Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr.632

Rīgā 2010.gada 13.jūlijā (prot. Nr.36 18.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2007.gada 13.februāra noteikumos Nr.120 "Labības sēklaudzēšanas un sēklu tirdzniecības noteikumi"

Izdoti saskaņā ar Sēklu aprites likuma 2.panta 1.punkta "a" apakšpunktu un 17.panta piekto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2007.gada 13.februāra noteikumos Nr.120 "Labības sēklaudzēšanas un sēklu tirdzniecības noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2007, 28.nr.; 2009, 133.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt norādi, uz kāda likuma pamata noteikumi izdoti, šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar Sēklu aprites likuma 2.panta 1.punkta "a" apakšpunktu un 17.panta piekto daļu".

2. Izteikt 1. un 2.punktu šādā redakcijā:

"1. Noteikumi nosaka labības sēklaudzēšanas un sēklu tirdzniecības kārtību, kā arī institūciju, kas kontrolē labības sēklu ievešanu no valstīm, kuras nav Eiropas Savienības dalībvalstis.

2. Noteikumi attiecas uz šādu labības sugu sēklām, kuru audzēšana paredzēta lauksaimnieciskajai ražošanai:

2.1. rudziem (Secale cereale L.);

2.2. mīkstajiem kviešiem (Triticum aestivum L.), cietajiem kviešiem (Triticum durum Desf.) un spelta kviešiem (Triticum spelta L.) (turpmāk visi kopā - kvieši);

2.3. miežiem (Hordeum vulgare L.);

2.4. auzām (Avena sativa L.), Bizantijas auzām (Avena byzantina K.Koch) un kailgraudu auzām (Avena nuda L.) (turpmāk visas kopā - auzas);

2.5. hibrīdiem, kas radušies, krustojot Triticum ģints sugu ar Secale ģints sugu (xTriticosecale Wittm. ex A. Camus) (turpmāk - tritikāle);

2.6. griķiem (Fagopyrum esculentum Moench);

2.7. kukurūzu (Zea mays L.), izņemot uzplīstošo un cukurkukurūzu, kas nav paredzēta sēklaudzēšanai."

3. Izteikt 4.punktu šādā redakcijā:

"4. Izlases sēklas (IS) ir sēklu daudzums, kas iegūts, pabeidzot šķirnes uzturēšanas shēmā norādīto vienu ciklu, un kas nodrošina šķirnes īpašību saglabāšanu vairākās paaudzēs. Selekcionārs vai šķirnes uzturētājs iegūst šīs sēklas, ievērojot šķirnes uzturēšanas shēmu. Pēc selekcionāra vai šķirnes uzturētāja rakstiska pieprasījuma Valsts augu aizsardzības dienests veic izlases sēklu (IS) lauku apskati vai sēklu kvalitātes novērtēšanu, lai noteiktu to faktisko kvalitāti atbilstoši šajos noteikumos bāzes sēklām minētajiem rādītājiem lauku apskatei un bāzes sēklu kvalitātes noteikšanai minētajiem sēklu kvalitātes rādītājiem."

4. Izteikt 5.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.3. saskaņā ar Sēklu aprites likumu un šiem noteikumiem ir atzītas par atbilstošām pirmsbāzes sēklām noteiktajām prasībām lauku apskatē un vidējā sēklu parauga kvalitāte atbilst bāzes sēklām noteiktajām prasībām;".

5. Izteikt 7.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"7.4. saskaņā ar Sēklu aprites likumu un šiem noteikumiem ir atzītas par atbilstošām bāzes sēklām noteiktajām prasībām;".

6. Izteikt 8.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"8.2. saskaņā ar Sēklu aprites likumu un šiem noteikumiem ir atzītas par atbilstošām bāzes sēklām noteiktajām prasībām;".

7. Izteikt 9.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"9.2. saskaņā ar Sēklu aprites likumu un šiem noteikumiem ir atzītas par atbilstošām sertificētām sēklām noteiktajām prasībām;".

8. Izteikt 11.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"11.2. saskaņā ar Sēklu aprites likumu un šiem noteikumiem ir atzītas par atbilstošām pirmās paaudzes sertificētām sēklām noteiktajām prasībām;".

9. Izteikt 12.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"12.2. saskaņā ar Sēklu aprites likumu un šiem noteikumiem ir atzītas par atbilstošām otrās paaudzes sertificētām sēklām noteiktajām prasībām;".

10. Izteikt 13. un 14.punktu šādā redakcijā:

"13. Ja sēklaudzētājs audzē vienas vai vairāku sugu vai šķirņu, vai kategoriju labības sēklas, tas nodrošina, ka dažādu sugu vai šķirņu, vai kategoriju sēklas nesajaucas.

14. Sēklaudzēšanas sējumus izvieto tikai pēc priekšaugiem, kas nodrošina šķirņu un sugu nesajaukšanos. Atkārtota labības sēklas audzēšana vienā un tajā pašā laukā nākamajā gadā pieļaujama, ja iepriekšējā gadā audzētas tās pašas šķirnes tādas pašas vai augstākas kategorijas sēklas, bet, ja iepriekšējā gadā audzēta cita tās pašas sugas labības šķirne, jāievēro divu gadu intervāls. Ja iepriekšējā gadā laukā tika izsētas kādas šķirnes zemākas kategorijas sēklas, bet lauku apskatei tiek pieteikts sējums šīs šķirnes augstākas kategorijas sēklu ieguvei, tad no lauka iegūst tās pašas kategorijas sēklas, kādas ieguva iepriekšējā gadā."

11. Izteikt 19.punktu šādā redakcijā:

"19. Valsts augu aizsardzības dienests saskaņā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) labības shēmu prasībām:

19.1. iesniedz iekļaušanai Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) šķirņu sarakstā tikai tās šķirnes, kas ir iekļautas Latvijas augu šķirņu katalogā un atbilst minētās organizācijas labības shēmu prasībām;

19.2. sniedz Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) labības shēmās noteiktajām institūcijām informāciju par šķirņu uzturētājiem;

19.3. sadarbojas ar šķirņu uzturētājiem;

19.4. slēdz rakstisku vienošanos ar citu valstu pilnvarotajām institūcijām par sēklu pavairošanu saskaņā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) labības shēmām attiecībā uz šķirņu sertifikāciju sēklu apritei starptautiskajā tirgū;

19.5. piegādā citu valstu pilnvarotajām institūcijām oriģinālos Latvijas šķirņu sēklu paraugus pēcpārbaudes veikšanai;

19.6. piegādā Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) labības shēmās noteiktajām institūcijām oficiālus pavairojamo šķirņu aprakstus, hibrīdām šķirnēm - arī vecākaugu komponentu aprakstus;

19.7. pēc sēklaudzētāja rakstiska pieprasījuma veic sēklas sertifikāciju atbilstoši Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) labības sēklu shēmu prasībām;

19.8. pēc sēklaudzētāja rakstiska pieprasījuma izsniedz Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) sertifikātu un etiķetes, ja labības sēklas atbilst minētās organizācijas labības shēmu prasībām;

19.9. atzīst pavairotās sēklas identitāti."

