Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr.183

Rīgā 2013.gada 2.aprīlī (prot. Nr.17 30.§)
Kārtība, kādā izstrādā pamatziņojumu par augsnes un pazemes ūdeņu piesārņojumu ar bīstamām ķīmiskām vielām iekārtas teritorijā
Izdoti saskaņā ar likuma "Par piesārņojumu"
29.panta septīto daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā izstrādā pamatziņojumu par augsnes un pazemes ūdeņu piesārņojumu ar bīstamām ķīmiskām vielām iekārtas teritorijā (turpmāk – pamatziņojums), un pamatziņojuma saturu.

2. Noteikumi attiecas uz tām A kategorijas iekārtām, kuru darbība ietver tādu bīstamo ķīmisko vielu izmantošanu, ražošanu vai uzglabāšanu, kas var radīt augsnes un pazemes ūdeņu piesārņojumu iekārtas teritorijā, vai kuru darbībā plānota minēto vielu izmantošana, ražošana vai uzglabāšana.

3. Noteikumi neattiecas uz jaunām A kategorijas iekārtām, kurām augsnes un pazemes ūdeņu kvalitātes izvērtējums veikts ietekmes uz vidi novērtējuma laikā, ja iesniegumu atļaujas saņemšanai iesniedz ne vēlāk kā trīs gadus pēc tam, kad saņemts atzinums par ietekmes uz vidi novērtējumu.

II. Pamatziņojuma saturs

4. Pamatziņojums ir informācijas apkopojums par bīstamo vielu piesārņojumu augsnē un pazemes ūdeņos iekārtas teritorijā atbilstoši normatīvajiem aktiem par grunts kvalitātes normatīviem un noteikumiem par virszemes un pazemes ūdeņu kvalitāti.

5. Pamatziņojumu izstrādā operators, norādot tajā šādu informāciju:

5.1. iekārtas plānotais vai pašreizējais izmantošanas veids. Ja paredzēts uzsākt jaunas iekārtas darbību, norāda informāciju par agrāko vietas izmantošanas veidu (piemēram, kādas piesārņojošas darbības tikušas veiktas iepriekš, cik ilgā laikposmā);

5.2. bīstamās ķīmiskās vielas, kas izmantotas ražošanas procesos, ražotas vai uzglabātas un kuras plānots izmantot ražošanas procesos, ražot vai uzglabāt.

6. Operators pamatziņojumam pievieno:

6.1. atzinumu par iekārtas teritorijas pamatstāvokli, kurā izvērtēts bīstamo ķīmisko vielu piesārņojums augsnē un pazemes ūdeņos;

6.2. informācijas kopsavilkumu par plānotajiem pasākumiem, kas nodrošinās bīstamo ķīmisko vielu drošu uzglabāšanu un apsaimniekošanu, kā arī informāciju par rīcību gadījumos, ja ir notikusi ķīmisko vielu noplūde, kas rada apdraudējumu augsnes un pazemes ūdeņu kvalitātei.

7. Ja augsnes vai pazemes ūdeņu piesārņojuma līmenis pārsniedz vides kvalitātes normatīvu robežlielumus un rada apdraudējumu videi vai cilvēku veselībai, operators pamatziņojumam pievieno rīcības programmu piesārņojuma samazināšanai augsnē un pazemes ūdeņos vai sanācijas programmu, ja to paredz vides aizsardzības jomu reglamentējošie normatīvie akti.

III. Pamatziņojuma izstrādes kārtība

8. Pamatziņojuma izstrādē operators, ja nepieciešams, iesaista ekspertus vai akreditētas laboratorijas.

9. Operators, sagatavojot pamatziņojumu, izvērtē:

9.1. iekārtas procesu nodrošināšanai nepieciešamo bīstamo ķīmisko vielu daudzumu;

9.2. bīstamo ķīmisko vielu uzglabāšanai plānotās vai jau aprīkotās vietas;

9.3. bīstamo ķīmisko vielu izmantošanas apriti iekārtas darbības laikā (piemēram, bīstamo ķīmisko vielu piegādi uz noliktavu vai no noliktavas izmantošanai ražošanas procesu nodrošināšanā);

9.4. plānotās bīstamo ķīmiskās vielas saturošu atkritumu uzglabāšanas vietas un veidus pirms nodošanas atkritumu apsaimniekotājam.

