Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.1176

Rīgā 2010.gada 21.decembrī (prot. Nr.74 72.§)
Bioproduktus saturošas degvielas aprites un attiecīgā akcīzes nodokļa administrēšanas kārtība
Izdoti saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" 14.panta septīto daļu

1. Noteikumi nosaka aprites un attiecīgā akcīzes nodokļa administrēšanas kārtību:

1.1. svinu nesaturošam benzīnam, tā aizstājējproduktiem un komponentiem, kuriem ir pievienots etilspirts, kas iegūts no lauksaimniecības izejvielām un ir dehidratēts (ar spirta saturu vismaz 99,5 tilpumprocenti), ar nosacījumu, ka absolūtā spirta saturs veido no 70 līdz 85 tilpumprocentiem (ieskaitot) no kopējā produktu daudzuma;

1.2. dīzeļdegvielai (gāzeļļai), tās aizstājējproduktiem un komponentiem, kuriem ir pievienota no rapšu sēklu eļļas iegūta biodīzeļdegviela, – vismaz 30 tilpumprocenti no kopējā produktu daudzuma;

1.3. biodīzeļdegvielai, kas pilnībā iegūta no rapšu sēklu eļļas;

1.4. rapšu sēklu eļļai, kuru realizē vai izmanto par kurināmo vai degvielu;

1.5. petrolejai, dīzeļdegvielai (gāzeļļai), degvieleļļai, kuras kolorimetriskais indekss ir mazāks par 2,0 un kinemātiskā viskozitāte 50 °C ir mazāka par 25 mm2/s, un to aizstājējproduktiem un komponentiem, ja minētie naftas produkti ir iezīmēti (marķēti), tos izmanto par kurināmo un ja tiem pievienotā rapšu sēklu eļļa vai no rapšu sēklu eļļas iegūta biodīzeļdegviela veido vismaz piecus tilpumprocentus no kopējā produktu daudzuma.

2. Šo noteikumu 1.2.apakšpunktā minētajai dīzeļdegvielai (gāzeļļai), tās aizstājējproduktiem un komponentiem, kuriem ir pievienota no rapšu sēklu eļļas iegūta biodīzeļdegviela, un šo noteikumu 1.3.apakšpunktā minētajam produktam minimālais esteru saturs, kā arī šo noteikumu 1.4.apakšpunktā minētajam produktam minimālais jodskaitlis atbilst daudzumam (robežlielumam), kas noteikts normatīvajos aktos par kvalitātes prasībām biodegvielai.

3. Personas, kas veic darbības ar šo noteikumu 1.punktā minētajiem produktiem, ievēro normatīvos aktus, kas regulē naftas produktu apriti un akcīzes nodokļa piemērošanu naftas produktiem.

4. Produkta atbilstību šo noteikumu 1. un 2.punktā minētajiem nosacījumiem apliecina normatīvajos aktos par benzīna un dīzeļdegvielas atbilstības novērtēšanu vai par biodegvielas kvalitātes prasībām noteiktie dokumenti.

5. Šo noteikumu 4.punktā minētais dokuments satur šādu informāciju:

5.1. par šo noteikumu 1.1.apakšpunktā minētajiem produktiem – pievienotā etilspirta bioloģisko izcelsmi un absolūtā spirta saturu;

5.2. par šo noteikumu 1.2.apakšpunktā minēto dīzeļdegvielu (gāzeļļu), tās aizstājējproduktiem un komponentiem, kuriem ir pievienota no rapšu sēklu eļļas iegūta biodīzeļdegviela, kā arī par šo noteikumu 1.3.apakšpunktā minēto produktu – esteru saturu;

5.3. par šo noteikumu 1.4.apakšpunktā minēto produktu – jodskaitli;

5.4. par šo noteikumu 1.5.apakšpunktā minētajiem produktiem – pievienotās rapšu sēklu eļļas vai no rapšu sēklu eļļas iegūtās biodīzeļdegvielas izcelsmi.

6. Likuma "Par akcīzes nodokli" 14.panta otrajā, trešajā, ceturtajā un piektajā daļā noteiktās akcīzes nodokļa likmes piemēro, ja ir saņemts šo noteikumu 4.punktā minētais dokuments.