12. Izteikt IV nodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"IV. Lauku apskate un šķirnes sējumu reģistrācija".

13. Izteikt 23., 24., 25. un 26.punktu šādā redakcijā:

"23. Dienesta inspektors, pieņemot lauku apskates iesniegumu, pārbauda, vai:

23.1. lauku apskates iesniegumā ir norādīta visa šo noteikumu 4.pielikumā minētā informācija;

23.2. šķirne atbilst Sēklu aprites likumā minētajām prasībām par sēklu sertifikāciju;

23.3. sēklaudzētājam saskaņā ar Augu šķirņu aizsardzības likumu ir reģistrēta licence par attiecīgās aizsargātās šķirnes izmantošanas tiesībām;

23.4. ir ievērots šo noteikumu 22.punktā minētais termiņš. Ja termiņš nav ievērots, pārbauda, vai ir pievienota informācija par kavējuma iemesliem.

24. Pirms lauka apskates dienesta inspektors iepazīstas ar sēklu kvalitāti apliecinošiem dokumentiem un ierakstiem lauku vēsturē. Sēklu sertifikāta derīguma termiņu nepārbauda.

25. Ja nav ievērotas šo noteikumu 23.punktā minētās prasības, dienesta inspektors triju darbdienu laikā pēc šo noteikumu 23.punktā minēto prasību pārbaudes par to rakstiski informē sēklaudzētāju, norādot trūkumus, un pieprasa tos novērst septiņu darbdienu laikā.

26. Izsēto sēklu kvalitāti apliecina:

26.1. Latvijā sertificētajām sēklām - sēklu materiāla iesaiņojuma etiķete ar norādi "Eiropas Savienības tiesību akti" (ja sēklas paredzētas tirdzniecībai) un sēklu sertifikāts vai sēklu sertifikāta kopija ar aizpildītu B daļu;

26.2. izsētajai izlases sēklai, ko šķirnes uzturētājs izsējis tālākai pavairošanai, - selekcionāra pilnvarojums un šķirnes uzturēšanas shēmas;

26.3. citā Eiropas Savienības dalībvalstī, kā arī Īslandē un Norvēģijā sertificētajām sēklām - sēklas materiāla iesaiņojuma etiķete ar norādi "Eiropas Savienības tiesību akti" un dokuments, kas apliecina iepirkto sēklu daudzumu, kā arī oficiāls apstiprinājums (sertifikāts) par to, ka vējauzas (Avena fatua) piemaisījumi nav konstatēti vienā no šādiem gadījumiem:

26.3.1. lauku apskatē un viena kilograma oficiālajā sēklu paraugā;

26.3.2. trīs kilogramu oficiālajā sēklu paraugā;

26.4. normatīvajos aktos par sēklu ekvivalenci no trešajām valstīm minētā valstī sertificētajām sēklām - sēklu kvalitāti apliecinoši dokumenti un sēklu iesaiņojuma etiķete, kas atbilst normatīvajos aktos par sēklu ekvivalenci no trešajām valstīm minētajām prasībām, kā arī oficiāls apstiprinājums (sertifikāts) par to, ka vējauzas (Avena fatua) piemaisījumi nav konstatēti vienā no šādiem gadījumiem:

26.4.1. lauku apskatē un viena kilograma oficiālajā sēklu paraugā;

26.4.2. trīs kilogramu oficiālajā sēklu paraugā;

26.5. Šveicē un Lihtenšteinā sertificētajām sēklām - sēklu iesaiņojuma oficiālā etiķete un dokuments, kas apliecina iepirkto sēklu daudzumu, kā arī oficiāls apstiprinājums (sertifikāts) par to, ka vējauzas (Avena fatua) piemaisījumi nav konstatēti vienā no šādiem gadījumiem:

26.5.1. lauku apskatē un viena kilograma oficiālajā sēklu paraugā;

26.5.2. trīs kilogramu oficiālajā sēklu paraugā."

14. Izteikt 31.punktu šādā redakcijā:

"31. Lauku apskates laikā dienesta inspektors sējumā nosaka:

31.1. auzu, miežu, kviešu un pašapputes tritikāles (izņemot hibrīdus) sējumos:

31.1.1. sējuma biezību (augu skaitu uz vienu hektāru);

31.1.2. šķirnei neatbilstošo augu vārpu skaitu uz 200 m2, raksturojot to pazīmes pēc oficiālā šķirnes apraksta;

31.1.3. ar putošo melnplauku (Tilletia caries) inficēto augu skaitu uz 200 m2;

31.1.4. citu labības sugu augu skaitu uz 200 m2;

31.1.5. ar cieto melnplauku (Tilletia caries) inficēto augu skaitu uz 200 m2;

31.1.6. ar melnajiem graudiem (Claviceps purpurea) inficēto augu skaitu uz 200 m2 - tikai tritikālei;

31.1.7. ar stiebru melnplauku (Urocystis occulta) inficēto augu skaitu uz 200 m2 - tikai tritikālei;

31.2. rudzu, griķu un svešapputes tritikāles (izņemot hibrīdus) sējumos:

31.2.1. šķirnei neatbilstošo augu skaitu uz 200 m2, raksturojot to pazīmes pēc oficiālā šķirnes apraksta;

31.2.2. citu labības sugu augu skaitu uz 200 m2;

31.2.3. ar stiebru melnplauku (Urocystis occulta) inficēto augu skaitu (izņemot griķus) uz 200 m2;

31.2.4. ar melnajiem graudiem (Tilletia caries) inficēto augu skaitu (izņemot griķus) uz 200 m2;

31.2.5. ar putošo melnplauku (Ustilago nuda) inficēto augu skaitu uz 200 m2 - tikai tritikālei;

31.2.6. ar cieto melnplauku (Tilletia caries) inficēto augu skaitu uz 200 m2 - tikai tritikālei."

15. Izteikt 33.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

"33.1. auzu, miežu, kviešu un pašapputes tritikāles (izņemot hibrīdus) sējumos šķirnei neatbilstošo augu skaits uz 200 m2 atkarībā no augu skaita uz vienu hektāru pārsniedz šo noteikumu 6.pielikumā norādīto;".