10. Pirms atļaujas saņemšanas jaunas iekārtas darbības uzsākšanai operators izvērtē informāciju par plānotās iekārtas teritorijas iespējamo piesārņojuma līmeni, ko varētu būt radījušas teritorijā iepriekš veiktās darbības, kurās izmantotas ķīmiskas vielas. Izvērtēšanai izmanto valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" tīmekļa vietnē esošā piesārņoto un potenciāli piesārņoto vietu reģistra informāciju. Ja nepieciešams, operators, iesaistot ekspertus, nodrošina kvantitatīvu to bīstamo ķīmisko vielu piesārņojuma izvērtējumu, kas izmantotas vai uzglabātas iepriekšējās iekārtas darbības laikā.

11. Pirms atļaujas nosacījumu pārskatīšanas esošajai iekārtai operators atbilstoši likumā "Par piesārņojumu" noteiktajām prasībām par atļauju pārskatīšanas un atjaunošanas periodiskumu:

11.1. apkopo kvantitatīvu informāciju par iekārtā izmantoto, ražoto vai uzglabāto ķīmisko vielu radīto piesārņojuma līmeni, veicot grunts un pazemes ūdeņu stāvokļa analīzi akreditētā laboratorijā. Augsnes paraugu ņemšana testēšanai tiek veikta, izvēloties reprezentatīvas vietas, lai precīzi identificētu augsnes piesārņojuma līmeni;

11.2. ņem pazemes ūdeņu paraugus analīzēm no pazemes ūdeņu monitoringa urbumiem. Operators var izmantot informāciju, kas pieejama piesārņoto un potenciāli piesārņoto vietu reģistrā, ja nepieciešams, to aktualizējot atbilstoši iekārtā veiktajām darbībām.

12. Pamatziņojumu operators iesniedz Valsts vides dienesta attiecīgajā reģionālajā vides pārvaldē atbilstoši normatīvo aktu regulējumam attiecībā uz kārtību, kādā piesakāmas A, B un C kategorijas piesārņojošas darbības, ievērojot šādus nosacījumus:

12.1. jaunām A kategorijas darbībām, kurām nav veikts ietekmes uz vidi novērtējums, pamatziņojumu izstrādā un iesniedz kopā ar iesniegumu atļaujas saņemšanai piesārņojošas darbības veikšanai;

12.2. esošajām A kategorijas iekārtām pamatziņojumu izstrādā un iesniedz kopā ar iesniegumu atļaujas nosacījumu pārskatīšanai un atjaunošanai.

13. Pamatziņojumu iesniedz, izmantojot vienu no šādiem veidiem:

13.1. papīra formā (attiecīgo informāciju iesniedzot arī elektroniski);

13.2. elektroniska dokumenta veidā;

13.3. pēc elektroniskas reģistrēšanās tiešsaistes režīmā elektroniski aizpildot veidlapas vienotās vides informācijas sistēmā "TULPE" Valsts vides dienesta mājaslapā internetā.

IV. Noslēguma jautājums

14. Šo noteikumu 13.3.apakšpunkts stājas spēkā 2013.gada 1.jūlijā.

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 2010.gada 24.novembra Direktīvas 2010/75/ES par rūpnieciskām emisijām (piesārņojuma integrēta novēršana un kontrole) (pārstrādāta versija).

Ministru prezidenta vietā – labklājības ministre I.Viņķele

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs E.Sprūdžs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kārtība, kādā izstrādā pamatziņojumu par augsnes un pazemes ūdeņu piesārņojumu ar bīstamām .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 183Pieņemts: 02.04.2013.Stājas spēkā: 17.04.2013.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 73, 16.04.2013. OP numurs: 2013/73.4
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
256091
17.04.2013
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"