Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.21

Rīgā 2012.gada 3.janvārī (prot. Nr.1 45.§)
Kārtība, kādā izsniedzama algas nodokļa grāmatiņa
Izdoti saskaņā ar likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli"
6.pantu un 38.panta otro daļu

1. Noteikumi nosaka algas nodokļa grāmatiņas (turpmāk – grāmatiņa) izsniegšanas kārtību, grāmatiņā iekļaujamās ziņas un grāmatiņas paraugu (1.pielikums), kā arī kārtību, kādā iesniedz paziņojumu par apgādībā esošajām personām, un paziņojuma veidlapas paraugu (2.pielikums).

2. Lai saņemtu grāmatiņu un nodrošinātu likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 12.pantā noteiktā neapliekamā minimuma piemērošanu un šajos noteikumos noteikto ierakstu izdarīšanu par grāmatiņā norādāmajām ziņām, uz kuru pamata nodokļa maksātājam piemēro likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 13.pantā noteiktos nodokļa atvieglojumus, nodokļa maksātājs Valsts ieņēmumu dienestā uzrāda pasi vai personas apliecību un dokumentus, kas apliecina nodokļa maksātāja tiesības uz nodokļa atvieglojumiem, kā arī iesniedz paziņojumu par apgādībā esošajām personām.

3. Valsts ieņēmumu dienests nodrošina grāmatiņu izgatavošanu, izsniedz grāmatiņas un veic to uzskaiti.

4. Grāmatiņu apliecina ar Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonas parakstu un spiedogu. Izsniedzot grāmatiņu, tajā norāda izsniegšanas datumu un reģistrācijas numuru, kā arī nodokļa maksātāja vārdu, uzvārdu un personas kodu.

5. Grāmatiņai nav derīguma termiņa ierobežojuma. Ja iepriekš izsniegtā grāmatiņa ir nozaudēta vai sabojāta, Valsts ieņēmumu dienests, pamatojoties uz nodokļa maksātāja rakstisku iesniegumu, izsniedz jaunu grāmatiņu. Uz šīs grāmatiņas vāka un titullapā izdara atzīmi "Dublikāts".

6. Lai apliecinātu tiesības uz nodokļa papildu atvieglojumu par personai noteikto invaliditāti, nodokļa maksātājs, pirmo reizi saņemot grāmatiņu, Valsts ieņēmumu dienestā uzrāda invaliditāti apliecinošu dokumentu, kas izsniegts atbilstoši Invaliditātes likuma 5.panta trešajai daļai. Valsts ieņēmumu dienests, izsniedzot grāmatiņu, izdara tajā attiecīgu ierakstu. Invaliditāti apliecinošs dokuments nav jāuzrāda, ja tas ir izdots agrāk nekā 45 kalendāra dienas pirms grāmatiņas saņemšanas.

7. Lai apliecinātu tiesības uz nodokļa papildu atvieglojumu par personai noteikto politiski represētās personas statusu, nodokļa maksātājs Valsts ieņēmumu dienestā uzrāda saskaņā ar likumu "Par politiski represētās personas statusa noteikšanu komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušajiem" izsniegto politiski represētās personas apliecību, bet, lai apliecinātu tiesības uz nodokļa papildu atvieglojumu par personai noteikto nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu, – saskaņā ar likumu "Par Nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu" izsniegto nacionālās pretošanās kustības dalībnieka apliecību.

8. Valsts ieņēmumu dienests pēc iepazīšanās ar uzrādītajiem dokumentiem un paziņojumā par apgādībā esošajām personām sniegto datu pārbaudes izdara grāmatiņā attiecīgu ierakstu.

9. Ja darba devēja juridiskā adrese atrodas tās republikas pilsētas vai novada teritorijā, ar kuru Finanšu ministrija ir noslēgusi līgumu par iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu iekasēšanas īpašu kārtību, darba devējs izmanto Iedzīvotāju reģistra elektronisko pakalpojumu, lai noskaidrotu, vai darbinieka deklarētā dzīvesvieta taksācijas gada 1.janvārī atrodas tās republikas pilsētas vai novada teritorijā, kurā ir darba devēja juridiskā adrese.

10. Nodokļa maksātājam, kuram ir piešķirta pensija vai zaudētas tiesības uz pensiju, grāmatiņā atzīmi par to, norādot datumu, ar kuru pensija piešķirta vai zaudētas tiesības uz pensiju, izdara:

10.1. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, ja piešķirta pensija atbilstoši likumam "Par valsts pensijām", likumam "Par Latvijas Republikas Augstākās padomes deputātu tiesisko stāvokli un pensijām", likumam "Par izdienas pensijām Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm", Prokuroru izdienas pensiju likumam, Valsts un pašvaldību profesionālo orķestru, koru, koncertorganizāciju, teātru un cirka mākslinieku izdienas pensiju un baleta mākslinieku pabalsta par radošo darbu likumam, Tiesnešu izdienas pensiju likumam, Diplomātu izdienas pensiju likumam, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonu izdienas pensiju likumam un atbilstoši Ministru padomes 1992.gada 26.marta lēmumam Nr.104 "Par izdienas pensijām";

10.2. Aizsardzības ministrija, ja piešķirta izdienas pensija atbilstoši Militārpersonu izdienas pensiju likumam;

10.3. Satversmes aizsardzības birojs, ja piešķirta izdienas pensija atbilstoši Satversmes aizsardzības biroja amatpersonu izdienas pensiju likumam.

11. Ja nodokļa maksātājs ir zaudējis tiesības uz pensiju un grāmatiņa atrodas kādā no šo noteikumu 10.punktā minētajām institūcijām, attiecīgā institūcija grāmatiņā norāda datumu, ar kuru nodokļa maksātājs ir zaudējis tiesības uz konkrēto pensiju, un grāmatiņu ar attiecīgu atzīmi pēc nodokļa maksātāja pieprasījuma izsniedz nodokļa maksātājam.

