Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr.402

Rīgā 2013.gada 16.jūlijā (prot. Nr.40 19.§)
Noteikumi par plānošanas reģionu teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem
Izdoti saskaņā ar Teritorijas attīstības plānošanas likuma
7.panta pirmās daļas 3.punktu
1. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka plānošanas reģionu teritorijas attīstības plānošanas dokumentu – ilgtspējīgas attīstības stratēģijas un attīstības programmas – tematiskā plānojuma saturu, kā arī to aktualizēšanas, izstrādes, ieviešanas un uzraudzības kārtību.

2. Plānošanas reģiona teritorijas attīstības plānošanas dokumentus izstrādā plānošanas reģions.

3. Plānošanas reģions ikvienai personai nodrošina iespēju iepazīties ar tā teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem.

4. Teritorijas attīstības plānošanas dokumentu izstrādē par informatīvu materiālu izmanto pastāvīgi aktualizējamu pašreizējās situācijas raksturojumu. Visus situācijas raksturojuma materiālus datē, elektroniski noformē atsevišķā sējumā un nodrošina to glabāšanu un pieejamību plānošanas reģionā.

2. Teritorijas attīstības plānošanas dokumentu saturs
2.1. Ilgtspējīgas attīstības stratēģijas saturs

5. Plānošanas reģiona ilgtspējīgas attīstības stratēģiju izstrādā, ievērojot Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā noteiktos ilgtermiņa attīstības mērķus un prioritātes, izvērtējot attiecīgajā plānošanas reģionā ietilpstošo vietējo pašvaldību ilgtspējīgas attīstības stratēģijas un ņemot vērā blakus esošo plānošanas reģionu ilgtspējīgas attīstības stratēģijās noteiktos ilgtermiņa attīstības mērķus un prioritātes.

6. Ilgtspējīgas attīstības stratēģijā ietilpst:

6.1. stratēģiskā daļa. Tajā ietverts ilgtermiņa attīstības redzējums (vīzija), mērķi, prioritātes un reģiona ekonomikas profils;

6.2. telpiskās attīstības perspektīva;

6.3. vadlīnijas. Tajās ietverti ieteikumi vietējo pašvaldību ilgtspējīgas attīstības stratēģiju izstrādei.

7. Telpiskās attīstības perspektīvā apraksta un brīvi izvēlētā veidā grafiski attēlo vēlamo teritorijas telpisko struktūru, ietverot:

7.1. nozīmīgākos esošos telpiskās struktūras elementus, vēlamās ilgtermiņa izmaiņas, galvenās funkcionālās telpas;

7.2. apdzīvojuma struktūru un attīstības centrus;

7.3. galvenos transporta koridorus un infrastruktūru (piemēram, valsts galvenos un reģionālos autoceļus, dzelzceļus, ostas, lidostas), maģistrālos inženierkomunikāciju tīklus un objektus;

7.4. dabas teritoriju telpisko struktūru, tai skaitā īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīklu;

7.5. kultūrvēsturiski nozīmīgās teritorijas;

7.6. ainaviski vērtīgās un citas īpašas teritorijas.

2.2. Attīstības programmas saturs

8. Attīstības programmu izstrādā atbilstoši Nacionālajam attīstības plānam, Reģionālās politikas pamatnostādnēm un plānošanas reģiona ilgtspējīgas attīstības stratēģijai, izvērtējot attiecīgajā plānošanas reģionā ietilpstošo vietējo pašvaldību attīstības programmas, kā arī ņemot vērā blakus esošo plānošanas reģionu attīstības programmas.

9. Attīstības programmā ietilpst:

9.1. stratēģiskā daļa. Tajā ietvertas vidēja termiņa attīstības prioritātes un rīcības virzieni (pasākumu kopums);

9.2. rīcības plāns;

9.3. ieviešanas uzraudzības un novērtēšanas kārtība. Tajā noteikti rezultatīvie rādītāji, uzraudzības pārskata sniegšanas biežums un saturs.

10. Rīcības plānu izstrādā ne mazāk kā triju gadu periodam, ietverot:

10.1. plānotās darbības un to izpildes termiņus;

10.2. investīciju projektus, to finansējuma apjomu un avotus;

10.3. plānoto darbību rezultātus;

10.4. īstenošanas periodu;

10.5. par rīcības plāna un investīciju projektu īstenošanu atbildīgās personas.

2.3. Tematiskā plānojuma saturs

11. Ja nepieciešams, plānošanas reģions izstrādā tematisko plānojumu.

12. Tematiskajā plānojumā ietilpst:

12.1. paskaidrojuma raksts;

12.2. grafiskā daļa (kartes, shēmas, zīmējumi vai rasējumi);

12.3. uzraudzības kārtība. Tajā nosaka rezultatīvos rādītājus, uzraudzības pārskata sniegšanas biežumu un saturu.

13. Tematiskā plānojuma saturu plānošanas reģions nosaka darba uzdevumā.

14. Tematiskā plānojuma grafiskās daļas karšu izstrādei izmanto Ģeotelpisko pamatdatu informācijas sistēmas datus normatīvajos aktos par ģeotelpiskās informācijas apriti noteiktajā kārtībā.

