Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr.108

Rīgā 2012.gada 14.februārī (prot. Nr.8 12.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2011.gada 19.oktobra noteikumos Nr.808 "Noteikumi par materiāliem un izstrādājumiem, kas paredzēti saskarei ar pārtiku"

Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 10.panta pirmo daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2011.gada 19.oktobra noteikumos Nr.808 "Noteikumi par materiāliem un izstrādājumiem, kas paredzēti saskarei ar pārtiku" (Latvijas Vēstnesis, 2011, 168.nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt noteikumus ar 2.1 punktu šādā redakcijā:

"2.1 Plastmasas materiāliem un izstrādājumiem vispārējo un specifisko migrācijas pārbaudi veic atbilstoši šo noteikumu 1.pielikumā minētajām prasībām, izmantojot šo noteikumu 2.pielikumā minētos pārtikas aizstājējus."

2. Aizstāt 7., 8. un 9.punktā skaitli un vārdu "1.pielikums" (attiecīgā locījumā) ar skaitli un vārdu "3.pielikums" (attiecīgā locījumā).

3. Aizstāt 17. un 21.punktā skaitli un vārdu "2.pielikums" (attiecīgā locījumā) ar skaitli un vārdu "4.pielikums" (attiecīgā locījumā).

4. Aizstāt 27.punktā skaitli un vārdu "3.pielikumā" ar skaitli un vārdu "5.pielikumā".

5. Aizstāt 30.punktā skaitli un vārdu "4.pielikums" ar skaitli un vārdu "6.pielikums".

6. Papildināt noslēguma jautājumus ar 44.1 un 44.2 punktu šādā redakcijā:

"44.1 Šo noteikumu 1.pielikumā minētās prasības attiecībā uz plastmasas materiālu un izstrādājumu vispārējo un specifisko migrācijas pārbaudi ir piemērojamas līdz 2015.gada 31.decembrim.

44.2 Šo noteikumu 2.pielikumā minētos pārtikas aizstājējus, kas izmantojami, lai pārbaudītu plastmasas materiālu un izstrādājumu sastāvdaļu migrāciju, atļauts lietot līdz 2012.gada 31.decembrim."

7. Papildināt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām ar 5., 6., 7., 8. un 9.punktu šādā redakcijā:

"5) Padomes 1982.gada 18.oktobra Direktīvas 82/711/EEK, ar ko nosaka pamatnoteikumus, kuri ir nepieciešami, lai pārbaudītu tādu plastmasas materiālu un izstrādājumu sastāvdaļu migrāciju, kas paredzēti saskarei ar pārtikas produktiem;

6) Komisijas 1993.gada 15.marta Direktīvas 93/8/EEK, ar kuru groza Padomes Direktīvu 82/711/EEK, ar ko nosaka pamatnoteikumus, kuri ir nepieciešami, lai pārbaudītu tādu plastmasas materiālu un izstrādājumu sastāvdaļu migrāciju, kas paredzēti saskarei ar pārtikas produktiem;

7) Komisijas 1997.gada 29.jūlija Direktīvas 97/48/EK, ar kuru otrreiz groza Padomes Direktīvu 82/711/EEK, ar ko nosaka pamatnoteikumus, kuri ir nepieciešami, lai pārbaudītu tādu plastmasas materiālu un izstrādājumu sastāvdaļu migrāciju, kas paredzēti saskarei ar pārtikas produktiem;

8) Padomes 1985.gada 19.decembra Direktīvas 85/572/EEK, ar ko nosaka sarakstu, kur uzskaitīti aizstājēji, kas izmantojami, lai pārbaudītu tādu plastmasas materiālu un izstrādājumu sastāvdaļu migrāciju, kas paredzēti saskarei ar pārtikas produktiem;

9) Komisijas 2007.gada 30.marta Direktīvas 2007/19/EK, ar ko groza Direktīvu 2002/72/EK, kas attiecas uz plastmasas materiāliem un izstrādājumiem, kuri paredzēti saskarei ar pārtikas produktiem, un Padomes Direktīvu 85/572/EEK, ar ko nosaka sarakstu, kur uzskaitīti aizstājēji, kas izmantojami, lai pārbaudītu tādu plastmasas materiālu un izstrādājumu sastāvdaļu migrāciju, kas paredzēti saskarei ar pārtikas produktiem."

8. Aizstāt 1.pielikumā skaitli un vārdu "1.pielikums" ar skaitli un vārdu "3.pielikums".

9. Aizstāt 2.pielikumā skaitli un vārdu "2.pielikums" ar skaitli un vārdu "4.pielikums".

10. Aizstāt 3.pielikumā skaitli un vārdu "3.pielikums" ar skaitli un vārdu "5.pielikums".

11. Aizstāt 4.pielikumā skaitli un vārdu "4.pielikums" ar skaitli un vārdu "6.pielikums".

12. Papildināt noteikumus ar jaunu 1.pielikumu šādā redakcijā:

"1.pielikums
Ministru kabineta
2011.gada 19.oktobra
noteikumiem Nr.808

Prasības attiecībā uz plastmasas materiālu un izstrādājumu vispārējo un specifisko migrācijas pārbaudi

I. Pārtikas aizstājēji un to izvēle

1. Lai pārbaudītu plastmasas materiālus un izstrādājumus, kas nonāk saskarē ar pārtiku, tiek izmantoti pārtikas aizstājēji. Tos klasificē, pieņemot, ka tiem ir viena pārtikas veida vai vairāku pārtikas veidu īpašības. Izmantojamie pārtikas veidi un pārtikas aizstājēji norādīti šā pielikuma 2.punktā. Praktiski ir iespējami dažādu pārtikas veidu maisījumi, piemēram, taukus saturoša un ūdeni saturoša pārtika. Attiecīgie pārtikas aizstājēji norādīti šā pielikuma 8.punktā.