16. Svītrot 34.punktā vārdus "un Ludovika auzu (Avena ludoviciana)".

17. Izteikt 35.punktu šādā redakcijā:

"35. Ja sēklaudzēšanas laukā konstatē vējauzas (Avena fatua, Avena sterilis), dienesta inspektors tajā pašā dienā sagatavo rakstisku norādījumu sēklaudzētājam tās izravēt vai atsevišķu lauka daļu ar minēto augu kolonijām novākt citai izmantošanai, nevis sēklu ražošanai. Pēc norādījuma izpildes termiņa beigām, bet ne vēlāk kā piecas dienas pēc iepriekšējās apskates veic atkārtotu lauka apskati."

18. Izteikt 39.punktu šādā redakcijā:

"39. Triju darbdienu laikā pēc pēdējās lauka apskates dienesta inspektors, pamatojoties uz lauka apskates rezultātiem, pieņem lēmumu par šķirnes sējumu atbilstību sēklu iegūšanai, kā arī sagatavo un izsniedz labības sēklaudzēšanas lauku apskates protokolu sēklaudzētājam. Viens protokola eksemplārs paliek Valsts augu aizsardzības dienestā."

19. Svītrot 40. un 47.punktu.

20. Aizstāt 48.punktā vārdus "Sēklaudzētāju un sēklu tirgotāju reģistrā" ar vārdiem "Kultūraugu uzraudzības valsts informācijas sistēmas Sēklaudzētāju un sēklu tirgotāju reģistrā (turpmāk - reģistrs)".

21. Izteikt 50.punktu šādā redakcijā:

"50. Lai novērtētu sēklu kvalitāti, dienesta inspektors ņem paraugu no katras sagatavotās viendabīgās sēklu partijas."

22. Papildināt noteikumus ar 50.1, 50.2, 50.3 un 50.4 punktu šādā redakcijā:

"50.1 Par sēklu partijas neviendabīgumu liecina:

50.1 1. atšķirīgs sēklu partijas iesaiņojuma materiāls vai veids;

50.1 2. dažāds iesaiņojumu lielums sēklu partijā;

50.1 3. atšķirīgs marķējums un etiķetes vai atšķirīga informācija etiķetēs;

50.1 4. dažādu veidu zīmogojumi;

50.1 5. dažādu veidu sēklu apstrāde iesaiņojumos;

50.1 6. sēklu vizuālās atšķirības dažādos iesaiņojumos;

50.1 7. atšķirīgi piemaisījumi dažādos iesaiņojumos.

50.2 Ja konstatēta kāda no šo noteikumu 50.1 1., 50.1 2., 50.1 3., 50.1 4. vai 50.1 5.apakšpunktā minētajām pazīmēm, dienesta inspektors paraugu ņem pēc tam, kad reģistrētā persona nodala atšķirīgos iesaiņojumus atsevišķā partijā.

50.3 Ja konstatēta šo noteikumu 50.1 6. vai 50.1 7.apakšpunktā minētā pazīme, reģistrā reģistrētajai personai ir tiesības veikt vienu no šādām darbībām:

50.3 1. sēklu partiju sadalīt vairākās atsevišķās partijās pēc kādas atšķirīgas sēklu pazīmes (ja tas ir iespējams);

50.3 2. iesniegt Valsts augu aizsardzības dienestā iesniegumu par nepieciešamību veikt sēklu partijas neviendabīguma analīzi attiecībā uz tīrību, dīgtspēju un citu augu sēklu saturu atbilstoši Starptautiskās sēklu kontroles asociācijas (ISTA) noteikumiem (noteikumi elektroniskā veidā pieejami Valsts augu aizsardzības dienesta mājaslapā internetā);

50.3 3. atsaukt iesniegumu par vidējā sēklu parauga ņemšanu, analīžu veikšanu un etiķešu izgatavošanu, lai īstenotu pasākumus (piemēram, sēklu partijas samaisīšanu) pārbaudāmās sēklu partijas neviendabīguma novēršanai.

50.4 Ja, veicot šo noteikumu 50.3 2.apakšpunktā minēto analīzi, konstatē, ka sēklu partija nav pietiekami viendabīga un neatbilst Starptautiskās sēklu kontroles asociācijas (ISTA) noteikumiem, dienesta inspektors neveic sēklu partijas novērtēšanu."

23. Aizstāt 56.punkta otrajā teikumā vārdu "melnplauku" ar vārdiem "cieto melnplauku".

24. Aizstāt 57.punkta trešajā teikumā vārdus "Ziemāju sēklām" ar vārdiem "Ziemas miežu, ziemas kviešu, ziemas rudzu, ziemas auzu un tritikāles sēklām (turpmāk - ziemāju sēklas)".

25. Izteikt 58.punktu šādā redakcijā:

"58. Ja pirmsbāzes (PB) kategorijas vai bāzes (B) kategorijas sēklu partijas sēklām analīzē noteiktā dīgtspēja neatbilst šo noteikumu 11.pielikumā minētajai minimālajai sēklu dīgtspējai, reģistrā reģistrētā persona var iesniegt Valsts augu aizsardzības dienestā iesniegumu atļaujas saņemšanai sertificēt sēklas ar pazeminātu dīgtspēju saskaņā ar šo noteikumu 13.pielikumu. Iesniegumu var iesniegt:

58.1. līdz 1.septembrim - par ziemāju sēklām;

58.2. līdz 1.aprīlim - par vasaras miežu, vasaras kviešu, vasaras auzu un griķu sēklām (turpmāk - vasarāju sēklas)."

26. Papildināt noteikumus ar 58.1 punktu šādā redakcijā:

"58.1 Selekcionārs vai šķirnes uzturētājs var iesniegt Valsts augu aizsardzības dienestā iesniegumu atļaujas saņemšanai pazemināt izlases sēklas kategoriju saskaņā ar šo noteikumu 13.1 pielikumu, ja izlases sēklas sēklaudzēšanas laukā ir veikta lauku apskate un lauku apskatē noteiktā šķirnes identitāte un šķirnes tīrība atbilst tās sēklu kategorijas prasībām, uz kuru paredzēts samazināt izlases sēklu kategoriju. Iesniegumu var iesniegt:

58.1 1. līdz 1.septembrim - par ziemāju sēklām;

58.1 2. līdz 1.aprīlim - par vasarāju sēklām."

27. Izteikt 59., 60. un 61.punktu šādā redakcijā:

"59. Valsts augu aizsardzības dienests katru gadu līdz 1.aprīlim un 1.septembrim apkopo šo noteikumu 58. un 58.1 punktā minētos iesniegumus un informē Nacionālo augu šķirņu padomi:

59.1. par iesniegumiem atļaujas saņemšanai sertificēt sēklas ar pazeminātu dīgtspēju, norādot kopējo iesniegumu skaitu pa sugām un šķirnēm, partiju skaitu, kopējo sēklu apjomu un konstatēto minimālo dīgtspēju;

59.2. par iesniegumiem atļaujas saņemšanai pazemināt izlases sēklu kategoriju, norādot kopējo iesniegumu skaitu pa augu sugām un šķirnēm, sēklu apjomu, kategorijas pazemināšanas iemeslus.

