Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2002. gada 10. septembra noteikumus Nr. 420 "Kārtība, kādā veicami muitas kontroles pasākumi intelektuālā īpašuma aizsardzībai".

Ministru kabineta noteikumi Nr. 325

Rīgā 2001.gada 24.jūlijā (prot. Nr. 35, 2.§)

Kārtība, kādā veicami muitas kontroles pasākumi intelektuālā īpašuma aizsardzībai

Izdoti saskaņā ar Muitas likuma 114.panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā veicami muitas kontroles pasākumi intelektuālā īpašuma aizsardzībai, aizliedzot kontrafaktu un pirātisku preču pagaidu glabāšanu, izlaišanu brīvam apgrozījumam, izvešanu, atpakaļizvešanu, ievešanu muitas noliktavā, ievešanu pārstrādei, ievešanu pārstrādei muitas kontrolē, ievešanu uz laiku, izvešanu uz laiku, atpakaļievešanu, ievešanu beznodokļu tirdzniecības veikalā, izvešanu pārstrādei, tranzītu un atteikšanos par labu valstij.

2. Ja ir pamatotas aizdomas, ka attiecīgās preces ir kontrafaktas un pirātiskas preces, to pagaidu glabāšana, izlaišana brīvam apgrozījumam, izvešana, atpakaļizvešana, ievešana muitas noliktavā, ievešana pārstrādei, ievešana pārstrādei muitas kontrolē, ievešana uz laiku, izvešana uz laiku, atpakaļievešana, ievešana beznodokļu tirdzniecības veikalā, izvešana pārstrādei, tranzīts un atteikšanās par labu valstij tiek pārtraukta, kamēr nav veikti šo noteikumu 19., 20., 21., 22. un 24.punktā minētie pasākumi.

3. Noteikumi neattiecas uz nekomerciālām precēm, kas ir fizisko personu bagāžā un nepārsniedz attiecībā uz nodokļu atvieglojumiem noteikto daudzumu.

II. Iesniegums muitas iestādei un tā izskatīšana

4. Latvijā aizsargātu autortiesību, blakustiesību, preču zīmes vai dizainparauga īpašnieks vai tā pilnvarota persona (turpmāk - tiesību subjekts) savu tiesību realizēšanai un aizstāvēšanai iesniedz Valsts ieņēmumu dienesta Galvenajā muitas pārvaldē (turpmāk - Galvenā muitas pārvalde) rakstisku iesniegumu attiecībā uz kontrafaktām un pirātiskām precēm (turpmāk - iesniegums).

5. Iesniegumā norāda šādu informāciju:

5.1. detalizēts oriģinālo preču un iespējamo kontrafakto un pirātisko preču apraksts, lai muitas iestādei būtu iespējams tās pazīt;

5.2. laikposms, kādā tiesību subjekts lūdz muitas iestādi, kurā atrodas vai var tikt ievestas kontrafaktas un pirātiskas preces, veikt attiecīgus pasākumus;

5.3. kontrafaktu un pirātisku preču reālā vai iespējamā atrašanās vieta (ja tā ir zināma) vai teritoriālā muitas iestāde, kuras teritorijā atrodas vai var tikt ievestas kontrafaktas un pirātiskas preces.

6. Iesniegumam pievieno pierādījumu tam, ka iesniedzējs ir attiecīgo preču tiesību subjekts:

6.1. ja iesniegumu iesniedz tiesību subjekts, par pierādījumu uzskatāms:

6.1.1. attiecībā uz reģistrētām tiesībām vai tādām tiesībām, par kurām iesniegts reģistrācijas pieteikums, - reģistrācijas vai pieteikuma iesniegšanas pierādījums;

6.1.2. attiecībā uz autortiesībām, blakustiesībām, nereģistrēta vai reģistrācijai nepieteikta dizaina darba tiesībām - jebkurš pierādījums, kas apliecina tiesību subjekta statusu;

