Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr.115

Rīgā 2012.gada 21.februārī (prot. Nr.10 3.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2006.gada 20.jūnija noteikumos Nr.483 "Noteikumi par iekārtu elektromagnētisko saderību"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par atbilstības novērtēšanu" 7.pantu

Izdarīt Ministru kabineta 2006.gada 20.jūnija noteikumos Nr.483 "Noteikumi par iekārtu elektromagnētisko saderību" (Latvijas Vēstnesis, 2006, 97.nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt 5.1.apakšpunktā vārdus "termināļa iekārtām" ar vārdiem "tīkla galiekārtām".

2. Izteikt 6., 7., 8. un 9.punktu šādā redakcijā:

"6. Iekārtas projektē un ražo tādas, lai, ņemot vērā zinātnes un tehnikas sasniegumus, nodrošinātu, ka tās atbilst šādām būtiskajām prasībām:

6.1. to ģenerētie elektromagnētiskie traucējumi nepārsniedz līmeni, virs kura radioiekārtas, elektronisko sakaru iekārtas vai citas iekārtas vairs nespēj darboties, kā paredzējis ražotājs;

6.2. to noturība pret elektromagnētiskiem traucējumiem, kas sagaidāmi, lietojot iekārtas paredzētajā veidā, ir pietiekama, lai tās varētu darboties bez nepieņemama pasliktinājuma.

7. Ekonomikas ministrija informē Standartizācijas biroju par Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī publicētajiem piemērojamiem standartiem iekārtu elektromagnētiskās saderības jomā. Sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Standartizācijas, akreditācijas un metroloģijas centrs" publicē Standartizācijas biroja mājaslapā internetā (www.lvs.lv) to Latvijas nacionālo standartu statusā adaptēto standartu sarakstu (turpmāk - piemērojamie standarti), kurus var piemērot šo noteikumu prasību izpildei.

8. Ja iekārtas ražotas atbilstoši piemērojamo standartu prasībām, uz kuriem atsauces publicētas Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī, uzskatāms, ka iekārtas atbilst šo noteikumu 6. un 32.punktā noteiktajām prasībām, kuras aptver šie standarti.

9. Atļauts laist un piedāvāt tirgū, kā arī nodot lietošanā tikai tādas iekārtas, kas, uzstādītas vai izmantotas atbilstoši paredzētajiem mērķiem, atbilst šo noteikumu prasībām."

3. Izteikt 11. un 12.punktu šādā redakcijā:

"11. Tirgus uzraudzības funkcijas veic Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (turpmāk - tirgus uzraudzības iestāde). Elektronisko sakaru likumā noteiktā institūcija, kas atbild par radiotraucējumu avotu noskaidrošanu un pieņem lēmumus par traucējumu novēršanu (turpmāk - uzraudzības institūcija), uzrauga stacionāros kompleksus, kuri var radīt radiosakaru traucējumus.

12. Iekārtu elektromagnētiskās saderības atbilstību var novērtēt sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Standartizācijas, akreditācijas un metroloģijas centrs" Latvijas Nacionālajā akreditācijas birojā akreditēta atbilstības novērtēšanas institūcija, par kuru Ekonomikas ministrija ir paziņojusi Eiropas Komisijai (turpmāk - paziņotā institūcija), vai cita Eiropas Savienības dalībvalstu vai Eiropas Ekonomikas zonas valstu paziņotā institūcija iekārtu elektromagnētiskās saderības jomā."