2. Migrācijas testos lietojamie pārtikas veidi un tiem atbilstošie pārtikas aizstājēji:

Nr.p.k.

Pārtikas veids

Vispārpieņemtā klasifikācija

Pārtikas aizstājējs

Saīsinājums

2.1. Ūdeni saturoša pārtika (pH > 4,5) Pārtika, par kuras aizstājēju saskaņā ar Ministru kabineta 2011.gada 19.oktobra noteikumu Nr.808 "Noteikumi par materiāliem un izstrādājumiem, kas paredzēti saskarei ar pārtiku" 2.pielikuma (turpmāk - 2.pielikums) 1.punktu lietojams tikai aizstājējs A Destilēts ūdens vai līdzīgas kvalitātes ūdens Aizstājējs A
2.2. Skābi saturoša pārtika (ūdeni saturoša pārtika - pH = 4,5) Pārtika, par kuras aizstājēju saskaņā ar 2.pielikuma 1.punktu lietojams tikai aizstājējs B 3 % etiķskābe (m/v), m - masa, v - tilpums Aizstājējs B
2.3. Alkoholu saturoša pārtika Pārtika, par kuras aizstājēju saskaņā ar 2.pielikuma 1.punktu lietojams tikai aizstājējs C Etanols (etilspirts) 10 % (v/v). Šo koncentrāciju pielāgo pārtikas faktiskajai spirta tilpumkoncentrācijai, ja tā pārsniedz 10 % (v/v) Aizstājējs C
2.4. Taukus saturoša pārtika Pārtika, par kuras aizstājēju saskaņā ar 2.pielikuma 1.punktu lietojams tikai aizstājējs D Rektificēta olīveļļa vai citi taukus saturošas pārtikas aizstājēji Aizstājējs D
2.5. Sausā pārtika   Nav Nav

3. Plastmasas materiāliem un izstrādājumiem, kas paredzēti saskarei ar jebkura veida pārtiku, migrācijas testus veic (stingrākajos no šā pielikuma II nodaļā minētajiem migrācijas testa apstākļiem), katram aizstājējam ņemot jaunu plastmasas materiāla vai izstrādājuma testa paraugu:

3.1. 3 % etiķskābes (m/v) ūdens šķīdumā;

3.2. 10 % etanola (v/v) ūdens šķīdumā;

3.3. rektificētu olīveļļu (standartaizstājējs D).

4. Standartaizstājēju D var aizvietot ar sintētisko triglicerīdu maisījumu vai ar saulespuķu eļļu, vai ar kukurūzas eļļu ar standartizētu specifikāciju ("Pārējie taukus saturošas pārtikas aizvietotāji" ar nosaukumu "aizstājēji D"). Ja migrācijas robežas ir pārsniegtas, migrācijas testā izmantojot olīveļļas aizvietotājus, attiecīgā plastmasas materiāla vai izstrādājuma neatbilstība jāapstiprina, migrācijas testā izmantojot olīveļļu. Ja tehnisku iemeslu dēļ migrācijas testā nevar izmantot olīveļļu un, izmantojot olīveļļas aizvietotājus, migrācijas robežas ir pārsniegtas, attiecīgo plastmasas materiālu vai izstrādājumu uzskata par neatbilstošu saskarei ar pārtiku.

5. Plastmasas materiāliem un izstrādājumiem, kas paredzēti saskarei ar viena veida pārtiku vai pārtikas grupu, migrācijas testus veic, ņemot vērā šādus apstākļus:

5.1. materiāls vai izstrādājums jau atrodas saskarē ar noteiktu pārtiku;

5.2. materiālam vai izstrādājumam ir pievienota konkrēta norāde, kurā norādīti šā pielikuma 2.punktā minētie pārtikas veidi, ar kuriem to var vai nevar izmantot, piemēram, "tikai ūdeni saturošai pārtikai";

5.3. materiālam vai izstrādājumam ir pievienota konkrēta norāde, kurā norādīta pārtika vai pārtikas grupas, ar kurām to var vai nevar izmantot. Šo norādi pievieno:

5.3.1. tirdzniecības posmā, kas nav mazumtirdzniecības posms, izmantojot identifikācijas numuru vai pārtikas (pārtikas produkta) nosaukumu, kas noteikts 2.pielikuma 7.punktā;

5.3.2. mazumtirdzniecības posmā, izmantojot norādi, kas attiecas tikai uz dažiem pārtikas veidiem vai pārtikas produktiem (norādot viegli saprotamus piemērus).

