Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Liepājas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.10

Liepājā 2011.gada 4.augustā

(prot. Nr.9, 1.§)

Par grozījumiem Liepājas pilsētas domes 2010.gada 21.janvāra saistošajos noteikumos Nr.2 "Par Liepājas pilsētas pašvaldības sociālajiem pakalpojumiem"

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 3.panta trešo daļu

1. Izdarīt Liepājas pilsētas domes 2010.gada 21.janvāra saistošajos noteikumos Nr.2 "Par Liepājas pilsētas pašvaldības sociālajiem pakalpojumiem" šādus grozījumus:

1.1. papildināt 5.6.2.apakšpunktu ar otro teikumu šādā redakcijā:

"Ja pakalpojuma saņēmēja apgādnieka dzīvesvieta nav zināma vai viņš nav sasniedzams, ar pakalpojuma saņēmēju noslēdz divpusēju līgumu.";

1.2. svītrot 6.6.punktā vārdus "Sociālā dienesta noteiktā apmērā";

1.3. izteikt 6.7.punktu šādā redakcijā:

"6.7. Maksa par bērna uzturēšanos atbalsta grupā diennaktī ir Ls 13,39.";

1.4. aizstāt 9.3.1.apakšpunktā vārdu "četru" ar vārdu "piecu";

1.5. izteikt 14.5.punktu šādā redakcijā:

"14.5. Par Dienas centra pakalpojumu persona maksā līdzdalības maksu piecu procentu apmērā no iepriekšējā mēneša ienākumiem, bet ne mazāk kā Ls 5 mēnesī."

2. Saistošie noteikumi publicējami un stājas spēkā likuma "Par pašvaldībām" 45.pantā noteiktajā kārtībā.

Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs U.Sesks



 

Saistošo noteikumu "Par grozījumiem Liepājas pilsētas domes 2010.gada 21.janvāra saistošajos noteikumos Nr.2 "Par Liepājas pilsētas pašvaldības sociālajiem pakalpojumiem""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Liepājas pilsētas domes (turpmāk - Dome) 2010.gada 21.janvāra saistošie noteikumi Nr.2 "Par Liepājas pilsētas pašvaldības sociālajiem pakalpojumiem" (turpmāk - noteikumi) nosaka Liepājas pilsētas pašvaldības sniegto sociālo pakalpojumu veidus, to pieprasīšanas, saņemšanas un samaksas kārtību.

Noteikumi paredz, ka gadījumos, kad īslaicīgās sociālās aprūpes pakalpojumu saņem persona, kurai ir likumīgie apgādnieki, slēdzams trīspusējs līgums. Taču praksē bieži ir gadījumi, kad trīspusēju līgumu nav iespējams noslēgt, jo personas likumīgais apgādnieks nav sasniedzams un nav zināma viņa faktiskā dzīvesvieta. Situācijas risinājumam, lai atvieglotu Liepājas pilsētas pašvaldības iestādes "Liepājas pilsētas domes sociālais dienests" (turpmāk - Sociālais dienests) darbu un nodrošinātu pakalpojuma sniegšanu personai, ir nepieciešams noteikt, ka gadījumos, kad pakalpojuma saņēmēja likumīgā apgādnieka dzīvesvieta nav zināma vai viņš nav sasniedzams, ar pakalpojuma saņēmēju var slēgt divpusēju līgumu.

Noteikumi paredz, ka vecākiem ir jāmaksā par bērnam sniegto atbalsta grupas pakalpojumu Sociālā dienesta noteiktā apmērā. Atbilstoši likumam "Par pašvaldībām" maksas noteikšana par pašvaldības pakalpojumu ir domes ekskluzīva kompetence. Tādēļ noteikumos ir nepieciešami grozījumi, nosakot maksu par atbalsta grupas pakalpojumu bērnam. Pēc Sociālā dienesta aprēķiniem, viena bērna izmaksas atbalsta grupā diennaktī ir 13,39 lati. Minētā summa ir ekonomiski pamatota un tādēļ maksa būtu nosakāma šādā apmērā.