3. Teritorijas attīstības plānošanas dokumentu izstrādes, ieviešanas un uzraudzības kārtība
3.1. Ilgtspējīgas attīstības stratēģijas un attīstības programmas izstrādes, ieviešanas un uzraudzības kārtība

15. Plānošanas reģiona attīstības padome pieņem lēmumu par ilgtspējīgas attīstības stratēģijas vai attīstības programmas izstrādes uzsākšanu vai aktualizēšanu un apstiprina tās izstrādes vadītāju un darba uzdevumu, kurā iekļauts izstrādes procesa laika grafiks, saturs un sabiedrības līdzdalības plāns.

16. Lēmumus, kas saistīti ar ilgtspējīgas attīstības stratēģijas vai attīstības programmas izstrādi, plānošanas reģions triju darbdienu laikā ievieto Teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmā (TAPIS), plānošanas reģiona tīmekļa vietnē, kā arī 14 dienu laikā izziņo citos sabiedrībai pieejamos veidos (piemēram, publicējot paziņojumu reģionālajā laikrakstā, kā arī izliekot redzamā vietā plānošanas reģiona administrācijas ēkā).

17. Izstrādes vadītāja pienākums ir:

17.1. organizēt ilgtspējīgas attīstības stratēģijas vai attīstības programmas izstrādi vai aktualizāciju;

17.2. nodrošināt saziņu ar institūcijām un nepieciešamās informācijas un atzinumu saņemšanu;

17.3. organizēt sabiedrības līdzdalības pasākumus atbilstoši normatīvajiem aktiem par sabiedrības līdzdalības organizēšanu;

17.4. pēc ilgtspējīgas attīstības stratēģijas vai attīstības programmas projekta publiskās apspriešanas beigām sagatavot ziņojumu, kurā ietverts pārskats par institūciju atzinumiem un privātpersonu iesniegtajiem priekšlikumiem un iebildumiem, to vērā ņemšanu vai noraidīšanu, norādot noraidījuma pamatojumu;

17.5. sagatavot teritorijas attīstības plānošanas dokumentu materiālus un iesniegt tos izskatīšanai plānošanas reģiona attīstības padomei.

18. Valsts un pašvaldību institūcijas piedalās teritorijas attīstības plānošanā, konsultējot un sniedzot informāciju atbilstoši kompetencei.

19. Ilgtspējīgas attīstības stratēģijas vai attīstības programmas projekta publiskās apspriešanas termiņš nav mazāks par 30 dienām.

20. Plānošanas reģiona attīstības padome pieņem lēmumu par atbilstoši publiskās apspriešanas rezultātiem pilnveidotā ilgtspējīgas attīstības stratēģijas vai attīstības programmas projekta iesniegšanu ministrijai, kas atbildīga par teritorijas attīstības plānošanu (turpmāk – atbildīgā ministrija). Atbildīgā ministrija 30 darbdienu laikā sniedz atzinumu par pilnveidotā projekta atbilstību normatīvo aktu prasībām un augstāka līmeņa teritorijas plānošanas dokumentiem.

21. Atbildīgā ministrija atzinuma sagatavošanā par plānošanas reģiona izstrādāto ilgtspējīgas attīstības stratēģijas vai attīstības programmas projektu, ja nepieciešams, iesaista citas valsts institūcijas.

22. Plānošanas reģions pēc atbildīgās ministrijas atzinuma saņemšanas:

22.1. izvērtē tajā izteiktos iebildumus un priekšlikumus un, ja nepieciešams, precizē saskaņošanai nosūtīto ilgtspējīgas attīstības stratēģijas vai attīstības programmas projektu;

22.2. apstiprina galīgo ilgtspējīgas attīstības stratēģijas vai attīstības programmas redakciju.

23. Ja plānošanas reģions, izvērtējot atbildīgās ministrijas iebildumus un priekšlikumus, veic būtiskas izmaiņas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas vai attīstības programmas projektā, tas pirms galīgās redakcijas apstiprināšanas nodrošina atkārtotu publisko apspriešanu, kas ilgst ne mazāk kā 14 dienas. Atkārtota publiskā apspriešana tiek rīkota šo noteikumu 17.3., 17.4., 17.5. un 22.2.apakšpunktā minētajā kārtībā.

24. Līdz Teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmas darbības uzsākšanai plānošanas reģions 14 dienu laikā pēc attiecīgā teritorijas attīstības plānošanas dokumenta apstiprināšanas iesniedz atbildīgajā ministrijā ilgtspējīgas attīstības stratēģijas vai attīstības programmas eksemplāru papīra formā un elektroniski PDF formātā.

25. Ja nepieciešams veikt izmaiņas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā, mainot plānošanas reģiona ilgtermiņa attīstības redzējumu (vīziju) vai mērķus, izstrādā jaunu ilgtspējīgas attīstības stratēģiju, ievērojot šajā apakšnodaļā minēto kārtību.