6. Šā pielikuma 5.2.apakšpunktā minētajā gadījumā migrācijas testam izmanto šā pielikuma 8.punktā minēto pārtikas aizstājēju, bet šā pielikuma 5.1. un 5.3.apakšpunktā minētajos gadījumos - 2.pielikuma 7.punktā minētos pārtikas aizstājējus. Ja attiecīgā pārtikas grupa nav ietverta 2.pielikuma 7.punktā, izvēlas pārtikas aizstājēju, kas vistuvāk atbilst kontrolējamam pārtikas produktam vai pārtikas produktu grupai.

7. Plastmasas materiāliem vai izstrādājumiem, kas nonāk saskarē ar vairāk nekā vienu pārtikas produktu vai pārtikas produktu grupu, kurai ir dažādi samazinājuma koeficienti, katra pārtikas produkta vai katras pārtikas produktu grupas samazinājuma koeficients tiek piemērots testa rezultātam. Ja viens vai vairāki šāda aprēķina rezultāti pārsniedz minēto testa rezultātu, attiecīgais plastmasas materiāls vai izstrādājums nav piemērots saskarei ar šo pārtikas produktu vai pārtikas produktu grupu.

8. Pārtikas aizstājēji, kurus izvēlas, lai īpašos gadījumos pārbaudītu plastmasas materiālus un izstrādājumus, kam paredzēts nonākt saskarē ar pārtiku:

Nr.p.k.

Pārtika

Pārtikas aizstājējs

8.1.

Tikai ūdeni saturoša pārtika

A

8.2.

Tikai skābi saturoša pārtika

B

8.3.

Tikai alkoholu saturoša pārtika

C

8.4.

Tikai taukus saturoša pārtika

D

8.5.

Visa ūdeni un skābi saturoša pārtika

B

8.6.

Visa alkoholu un ūdeni saturoša pārtika

C

8.7.

Visa alkoholu un skābi saturoša pārtika

C un B

8.8.

Visa taukus un ūdeni saturoša pārtika

D un A

8.9.

Visa taukus un skābi saturoša pārtika

D un B

8.10.

Visa taukus un alkoholu, un ūdeni saturoša pārtika

D un C

8.11.

Visa taukus saturoša pārtika un alkoholu un ūdeni saturoša pārtika

D, C un B

II. Migrācijas testa apstākļi

9. Migrācijas testus materiāliem un izstrādājumiem veic, ievērojot šādus apstākļus (saskares laiks (t) un temperatūra (T)):

Nr.p.k.

Faktiskie paredzamie materiālu vai izstrādājumu saskares apstākļi ar pārtiku

Testa apstākļi

Piezīmes

9.1.

Saskares laiks:

9.1.1.

t ≤ 5 min.

  sk. 13.4.apakšpunktu

9.1.2.

5 min. < t ≤ 0,5 h

0,5 h

 

9.1.3.

0,5 h < t ≤ 1 h

1 h

 

9.1.4.

1 h < t ≤ 2 h

2 h

 

9.1.5.

2 h < t ≤ 4 h

4 h

 

9.1.6.

4 h < t ≤ 24 h

24 h

 

9.1.7.

t > 24 h

10 dienas

 

9.2.

Saskares temperatūra:

9.2.1.

T ≤ 5 oC

5 oC

 

9.2.2.

5 oC < T ≤ 20 oC

20 oC

 

9.2.3.

20 oC < T ≤ 40 oC

40 oC

 

9.2.4.

40 oC < T ≤ 70 oC

70 oC

 

9.2.5.

70 oC < T ≤ 100 oC

100 oC

vai viršanas temperatūra

9.2.6.

100 oC < T ≤ 121 oC

121 oC

šī temperatūra jāizmanto tikai aizstājējam D. Aizstājējam A, B vai C testu var veikt 100 oC vai viršanas temperatūrā saskares laikā, kas ir četras reizes ilgāks nekā aizstājējam D

9.2.7.

121 oC < T ≤ 130 oC

130 oC

9.2.8.

130 oC < T ≤ 150 oC

150 oC

9.2.9.

T > 150 oC

175 oC

10. Migrācijas testa apstākļiem jāatbilst vissmagākajiem paredzamajiem plastmasas materiāla vai izstrādājuma izmantošanas apstākļiem un augstākajai izmantošanas temperatūrai, kas norādīta plastmasas materiāla vai izstrādājuma marķējumā. Ja plastmasas materiālu vai izstrādājumu paredzēts lietot saskarē ar pārtiku divās vai vairākās šā pielikuma 9.punktā noteiktajās laika un temperatūras kombinācijās, migrācijas testu veic secīgi visos vissmagākajos testēšanas apstākļos, lietojot vienu un to pašu pārtikas aizstājēja paraugu.