4. Papildināt noteikumus ar 13.7., 13.8. un 13.9.apakšpunktu šādā redakcijā:

"13.7. tā piedalās vai nodrošina deleģētā pārstāvja dalību nacionālās standartizācijas institūcijas izveidotajā attiecīgajā standartizācijas tehniskajā komitejā;

13.8. tā rakstiski informē Ekonomikas ministriju par:

13.8.1. tirgus uzraudzības iestādes un uzraudzības institūcijas pieprasīto informāciju saistībā ar atbilstības novērtēšanas darbībām;

13.8.2. atbilstības novērtēšanas darbībām, kas veiktas saskaņā ar šiem noteikumiem, un pēc Ekonomikas ministrijas pieprasījuma - arī par citām veiktajām darbībām;

13.9. tā sniedz citām paziņotajām institūcijām, kuras veic iekārtu elektromagnētiskās savietojamības atbilstības novērtēšanu, informāciju par negatīviem un pēc pieprasījuma - arī par pozitīviem atbilstības novērtēšanas rezultātiem."

5. Izteikt 15. un 16.punktu šādā redakcijā:

"15. Aparāti atbilst šo noteikumu 6.punktā noteiktajām būtiskajām prasībām. Aparātu atbilstību šo noteikumu 6.punktā noteiktajām būtiskajām prasībām apliecina, veicot šo noteikumu 2.1.apakšnodaļā minēto atbilstības novērtēšanas procedūru (iekšējo ražošanas kontroli) vai pēc ražotāja vai tā pilnvarotā pārstāvja izvēles - arī šo noteikumu 2.2.apakšnodaļā noteikto atbilstības novērtēšanas procedūru.

16. Uz katra aparāta norāda tipu, partiju, sērijas numuru vai jebkuru citu informāciju, kas ļauj aparātu identificēt. Aparātam pievieno informāciju par ražotāja nosaukumu un adresi vai, ja ražotājs nav reģistrēts Eiropas Savienībā, tā pilnvarotā pārstāvja vai tās personas nosaukumu un adresi, kas laidusi aparātu Eiropas Savienības tirgū."

6. Papildināt noteikumus ar 16.1 un 16.2 punktu šādā redakcijā:

"16.1 Ražotājs sniedz informāciju par jebkuriem īpašiem piesardzības pasākumiem, kas jāievēro, montējot, uzstādot un lietojot aparātu vai veicot tā apkopi, lai lietošanas laikā nodrošinātu aparāta atbilstību šo noteikumu 6.punktā noteiktajām būtiskajām prasībām. Aparāta lietošanas instrukcijā iekļauj informāciju, kas nepieciešama, lai nodrošinātu aparāta lietošanu atbilstoši paredzētajam mērķim.

16.2 Ja aparāta atbilstība šo noteikumu 6.punktā noteiktajām būtiskajām prasībām nav nodrošināta dzīvojamos rajonos, aparātam un, ja iespējams, tā iepakojumam pievieno skaidru norādi par lietošanas ierobežojumiem."

7. Aizstāt 17.punktā skaitli un vārdus "6.punktā noteiktajām prasībām" ar skaitli un vārdiem "6.punktā noteiktajām būtiskajām prasībām".

8. Izteikt 18.punktu šādā redakcijā:

"18. Novērtējot aparāta elektromagnētisko saderību, ņem vērā visus paredzētos darbības apstākļus. Ja aparātu var lietot dažādās konfigurācijās, elektromagnētiskās saderības novērtējums apliecina aparāta atbilstību šo noteikumu 6.punktā noteiktajām būtiskajām prasībām visās tā paredzētajās konfigurācijās."

9. Izteikt 20.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"20.2. ražotāja apliecinājumu par aparāta atbilstību piemērojamiem standartiem un to uzskaitījumu, ja ražotājs tos ir piemērojis pilnībā vai daļēji;".

10. Aizstāt 20.4.apakšpunktā vārdu "sertifikātu" ar vārdu "atzinumu".

11. Papildināt noteikumus ar 20.1 punktu šādā redakcijā:

"20.1 Ražotājs nodrošina, ka aparāti tiek izgatavoti atbilstoši šo noteikumu 19.punktā minētajai tehniskajai dokumentācijai un šajos noteikumos noteiktajām prasībām."

