Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likumā

Izdarīt Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2003, 13. nr.; 2005, 12. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2010, 205. nr.) šādus grozījumus:

1. 5. pantā:

papildināt ceturto daļu ar vārdiem "kā arī uz pagalmos esošām dzīvojamām ēkām, ja tās to izveidojuma vai izvietojuma dēļ nav piemērotas dzīvošanai";

papildināt pantu ar sesto daļu šādā redakcijā:

"(6) Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonā nav pieļaujami tādi transporta, inženierkomunikāciju un infrastruktūras pārveidojumi, kuru rezultātā tiek neatgriezeniski zaudētas vēsturisko dārzu, parku un kapsētu kultūrvēsturiskās vērtības vai samazināta šo teritoriju platība, kā arī tiek mainīta šo teritoriju vai to daļu izmantošana, kas neatbilst kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanas mērķim. Vēsturisko dārzu, parku un kapsētu robežas nosaka Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija."

2. 8. pantā:

izslēgt pirmajā daļā vārdus "kā arī tos kvartālus vai kvartālu grupas, kuriem obligāti izstrādājams detālais plānojums";

aizstāt pirmajā un otrajā daļā vārdus "teritorijas plānojums" (attiecīgā locījumā) ar vārdu "lokālplānojums" (attiecīgā locījumā);

aizstāt otrajā daļā vārdus "objektus precizē" ar vārdiem "objektus var precizēt";

izslēgt trešo daļu.

3. 9. pantā:

aizstāt vārdus "teritorijas plānojums" (attiecīgā locījumā) ar vārdu "lokālplānojums" (attiecīgā locījumā);

izslēgt vārdus "kvartāla vai kvartālu grupas detālais plānojums" (attiecīgā locījumā);

aizstāt pirmajā daļā vārdus "Teritorijas plānošanas likumu" ar vārdiem "Teritorijas attīstības plānošanas likumu".

4. 11. pantā:

aizstāt vārdus "teritorijas plānojuma" ar vārdu "lokālplānojuma";

papildināt pantu ar 3.1 punktu šādā redakcijā:

"31) sniegt atzinumu Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonā esošo vēsturisko dārzu, parku un kapsētu robežu, teritorijas un tās izmantošanas jautājumos;".

5. Izteikt 14. pantu šādā redakcijā:

"14. pants. Jaunu ēku būvniecība Rīgas vēsturiskā centra publiskajā ārtelpā pieļaujama tikai pēc atklātos arhitektūras konkursos iegūtiem projektiem, to publiskas izvērtēšanas, Padomes pozitīva atzinuma saņemšanas un saskaņošanas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju. Atklātu arhitektūras ideju konkursu rīkošanas prasība neattiecas uz īslaicīgas lietošanas un pagaidu ēkām, kā arī uz tādu jaunu ēku izcilas arhitektūras iecerēm, par kurām saņemts Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas, Rīgas pilsētas būvvaldes un Padomes vienbalsīgs atzinums."

6. Aizstāt 15. pantā vārdus "skiču projekta" ar vārdu "ieceres".

7. Izslēgt 17. pantu.

8. Papildināt pārejas noteikumus ar 12. un 13. punktu šādā redakcijā:

"12. Vēsturisko dārzu, parku un kapsētu robežas Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija nosaka ne vēlāk kā līdz 2020. gada 31. maijam. Ja laika periodā līdz vēsturisko robežu noteikšanai Rīgas vēsturiskajā centrā vai tā aizsardzības zonā iecerēti šā likuma 5. panta sestajā daļā paredzētie kultūrvēsturiskās vides pārveidojumi, kas var ietekmēt noteiktus vēsturiskos dārzus, parkus vai kapsētas, kurām robežas vēl nav noteiktas, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija attiecīgās robežas nosaka ne vēlāk kā triju mēnešu laikā pēc tam, kad saņemts kultūrvēsturiskās vides pārveidojumu ierosinātāja iesniegums.

13. Rīgas pilsētas būvvalde pārbauda tās inženierbūvju būvniecības ieceres Rīgas vēsturiskā centra vai tā aizsardzības zonā esošu dārzu, parku vai kapsētu teritorijās, kurām līdz 2017. gada 31. maijam ir izdota būvatļauja, bet būvprojekts atzīmes izdarīšanai par projektēšanas nosacījumu izpildi nav iesniegts. Rīgas pilsētas būvvalde izvērtē iecerēto būvdarbu atbilstību šā likuma 5. panta sestās daļas prasībām un lemj par nepieciešamību papildināt būvatļaujā ietvertos projektēšanas nosacījumus."

Likums stājas spēkā 2017. gada 1. jūnijā.

Likums Saeimā pieņemts 2017. gada 27. aprīlī.

Valsts prezidents R. Vējonis

Rīgā 2017. gada 10. maijā

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likumā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 27.04.2017.Stājas spēkā: 01.06.2017.Tēma: Vides tiesības; Nekustamais īpašums, būvniecībaPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 90, 10.05.2017. OP numurs: 2017/90.9
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
290613
01.06.2017
84
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"