11. Vissmagākos testa apstākļus katrā konkrētā gadījumā izvēlas, pamatojoties uz zinātniskiem pētījumiem. Raksturīgākie migrācijas testu apstākļu piemēri ir šādi:

11.1. plastmasas materiāli un izstrādājumi, kas paredzēti saskarei ar pārtiku jebkuros laika un temperatūras apstākļos. Ja instrukcijās vai marķējumā nav norādīts laiks un temperatūra, kas paredzama attiecīgā plastmasas materiāla vai izstrādājuma saskarei ar konkrēto pārtikas veidu, aizstājēju A un (vai) B, un (vai) C izmanto četras stundas 100 oC temperatūrā vai četras stundas viršanas temperatūrā, un (vai) aizstājēju D - divas stundas 175 oC temperatūrā. Minētie apstākļi nosacīti tiek uzskatīti par vissmagākajiem;

11.2. plastmasas materiāli un izstrādājumi, kas paredzēti saskarei ar pārtiku nenorādītā laikposmā istabas temperatūrā vai zemākā temperatūrā. Ja materiāla vai izstrādājuma marķējumā norādīts, ka tas paredzēts saskarei ar pārtiku istabas temperatūrā vai zemākā temperatūrā, attiecīgais tests jāveic 10 dienas 40 oC temperatūrā. Minētie apstākļi nosacīti tiek uzskatīti par vissmagākajiem.

12. Gaistošo vielu specifiskās migrācijas noteikšanai attiecīgais tests ar pārtikas aizstājēju jāveic tā, lai tiktu ievērots gaistošo migrējošo vielu zudums, kāds var būt vissmagākajos paredzamajos saskares apstākļos.

13. Plastmasas materiālu un izstrādājumu testēšanas īpašie gadījumi:

13.1. ja materiāli un izstrādājumi paredzēti izmantošanai mikroviļņu krāsnīs, migrācijas testi jāveic parastā krāsnī vai mikroviļņu krāsnī ar nosacījumu, ka atbilstošo laiku un temperatūru izvēlas saskaņā ar šā pielikuma 9.punktu;

13.2. ja izrādās, ka migrācijas tests, kas tiek veikts saskaņā ar šā pielikuma 9.punktu, pārbaudāmajā materiālā vai izstrādājumā izraisa fizikālas vai citādas pārmaiņas, kas nenotiek vissmagākajos paredzamajos pārbaudāmā materiāla vai izstrādājuma izmantošanas apstākļos, migrācijas tests jāatkārto tajos vissmagākajos apstākļos, kuros minētās pārmaiņas nenotiek;

13.3. ja plastmasas materiāla vai izstrādājuma marķējumā ir norādīts, ka tā izmantošanas laikposms ir mazāks par 15 minūtēm un izmantošanas temperatūra ir no 70 līdz 100 oC (piemēram, "karstā uzpildīšana"), tests jāveic tikai divas stundas 70 oC temperatūrā. Tomēr, ja attiecīgais plastmasas materiāls vai izstrādājums paredzēts pārtikas uzglabāšanai arī istabas temperatūrā, migrācijas tests jāveic 10 dienas 40 oC temperatūrā. Minētie migrācijas testa apstākļi tiek uzskatīti par smagākajiem;

13.4. ja plastmasas materiāla vai izstrādājuma izmantošanas faktiskie paredzamie apstākļi neatbilst šā pielikuma 9.punktā minētajiem testa apstākļiem (piemēram, saskares temperatūra ir lielāka par 175 oC vai saskares laiks mazāks par piecām minūtēm), migrācijas testā var izmantot attiecīgajam gadījumam vairāk piemērotus apstākļus, ja tie atbilst vissmagākajiem paredzamajiem plastmasas materiāla vai izstrādājuma izmantošanas apstākļiem.

III. Taukvielu aizstājējtests attiecībā uz vispārējo un specifisko migrāciju

14. Ja ar analīzes metodi saistītu tehnisku iemeslu dēļ nevar izmantot taukus saturošas pārtikas aizstājējus, to vietā izmanto visus testa materiālus, kas paredzēti šā pielikuma 19.punktā, tādos testa apstākļos, kas atbilst attiecīgajiem aizstājēja D migrācijas testa apstākļiem.

15. Šā pielikuma 19.punktā ir minēti svarīgākie testa apstākļu piemēri un atbilstošie vispārpieņemtie nosacījumi aizstājējtestiem. Attiecībā uz citiem testa nosacījumiem, kuru nav šā pielikuma 19.punktā, ņem vērā šos piemērus, kā arī pieredzi, kas gūta attiecībā uz pārbaudāmā polimēra tipu.

16. Katram testam izmanto jaunu testa paraugu. Katram testa materiālam piemēro tos pašus noteikumus, kas paredzēti aizstājējam D šā pielikuma II un III nodaļā. Attiecīgajā gadījumā izmanto samazinājuma koeficientus, kas noteikti šā pielikuma III nodaļā. Lai pārbaudītu atbilstību kādam migrācijas limitam, izvēlas augstāko vērtību, kas iegūta, izmantojot visus testa materiālus.