12. Izteikt 22.1., 22.2. un 22.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"22.1. atsauce uz Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 15.decembra Direktīvu 2004/108/EK par to, kā tuvināt dalībvalstu tiesību aktus, kas attiecas uz elektromagnētisko savietojamību, un par Direktīvas 89/336/EEK atcelšanu;

22.2. aparāta identifikācija atbilstoši šo noteikumu 16.punktā noteiktajām prasībām;

22.3. ražotāja nosaukums un adrese, kā arī ražotāja pilnvarotā pārstāvja, ja tāds ir, nosaukums un adrese;".

13. Izteikt 24., 25., 26. un 27.punktu šādā redakcijā:

"24. Ja ražotājs vai tā pilnvarotais pārstāvis pirms aparāta piedāvāšanas tirgū vēlas veikt aparāta atbilstības novērtēšanu paziņotajā institūcijā, ražotājs vai tā pilnvarotais pārstāvis nodod paziņotās institūcijas rīcībā aparāta tehnisko dokumentāciju. Lai pārbaudītu aparāta elektromagnētisko saderību, norāda, kādi šo noteikumu 6.punktā minēto būtisko prasību aspekti paziņotajai institūcijai jānovērtē.

25. Paziņotā institūcija pārbauda aparāta tehnisko dokumentāciju un novērtē, vai tehniskā dokumentācija pietiekami parāda aparāta atbilstību tiem šo noteikumu 6.punktā minēto būtisko prasību aspektiem, kas tiek vērtēti.

26. Pēc aparāta atbilstības novērtēšanas paziņotā institūcija izsniedz ražotājam vai tā pilnvarotajam pārstāvim atzinumu, apliecinot aparāta atbilstību tiem šo noteikumu 6.punktā minēto būtisko prasību aspektiem, ko paziņotā institūcija vērtējusi..

27. Ja paziņotā institūcija pieņem lēmumu neizsniegt šo noteikumu 26.punktā minēto atzinumu, tā rakstiski sniedz pamatotu atteikumu ražotājam vai tā pilnvarotajam pārstāvim."

14. Izteikt 29.punktu šādā redakcijā:

"29. Ja aparātam jāatbilst arī citām normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, kas paredz CE marķējumu, aparātu drīkst marķēt tikai tad, ja tas atbilst arī šīm prasībām. CE marķējums norāda uz atbilstību tiem normatīvajiem aktiem, ar kuriem saskaņā aparāts ir ražots."

15. Izteikt 31.punktu šādā redakcijā:

"31. Uz aparāta, tā iepakojuma vai lietošanas instrukcijas nedrīkst izvietot tādu marķējumu, kas var maldināt attiecībā uz CE marķējuma nozīmi un formu. Citas zīmes drīkst piestiprināt aparātam, iepakojumam vai lietošanas instrukcijai tikai tad, ja netiek samazināta CE marķējuma redzamība un salasāmība."

16. Izteikt 32.punktu šādā redakcijā:

"32. Stacionārus kompleksus uzstāda, izmantojot labu inženierpraksi (kuru dokumentē) un precīzi ievērojot ražotāja instrukcijas un informāciju, kas sniegta par kompleksa sastāvdaļu (aparātu un ierīču) paredzēto lietošanu, lai nodrošinātu stacionārā kompleksa atbilstību šo noteikumu 6.punktā noteiktajām būtiskajām prasībām."

17. Izteikt 34.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"34. Ja aparāti, kurus paredzēts iekļaut konkrētā stacionārā kompleksā, nav citādi komerciāli pieejami, attiecībā uz šiem aparātiem atļauts nepiemērot šo noteikumu prasības. Tādos gadījumos aparātu pavaddokumentos norāda konkrēto stacionāro kompleksu un tā elektromagnētiskās saderības parametrus, kā arī:".

18. Izteikt 34.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"34.2. ražotāja vai ražotāja pilnvarotā pārstāvja vārdu un uzvārdu (vai nosaukumu) un adresi;".