6.2. ja iesniegumu iesniedz cita persona, kurai ir tiesības uz attiecīgo intelektuālo īpašumu, papildus šo noteikumu 6.1.apakšpunktā minētajiem pierādījumiem iesniedzams dokuments, kas apliecina šīs personas tiesības uz attiecīgo intelektuālo īpašumu;

6.3. ja iesniegumu iesniedz tiesību subjekta pārstāvis vai tādas personas pārstāvis, kurai ir tiesības uz attiecīgā intelektuālā īpašuma izmantošanu, papildus šo noteikumu 6.1. un 6.2.apakšpunktā minētajiem pierādījumiem iesniedzams dokuments, kas apliecina šī pārstāvja tiesības rīkoties ar attiecīgo intelektuālo īpašumu.

7. Iesniegums var būt vienreizējs vai ar noteiktu darbības termiņu.

8. Tiesību subjekts Valsts ieņēmumu dienesta noteiktajā kārtībā sniedz Galvenajai muitas pārvaldei arī jebkuru citu tam zināmu informāciju, kas nepieciešama lēmuma pieņemšanai.

9. Pēc iesnieguma izskatīšanas Galvenā muitas pārvalde par lēmumu rakstiski paziņo tiesību subjektam vai citai personai, kurai ir tiesības uz attiecīgā intelektuālā īpašuma izmantošanu.

10. Ja Galvenā muitas pārvalde iesniegumu atzīst par nepamatotu, tā iesniedzējam rakstiski norāda atteikuma iemeslus. Tiesību subjektam ir tiesības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā pārsūdzēt Galvenās muitas pārvaldes lēmumu.

11. Ja Galvenā muitas pārvalde atzīst iesniegumu par pamatotu, tā nosaka termiņu, kurā veicami nepieciešamie muitas kontroles pasākumi. Šo laikposmu Galvenā muitas pārvalde var pagarināt, pamatojoties uz tiesību subjekta iesniegumu.

12. Ja ir radušās pamatotas aizdomas, ka preces ir kontrafaktas un pirātiskas, Galvenā muitas pārvalde lēmumu, kurā iesniegums atzīts par pamatotu, nekavējoties nosūta muitas iestādei, kura ir atbildīga par rīcību ar šīm precēm, kā arī paziņo tai termiņu, kurā veicami muitas kontroles pasākumi.

13. Tiesību subjekts, kura iesniegums ir pieņemts, nekavējoties informē Galveno muitas pārvaldi, ja viņa tiesības uz attiecīgo intelektuālo īpašumu ir beigušās.

14. Ja, pamatojoties uz iesniegumu, ir veikti muitas kontroles pasākumi un konstatēts, ka attiecīgās preces nav kontrafaktas un pirātiskas, tiesību subjekts, kura sniegtā informācija ir izmantota preču identificēšanai, sedz šādus izdevumus:

14.1. izdevumus personām, kurām muitas iestādes veikto pasākumu dēļ ir radušies zaudējumi;

14.2. izdevumus, kas radušies, glabājot minētās preces muitas kontrolē.

15. Ja tiesību subjekts iesniegumu nav iesniedzis vai tas ir atzīts par nepamatotu, bet muitas iestādei, piemērojot precēm šo noteikumu 1.punktā minētās muitas procedūras, rodas pamatotas aizdomas, ka preces ir kontrafaktas un pirātiskas, tā nekavējoties informē Galveno muitas pārvaldi par iespējamo tiesību pārkāpumu. Galvenā muitas pārvalde nekavējoties informē tiesību subjektu (ja tas ir zināms) vai citu personu (ja tā ir zināma), kurai ir tiesības uz attiecīgā intelektuālā īpašuma izmantošanu.

16. Muitas iestāde šo noteikumu 15.punktā minētajā gadījumā ir tiesīga pārtraukt preču izlaišanu un pēc tam, kad ir sniegta informācija Galvenajai muitas pārvaldei, glabāt preces muitas kontrolē ne ilgāk kā 10 darbdienas, lai tiesību subjekts varētu iesniegt iesniegumu.