Noteikumi paredz, ka aprūpes mājās pakalpojumu par pašvaldības budžeta līdzekļiem piešķir personai, ja tā nav noslēgusi uztura līgumu un ja, pirmkārt, personas, kurai nav likumīgo apgādnieku, ienākumi mēnesī nepārsniedz četru sociālā nodrošinājuma pabalstu apmēru, otrkārt, personas un ar viņu kopā dzīvojošu ģimenes locekļu ienākumi uz vienu ģimenes locekli nepārsniedz valstī noteikto minimālo darba algu. Tā kā no 2011.gada 1.janvāra Ministru kabineta noteiktā minimālā mēneša darba alga ir 200 lati, savukārt četru sociālā nodrošinājuma pabalstu apmērs ir 180 lati, tad pašreiz atsevišķi dzīvojošiem vientuļiem pensionāriem, kuriem nav likumīgo apgādnieku, ir grūtāk pieejama pakalpojuma saņemšana nekā personām dzīvojošām kopā ar ģimenes locekļiem. Lai nodrošinātu aprūpes mājās pakalpojuma pieejamību vientuļām personām, nepieciešams palielināt ienākumu līmeni līdz pašvaldībā noteiktajam maznodrošinātas personas ienākumu līmenim atsevišķi dzīvojošam pensionāram vai personai ar invaliditāti, kas nesastāv laulībā, t.i., līdz 225 latiem (pieckāršs valsts noteiktā sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs).

Noteikumi paredz, ka personām par dienas centra personām ar garīgās attīstības traucējumiem pakalpojumu jāmaksā līdzdalības maksa Sociālā dienesta noteiktā apmērā, kuru apstiprina Domes Sociālo lietu komisija. Ar Domes Sociālo lietu komisijas 2010.gada 20.decembra lēmumu noteikts, ka sākot ar 2011.gadu Dienas centra personām ar garīgās attīstības traucējumiem ikmēneša līdzdalības maksājuma apmērs ir 5% no iepriekšējā mēneša ienākumiem, bet ne mazāks kā 5 lati mēnesī. Atbilstoši likumam "Par pašvaldībām" maksas noteikšana par pašvaldības pakalpojumu ir domes ekskluzīva kompetence. Tādēļ noteikumos ir nepieciešami grozījumi, nosakot līdzdalības maksas apmēru par dienas centra pakalpojumu. Sociālais dienests ierosina līdzdalības maksu noteikt pašreizējā apmērā, t.i., 5% piecu procentu apmērā no iepriekšējā mēneša ienākumiem, bet ne mazāk kā piecus latus mēnesī.

Ņemot vērā iepriekš minēto, nepieciešams apstiprināt noteikumu grozījumu projektu (turpmāk - projekts).

2. Īss projekta satura izklāsts Pirmkārt, noteikumu projekts paredz papildināt noteikumu 5.6.2.apakšpunktu ar otro teikumu, nosakot, ka, ja pakalpojuma saņēmēja apgādnieka dzīvesvieta nav zināma vai viņš nav sasniedzams, ar pakalpojuma saņēmēju noslēdz divpusēju līgumu.

Otrkārt, noteikumu projekts paredz svītrot noteikumu 6.6.punktā vārdus "Sociālā dienesta noteiktā apmērā".

Treškārt, noteikumu projekts paredz izteikt noteikumu 6.7.punktu jaunā redakcijā, nosakot, ka maksa par bērna uzturēšanos atbalsta grupā diennaktī ir 13,39 lati.

Ceturtkārt, noteikumu projekts paredz aizstāt noteikumu 9.3.1.apakšpunktā vārdu "četru" ar vārdu "piecu".

Piektkārt, noteikumu projekts paredz izteikt noteikumu 14.5.punktu jaunā redakcijā, nosakot, ka par Dienas centra pakalpojumu persona maksā līdzdalības maksu piecu procentu apmērā no iepriekšējā mēneša ienākumiem, bet ne mazāk kā piecus latus mēnesī.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu

Lēmumam nav tiešas ietekmes uz Liepājas pilsētas pašvaldības 2011.gada budžetu. Plānots, ka papildus līdzekļi atbilstoši iesniegtajam grozījumu projektam nebūs nepieciešami.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sociāli ekonomisko stāvokli (uzņēmējdarbības vidi) pašvaldības teritorijā Palielināsies sociālā pakalpojuma aprūpe mājās pieejamība lielākam skaitam pašvaldības iedzīvotāju par pašvaldība budžeta līdzekļiem, nodrošinot viņu aprūpi un dzīves kvalitātes uzlabošanos.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām

Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Sociālais dienests.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Nav notikušas.

Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs U.Sesks

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par grozījumiem Liepājas pilsētas domes 2010.gada 21.janvāra saistošajos noteikumos Nr.2 "Par Liepājas .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Liepājas pilsētas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 10Pieņemts: 04.08.2011.Stājas spēkā: 14.09.2011.Zaudē spēku: 04.04.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 144, 13.09.2011.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
235772
14.09.2011
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"