60. Nacionālā augu šķirņu padome piecu darbdienu laikā pēc šo noteikumu 59.punktā minētās informācijas saņemšanas izvērtē attiecīgās šķirnes sēklu nodrošinājumu Latvijas tirgū, kā arī saražoto izlases sēklu daudzumu un sniedz Valsts augu aizsardzības dienestam priekšlikumus:

60.1. par zemāko iespējamo dīgtspēju, ar kuru var atļaut sertificēt sēklas ar pazeminātu dīgtspēju;

60.2. par izlases sēklu kategorijas pazemināšanu.

61. Valsts augu aizsardzības dienests piecu darbdienu laikā pēc Nacionālās augu šķirņu padomes sniegto priekšlikumu saņemšanas pieņem lēmumu:

61.1. par atļaujas izsniegšanu sertificēt sēklas ar pazeminātu dīgtspēju vai par atteikumu izsniegt atļauju un triju darbdienu laikā par to paziņo šo noteikumu 58.punktā minētajai reģistrētajai personai;

61.2. par atļaujas izsniegšanu pazemināt izlases sēklu kategoriju (ja sēklu kvalitātes rādītāji atbilst kategorijai, uz kuru paredzēts samazināt izlases sēklu kategoriju) vai par atteikumu pazemināt kategoriju un piecu darbdienu laikā par to paziņo šo noteikumu 58.1 punktā minētajam selekcionāram vai šķirnes uzturētājam."

28. Svītrot 62.punktu.

29. Izteikt 63.punktu šādā redakcijā:

63. Ja Valsts augu aizsardzības dienests ir pieņēmis lēmumu atļaut sertificēt sēklas ar pazeminātu dīgtspēju:

63.1. tas izsniedz reģistrētajai personai sēklu sertifikātu saskaņā ar šo noteikumu 92.punktu, pamatojoties uz pārskatu par sēklu novērtēšanas rezultātiem. Sēklu sertifikātā ietver papildu norādi par sēklu pazemināto dīgtspēju. Sēklu sertifikāta termiņš atbilst šo noteikumu 97.punktā minētajam termiņam;

63.2. tas attiecīgās sēklu kategorijas iesaiņojuma oficiālajā etiķetē papildus norāda faktisko sēklu dīgtspēju, kā arī tirgotāja vārdu, uzvārdu (juridiskai personai - nosaukumu) un adresi;

63.3. reģistrētā persona tirgo sēklas ar pazeminātu dīgtspēju, ievērojot šo noteikumu prasības."

30. Aizstāt 78.1.apakšpunktā saīsinājumu "OECD" ar vārdiem "Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD)".

31. Papildināt 79.punktu ar otro teikumu šādā redakcijā:

"Šo noteikumu 78.4.apakšpunktā minētās prasības par iesaiņošanu un etiķetēšanu nav attiecināmas, ja ir attiecīgs Valsts augu aizsardzības dienesta lēmums."

32. Papildināt 81.punktu aiz vārdiem "Latvijas augu šķirņu katalogā" ar vārdiem "vai Eiropas Savienības lauksaimniecības kultūraugu kopējā katalogā".

33. Izteikt 82.punktu šādā redakcijā:

"82. Pēc pēdējā sēklu lietotāja pieprasījuma reģistrā reģistrētajai personai ir tiesības bez iesaiņojuma pārdot sertificētas kategorijas kviešu, rudzu, tritikāles, miežu un auzu sēklas, kā sēklu kvalitāti apliecinošu dokumentu pēdējam sēklu lietotājam izsniedzot šo noteikumu 101.punktā minēto dokumentu."

34. Izteikt 85.punktu šādā redakcijā:

"85. Tirgojot Latvijā labības sēklas, kas sertificētas citā Eiropas Savienības dalībvalstī, kā arī Īslandē, Norvēģijā, Šveicē, Lihtenšteinā un normatīvajos aktos par sēklu ekvivalenci no trešajām valstīm minētā valstī, nepieciešams attiecīgās valsts pilnvarotās institūcijas oficiāls apstiprinājums (sertifikāts) par to, ka vējauzas (Avena fatua) piemaisījumi nav konstatēti vienā no šādiem gadījumiem:

85.1. lauku apskatē un viena kilograma oficiālajā sēklu paraugā;

85.2. trīs kilogramu oficiālajā sēklu paraugā."

35. Aizstāt 87.punkta ievaddaļā vārdus "Sēklaudzētāju un sēklu tirgotāju reģistrā (turpmāk - reģistrs)" ar vārdu "reģistrā".

36. Izteikt 87.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"87.2. sēklu maisījumu sagatavotājs - informāciju par sēklu maisījumu sagatavošanas iekārtām, kas nodrošina gatavā sēklu maisījuma viendabīgumu;".

37. Izteikt 88., 89. un 90.punktu šādā redakcijā:

"88. Ja persona neiesniedz visus šo noteikumu 87.punktā minētos dokumentus vai iesniegtā informācija ir nepilnīga, dienesta inspektors triju darbdienu laikā pēc reģistrācijas iesnieguma saņemšanas rakstiski pieprasa 10 darbdienu laikā iesniegt nepieciešamo informāciju un dokumentus.

89. Valsts augu aizsardzības dienests:

89.1. piecu darbdienu laikā pēc visu šo noteikumu 87.punktā minēto dokumentu saņemšanas izvērtē reģistrācijas iesniegumu un tam pievienotos dokumentus un pieņem lēmumu par personas reģistrāciju reģistrā vai par atteikumu reģistrēt personu reģistrā;

89.2. triju darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas:

89.2.1. nosūta personai lēmumu par reģistrāciju reģistrā un reģistrācijas apliecību saskaņā ar šo noteikumu 19.pielikumu, ja pieņemts lēmums reģistrēt personu reģistrā;

89.2.2. nosūta personai lēmumu par reģistrācijas atteikumu, ja pieņemts lēmums par atteikumu reģistrēt personu reģistrā;

89.3. katrai reģistrā reģistrētajai personai piešķir reģistrācijas kodu. Tā pirmās divas zīmes norāda personas adresi (pasta indeksa pirmie divi cipari), pārējās zīmes - reģistrācijas kārtas numuru;

89.4. reģistrā norāda šādu informāciju par reģistrā reģistrēto personu:

89.4.1. reģistrācijas kodu;

89.4.2. juridiskai personai - nosaukumu un uzņēmuma reģistrācijas numuru Uzņēmumu reģistrā, fiziskai personai - vārdu, uzvārdu un personas kodu;

89.4.3. juridiskai personai - juridisko adresi, fiziskai personai - dzīvesvietas adresi;

89.4.4. darbības veidu;

89.4.5. sugu grupu, ar kuru tiek veiktas darbības;

89.4.6. kontaktinformāciju (piemēram, tālruņa numuru, e-pasta adresi);

89.5. Valsts augu aizsardzības dienesta tīmekļa vietnē ievieto informāciju par reģistrā iekļautajām personām.

90. Valsts augu aizsardzības dienests pieņem lēmumu par personas reģistrācijas anulēšanu divu nedēļu laikā pēc reģistrā reģistrētās personas rakstiska iesnieguma saņemšanas, kā arī gadījumā, ja atkārtoti konstatēta šo noteikumu VII, VIII, X vai XI nodaļā minēto prasību neievērošana un par to ir sastādīts attiecīgs akts."