19. Svītrot 35., 36. un 37.punktu.

20. Izteikt 38.punktu šādā redakcijā:

"38. Persona, kuras valdījumā ir stacionārs komplekss (turpmāk - valdītājs):

38.1. glabā šo noteikumu 32.punktā minēto dokumentāciju tik ilgi, kamēr darbojas stacionārais komplekss, un uzrāda to tirgus uzraudzības iestādei vai uzraudzības institūcijai pēc tirgus uzraudzības iestādes vai uzraudzības institūcijas pieprasījuma. Ja dokumentācija netiek uzrādīta, uzskata, ka stacionārais komplekss neatbilst šo noteikumu prasībām;

38.2. sadarbojas ar tirgus uzraudzības iestādi un uzraudzības institūciju un, ja tās pieprasa, veic korektīvas darbības attiecībā uz valdījumā esošo stacionāro kompleksu."

21. Papildināt 4.nodaļu ar 38.1 punktu šādā redakcijā:

"38.1 Ja valdītājs pats neuzstāda stacionāro kompleksu, stacionārā kompleksa uzstādītājs nodrošina valdītāju ar šo noteikumu 32.punktā minēto dokumentāciju."

22. Izteikt 39., 40., 41. un 42.punktu šādā redakcijā:

"39. Veicot tirgus uzraudzību, tirgus uzraudzības iestādes amatpersonas ir tiesīgas:

39.1. kontrolēt un uzraudzīt tirgū piedāvājamo aparātu atbilstību šo noteikumu prasībām, apmeklējot aparātu tirdzniecības, uzglabāšanas un ražošanas vietas, kā arī pārbaudot preču paraugus (veicot priekštestēšanu), tai skaitā atverot iepakojumu un testējot paraugu;

39.2. pieprasīt un bez maksas saņemt informāciju (tai skaitā EK atbilstības deklarāciju, paziņotās institūcijas atzinumu, testēšanas pārskatus), kas nepieciešama tirgus uzraudzības veikšanai atbilstoši šo noteikumu prasībām;

39.3. pieprasīt un bez maksas saņemt aparāta paraugu un organizēt tā ekspertīzi, lai noteiktu aparāta atbilstību šo noteikumu prasībām.

40. Izdevumus par iekārtu ekspertīzi sedz atbilstoši normatīvajiem aktiem par preču un pakalpojumu drošumu.

41. Ja tirgus uzraudzības iestāde konstatē, ka aparāts nepamatoti marķēts ar CE marķējumu, neievērojot šo noteikumu prasības, tirgus uzraudzības iestāde uzdod ražotājam vai tā pilnvarotajam pārstāvim noteiktā termiņā novērst konstatēto neatbilstību.

42. Ja šo noteikumu 41.punktā minētā neatbilstība noteiktajā termiņā netiek novērsta, tirgus uzraudzības iestāde ir tiesīga pieņemt lēmumu saskaņā ar normatīvajiem aktiem par preču un pakalpojumu drošumu, aizliedzot aparātu laišanu un piedāvāšanu tirgū, uzdodot izņemt aparātu no tirgus vai to atsaukt.";

23. Papildināt noteikumus ar 42.1, 42.2, 42.3, 42.4, 42.5 un 42.6 punktu šādā redakcijā:

"42.1 Tirgus uzraudzības iestāde, ievērojot Eiropas Parlamenta un Padomes 2008.gada 9.jūlija Regulas (EK) Nr. 765/2008, ar ko nosaka akreditācijas un tirgus uzraudzības prasības attiecībā uz produktu tirdzniecību un atceļ Regulu (EEK) Nr. 339/93, 21.pantā noteikto samērīguma principu, ir tiesīga uzdot attiecīgajam ražotājam, tā pilnvarotajam pārstāvim, importētājam vai izplatītājam veikt korektīvas darbības aparāta neatbilstības novēršanai.