17. Ja tiesību subjekts šo noteikumu 16.punktā minētajā termiņā iesniegumu nav iesniedzis, Valsts ieņēmumu dienests rīkojas atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām un pieņem lēmumu attiecībā uz precēm, par kurām radušās pamatotas aizdomas, ka tās ir kontrafaktas un pirātiskas preces.

18. Muitas iestādes vai citas kompetentas iestādes saskaņā ar normatīvajos aktos tām piešķirtajām pilnvarām attiecībā uz rīcību ar kontrafaktām un pirātiskām precēm neatbild par šo darbību dēļ nodarītajiem zaudējumiem vai bojājumiem.

III. Muitas kontroles pasākumi

19. Muitas iestāde, kurai saskaņā ar šo noteikumu 12.punktu ir nosūtīts Galvenās muitas pārvaldes lēmums, kopīgi ar tiesību subjektu noskaidro, vai preces atbilst lēmumā minēto kontrafakto un pirātisko preču aprakstam. Ja preces šim aprakstam atbilst, muitas iestāde Valsts ieņēmumu dienesta noteiktajā kārtībā sastāda aktu par preču atbilstību kontrafakto vai pirātisko preču aprakstam. Aktu paraksta tiesību subjekts un atbildīgā muitas iestādes amatpersona. Muitas iestāde pārtrauc šo preču izlaišanu un rīkojas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

20. Muitas iestāde nekavējoties, bet ne vēlāk kā divu darbdienu laikā par savu rīcību informē Galveno muitas pārvaldi, preču deklarētāju un tiesību subjektu.

21. Atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām muitas iestāde vai Galvenā muitas pārvalde pēc tiesību subjekta pieprasījuma paziņo tam preču deklarētāja un preču saņēmēja vārdu, uzvārdu, personas kodu un dzīvesvietas adresi vai uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) nosaukumu, reģistrācijas numuru un juridisko adresi. Galvenā muitas pārvalde pēc tiesību subjekta pieprasījuma paziņo tam arī kontrafakto un pirātisko preču ražotāja un preču nosūtītāja vārdu, uzvārdu, personas kodu un dzīvesvietas adresi vai uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) nosaukumu, reģistrācijas numuru, juridisko adresi un preču daudzumu (ja šāda informācija ir zināma).

22. Muitas iestāde dod iespēju tiesību subjektam un personām, kas preces ir pieteikušas muitas procedūrai, apskatīt tās preces, kuru izlaišana ir pārtraukta.

23. Preču pārbaudes laikā muitas iestāde ir tiesīga ņemt paraugus. Ja nepieciešams, tos nosūta tiesību subjektam atzinuma sniegšanai.

24. Tiesību subjekts 10 darbdienu laikā pēc preču paraugu saņemšanas sniedz atzinumu šo noteikumu 19.punktā minētajai muitas iestādei. Ja tiesību subjekts pamatotu iemeslu dēļ šajā termiņā nevar sniegt atzinumu, viņš var lūgt šo termiņu pagarināt vēl par 10 darbdienām. Pēc šī termiņa beigām preces tiek izlaistas ar nosacījumu, ka ir izpildītas visas muitas formalitātes.

IV. Noslēguma jautājums

25. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1999.gada 9.februāra noteikumus Nr.43 "Noteikumi par muitas kontroles pasākumiem intelektuālā īpašuma aizsardzībai" (Latvijas Vēstnesis, 1999, 41./42.nr.).

Ministru prezidents A.BĒRZIŅŠ

Finansu ministrs G.BĒRZIŅŠ

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kārtība, kādā veicami muitas kontroles pasākumi intelektuālā īpašuma aizsardzībai Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 325Pieņemts: 24.07.2001.Stājas spēkā: 28.07.2001.Zaudē spēku: 01.01.2003.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 112, 27.07.2001.
Dokumenta valoda:
EN
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
26481
28.07.2001
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"