grāmatiņā ievietojamo jūrnieka sejas digitālo attēlu, Jūrnieku reģistrs jūrnieku nofotografē vai ārkārtas gadījumā, kas radies tehnisku iemeslu dēļ, pieprasa jūrniekam iesniegt fotogrāfiju, kas atbilst normatīvajos aktos par personu apliecinošiem dokumentiem noteiktajām prasībām. Jūrnieka grāmatiņā ievietojamo jūrnieka paraksta digitālo attēlu iegūst, jūrniekam parakstoties uz paraksta attēla iegūšanas aparāta sensora. Paraksts jūrnieka grāmatiņā ir jūrnieka pašrocīgi rakstīts personvārds pilnā vai saīsinātā veidā.

15. Lai saņemtu vai apmainītu jūrnieka grāmatiņu, jūrnieks (izņemot šo noteikumu 15.1 punktā minētos jūrniekus) Jūrnieku reģistrā iesniedz izziņu (2. pielikums) no Latvijas Kuģu reģistrā reģistrēta kuģa īpašnieka pilnvarotas personas vai komersanta, kas sniedz darbiekārtošanas pakalpojumus kuģa apkalpes komplektēšanā (turpmāk kopā ‒ komersants), kas apliecina, ka jūrnieks tiks nodarbināts uz kuģa, vai jūrniecības izglītības iestādes (turpmāk ‒ izglītības iestāde), kas apliecina, ka persona ir izglītojamais, un uzrāda šādu dokumentu oriģinālus:

15.1. Latvijas pilsoņa vai nepilsoņa vai ārvalsts kompetento iestāžu izsniegtu personu apliecinošu dokumentu, Latvijas Republikā izsniegtu bēgļa vai bezvalstnieka, vai personas, kurai Latvijas Republikā piešķirts alternatīvais statuss, ceļošanas dokumentu un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes izsniegtu pastāvīgās uzturēšanās tiesības apliecinošu dokumentu;

15.2. jūrnieka kvalifikācijas dokumentu (ja dokuments nav reģistrēts Jūrnieku reģistra sertificēšanas datubāzē vai tā autentiskums nav pārbaudīts). Minētā prasība neattiecas uz pasažieru kuģa apkalpojošo personālu, kuģa remontstrādnieku vai personu, kurai normatīvajos aktos par jūrnieku sertificēšanu nav noteiktas kvalifikācijas prasības;

15.3. atzītas mācību kursa programmas "Pamatkurss drošībā" apgūšanu apliecinošu dokumentu (ja dokuments nav reģistrēts Jūrnieku reģistra sertificēšanas datubāzē vai tā autentiskums nav pārbaudīts);

15.4. jūrnieka grāmatiņu, kurai beidzies derīguma termiņš vai kuru jūrnieks vēlas apmainīt, vai kura jānodod Jūrnieku reģistrā atbilstoši šo noteikumu IV nodaļai (ja jūrniekam ir izsniegta jūrnieka grāmatiņa).

15.1 Lai saņemtu vai apmainītu jūrnieka grāmatiņu, persona, kas uz kuģa tiek nodarbināta īpašu uzdevumu veikšanā (piemēram, kuģu kompānijas darbinieks), Jūrnieku reģistrā iesniedz darba devēja pieprasījumu, kas apliecina, ka persona ir nodarbināta uz kuģa īpašu uzdevumu veikšanā, un uzrāda šo noteikumu 15.1., 15.3. un 15.4. apakšpunktā minētos dokumentus."

6. Aizstāt 16. punktā vārdus "visu nepieciešamo dokumentu iesniegšanas" ar vārdiem "iesnieguma parakstīšanas".

7. Izteikt 16.1 un 17. punktu šādā redakcijā:

"16.1 Ja jūrnieka grāmatiņa netiek izņemta divu mēnešu laikā pēc tās izdošanas datuma, Jūrnieku reģistrs iznīcina jūrnieka grāmatiņu un jūrnieks saskaņā ar šo noteikumu III nodaļu veic jaunu iesniegšanas procedūru jūrnieka grāmatiņas saņemšanai, ieskaitot samaksu par pakalpojumu.

17. Personai, kas nodarbināta ārvalstu kuģošanas kompānijā, kurai nav pārstāvības Latvijas Republikā, atkārtoti jūrnieka grāmatiņu izsniedz, ja persona ir reģistrēta Jūrnieku reģistra sertificēšanas datubāzē, pamatojoties uz ārvalstu kuģošanas kompānijas rakstveida pieprasījumu."