17. Tomēr, ja konstatēts, ka šie testi materiālā vai izstrādājumā izraisa fizikālas vai citādas pārmaiņas, kas nenotiek vissmagākajos paredzamajos materiāla vai izstrādājuma izmantošanas apstākļos, testa rezultātus atmet kā nederīgus un izvēlas augstāko skaitlisko vērtību no pārējiem testa rezultātiem.

18. Ir pieļaujams neveikt testus ar vienu vai diviem tauku aizstājējtestiem, ja saskaņā ar zinātniskajiem pētījumiem tie ir atzīti par neatbilstošiem testējamam plastmasas materiālam vai izstrādājumam.

19. Vispārpieņemtie nosacījumi aizstājējtestiem:

Nr.p.k.

Testa nosacījumi attiecībā uz aizstājēju D

Testa nosacījumi attiecībā uz izooktānu

Testa nosacījumi attiecībā uz 95 % etanolu (etilspirtu)

Testa nosacījumi attiecībā uz modificēto polifenilēnoksīdu

19.1.

10 dienas 5 oC

0,5 dienas 5 oC

10 dienas 5 oC

-

19.2.

10 dienas 20 oC

1 diena 20 oC

10 dienas 20 oC

-

19.3.

10 dienas 40 oC

2 dienas 20 oC

10 dienas 40 oC

-

19.4.

2 h 70 oC

0,5 h 40 oC

2,0 h 60 oC

-

19.5.

0,5 h 100 oC

0,5 h 60 oC*

2,5 h 60 oC

0,5 h 100 oC

19.6.

1 h 100 oC

1,0 h 60 oC*

3,0 h 60 oC*

1 h 100 oC

19.7.

2 h 100 oC

1,5 h 60 oC*

3,5 h 60 oC*

2 h 100 oC

19.8.

0,5 h 121 oC

1,5 h 60 oC*

3,5 h 60 oC*

0,5 h 121 oC

19.9.

1 h 121 oC

2,0 h 60 oC*

4,0 h 60 oC*

1 h 121 oC

19.10.

2 h 121 oC

2,5 h 60 oC*

4,5 h 60 oC*

2 h 121 oC

19.11.

0,5 h 130 oC

2,0 h 60 oC*

4,0 h 60 oC*

0,5 h 130 oC

19.12.

1 h 130 oC

2,5 h 60 oC*

4,5 h 60 oC*

1 h 130 oC

19.13.

2 h 150 oC

3,0 h 60 oC*

5,0 h 60 oC*

2 h 150 oC

19.14.

2 h 175 oC

4,0 h 60 oC*

6,0 h 60 oC*

2 h 175 oC

Piezīme. * Gaistošus testa materiālus izmanto temperatūrā, kas nepārsniedz 60 oC.

20. Aizstājējtesta izmantošanas priekšnoteikums ir tāds, ka plastmasas materiālam vai izstrādājumam jāiztur tie paši testa apstākļi, kādos tiek lietots aizstājējs D. Testējamā materiāla vai izstrādājuma paraugu iegremdē olīveļļā un iztur atbilstošos apstākļos. Ja mainās tā fizikālās īpašības (piemēram, notiek kušana, deformācija), materiāls vai izstrādājums nav piemērots izmantošanai attiecīgajā temperatūrā. Ja materiāla vai izstrādājuma fizikālās īpašības nemainās, ņem jaunu paraugu un aizstājējtestus turpina.

IV. Alternatīvie taukvielu testi attiecībā uz vispārējo un specifisko migrāciju

21. Alternatīvo testu rezultātus izmanto, ja ir izpildīti šādi nosacījumi:

21.1. salīdzinošajā testā gūtie rezultāti rāda, ka vērtības ir vienādas ar tām, kas iegūtas testā ar aizstājēju D, vai lielākas;

21.2. alternatīvajā testā noteiktās migrācijas robežas nepārsniedz pēc atbilstošo samazinājuma koeficientu lietošanas noteiktās migrācijas robežas.

22. Ja ir pārliecinoši pierādījumi par to, ka salīdzinošajā testā iegūtie rezultāti ir vienādi ar migrācijas testā iegūtajiem rezultātiem vai lielāki, šā pielikuma 21.1.apakšpunktā minētais nosacījums nav jāievēro un attiecīgie rezultāti nav jāsalīdzina.

23. Alternatīvie testi:

23.1. ar gaistošiem materiāliem. Šajos testos izmanto gaistošus tauku aizvietotājus (šķīdinātājus), piemēram, izooktānu, 95 % etanolu. Minētos testus veic saskaņā ar šā pielikuma 21.1.apakšpunktu;

23.2. ekstrakcijas testi. Šajos testos izmanto vidi, kurai piemīt liela ekstrakcijas spēja vissmagākajos apstākļos, ja ir pārliecinoši pierādījumi par to, ka ekstrakcijas testos iegūtie rezultāti ir vienādi ar testā ar aizstājēju D iegūtajiem rezultātiem vai lielāki."