38. Papildināt IX nodaļu ar 90.1, 90.2, 90.3, 90.4 un 90.5 punktu šādā redakcijā:

"90.1 Valsts augu aizsardzības dienests piecu darbdienu laikā pēc šo noteikumu 90.punktā minētā lēmuma pieņemšanas par to rakstiski informē personu.

90.2 Informācija par reģistrēto personu reģistra datubāzē glabājas līdz reģistrācijas anulēšanai saskaņā ar šo noteikumu 90.punktu. Valsts augu aizsardzības dienests informāciju par attiecīgo personu saglabā reģistra arhīva datubāzē sešus gadus pēc personas reģistrācijas anulēšanas.

90.3 Lai izdarītu izmaiņas reģistrā, reģistrētā persona Valsts augu aizsardzības dienestā iesniedz šo noteikumu 18.pielikumā minēto iesniegumu, norādot nepieciešamās izmaiņas.

90.4 Ja izmaiņas reģistrā saistītas ar reģistrētās personas darbības veida maiņu, šo noteikumu 90.3 punktā minētajam iesniegumam pievieno šo noteikumu 87.1. vai 87.3.apakšpunktā minētos dokumentus.

90.5 Valsts augu aizsardzības dienests:

90.5 1.  10 darbdienu laikā pēc visu nepieciešamo dokumentu saņemšanas izvērtē šo noteikumu 90.3 punktā minēto iesniegumu un tam pievienotos dokumentus un pieņem lēmumu par izmaiņām reģistrā;

90.5 2. piecu darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas:

90.5 2.1. nosūta reģistrētajai personai lēmumu par izmaiņu izdarīšanu reģistrā un jauno reģistrācijas apliecību saskaņā ar šo noteikumu 19.pielikumu, ja pieņemts lēmums veikt izmaiņas reģistrā;

90.5 2.2. nosūta reģistrētajai personai lēmumu par izmaiņu neizdarīšanu reģistrā, ja pieņemts lēmums neveikt izmaiņas reģistrā;

90.5 3. izdara reģistrā attiecīgās izmaiņas."

39. Izteikt 91.punktu šādā redakcijā:

"91. Sēklu kvalitāti apliecinoši dokumenti ir:

91.1. Latvijā sertificētajām sēklām - sēklu iesaiņojuma oficiālā etiķete ar norādi "Eiropas Savienības tiesību akti" vai "ES tiesību akti", izņemot šo noteikumu 82.punktā minēto gadījumu, un sēklas sertifikāts saskaņā ar šo noteikumu 20.pielikumu;

91.2. citā Eiropas Savienības dalībvalstī, kā arī Īslandē un Norvēģijā sertificētajām sēklām - sēklu iesaiņojuma oficiālā etiķete ar atsauci uz Eiropas Savienības tiesību aktiem, ko izsniegušas attiecīgo valstu pilnvarotās institūcijas, kā arī oficiāls apstiprinājums (sertifikāts) par to, ka nav konstatēti vējauzas (Avena fatua) piemaisījumi;

91.3. normatīvajos aktos par sēklu ekvivalenci no trešajām valstīm minētā valstī sertificētajām sēklām - sēklu kvalitāti apliecinošie dokumenti un sēklas iesaiņojuma etiķete, kas atbilst normatīvajos aktos par sēklu ekvivalenci no trešajām valstīm minētajām prasībām, kā arī oficiāls apstiprinājums (sertifikāts) par to, ka nav konstatēti vējauzas (Avena fatua) piemaisījumi;

91.4. Šveicē un Lihtenšteinā sertificētajām sēklām - sēklu iesaiņojuma oficiālā etiķete, ko izsniegušas attiecīgo valstu pilnvarotās institūcijas, kā arī oficiāls apstiprinājums (sertifikāts) par to, ka nav konstatēti vējauzas (Avena fatua) piemaisījumi;

91.5. Latvijā, citā Eiropas Savienības dalībvalstī, kā arī Īslandē, Norvēģijā, Šveicē un Lihtenšteinā sertificētu sēklu maisījumiem - sēklu iesaiņojuma oficiālā etiķete vai zīmogojums, kas satur šo noteikumu 16.pielikumā minēto informāciju, kā arī oficiāls apstiprinājums (sertifikāts) par to, ka nav konstatēti vējauzas (Avena fatua) piemaisījumi."

40. Izteikt 95.punktu šādā redakcijā:

"95. Pēc sēklaudzētāja rakstiska pieprasījuma Valsts augu aizsardzības dienests triju darbdienu laikā pēc pieprasījumā norādīto analīžu pabeigšanas izsniedz Starptautiskās sēklu kontroles asociācijas (ISTA) sertifikātu par faktiskajiem veikto analīžu rādītājiem."

41. Izteikt 97.punktu šādā redakcijā:

"97. Sēklu sertifikāta derīguma termiņš, skaitot no sēklu dīgtspējas analīzes pabeigšanas dienas, ir šāds:

97.1. viens gads - visu sugu sēklām;

97.2. seši mēneši - sēklām, kas invadētas ar dzīvām ērcēm, bet ne vairāk kā 20 gab./kg;

97.3. līdz ziemāju sējas beigām - ziemāju sēklām, kuras paredzēts izmantot sējai tā paša gada rudenī."

42. Papildināt noteikumus ar 97.1 punktu šādā redakcijā:

"97.1 Šo noteikumu 97.punktā minētais sēklu sertifikāta derīguma termiņš beidzas, ja sēklu partija ir pārsaiņota, izņemot šo noteikumu 82.punktā minēto gadījumu, vai veikta sēklu partijas ķīmiskā apstrāde vai apstrāde ar biopreparātiem vai augu aizsardzības līdzekļiem, izņemot gadījumus, ja paraugu ņemšana, ķīmiskā apstrāde, apstrāde ar biopreparātiem vai augu aizsardzības līdzekļiem un saiņošana ir ietvertas vienā nepārtrauktā tehniskā procesā."