26. Attīstības programmu aktualizē šajā apakšnodaļā minētajā kārtībā.

27. Rīcības plānu aktualizē ne retāk kā reizi trijos gados.

28. Plānošanas reģions nodrošina ilgtspējīgas attīstības stratēģijas un attīstības programmas uzraudzību, regulāri novērtējot īstenošanas rezultātus.

29. Uzraudzības pārskatu par ilgtspējīgas attīstības stratēģijas un attīstības programmas īstenošanas rezultātiem plānošanas reģions izstrādā ne retāk kā reizi divos gados. Tajā ietver informāciju par veiktajām darbībām, rezultatīvo rādītāju izmaiņām, secinājumus un ieteikumus turpmākajai rīcībai, kā arī informāciju par atbilstību ilgtspējīgas attīstības stratēģijā izvirzītajiem mērķiem.

30. Plānošanas reģiona ilgtspējīgas attīstības stratēģija vai attīstības programma zaudē spēku, ja ir apstiprināta jauna plānošanas reģiona ilgtspējīgas attīstības stratēģija vai attīstības programma.

31. Ja ir beidzies ilgtspējīgas attīstības stratēģijas vai attīstības programmas darbības termiņš, plānošanas reģiona attīstības padome var pieņemt lēmumu par izmaiņām tās darbības periodā. Ilgtspējīgas attīstības stratēģijas vai attīstības programmas darbības termiņu var pagarināt uz laiku līdz diviem gadiem.

3.2. Tematiskā plānojuma izstrādes, ieviešanas un uzraudzības kārtība

32. Tematisko plānojumu izstrādā šādā kārtībā:

32.1. plānošanas reģiona attīstības padome pieņem lēmumu par tematiskā plānojuma izstrādi, apstiprina tā izstrādes vadītāju un darba uzdevumu. Darba uzdevumā norāda:

32.1.1. izstrādes mērķus un uzdevumus;

32.1.2. ja nepieciešams, institūcijas, no kurām saņemama informācija, nosacījumi un atzinumi, kā arī ekspertus, kurus nepieciešams pieaicināt;

32.1.3. plānotos sabiedrības līdzdalības pasākumus;

32.2. paziņojumu par tematiskā plānojuma izstrādes uzsākšanu triju darbdienu laikā ievieto Teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmā, plānošanas reģiona tīmekļa vietnē un izziņo citos sabiedrībai pieejamos veidos;

32.3. tematisko plānojumu apstiprina ar plānošanas reģiona attīstības padomes lēmumu;

32.4. plānošanas reģions nodrošina iespēju sabiedrībai iepazīties ar izstrādāto tematisko plānojumu.

33. Plānošanas reģions koordinē un uzrauga tematiskā plānojuma ieviešanu.

34. Tematiskais plānojums zaudē spēku, ja plānošanas reģiona attīstības padome pieņem attiecīgu lēmumu.

4. Teritorijas attīstības plānošanas dokumentu noformēšanas kārtība

35. Apstiprinātos teritorijas attīstības plānošanas dokumentus un ar to izstrādi saistītos dokumentus noformē normatīvajos aktos par dokumentu noformēšanu noteiktajā kārtībā, norādot šo dokumentu izstrādātājus (vārdu, uzvārdu), un atbilstoši normatīvo aktu prasībām ievieto Teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmā un plānošanas reģiona tīmekļa vietnē.

36. Dokumentus, kas atspoguļo attiecīgā teritorijas attīstības plānošanas dokumenta izstrādes procesu, elektroniski noformē atsevišķā sējumā un nodrošina to glabāšanu un pieejamību plānošanas reģionā.

5. Noslēguma jautājumi

37. Šajos noteikumos minētās Teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmas izmantošanas prasības stājas spēkā saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas reglamentē Teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmas darbību.

38. Līdz Teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmas darbības uzsākšanai šajos noteikumos minēto lēmumu nosūtīšanai piemēro šādu kārtību:

38.1. lēmumus par teritorijas attīstības plānošanas dokumentu aktualizācijas uzsākšanu vai apstiprināšanu plānošanas reģions 14 dienu laikā pēc pieņemšanas elektroniski nosūta atbildīgajai ministrijai. Atbildīgā ministrija attiecīgos plānošanas reģiona lēmumus publicē savā tīmekļa vietnē;

38.2. šajos noteikumos noteiktos lēmumus par teritorijas attīstības plānošanas dokumentu izstrādi plānošanas reģions triju darbdienu laikā ievieto plānošanas reģiona tīmekļa vietnē, kā arī 14 dienu laikā izziņo citos sabiedrībai pieejamos veidos.

39. Līdz Teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmas darbības uzsākšanai plānošanas reģions teritorijas attīstības plānošanas dokumentu redakcijas, kas tika nodotas publiskajai apspriešanai, saglabā elektroniski PDF formātā.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra vietā – aizsardzības ministrs Artis Pabriks
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par plānošanas reģionu teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 402Pieņemts: 16.07.2013.Stājas spēkā: 02.08.2013.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 148, 01.08.2013. OP numurs: 2013/148.2
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
258626
02.08.2013
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"