13. Papildināt noteikumus ar jaunu 2.pielikumu šādā redakcijā:

"2.pielikums
Ministru kabineta
2011.gada 19.oktobra
noteikumiem Nr.808

Pārtikas aizstājēju saraksts, kas izmantojami, lai pārbaudītu plastmasas materiālu un izstrādājumu sastāvdaļu migrāciju

1. Pārtikas aizstājējus, kas izmantojami migrācijas testos attiecībā uz konkrētu pārtikas produktu vai pārtikas produktu grupu, identificē ar šādiem burtiem:

1.1. aizstājējs A: destilēts ūdens vai līdzvērtīgas kvalitātes ūdens;

1.2. aizstājējs B: 3 % etiķskābe (masa/tilp.) ūdens šķīdumā;

1.3. aizstājējs C: 15 % etanols (etilspirts) (v/v) ūdens šķīdumā;

1.4. aizstājējs D: rektificētā olīveļļa. Ja ar analīzes metodi saistītu tehnisku iemeslu dēļ ir nepieciešams izmantot atšķirīgus pārtikas aizstājējus, olīveļļa jāaizvieto ar sintētisko triglicerīdu maisījumu vai ar saulespuķu eļļu.

2. Aizstājējam D jāatbilst šādām prasībām:

2.1. Rektificēta olīveļļa:
2.1.1. joda indekss (Wijs) 80-88
2.1.2. refrakcijas koeficients 25 oC temperatūrā 1,4665-1,4679
2.1.3. skābums (izteikts oleīnskābes %) ne vairāk kā 0,5 %
  peroksīda skaitlis (izteikts ar skābekļa mEq/kg eļļas) ne vairāk kā 10
2.2. sintētisko triglicerīdu maisījums:  
2.2.1. taukskābju sadalījums:  
2.2.1.1. C atomu skaits taukskābes nogulsnēs

6

8

10

12

14

16

18

cits

2.2.1.2. GŠH (gāzu-šķidruma hromatogrammas smailes laukums) (%)

~ 1

6-9

8-11

45-52

12-15

8-10

8-12

≤ 1

2.2.2. tīrības rādītāji
2.2.2.1. monoglicerīdu saturs (fermentatīvi) ≤ 0,2 %
2.2.2.2. diglicerīdu saturs (fermentatīvi) ≤ 2,0 %
2.2.2.3. nepārziepojama viela ≤ 0,2 %
2.2.2.4. joda indekss (Wijs) ≤ 0,1 %
2.2.2.5. skābes skaitlis ≤ 0,1 %
2.2.2.6. ūdens saturs (pēc Fišera metodes) ≤ 0,1 %
2.2.2.7. kušanas temperatūra 28 ± 2 oC
2.2.3. absorbcijas spektrs (slāņa biezums d = 1 cm; bāze/standarts - ūdens 35 oC temperatūrā)
2.2.3.1. viļņa garums (nm)

290

310

330

350

370

390

430

470

510

2.2.3.2. caurlaidība (%)

~ 2

~ 15

~ 37

~ 64

~ 80

~ 88

~ 95

~ 97

~ 98

  Vismaz 10 % gaismas caurlaidība pie 310 nm (kivetes biezums - 1 cm; salīdzināšanai - ūdens 35 oC temperatūrā)
2.3. saulespuķu eļļa
2.3.1. joda indekss (Wijs) 120-145
2.3.2. refrakcijas indekss 20 oC temperatūrā 1,474-1,476
2.3.3. pārziepošanās skaitlis 188-193
2.3.4. relatīvais blīvums 20 oC temperatūrā 0,918-0,925
2.3.5. nepārziepojama viela (%) 0,5-1,5

3. Katram pārtikas produktam vai pārtikas produktu grupai jāizmanto tikai ar apzīmējumu "X" atzīmētais (atzīmētie) pārtikas aizstājējs (aizstājēji), katram aizstājējam ņemot jaunu attiecīgā materiāla vai izstrādājuma paraugu. Ja pārtikas produkts vai pārtikas produktu grupa ar apzīmējumu "X" nav atzīmēta, migrācijas pārbaude attiecīgajai pozīcijai vai apakšpozīcijai nav nepieciešama.

4. Ja pēc apzīmējuma "X" ir slīpsvītra un skaitlis, migrācijas testu rezultāts jādala ar norādīto skaitli. Attiecībā uz dažiem taukus saturošas pārtikas produktiem šo skaitli sauc par aizstājēja D samazinājuma koeficientu un izmanto, lai ņemtu vērā to, ka pārtikas aizstājēja ekstrahēšanas spēja salīdzinājumā ar pārtiku ir lielāka.

5. Ja pēc apzīmējuma "X" ir apzīmējums "(a)", izmanto tikai vienu no diviem norādītajiem pārtikas aizstājējiem:

5.1. ja pārtikas produkta pH līmenis ir augstāks par 4,5, izmanto aizstājēju A;

5.2. ja pārtikas produkta pH līmenis ir 4,5 vai zemāks, izmanto aizstājēju B.

6. Ja pēc apzīmējuma "X" ir apzīmējums "(b)", minētais tests jāveic ar 50 % etanolu (v/v). Ja pārtikas produkts ir norādīts gan īpašajā, gan vispārējā pozīcijā, izmanto tikai īpašajā pozīcijā norādīto (norādītos) pārtikas aizstājēju (aizstājējus).