43. Papildināt noteikumus ar 99.1, 99.2, 99.3, 99.4, 99.5 un 99.6 punktu šādā redakcijā:

"99.1 Citā dalībvalstī sertificētajai sēklai, kuru tirgo Latvijā un kurai nav norādīts derīguma termiņš, piemēro šo noteikumu 97.1.apakšpunktā minēto sēklu sertifikāta derīguma termiņu, skaitot no iesaiņojuma etiķetē norādītā iesaiņojuma noslēgšanas vai pēdējā parauga ņemšanas dienas. Pirms derīguma termiņa beigām sēklām veic atkārtotu dīgtspējas pārbaudi.

99.2 Šo noteikumu 99.1 punktā minētajai atkārtotajai dīgtspējas pārbaudei sēklu paraugu ņem dienesta inspektors. Sēklu parauga masa atbilst šo noteikumu 53. un 54.punktā minētajam daudzumam.

99.3 Ja šo noteikumu 99.1 punktā minētajā atkārtotajā pārbaudē noteiktais sēklu dīgtspējas rādītājs atbilst šo noteikumu iepriekš noteiktās sēklu kategorijas prasībām, Valsts augu aizsardzības dienests izsniedz uzlīmi sēklu etiķetei, tajā norādot pēdējā parauga ņemšanas datumu, mēnesi un gadu.

99.4 Sēklu maisījumiem, kuriem sēklu kvalitāti apliecinošs dokuments ir sēklu iesaiņojuma oficiālā etiķete vai zīmogojums, kas satur šo noteikumu 16.pielikumā minēto informāciju, derīguma termiņš ir viens gads, skaitot no iesaiņojuma oficiālajā etiķetē norādītā iesaiņojuma noslēgšanas vai pēdējā parauga ņemšanas dienas. Pirms derīguma termiņa beigām Valsts augu aizsardzības dienests veic atkārtotu sēklu dīgtspējas pārbaudi sēklu maisījuma sastāvdaļām pa sugām.

99.5 Ja šo noteikumu 99.4 punktā minētajā atkārtotajā pārbaudē noteiktais sēklu dīgtspējas rādītājs atbilst attiecīgajām šo noteikumu 2.punktā minēto sugu sēklu kategorijas kvalitātes prasībām, Valsts augu aizsardzības dienests izsniedz uzlīmi sēklu etiķetei, tajā norādot pēdējā parauga ņemšanas datumu, mēnesi un gadu.

99.6 Ja šo noteikumu 99.4 punktā minētajā atkārtotajā pārbaudē noteiktais sēklu dīgtspējas rādītājs kādam no sēklu maisījuma komponentiem neatbilst attiecīgajām šo noteikumu 2.punktā minēto sugu sēklu kategorijas kvalitātes prasībām, Valsts augu aizsardzības dienests sēklu derīguma termiņu nepagarina. Sēklu maisījumus atļauts iztirgot, uz katra iesaiņojuma norādot konkrēto dīgtspējas procentu."

44. Izteikt 101. un 102.punktu šādā redakcijā:

"101. Reģistrētā persona, kas tirgo Latvijā sertificētas sēklas, pircējam pēc pieprasījuma izsniedz vienu no šādiem dokumentiem:

101.1. sēklu sertifikātu, ja sēklu sertifikāts sēklu tirgotājam ir izsniegts elektroniska dokumenta formā un pēdējais sēklu lietotājs ir tehniski nodrošināts šī sēklu sertifikāta saņemšanai;

101.2. sēklu sertifikāta kopiju ar aizpildītu II daļu, ja sēklu sertifikāts sēklu tirgotājam ir izsniegts papīra formā vai ja pēdējais sēklu lietotājs sertifikātu nevar saņemt elektroniski.

102. Sēklu tirgotājs, kas tirgo citās valstīs sertificētu sēklu sēklaudzēšanai, katru gadu līdz 1.novembrim (par ziemāju sēklām) un 1.jūnijam (par vasarāju sēklām) papīra formā vai elektroniski iesniedz dienestā informāciju par pārdotajām sēklu partijām pa šķirnēm un kategorijām laikposmā no iepriekšējā gada 1.novembra līdz kārtējā gada 31.oktobrim (par ziemāju sēklām) un no iepriekšējā gada 1.jūnija līdz kārtējā gada 31.maijam (par vasarāju sēklām), norādot sēklu partiju numuru un daudzumu, kā arī pievieno sēklu kvalitāti apliecinošus dokumentus vai to kopijas."

45. Svītrot 119.punktu.

46. Papildināt noteikumus ar 122.punktu šādā redakcijā:

"122. Līdz 2013.gada 1.janvārim Valsts augu aizsardzības dienests šo noteikumu 99.3 punktā minētās uzlīmes vietā reģistrētajai personai izsniedz pārskatu "Sēklu novērtēšanas rezultāti" saskaņā ar šo noteikumu 21.pielikumu, ja šo noteikumu 99.1 punktā minētajā atkārtotajā pārbaudē noteiktais sēklu dīgtspējas rādītājs atbilst iepriekš noteiktās sēklu kategorijas prasībām."

47. Papildināt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām ar 4.punktu šādā redakcijā:

"4) Komisijas 2009.gada 26.jūnija Direktīvas 2009/74/EK, ar ko groza Padomes Direktīvu 66/401/EEK, Padomes Direktīvu 66/402/EEK, Padomes Direktīvu 2002/55/EK un Padomes Direktīvu 2002/57/EEK attiecībā uz augu botāniskajiem nosaukumiem, citu organismu zinātniskajiem nosaukumiem un konkrētiem Direktīvu 66/401/EEK, 66/402/EEK un 2002/57/EK pielikumiem, ņemot vērā jaunākās zinātnes un tehnikas atziņas."

48. Izteikt 1.pielikumu šādā redakcijā:

"1.pielikums
Ministru kabineta
2007.gada 13.februāra
noteikumiem Nr.120

Minimālais attālums starp sējumiem

1. Starp svešapputes sugām, kurām iespējama savstarpēja apputeksnēšanās, ja sēj:  
1.1. bāzes sēklas

300 m

1.2. sertificētas sēklas

250 m

2. Starp tritikāles pašapputes šķirņu sējumiem, ja sēj:  
2.1. bāzes sēklas

50 m

2.2. sertificētas sēklas

20 m

3. Starp diploīdu un tetraploīdu rudzu šķirņu sējumiem

500 m

4. Starp rudzu hibrīdu bāzes sēklu sējumiem, ja:  
4.1. tiek izmantota vīrišķā sterilitāte

1000 m

4.2. netiek izmantota vīrišķā sterilitāte

600 m

5. Starp rudzu hibrīdu sertificētu sēklu sējumiem

500 m

6. Starp griķu sējumiem

500 m

7. Starp kviešu, auzu, miežu un pašapputes tritikāles hibrīdo šķirņu sertificētu sēklu sējumiem (starp sievišķo komponentu un jebkuras citas tās pašas sugas šķirnes sējumiem, izņemot vīrišķo komponentu)

25 m

Piezīmes.

