Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Rēzeknes pilsētas domes lēmums Nr.839

Rēzeknē 2014.gada 10.oktobrī (prot. Nr.42, 11.p.)

Par Rēzeknes pilsētas domes saistošo noteikumu Nr.48 "Grozījumi 2005.gada 1.septembra Rēzeknes pilsētas domes saistošajos noteikumos Nr.13 "Rēzeknes pilsētas pašvaldības nolikums"" apstiprināšanu

Rēzeknes pilsētas dome 2014.gada 11.jūlijā pieņēma saistošos noteikumus Nr.45 "Grozījumi Rēzeknes pilsētas domes 2005.gada 1.septembra saistošajos noteikumos Nr.13 "Rēzeknes pilsētas pašvaldības nolikums"" (turpmāk - saistošie noteikumi). Saistošie noteikumi vairākkārt tika sūtīti izvērtēšanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (turpmāk - ministrija) ar lūgumu sniegt pozitīvu atzinumu un atļaut tos publicēt.

Ministrija savās vēstulēs (16.07.2014. Nr.18-6/6698, 21.08.2014. Nr.18-6/7646, 26.09.2014. Nr.18-6/8792) lūdza precizēt saistošos noteikumus un nodrošinot to atbilstību normatīvo aktu prasībām. Gadījumā, ja Rēzeknes pilsētas dome nepiekrīt ministrijas atzinumam, tad atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 45.pantam dome savā lēmumā sniedz atbilstošu pamatojumu, kā arī publicē saistošos noteikumus.

Rēzeknes pilsētas dome nepiekrīt ministrijas viedoklim sekojošu iemeslu dēļ:

Atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 3.pantam pašvaldības domei savā darbībā jāievēro valsts un attiecīgās teritorijas iedzīvotāju intereses un 21.panta otrajā daļā ietverto principu, ka domes darbībai un lēmumiem jābūt maksimāli lietderīgiem.

Saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 29.pantu domes sēdi vada domes priekšsēdētājs vai viņa vietnieks. Ministrijas ieskatā, ierobežot tādu jautājumu uzdošanu, kas nav pēc būtības attiecināmi uz domes sēdē izskatāmo jautājumu, kā arī nodrošināt efektīvāku domes sēžu norises gaitu, ir domes priekšsēdētāja vai viņa vietnieka kompetencē. Līdz ar to domes sēdes vadītājs var ierobežot tikai tādu jautājumu uzdošanu, kas pēc būtības neattiecas uz izskatāmo jautājumu.

Saskaņā ar "Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likuma" 5.panta otrās daļas 6.punktu deputātam, nodrošinot savu pilnvaru realizāciju, ir tiesības piedalīties debatēs, uzdot jautājumus, sniegt uzziņas.

Latvijas Republikas pašvaldību nolikumos paredzēti ierobežojumi piedalīties debatēs, uzdot jautājumus. Piemēram, Rīgas domes nolikumā: 93.punkts. Debatēs, uzstājoties par vienu jautājumu, katram runātājam tiek dotas 5 minūtes, bet atkārtoti var uzstāties vienu reizi - 3 minūtes; Valmieras pilsētas pašvaldības nolikumā: 5.9.4.punkts. Debatēs katrs deputāts var uzstāties līdz 5 (piecām) minūtēm.

Savukārt, likuma "Saeimas kārtības rullis" 62.panta pirmā daļa nosaka, ka neviens runātājs, izņemot referentu, Ministru prezidentu un Ministru kabineta pārstāvi apspriežamajā lietā, nedrīkst runāt vienā un tajā pašā lietā vairāk par divām reizēm.

Proti, Saeima nosaka lietu izskatīšanas kārtību sēdes.

Līdz ar ko, dome atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 23.pantu (Domes darba organizāciju nosaka attiecīgās pašvaldības nolikums, kas izstrādāts saskaņā ar šo likumu) un 24.panta otrās daļas 3.punktu (Pašvaldības nolikumā nosaka: domes komitejas, to skaitlisko sastāvu, kompetenci un darba organizāciju) līdzīgi Saeimai var noteikt debašu, jautājumu skaitu un debašu ilgumu.

Domes sēdes bieži pārvēršas par politiskām debatēm, ziņotajiem tiek uzdoti jautājumi, kuri nav saistīti ar viņa kompetenci. Tiek uzdoti retoriskie jautājumi.

Domes deputāti uzdodot jautājumus domes sēdē uzskata, ka uzdotais jautājums tiek uzdots pēc būtības. Ceļas diskusijas vai uzdotais jautājums ir uzdots pēc būtības, pēc kādiem kritērijiem jautājums tiek atzīts par uzdotu ne pēc būtības. Proti, tiek neievērots likuma "Par pašvaldībām" 21.panta otrajā daļā ietvertais princips, ka domes darbībai un lēmumiem jābūt maksimāli lietderīgiem.

Līdz ar ko, Rēzeknes pilsētas dome pieņemot augstāk minētos saistošus noteikumus, nodrošina domes sēdes efektīvu norisi un kārtību.

Likuma "Par pašvaldībām" 21.panta otrajā daļā nenosaka aizliegumu ierobežot debašu, jautājumu skaitu un debašu ilgumu.

Lai nodrošinātu efektīvāku domes sēžu norises gaitu un saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 21.panta pirmās daļas 1.punktu, 24 pantu, Rēzeknes pilsētas dome nolemj:

1. apstiprināt Rēzeknes pilsētas domes saistošos noteikumus Nr.48 "Grozījumi 2005.gada 1.septembra Rēzeknes pilsētas domes saistošajos noteikumos Nr.13 "Rēzeknes pilsētas pašvaldības nolikums"";

2. saistošos noteikumus publicēt pašvaldības mājas lapā internetā un oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs A.Bartaševičs

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Rēzeknes pilsētas domes saistošo noteikumu Nr.48 "Grozījumi 2005.gada 1.septembra Rēzeknes pilsētas .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Rēzeknes pilsētas dome Veids: lēmums Numurs: 839Pieņemts: 10.10.2014.Stājas spēkā: 10.10.2014.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 207, 20.10.2014. OP numurs: 2014/207.7
Saistītie dokumenti
  • Saistītie dokumenti
269617
10.10.2014
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"