42.2 Attiecīgā ražotāja, tā pilnvarotā pārstāvja, importētāja un izplatītāja pienākums ir veikt atbilstošas korektīvas darbības attiecībā uz aparātu, ko tas ir laidis un piedāvājis tirgū, lai nodrošinātu tā atbilstību šo noteikumu prasībām.

42.3 Ja attiecīgais ražotājs, tā pilnvarotais pārstāvis, importētājs vai izplatītājs neveic atbilstošas korektīvas darbības, tirgus uzraudzības iestāde ir tiesīga pieņemt lēmumu saskaņā ar normatīvajiem aktiem par preču un pakalpojumu drošumu, aizliedzot aparāta laišanu vai piedāvāšanu tirgū un uzdodot izņemt aparātu no tirgus vai to atsaukt.

42.4 Attiecīgais ražotājs, tā pilnvarotais pārstāvis, importētājs vai izplatītājs sadarbojas ar tirgus uzraudzības iestādi.

42.5 Ja tirgus uzraudzības iestāde aizliedz aparāta laišanu vai piedāvāšanu tirgū, jo aparāts neatbilst šo noteikumu 6.punktā noteiktajām būtiskajām prasībām, tirgus uzraudzības iestāde ziņo Ekonomikas ministrijai par neatbilstošu aparātu konstatēšanu un veiktajiem pasākumiem, norādot lēmuma pamatojumu, kā arī informē, vai neatbilstība ir saistīta ar aparāta neatbilstību piemērojamiem standartiem, ar trūkumiem piemērojamos standartos vai šo standartu nepareizu piemērošanu, ja ražotājs tos ir piemērojis.

42.6 Ekonomikas ministrija ziņo Eiropas Komisijai par neatbilstošu aparātu konstatēšanu un tirgus uzraudzības iestādes veiktajiem pasākumiem."

24. Izteikt 43.punktu šādā redakcijā:

"43. Tirgus uzraudzības iestāde vai uzraudzības institūcija var pieprasīt no stacionārā kompleksa valdītāja pierādījumus par stacionārā kompleksa atbilstību un, ja nepieciešams, uzdot stacionārā kompleksa valdītājam nodrošināt atbilstības novērtēšanu paziņotajā institūcijā, ja stacionārā kompleksa pazīmes liecina, ka tas neatbilst šo noteikumu prasībām vai ja ir saņemtas sūdzības par stacionārā kompleksa radītiem traucējumiem."

25. Aizstāt 44.punktā skaitli un vārdus "6.punktā noteiktajām prasībām" ar skaitli un vārdiem "6.punktā noteiktajām būtiskajām prasībām".

26. Papildināt 5.nodaļu ar 44.1 un 44.2 punktu šādā redakcijā:

"44.1 Uzraudzības institūcija var pieprasīt no stacionārā kompleksa valdītāja pierādījumus par stacionārā kompleksa atbilstību šo noteikumu 6.1.apakšpunktā minētajām būtiskajām prasībām, ja stacionārais komplekss ir radiosakaru traucējumu avots.

44.2 Ja uzraudzības institūcija konstatē, ka stacionārais komplekss rada traucējumus radiosakariem, tā atbilstoši normatīvajiem aktiem radiosakaru jomā var pieprasīt valdītājam veikt pasākumus, lai nodrošinātu stacionārā kompleksa atbilstību šo noteikumu 6.1.apakšpunktā minētajām būtiskajām prasībām."

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Ekonomikas ministrs D.Pavļuts

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2006.gada 20.jūnija noteikumos Nr.483 "Noteikumi par iekārtu elektromagnētisko .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 115Pieņemts: 21.02.2012.Stājas spēkā: 24.02.2012.Zaudē spēku: 20.04.2016.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 31, 23.02.2012.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
244392
24.02.2012
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"