Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta instrukcija Nr.13

Rīgā 2011.gada 20.decembrī (prot. Nr.75 10.§)
Civillikuma 1073.pantā un likuma "Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937.gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un kārtību" 14.panta otrajā daļā paredzēto valsts pirmpirkuma vai izpirkuma tiesību izmantošanas kārtība
Izdoti saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 72.panta pirmās daļas 2.punktu

1. Instrukcija nosaka vienotu valsts pirmpirkuma vai izpirkuma tiesību izmantošanas kārtību:

1.1. likuma "Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937.gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un kārtību" 14.panta otrajā daļā paredzētajos gadījumos, kad pirmpirkuma tiesības ir valstij kā zemes īpašniekam, ja atsavina uz zemesgabala esošas ēkas (būves) vai augļu dārzu (kokus), kas ir patstāvīgs īpašuma objekts, un gadījumā, kad pirmpirkuma tiesības ir valstij kā ēku (būvju) vai augļu dārza (koku) īpašniekam;

1.2. Civillikuma 1073.pantā paredzētajā gadījumā, kad pirmpirkuma tiesības ir valstij kā nekustamā īpašuma kopīpašniekam.

2. Ministrija nodrošina, ka tās padotībā esoša valsts pārvaldes iestāde vai valsts kapitālsabiedrība, kurā valsts daļa pamatkapitālā atsevišķi vai kopumā pārsniedz 50 procentu (turpmāk – valsts kapitālsabiedrība) un kas saņēmusi pirmpirkuma tiesību izmantošanas ierosinājumu un pirkuma līguma norakstu (turpmāk – pirmpirkuma tiesību ierosinājums), četru darbdienu laikā pēc pirmpirkuma tiesību ierosinājuma saņemšanas publicē valsts akciju sabiedrības "Valsts nekustamie īpašumi" mājaslapā internetā informāciju par pirmpirkuma tiesību izmantošanas iespēju. Informācijā norāda:

2.1. valsts iestādi vai valsts kapitālsabiedrību, kura saņēmusi pirmpirkuma tiesību ierosinājumu;

2.2. pirmpirkuma tiesību ierosinājuma saņemšanas datumu;

2.3. nekustamā īpašuma veidu, adresi, kadastra numuru un citu raksturojošu informāciju;

2.4. tā valsts īpašumā esošā nekustamā īpašuma veidu, adresi, kadastra numuru un citu raksturojošo informāciju, ar kuru saistībā rodas pirmpirkuma tiesības;

2.5. pirkuma līguma norakstu, nodrošinot Informācijas atklātības likuma normu ievērošanu.

3. Ministrijas, to padotībā esošās valsts pārvaldes iestādes un valsts kapitālsabiedrības izvērtē nepieciešamību izmantot nekustamā īpašuma pirmpirkuma tiesības. Ministrija var pilnvarot valsts iestādi vai valsts kapitālsabiedrību izvērtēt pirmpirkuma tiesību izmantošanas nepieciešamību.

4. Ja ministrija uzskata, ka nepieciešams izmantot pirmpirkuma tiesības uz nekustamo īpašumu, par kuru valsts akciju sabiedrības "Valsts nekustamie īpašumi" mājaslapā internetā publicēta šīs instrukcijas 2.punktā minētā informācija:

4.1. ministrija, tās padotībā esoša valsts pārvaldes iestāde vai valsts kapitālsabiedrība saskaņā ar ministrijas pilnvarojumu nedēļas laikā pēc informācijas publicēšanas izdara valsts akciju sabiedrības "Valsts nekustamie īpašumi" mājaslapā internetā atzīmi par pirmpirkuma tiesību izmantošanas nepieciešamību;

4.2. ministrija mēneša laikā pēc pirmpirkuma tiesību ierosinājuma saņemšanas sagatavo un normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā iesniedz Ministru kabinetā Ministru kabineta rīkojuma projektu par pirmpirkuma tiesību izmantošanu un, ja nepieciešams, par tā valsts nekustamā īpašuma valdītāju maiņu, ar kuru saistībā rodas valsts pirmpirkuma tiesības (turpmāk − rīkojuma projekts). Rīkojuma projektā norāda finansējuma avotu pirkuma maksas segšanai un pievieno vismaz šādus dokumentus:

4.2.1. pirkuma līguma norakstu;

4.2.2. valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas izdruku par nekustamo īpašumu, attiecībā uz kuru iesniegts pirmpirkuma tiesību ierosinājums;

4.2.3. valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas izdruku par valstij piederošo nekustamo īpašumu;

4.2.4. zemes robežu plāna kopiju;

4.2.5. būves kadastrālās uzmērīšanas lietas kopiju.

5. Ja neviena ministrija, tās padotībā esoša valsts pārvaldes iestāde vai valsts kapitālsabiedrība nedēļas laikā pēc šīs instrukcijas 2.punktā minētās informācijas publicēšanas nav izdarījusi atzīmi valsts akciju sabiedrības "Valsts nekustamie īpašumi" mājaslapā internetā par pirmpirkuma tiesību izmantošanas nepieciešamību, šīs instrukcijas 2.punktā minētā ministrija (turpmāk − atbildīgā ministrija) pieņem lēmumu par pirmpirkuma tiesību neizmantošanu un informē pirmpirkuma tiesību ierosinājuma iesniedzēju (turpmāk – iesniedzējs) par lēmumu neizmantot pirmpirkuma tiesības. Atbildīgā ministrija var pilnvarot tās padotībā esošu valsts pārvaldes iestādi vai valsts kapitālsabiedrību informēt iesniedzēju par lēmumu neizmantot pirmpirkuma tiesības.

6. Ja vairākas ministrijas pamatoti norādījušas uz nepieciešamību izmantot pirmpirkuma tiesības, ministriju iesniegtos rīkojumu projektus Ministru kabineta sēdē izskata vienlaikus.

7. Ievērojot Civillikuma 1073.pantā noteiktos termiņus, atbildīgā ministrija informē iesniedzēju par Ministru kabineta pieņemto lēmumu attiecībā uz pirmpirkuma tiesību izmantošanu. Atbildīgā ministrija var pilnvarot tās padotībā esošu valsts pārvaldes iestādi vai valsts kapitālsabiedrību informēt iesniedzēju par attiecīgo Ministru kabineta lēmumu.

8. Izpirkuma tiesības valsts izmanto Civillikuma 1381.pantā noteiktajā gadījumā un kārtībā un Civillikuma 1400.pantā noteiktajā termiņā.

9. Ministrija, kura vēlas izmantot izpirkuma tiesības, 30 dienu laikā sagatavo un iesniedz Ministru kabinetā kā Ministru kabineta lietu atbilstošu informatīvā ziņojuma un Ministru kabineta sēdes protokollēmuma projektu, pievienojot šīs instrukcijas 4.2.apakšpunktā minētos dokumentus.

10. Lēmumu par nepieciešamību izmantot izpirkuma tiesības pieņem Ministru kabinets.

11. Ja Ministru kabinets atbalsta izpirkuma tiesību izmantošanu, tas pilnvaro šīs instrukcijas 9.punktā minēto ministriju vērsties tiesā ar pieteikumu par nekustamā īpašuma izpirkšanu.

12. Instrukcija stājas spēkā 2012.gada 1.janvārī.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Finanšu ministrs A.Vilks
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Civillikuma 1073.pantā un likuma "Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937.gada Civillikuma ievada, mantojuma .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: instrukcija Numurs: 13Pieņemts: 20.12.2011.Stājas spēkā: 01.01.2012.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 204, 29.12.2011.
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
242032
01.01.2012
86
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"