12. Šo noteikumu 10.punkts (attiecībā uz atzīmes izdarīšanu par pensijas zaudēšanu) un 11.punkts neattiecas uz gadījumiem, kad nodokļa maksātājs attiecīgās izdienas pensijas vai invaliditātes pensijas vietā ir ieguvis tiesības uz vecuma pensiju saskaņā ar likumu "Par valsts pensijām".

13. Uzsākot darba attiecības, nodokļa maksātājs (izņemot šo noteikumu 14.punktā minēto gadījumu) darba līguma darbības pirmajā dienā grāmatiņu neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojumu piemērošanai iesniedz darba vietā, kuru tas uzskata par galveno algota darba ienākuma gūšanas vietu, vai pirms ienākuma gūšanas – citā ienākuma gūšanas vietā, kuru tas uzskata par galveno ienākuma (tai skaitā autoratlīdzības) gūšanas vietu, bet kura nav saistīta ar personas saimniecisko darbību.

14. Ja mikrouzņēmuma darbinieks ir darba attiecībās ar vairākiem mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem, grāmatiņu iesniedz vienā no mikrouzņēmumiem un rakstiski informē pārējos mikrouzņēmumus par grāmatiņas iesniegšanu konkrētajā mikrouzņēmumā.

15. Darba devējs nodrošina tam iesniegto grāmatiņu uzskaiti un glabāšanu.

16. Ja nodokļa maksātājs iegūst vai zaudē tiesības uz nodokļa atvieglojumiem:

16.1. nodokļa maksātājs 10 dienu laikā par to paziņo Valsts ieņēmumu dienestam, iesniedzot šo noteikumu 2.punktā minēto paziņojumu un dokumentus, kas apliecina nodokļa maksātāja tiesības uz nodokļa atvieglojumiem. Ja paziņojumu par apgādībā esošajām personām iesniedz elektroniski, to apliecina ar drošu elektronisko parakstu vai izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmas autorizācijas kodu. Paziņojumam par apgādībā esošajām personām pievieno apliecinošo dokumentu elektroniskās kopijas;

16.2. Valsts ieņēmumu dienests pēc nodokļa maksātāja iesniegto un uzrādīto dokumentu pārbaudes izdara grāmatiņā attiecīgu ierakstu vai sagatavo un izsniedz nodokļa maksātājam paziņojumu par izmaiņām nodokļa atvieglojumos;

16.3. nodokļa maksātājs paziņojumu par izmaiņām nodokļa atvieglojumos iesniedz tajā ienākuma gūšanas vietā, kurā viņš ir iesniedzis grāmatiņu;

16.4. darba devējs vai cita institūcija, kurā ir iesniegta grāmatiņa, pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta izsniegto paziņojumu par izmaiņām nodokļa atvieglojumos, izdara grāmatiņā attiecīgu ierakstu.

17. Ja nodokļa maksātājs iegūst vai zaudē tiesības uz nodokļa papildu atvieglojumu, viņš 10 dienu laikā par to informē darba devēju vai citu institūciju, kurā ir iesniegta grāmatiņa, uzrādot šo noteikumu 6. vai 7.punktā minēto apliecinošo dokumentu. Darba devējs vai cita institūcija, kurā ir iesniegta grāmatiņa, izdara grāmatiņā attiecīgu ierakstu. Atvieglojumu par invaliditāti darba devējs vai cita institūcija nodokļa maksātājam piemēro tikai līdz invalīda apliecības derīguma termiņa beigām.

18. Beidzoties darba attiecībām vai ienākuma gūšanai, darba devējs vai cita institūcija par to izdara grāmatiņā attiecīgu ierakstu un atdod grāmatiņu nodokļa maksātājam.

19. Beidzoties darba attiecībām sakarā ar darbinieka nāvi, darba devējs izdara grāmatiņā attiecīgu ierakstu. Darba devējs grāmatiņu glabā darba devēja arhīvā, ievērojot termiņu, kāds noteikts likuma "Par grāmatvedību" 10.pantā attaisnojuma dokumentu glabāšanai par darbiniekiem aprēķināto mēnešalgu (darba samaksu).

20. Grāmatiņa, kas iesniegta vienā no šo noteikumu 10.punktā minētajām institūcijām, pēc pensijas saņēmēja nāves glabājama nodokļa maksātāja pensijas lietā, ievērojot normatīvajos aktos noteikto pensijas lietu glabāšanas termiņu.

21. Grāmatiņas, kas izsniegtas līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, ir derīgas un izmantojamas arī pēc šo noteikumu spēkā stāšanās dienas.

22. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2001.gada 5.jūnija noteikumus Nr.222 "Kārtība, kādā izsniedzama algas nodokļa grāmatiņa" (Latvijas Vēstnesis, 2001, 89.nr.; 2002, 101.nr.; 2005, 193.nr.; 2008, 157.nr.; 2009, 81.nr.).

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Finanšu ministra vietā – labklājības ministre I.Viņķele
1.pielikums
Ministru kabineta
2012.gada 3.janvāra noteikumiem Nr.21

Finanšu ministra vietā – labklājības ministre I.Viņķele
2.pielikums
Ministru kabineta
2012.gada 3.janvāra noteikumiem Nr.21

Finanšu ministra vietā – labklājības ministre I.Viņķele
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kārtība, kādā izsniedzama algas nodokļa grāmatiņa Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 21Pieņemts: 03.01.2012.Stājas spēkā: 06.01.2012.Zaudē spēku: 01.06.2014.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 3, 05.01.2012.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Skaidrojumi
  • Citi saistītie dokumenti
242366
06.01.2012
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"