1. Šā pielikuma 1., 2., 3., 4. un 5.punktā noteiktais minimālais attālums neattiecas uz sējumiem, kuriem ir nodrošināta pietiekama cita veida aizsardzība pret nevēlamu svešapputi.

2. Pašapputes sugu vai šķirņu minimālajam attālumam no jebkuriem sējumiem jābūt tādam, lai novākšanas laikā nebūtu iespējama sēklu sajaukšanās."

49. Izteikt 2.pielikumu šādā redakcijā:

"2.pielikums
Ministru kabineta
2007.gada 13.februāra
noteikumiem Nr.120

Sēklaudzēšanas laukos pieļaujamais inficēto augu skaits

Nr.
p.k.

Sējumu kategorija

Kviešu, miežu, auzu un tritikāles sējumos inficētie augi/100 m2

Rudzu un tritikāles sējumos inficētie augi/100 m2

ar putošo melnplauku
(Ustilago nuda)

ar cieto melnplauku
(Tilletia caries)

ar stiebru melnplauku
(Urocystis occulta)

ar melnajiem graudiem
(Claviceps purpurea
)

1. Pirmsbāzes kategorijas sējumi

1

1

1

5

2. Bāzes kategorijas sējumi

5

5

5

15

3. Sertificētas kategorijas sējumi

15

15

15

20"

50. Izteikt 3.pielikumu šādā redakcijā:

"3.pielikums
Ministru kabineta
2007.gada 13.februāra
noteikumiem Nr.120

Prasības šķirnes tīrībai

1. Auzu, miežu un kviešu (izņemot hibrīdus) šķirnes tīrībai ir noteiktas šādas prasības:

Sēklu kategorija

Minimālā šķirnes tīrība (%)

1.1. bāzes sēklas

99,9

1.2. pirmās paaudzes sertificētas sēklas

99,7

1.3. otrās paaudzes sertificētas sēklas

99,0

2. Tritikāles pašapputes šķirņu (izņemot hibrīdus) šķirnes tīrībai ir noteiktas šādas prasības:

Sēklu kategorija

Minimālā šķirnes tīrība (%)

2.1. bāzes sēklas

99,7

2.2. pirmās paaudzes sertificētas sēklas

99,0

2.3. otrās paaudzes sertificētas sēklas

98,0

3. Rudzu un svešapputes tritikāles augu skaits, kuri, vizuāli novērtējot, tiek atzīti par šķirnei neatbilstošiem, nedrīkst pārsniegt šādus rādītājus:

3.1. viens augs uz 30 m2 sējumu bāzes sēklu iegūšanai;

3.2. viens augs uz 10 m2 sējumu sertificētu sēklu iegūšanai.

4. Griķu augu skaits, kuri, vizuāli novērtējot, tiek atzīti par šķirnei neatbilstošiem, nedrīkst pārsniegt šādus rādītājus:

4.1. četri augi uz 30 m2 sējumu bāzes sēklu iegūšanai;

4.2. četri augi uz 10 m2 sējumu sertificētu sēklu iegūšanai.

5. Rudzu hibrīdiem tiek noteiktas šādas prasības:

5.1. augu skaits, kuri, vizuāli novērtējot, tiek atzīti par komponentam neatbilstošiem, nedrīkst pārsniegt šādus rādītājus:

5.1.1. viens augs uz 30 m2 sējumu bāzes sēklu iegūšanai;

5.1.2. viens augs uz 10 m2 sējumu sertificētu sēklu iegūšanai (attiecas tikai uz sievišķā komponenta lauku apskati);

5.2. vīrišķi sterilā komponenta sterilitātes līmenis ir vismaz 98 %, ja bāzes sēklas iegūšanai izmantota vīrišķā sterilitāte;

5.3. sertificētu sēklu ražo (kur nepieciešams), audzējot sievišķo vīrišķi sterilo komponentu maisījumā ar vīrišķo komponentu, kas atjauno vīrišķo auglību;

5.4. sēklām netiek piešķirta sertificētas sēklas (C) kategorija līdz pozitīvu rezultātu saņemšanai no pēcpārbaudes kontrollauciņiem par bāzes sēklas (B) kategorijas atbilstību šo noteikumu prasībām, par identitāti un tīrību saskaņā ar komponenta raksturīgajām īpašībām, ieskaitot vīrišķo sterilitāti.

6. Auzu, miežu, kviešu un pašapputes tritikāles hibrīdu sēklu ražošanā tiek noteiktas šādas prasības:

6.1. sējumam pēc komponentiem ir pietiekama identitāte un tīrība;

6.2. ja sēklu ražošanā izmanto ķīmiskās hibridizācijas aģentu:

6.2.1. katra komponenta minimālā šķirnes tīrība auzām, miežiem un kviešiem ir 99,7 %, pašapputes tritikālei - 99,0 %;

6.2.2. minimālā hibridizācija ir 95 %. Hibridizācijas pakāpi (procentuāli) izvērtē saskaņā ar starptautiskajām metodēm. Ja hibridizācijas pakāpi nosaka sēklu novērtēšanas laikā (pirms sertifikācijas), hibridizācijas pakāpi lauku apskates laikā nenosaka;

6.3. minimālā šķirnes tīrība sertificētai sēklai ir 90 %. To nosaka pēcpārbaudē kontrollauciņos."

51. Papildināt 5.pielikumu ar 1.1 punktu šādā redakcijā:

"1.1 Lauku apskates protokola numurs."

52. Izteikt 11.pielikumu šādā redakcijā:

"11.pielikums
Ministru kabineta
2007.gada 13.februāra
noteikumiem Nr.120

Sēklu kvalitatīvie rādītāji

Nr.p.k.