7. Šo noteikumu 1.1.apakšpunktā minētajiem produktiem piemēro zuduma normas, kādas normatīvajos aktos par akcīzes preču apriti ir noteiktas svinu nesaturošam benzīnam. Šo noteikumu 1.2., 1.3., 1.4. un 1.5.apakšpunktā minētajiem produktiem piemēro zuduma normas, kādas normatīvajos aktos par akcīzes preču apriti ir noteiktas dīzeļdegvielai (gāzeļļai).

8. Attaisnojuma dokumentā darījumiem vai darbībām ar naftas produktiem (turpmāk – degvielas attaisnojuma dokuments) papildus grāmatvedību reglamentējošajos normatīvajos aktos un normatīvajos aktos par akcīzes preču apriti noteiktajām ziņām norāda produkta veidu atbilstoši šo noteikumu 1.punktam, kā arī tam pievienotā absolūtā spirta vai no rapšu sēklu eļļas iegūtas biodīzeļdegvielas (turpmāk – bioprodukts) daudzumu:

8.1. šo noteikumu 1.1.apakšpunktā minētajiem produktiem norāda atzīmi "E85";

8.2. šo noteikumu 1.2.apakšpunktā minētajiem produktiem norāda atzīmi "B30";

8.3. šo noteikumu 1.3.apakšpunktā minētajiem produktiem norāda atzīmi "B100";

8.4. šo noteikumu 1.4.apakšpunktā minētajiem produktiem norāda atzīmi "AE100";

8.5. šo noteikumu 1.5.apakšpunktā minētajiem produktiem, kuri ir iezīmēti (marķēti) un kuru sastāvā ir pieci tilpumprocenti rapšu sēklu eļļas vai no rapšu sēklu eļļas iegūta biodīzeļdegviela, norāda atzīmi "B5-k".

9. Realizējot mazumtirdzniecībā šo noteikumu 1.punktā minētos produktus, kases čekā norāda produkta veidu atbilstoši šo noteikumu 1.punktam un tam pievienotā bioprodukta daudzumu atbilstoši šo noteikumu 8.punktam.

10. Šo noteikumu izpildes uzraudzību un kontroli atbilstoši kompetencei veic Valsts ieņēmumu dienests, Valsts policija, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs un citas tirgus uzraudzības iestādes. Minētās institūcijas atbilstoši kompetencei ir tiesīgas pārbaudīt jebkuras personas darbību ar šo noteikumu 1.punktā minētajiem produktiem un paņemt produktu paraugus pārbaudei.

11. Ja šo noteikumu 10.punktā minētie produktu paraugi nesatur atbilstošās bioloģiskās izcelsmes bioproduktu vai to daudzums neatbilst norādēm degvielas attaisnojuma dokumentā, degvielas uzpildes stacijas elektroniskās kases sistēmas čekā vai personas grāmatvedības dokumentos, persona:

11.1. par produktu daudzumu, par kuru ir konstatēts pārkāpums, samaksā akcīzes nodokli un soda naudu saskaņā ar likumu "Par akcīzes nodokli";

11.2. piecu darbdienu laikā pēc rēķina saņemšanas sedz tirgus uzraudzības iestāžu pārbaudei paņemtā produkta atbilstības novērtēšanas izdevumus.

12. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2009.gada 22.decembra noteikumus Nr.1619 "Bioproduktus saturošas degvielas aprites un attiecīgā akcīzes nodokļa administrēšanas kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2009, 205.nr.; 2010, 156.nr.).

13. Noteikumi stājas spēkā 2011.gada 1.janvārī.

Ministru prezidents, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs V.Dombrovskis

Finanšu ministrs A.Vilks
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Bioproduktus saturošas degvielas aprites un attiecīgā akcīzes nodokļa administrēšanas kārtība Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 1176Pieņemts: 21.12.2010.Stājas spēkā: 01.01.2011.Zaudē spēku: 01.02.2021.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 205, 29.12.2010.
Dokumenta valoda:
LVEN
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
223484
01.01.2011
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"