8. Svītrot 17.1 punkta otro teikumu.

9. Aizstāt 18.3. apakšpunktā vārdus un skaitļus "šo noteikumu 27.5. vai 27.6. apakšpunktu" ar vārdiem un skaitli "šo noteikumu 27. punktu";

10. Izteikt 18.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"18.4. šo noteikumu 15.1 punktā minētajai personai, pasažieru kuģa apkalpojošam personālam, kuģa remontstrādniekam vai personai, kurai normatīvajos aktos par jūrnieku sertificēšanu nav noteiktas kvalifikācijas prasības, - darba līgumā noteiktais termiņš, bet ne ilgāks par pieciem gadiem."

11. Izteikt 19. punktu šādā redakcijā:

"19. Izglītojamiem, kuri apgūst jūrniecības augstākās un vidējās izglītības programmu, jūrnieka grāmatiņu izsniedz uz pieciem gadiem no mācību uzsākšanas dienas, izglītojamiem, kuri apgūst jūrnieku profesionālās tālākizglītības programmu, - uz vienu gadu."

12. Izteikt 22. punktu šādā redakcijā:

"22. Ja jūrnieka grāmatiņa ir nozaudēta, nolaupīta vai iznīcināta, jūrnieks par to rakstiski informē Jūrnieku reģistru. Nolaupīšanas gadījumā jūrnieks Jūrnieku reģistrā papildus iesniedz tiesībaizsardzības iestādes paziņojumu. Jūrnieku reģistrs atzīst nozaudēto, nolaupīto vai iznīcināto jūrnieka grāmatiņu par nederīgu. Par nederīgu atzīst arī jūrnieka grāmatiņu, kura nav nodota Jūrnieku reģistrā šo noteikumu 30. punktā noteiktajā kārtībā."

13. Izteikt 23. punktu šādā redakcijā:

"23. Jūrnieka grāmatiņa kļūst lietošanai nederīga, ja:

23.1. mainījušās šo noteikumu 5.1., 5.2., 5.3. vai 5.4. apakšpunktā minētās ziņas un 30 dienu laikā jūrnieka grāmatiņa nav apmainīta;

23.2. saņemtas ziņas par jūrnieka nāvi."

14. Svītrot 25.5. apakšpunktu.

15. Svītrot 27.4. apakšpunktu.

16. Papildināt noteikumus ar 27.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"27.7. jūrnieka grāmatiņā ir izdarīti labojumi vai nesankcionēti ieraksti."

17. Aizstāt 29. punktā skaitļus un vārdu "27.5. vai 27.6." ar skaitļiem un vārdu "27.5., 27.6. vai 27.7.".

18. Izteikt 2. pielikumu jaunā redakcijā (pielikums).

19. Svītrot 3. un 4. pielikumu.

Ministru prezidents,
veselības ministra pienākumu izpildītājs Māris Kučinskis

Satiksmes ministrs Uldis Augulis

 

Pielikums
Ministru kabineta
2018. gada 20. februāra
noteikumiem Nr. 104

"2. pielikums
Ministru kabineta
2005. gada 20. decembra
noteikumiem Nr. 992

Izziņas paraugs jūrnieka grāmatiņas saņemšanai

Dokumenta rekvizītu zona
(dokumenta autora nosaukums, reģistrācijas numurs, adrese, tālrunis, elektroniskā pasta adrese)

Izziņa jūrnieka grāmatiņas saņemšanai

20____. gada ____. ___________________________

Nr. _____________


Apliecinu, ka  
 

(personas vārds, uzvārds un personas kods)


ir nodarbināts   amatā
 

(amata nosaukums)

 
plānots nodarbināt   amatā
 

(amata nosaukums)

 

uz kuģa    
 

(kuģa vārds*)

 

ir uzsācis mācības  
 

(mācību uzsākšanas datums)


izglītības programmā  
 

(izglītības programmas nosaukums)

Izziņa paredzēta iesniegšanai valsts akciju sabiedrības "Latvijas Jūras administrācija" Jūrnieku reģistrā jūrnieka grāmatiņas saņemšanai un ir derīga divus mēnešus no izsniegšanas dienas.

Paraksttiesīgā persona/
izglītības iestādes vadītājs
 
 

(amats, vārds, uzvārds, paraksts)

Piezīme. * Obligāti aizpilda par pasažieru kuģa apkalpojošo personālu."

Satiksmes ministrs Uldis Augulis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2005. gada 20. decembra noteikumos Nr. 992 "Noteikumi par jūrnieka grāmatiņu" Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 104Pieņemts: 20.02.2018.Stājas spēkā: 24.02.2018.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 39, 23.02.2018. OP numurs: 2018/39.3
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
297339
24.02.2018
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"