Labības sugas
un sēklu kategorijas

Minimālā dīgtspēja
(tīrām sēklām %)

Minimālā tīrība (% no masas)

Citu augu sugu sēklu maksimālais piejaukums (gab./1000 g)

citas augu sugas kopā, ne vairāk (6., 7., 8. un 9.aile)

citas labības sugas

augu sugas, kas nav labība

vējauzas (Avena fatua, Avena sterilis), reibuma airene (Lolium temulentum)

pērkone (Raphanus raphanistrum), kokaļi (Agrostemma githago)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1. Auzas, arī Bizantijas auzas (Avena sativa L., Avena byzantina K.Koch), mieži (Hordeum vulgare L.), mīkstie kvieši (Triticum aestivum L.), cietie kvieši (Triticum durum Desf)., spelta kvieši (Triticum spelta L.):              
1.1. bāzes sēklas

85

99

8

2

6

0

2

1.2. sertificētas sēklas, pirmās un otrās paaudzes sertificētas sēklas

85*

98

20

14

14

0

6

2. Kailgraudu auzas (Avena nuda L.):
2.1. bāzes sēklas

75

99

8

2

6

0

2

2.2. sertificētas sēklas, pirmās un otrās paaudzes sertificētas sēklas

75

98

20

14

14

0

6

3. Rudzi (Secale cereale L.),
griķi (Fagopyrum esculentum Moench):
             
3.1. bāzes sēklas

85

98

8

2

6

0

2

3.2. sertificētas sēklas

85

98

20

14

14

0

6

4. Tritikāle (xTriticosecale Wittm.ex.A.Camus):              
4.1. bāzes sēklas

80

98

8

2

6

0

2

4.2. sertificētas sēklas, pirmās un otrās paaudzes sertificētas sēklas

80

98

20

14

14

0

6

5. Kukurūza (Zea mays L.)

90

98

0

0

0

0

0

Piezīme. * Kailgraudu miežiem pirmās un otrās paaudzes sertificētajām sēklām minimālā dīgtspēja ir 75 %."

53. Izteikt 12.pielikumu šādā redakcijā:

"12.pielikums
Ministru kabineta
2007.gada 13.februāra
noteikumiem Nr.120

Sklerociju un cieto melnplauku piejaukuma daudzums

1. Pieļaujamais maksimālais sklerociju (Claviceps purpurea) vai sklerociju daļu daudzums un cieto melnplauku (Tilletia caries) piejaukuma daudzums sēklu paraugā (1000 g):

Nr.
p.k.

Sēklu kategorija

Sklerociji (Claviceps purpurea) (gab.)

Cietās melnplaukas (Tilletia caries) vai to daļas kviešu sēklās (% no masas)

1.1. Bāzes sēklas

2

-

1.2. Sertificētas sēklas (C1, C - izņemot hibrīdos rudzus)

6

līdz 0,002

1.3. Sertificētas sēklas (C2)

6

līdz 0,004

2. Pieļaujamais maksimālais sklerociju (Claviceps purpurea) vai sklerociju daļu daudzums hibrīdu rudzu sēklu paraugā (1000 g):

Nr. p.k.

Sēklu kategorija

Sklerociji (Claviceps purpurea) (gab.)

2.1. Bāzes sēklas

2

2.2. Sertificētas sēklas (C)

8*

Piezīme. * 10 sklerociju vai sklerociju daļu klātbūtne paraugā ir pieļaujama, ja otrajā paraugā ir ne vairāk kā astoņi sklerociji vai sklerociju daļas."

54. Izteikt 13.pielikumu šādā redakcijā:

"13.pielikums
Ministru kabineta
2007.gada 13.februāra
noteikumiem Nr.120

Iesnieguma saturs atļaujas saņemšanai sertificēt sēklas ar pazeminātu dīgtspēju

1. Atbildīgā institūcija.

2. Sēklaudzētāju un sēklu tirgotāju reģistrā reģistrētās personas nosaukums un sēklaudzētāja kods.

3. Suga.

4. Šķirne.

5. Sēklu partijas numurs.

6. Sēklu partijas lielums.

7. Sēklu dīgtspēja.

8. Sēklu kvalitāti apliecinoša dokumenta numurs un izsniegšanas datums.

9. Iesniegšanas datums*, iesniedzēja vārds, uzvārds, paraksts*.

Piezīme. *Dokumenta rekvizītus "datums" un "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu."

55. Papildināt noteikumus ar 13.1 pielikumu šādā redakcijā:

"13.1 pielikums
Ministru kabineta
2007.gada 13.februāra
noteikumiem Nr.120

Iesnieguma saturs atļaujas saņemšanai pazemināt izlases sēklas kategoriju

1. Atbildīgā institūcija.

2. Sēklaudzētāju un sēklu tirgotāju reģistrā reģistrētās personas nosaukums un reģistrācijas kods.

3. Suga.

4. Šķirne.

5. Sēklu partijas lielums.

6. Kategorija, uz kuru vēlas pazemināt.

7. Iemesli izlases sēklas kategorijas pazemināšanai.

8. Iesniegšanas datums*, iesniedzēja vārds, uzvārds, paraksts*.

Piezīme. * Dokumenta rekvizītus "datums" un "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu."

56. Izteikt 15.pielikuma A sadaļas 14.punktu šādā redakcijā:

"14. Ja šķirne ir ģenētiski modificēta, norāde "Ģenētiski modificēta šķirne"."

57. Papildināt 15.pielikuma A sadaļu ar 15. un 16.punktu šādā redakcijā:

"15. Norāde par augu aizsardzības līdzekļiem, kas lietoti sēklu apstrādē.

16. Kailgraudu miežiem pirmās un otrās paaudzes sertificētajām sēklām norāda minimālo dīgtspēju - 75 %."

58. Izteikt 18.pielikumu šādā redakcijā:

"18.pielikums
Ministru kabineta
2007.gada 13.februāra
noteikumiem Nr.120

Iesnieguma saturs personas iekļaušanai vai izmaiņu veikšanai Sēklaudzētāju un sēklu tirgotāju reģistrā

1. Informācija par personu:

1.1. juridiskai personai:

1.1.1. personas nosaukums;

1.1.2. juridiskā adrese;

1.1.3. reģistrācijas numurs Uzņēmumu reģistrā vai komercreģistrā;

1.1.4. kontaktinformācija (piemēram, tālruņa numurs, e-pasta adrese);

1.1.5. pārstāvja vārds, uzvārds;

1.2. fiziskai personai:

1.2.1. vārds, uzvārds;

1.2.2. personas kods;

1.2.3. dzīvesvietas adrese;

1.2.4. kontaktinformācija (piemēram, tālruņa numurs, e-pasta adrese).

2. Darbības veids, ar kuru paredzēts nodarboties.

3. Ražotņu, noliktavu, veikalu un citu tirdzniecības vietu adrese (atrašanās vieta).

4. Atsauce uz pievienotajiem dokumentiem.

5. Iesniegšanas datums*, iesniedzēja vārds, uzvārds, paraksts*.

Piezīme. * Dokumenta rekvizītus "datums" un "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu."

59. Svītrot 20.pielikuma 13.punktā vārdus "Ludovika auzu".

60. Izteikt 21.pielikuma 13.punktu šādā redakcijā:

"13. Vējauzu un reibuma aireņu klātbūtne."

Ministru prezidenta vietā - vides ministrs R.Vējonis

Zemkopības ministra vietā -  izglītības un zinātnes ministre T.Koķe

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2007.gada 13.februāra noteikumos Nr.120 "Labības sēklaudzēšanas un .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 632Pieņemts: 13.07.2010.Stājas spēkā: 23.07.2010.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 115, 22.07.2010.
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
213724
23.07.2010
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"