7. Migrācijas testos konkrētām pārtikas grupām un apakšgrupām izmantojamie pārtikas aizstājēji:

Nr.p.k.

Pārtikas (pārtikas produktu) apraksts

Izmantojamie pārtikas aizstājēji

A

B

C

D

1

2

3

4

5

6

1. Dzērieni:
1.1. bezalkoholiskie dzērieni vai alkoholiskie dzērieni ar spirta tilpumkoncentrāciju, kas zemāka par 5 %:        
1.1.1. ūdeņi, sidri, augļu un dārzeņu sulas vai to koncentrāti, nenorūdzis vīnogu vīns, augļu nektāri, limonādes un gāzēti atspirdzinoši dzērieni, sīrupi, dzērieni ar rūgtu garšu, uzlējumi, kafija, tēja, šķidra šokolāde, alus u.c. X (a) X (a)
1.2. alkoholiskie dzērieni ar spirta tilpumkoncentrāciju 5 % un vairāk:        
1.2.1. šīs tabulas 1.1.apakšpunktā minētie dzērieni, bet ar spirta tilpumkoncentrāciju 5 % un vairāk:        
1.2.1.1. vīni, degvīni un liķieri   X* X**  
1.3. dažādi: nedenaturēts etilspirts   X* X**  
2. Labība un labības produkti, mīklas izstrādājumi, cepumi, kūkas un citi maizes un konditorejas izstrādājumi:
2.1. cietes        
2.2. nepārstrādāta labība, uzpūsti graudi un graudu pārslas (tostarp grauzdēta kukurūza, popkorns, kukurūzas pārslas un līdzīgi produkti)        
2.3. labības milti un rupja maluma milti        
2.4. makaroni, spageti un līdzīgi produkti        
2.5. sausi mīklas izstrādājumi, cepumi, kūkas un citi maizes un konditorejas izstrādājumi:        
2.5.1. ar taukvielām uz virsmas       X/5
2.5.2. citi        
2.6. svaigi mīklas izstrādājumi, kūkas un citi maizes un konditorejas izstrādājumi:        
2.6.1. ar taukvielām uz virsmas       X/5
2.6.2. citi X      
3. Šokolāde un šokolādes produkti, cukurs un cukura produkti, konditorejas izstrādājumi:
3.1. šokolāde, produkti šokolādes glazūrā, šokolādes aizstājēji un produkti šokolādes aizstājēja glazūrā       X/5
3.2. konditorejas izstrādājumi:        
3.2.1. cietā veidā:        
3.2.1.1. ar taukvielām uz virsmas       X/5
3.2.1.2. citi        
3.2.2. pastveida:        
3.2.2.1. ar taukvielām uz virsmas       X/3
3.2.2.2. valgi X      
3.3. cukurs un cukura produkti:        
3.3.1. cieti        
3.3.2. medus un līdzīgi produkti X      
3.3.3. melase un cukura sīrupi X      
4. Augļi, dārzeņi un produkti no tiem:
4.1. veseli augļi, svaigi vai atdzesēti        
4.2. pārstrādāti augļi:        
4.2.1. žāvēti vai kaltēti, veseli vai miltu veidā, vai pulverī        
4.2.2. augļi gabalos, biezenī vai pastveida masā X (a) X (a)    
4.2.3. augļu konservi (ievārījumi, džemi un līdzīgi produkti - veseli augļi, augļi gabalos vai miltu veidā, vai pulverī, konservēti šķidrumā):        
4.2.3.1. ūdenī X (a) X (a)    
4.2.3.2. eļļā X (a) X (a)   X
4.2.3.3. alkoholā (≥ 5 tilp. %) X* X
4.3. rieksti (zemesrieksti, ēdamie kastaņi, mandeles, lazdu rieksti, valrieksti, ciedru rieksti un citi):        
4.3.1. izlobīti, žāvēti        
4.3.2. izlobīti, grauzdēti       X/5***
4.3.3. pastveida vai krēmveida masa X     X/3***
4.4. veseli dārzeņi, svaigi vai atdzesēti        
4.5. pārstrādāti dārzeņi:        
4.5.1. žāvēti vai kaltēti dārzeņi, veseli vai miltu veidā, vai pulverī        
4.5.2. dārzeņi, sagriezti, biezenī        
4.5.3. konservēti dārzeņi:        
4.5.3.1. ūdenī X (a) X (a)    
4.5.3.2. eļļā X (a) X (a)   X
4.5.3.3. alkoholā (5 tilp. %):   X* X  
5. Tauki un eļļas:
5.1. dzīvnieku vai augu tauki un eļļas, dabīgas vai apstrādātas (tostarp kakao sviests, kausēti cūku tauki, atkārtoti cietināts sviests)       X
5.2. margarīns, sviests un citi tauki un eļļas no ūdens emulsijām eļļā       X/2
6. Dzīvnieku produkti un olas:
6.1. zivis:        
6.1.1. svaigas, atdzesētas, sālītas, kūpinātas X     X/3***
6.1.2. pastveida masa X     X/3***
6.2. vēžveidīgie un mīkstmieši (tostarp austeres, ēdamgliemenes un gliemeži), kas dabīgi nav aizsargāti ar gliemežvāku X      
6.3. visu zooloģisko sugu gaļa (tostarp mājputni un medījumi):
