Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Labklājības ministrijas rīkojums Nr.149

1996.gada 30.maijā

Par instrukcijas par medicīniskām indikācijām un kontrindikācijām uzņemšanai veco ļaužu pansionātos un pansionātos personām ar garīga rakstura traucējumiem

1. Apstiprināt Labklājības ministrijas instrukciju "Instrukcija par medicīniskām indikācijām un kontrindikācijām uzņemšanai veco ļaužu pansionātos un pansionātos personām ar garīga rakstura traucējumiem" (pielikumā).

2. Atzīt par spēku zaudējušu Labklājības ministrijas 1992.gada 12.marta instrukciju "Instrukcija par medicīniskām indikācijām un kontrindikācijām uzņemšanai veco ļaužu un invalīdu pansionātos".

Labklājības ministrs V.Makarovs

Apstiprināta ar
Labklājības ministrijas rīkojumu Nr.149
1996.gada 30.maijs

Pielikums Nr.1

INSTRUKCIJA
par medicīniskām indikācijām un kontrindikācijām uzņemšanai veco ļaužu pansionātos un pansionātos personām ar garīga rakstura traucējumiem

Šī instrukcija nosaka personu loku, kuras veselības stāvokļa dēļ var tikt uzņemtas veco ļaužu pansionātos personām ar garīga rakstura traucējumiem, kā arī nosaka saslimšanas, kuru dēļ uzņemšana un uzturēšanās pansionātos kontrindicēta.

1. Veco ļaužu pansionāti

1.1. Veco ļaužu pansionātos uzņem pensijas vecuma personas un 1. un 2.grupas invalīdus, kuriem veselības stāvokļa dēļ nepieciešama sociāla un medicīniska aprūpe, izņemot gadījumus, kad ir indikācijas stacionārai ārstēšanai ārstniecības iestādēs.

1.2. Kontrindikācijas uzņemšanai veco ļaužu pansionātos ir hronisks alkoholisms un psihiskās saslimšanas, izņemot:

1.2.1. vieglas pakāpes debilitāti,

1.2.2. vecuma demenci bez psihozes un izteiktiem uzvedības traucējumiem,

1.2.3. demences un defekta stāvokļus, kuru psihotiskie traucējumi nerada īpašas sadzīviskas grūtības citām personām un pansionāta personālam.

2. Pansionāti personām ar garīga rakstura traucējumiem

2.1. Pansionātos personām ar garīga rakstura traucējumiem uzņem pensijas vecuma personas un 1. un 2.grupas invalīdus ar garīgo atpalicību izteiktas debilitātes, imbecilitātes un idiotijas pakāpē, kā arī personas, kas slimo hroniskām psihiskām slimībām bez akūtas psihotiskas simptomātikas, bet ar plānprātību vai izteiktu psihozes defektu, kurām nepieciešama sociāla aprūpe:

2.1.1. šizofrēnija ar izteiktu personības defektu bez akūtas psihotiskas simptomātiskas, lietojot uzturošo terapiju vai bez tās,

2.1.2. dažādas epilepsijas formas ar plānprātības pazīmēm un retām (ne biežāk kā 5 reizes mēnesī) krampju lēkmēm vai to ekvivalentiem,

2.1.3. atlieku parādības pēc pārciestām galvaskausa traumām ar plānprātības pazīmēm,

2.1.4. atlieku parādības pēc infekcijas un organiskām galvas smadzeņu saslimšanām (encefalīti, tuberkolozie meningīti, meningoencefalīti, galvas smadzeņu sifiliss u.c.),

2.1.5. hroniska alkoholisma sekas ar izteiktām plānprātības pazīmēm,

2.1.6. smadzeņu asinsvadu saslimšanas ar plānprātības pazīmēm, bez izteikta psihomotora uzbudinājuma un ilgstošiem vai atkārtotiem izmainītas apziņas stāvokļiem.

2.2. Kontrindikācijas nosūtīšanai uz pansionātiem personām ar garīga rakstura traucējumiem ir akūti vai subakūti psihisko slimību stāvokļi, hronisku psihisko slimību paasinājumi, psihiskas saslimšanas ar izteiktu psihisko simptomātiku, uzvedības traucējumi, kas bīstami apkārtējiem, dzimumizvirtības, pataloģiska hiperseksualitāte, sadistiskas tieksmes, tieksme uz agresivitāti, bēgšanu, dedzināšanu, suicidālas tieksmes utt.:

2.2.1. jebkuras lēkmjveidīgi vai progradienti ritošas psihiskās slimības ar noslieci uz biežiem paasinājumiem vai slimības recidīvi ar biežām dekompensācijām, kurām nepieciešama stacionāra ārstēšana,

2.2.2. epilepsija vai citas etioloģijas krampju sindroms ar biežām (vairāk nekā 5 reizes mēnesī) lēkmēm, tieksmi uz sērijveida lēkmēm, epileptisko statusu apziņas krēslas stāvokļiem, disforijām, izņemot petit mal lēkmes,

2.2.3. hronisks alkoholisms, narkomānija, kā arī citas psihiskās slimības, kuras kombinējas ar hronisku alkoholismu vai ar jebkuru no narkomānijas veidiem,

2.2.4. dažādas ģenēzes izteikti depresīvie un maniakālie stāvokļi, ieilguši reaktīvie stāvokļi,

2.2.5. izteikti psihopātiskie sindromi, kā arī efektīvās eksplozīvās, paranoidās, paranajolās histēriskās psihopātijas.

3. Vispārējās kontrindikācijas uzņemšanai veco ļaužu pansionātos un pansionātos personām ar garīga rakstura traucējumiem:

3.1. tuberkolozes aktīvajā stadijā,

3.2. lipīgās ādas un matu slimības,

3.3. akūtu infekciju slimības,

3.4. ļaundabīgi noritošas onkoloģiskas saslimšanas vai ļaundabīgā procesa recidīvi,

3.5. seksuāli transimisīvās slimības.

4. Personas, kurām iestājoties pansionātā, konstatēta neskaidras etioloģijas paaugstināta temperatūra vai izsitumi, nosūtāmas uz ārstniecības iestādēm.

 

Veselības departamenta direktors E.Jurševics

Sociālās palīdzības departamenta direktore L.Grafa

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par instrukcijas par medicīniskām indikācijām un kontrindikācijām uzņemšanai veco ļaužu pansionātos .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Labklājības ministrija Veids: rīkojums Numurs: 149Pieņemts: 30.05.1996.Stājas spēkā: 30.05.1996.Zaudē spēku: 01.01.2000.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 100/101, 12.06.1996.
207281
30.05.1996
85
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"