6.3.1. svaiga, atdzesēta, sālīta, kūpināta X     X/4
6.3.2. pastveida vai krēmveida masa X     X/4
6.4. pārstrādāti gaļas produkti (šķiņķis, desas, speķis un citi) X     X/4
6.5. gaļas un zivs konservi un puskonservi:        
6.5.1. ūdenī X (a) X (a)    
6.5.2. eļļā X (a) X (a)   X
6.6. olas bez čaumalām:        
6.6.1. pulvera veidā vai kaltētas        
6.6.2. citādas X      
6.7. olu dzeltenums:        
6.7.1. šķidrs X      
6.7.2. pulvera veidā vai saldēts        
6.8. kaltēts olas baltums        
7. Piena produkti:
7.1. piens:        
7.1.1. pilnpiens       X (b)
7.1.2. iebiezinātais piens       X (b)
7.1.3. vājpiens vai daļēji nokrejots piens       X (b)
7.1.4. sausais piens        
7.2. raudzēts piens, jogurts, paniņas un līdzīgi produkti   X   X (b)
7.3. salds un skābs krējums   X (a)   X (b)
7.4. sieri:        
7.4.1. vesels siers ar neēdamu mizu        
7.4.2. visi pārējie sieri X (a) X (a)   X/3*
7.5. siera ferments:        
7.5.1. šķidrā vai viskozā veidā X (a) X (a)    
7.5.2. kaltēts vai pulvera veidā        
8. Dažādi produkti:
8.1. etiķis   X    
8.2. cepti pārtikas produkti:        
8.2.1. kartupeļu frī, pankūkas un līdzīgi produkti       X/5
8.2.2. dzīvnieku izcelsmes       X/4
8.3. produkti zupām un buljoniem, šķidrā, cietā vai pulvera veidā (ekstrakti, koncentrāti); homogenizēti salikti pārtikas produkti, gatavi ēdieni:        
8.3.1. kaltēti vai pulvera veidā:        
8.3.1.1. ar taukvielām uz virsmas       X/5
8.3.1.2. citi        
8.3.2. šķidri vai pastas veidā:        
8.3.2.1. ar taukvielām uz virsmas X (a) X (a)   X/3
8.3.2.2. citi X (a) X (a)    
8.4. raugi un mīklas irdinātāji:        
8.4.1. pastveida X (a) X (a)    
8.4.2. kaltēti        
8.5. sāls        
8.6. mērces:        
8.6.1. bez taukvielām uz virsmas X (a) X (a)    
8.6.2. majonēze, majonēzes mērces, salātu krējumi un citas eļļas emulsijas ūdenī X (a) X (a)   X/3
8.6.3. eļļu un ūdeni saturoša mērce, kas veido divus atšķirīgus slāņus X (a) X (a)    X
8.7. sinepes (izņemot šīs tabulas 8.17.apakšpunktā minēto sinepju pulveri) X (a) X (a)   X/3***
8.8. sviestmaizes, grauzdēta maize un līdzīgi produkti, kas satur jebkuru pārtikas produktu:        
8.8.1. ar taukvielām uz virsmas       X/5
8.8.2. citi        
8.9. saldējums X      
8.10. sausā pārtika:        
8.10.1. ar taukvielām uz virsmas       X/5
8.10.2. cita        
8.11. saldēta un dziļi saldēta pārtika        
8.12. koncentrēti ekstrakti ar spirta tilpumkoncentrāciju 5 % un vairāk   X* X  
8.13. kakao:        
8.13.1. pulveris       X/5***
8.13.2. masa       X/3***
8.14. kafija, grauzdēta vai negrauzdēta, bez kofeīna vai šķīstoša, kafijas aizvietotāji, granulās vai pulverī        
8.15. šķidri kafijas ekstrakti X      
8.16. aromātiskie augi un citi augi: kumelītes, malva, mētras, tēja, liepziedi un citi        
8.17. garšaugi un garšvielas dabiskā veidā: kanēlis, ķiploku daiviņas, sinepju pulveris, pipari, vaniļa, safrāns un citas        

Piezīmes.

1. * Šo testu veic tikai tad, ja pH līmenis ir 4,5 vai zemāks.

2. ** Šo testu var veikt tad, ja šķidrumiem vai dzērieniem spirta tilpumkoncentrācija ir vairāk nekā 15 %, izmantojot līdzīgas koncentrācijas etilspirta ūdens šķīdumu.

3. *** Ja attiecīgas pārbaudes veidā var pierādīt, ka plastmasa nenonāk saskarē ar taukiem, var iztikt bez testa ar aizstājēju D."

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Zemkopības ministre L.Straujuma

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2011.gada 19.oktobra noteikumos Nr.808 "Noteikumi par materiāliem un izstrādājumiem, .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 108Pieņemts: 14.02.2012.Stājas spēkā: 17.02.2012.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 27, 16.02.2012.
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
244127
17.02.2012
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"