Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr.246

Rīgā 2010.gada 9.martā (prot. Nr.12 59.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2007.gada 20.marta noteikumos Nr.188 "Kārtība, kādā individuālie komersanti, individuālie uzņēmumi, zemnieku un zvejnieku saimniecības, citas fiziskās personas, kas veic saimniecisko darbību, kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par grāmatvedību" 9.panta otrās daļas 1.punktu

Izdarīt Ministru kabineta 2007.gada 20.marta noteikumos Nr.188 "Kārtība, kādā individuālie komersanti, individuālie uzņēmumi, zemnieku un zvejnieku saimniecības, citas fiziskās personas, kas veic saimniecisko darbību, kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā" (Latvijas Vēstnesis, 2007, 50.nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt noteikumus ar 2.1 un 2.2 punktu šādā redakcijā:

"2.1 Fiziskā persona ir tiesīga veikt saimnieciskās darbības ieņēmumu uzskaiti vienkāršā ieraksta sistēmā, kārtojot tikai ieņēmumu uzskaites reģistru, kurā hronoloģiskā secībā norāda saimnieciskās darbības ieņēmumus, ja šī persona saskaņā ar likumu "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" ir izvēlējusies vienu no šādām iespējām:

2.1 1. iespēju maksāt fiksēto ienākuma nodokli. Tad šī persona ieņēmumu uzskaites reģistrā norāda ieraksta kārtas numuru, datumu, attaisnojuma dokumenta numuru un datumu, darījuma dalībnieku (fiziskās personas vārdu un uzvārdu, juridiskās personas nosaukumu), darījuma aprakstu un darījuma summu;

2.1 2. iespēju maksāt patentmaksu. Tad šī persona ieņēmumu uzskaites reģistrā norāda ieraksta kārtas numuru, datumu un dienas ieņēmumu kopsummu vai, ja dienas ieņēmumu kopsumma vidēji nedēļā nav lielāka par 100 latiem, - nedēļas ieņēmumu kopsummu, kas pamatota ar attaisnojuma dokumentiem;

2.1 3. nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicēja. Tad šī persona ieņēmumu uzskaites reģistru kārto, ievērojot likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" noteikumus par šā reģistra saturu.

2.2 Uz šo noteikumu 2.1 punktā minēto personu neattiecas šo noteikumu 3.punktā un II, III, IV un V nodaļā noteiktās prasības. Šī persona ieņēmumu uzskaites reģistrā katra mēneša beigās norāda ieņēmumu kopsummu mēnesī, kā arī var tajā norādīt citu nepieciešamo informāciju vai veikt ieņēmumu analītisko uzskaiti."

2. Izteikt 8.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"8.3. mēneša beigās katrā ieņēmumu un izdevumu ailē aprēķina un žurnālā norāda apgrozījuma summu mēnesī, kā arī apgrozījuma kopsummu, skaitot no gada sākuma;".

3. Izteikt 8.4.apakšpunkta pirmo teikumu šādā redakcijā:

"ierakstus žurnālā izdara, pamatojoties uz attaisnojuma dokumentiem - saimnieciskajā darījumā iesaistītās personas (darījuma partnera) izsniegtu attaisnojuma dokumentu (piemēram, kases čeku, Valsts ieņēmumu dienestā reģistrētu kvīti vai biļeti, kases iemaksu vai izmaksu attaisnojuma dokumentu), pašu sagatavotu kases ieņēmumu vai izdevumu orderi."

4. Papildināt 17.punktu aiz vārdiem "ienākumus no lauksaimnieciskās ražošanas" ar vārdiem "(arī lauku tūrisma)".

5. Izteikt 20.13.apakšpunktu šādā redakcijā:

"20.13.  13.ailē "Ieņēmumi no lauksaimnieciskās ražošanas" norāda ieņēmumus no lauksaimnieciskās produkcijas pārdošanas, lauku tūrisma pakalpojumiem, saņemto pievienotās vērtības nodokļa kompensāciju un atmaksāto akcīzes nodokli, izņemot summas, kas saņemtas kā valsts atbalsts lauksaimniecībai vai Eiropas Savienības atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai;".

6. Papildināt 20.14.apakšpunktu aiz vārda "ražošanu" ar vārdiem "un lauku tūrismu".

7. Izteikt 20.15. un 20.16.apakšpunktu šādā redakcijā:

"20.15.  15.ailē "Subsīdijas" norāda summas, kas saņemtas kā valsts atbalsts lauksaimniecībai vai Eiropas Savienības atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai;

20.16.  16.ailē "Neapliekamie ienākumi" norāda ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamos ienākumus (piemēram, palīdzība stihiskas nelaimes gadījumos vai citos ārkārtējos gadījumos, ja tā sniegta, pamatojoties uz valsts vai pašvaldību pārvaldes institūciju lēmumu);".

8. Papildināt 20.19.apakšpunkta otro un trešo teikumu aiz vārda "ražošanu" ar vārdiem "(arī lauku tūrismu)".

9. Papildināt 20.20.apakšpunkta otro teikumu aiz vārda "ražošanu" ar vārdiem "(arī lauku tūrismu)".

10. Izteikt 20.21.apakšpunktu šādā redakcijā:

"20.21.  21.ailē "Proporcionāli sadalāmie izdevumi" norāda izdevumus, kas sadalāmi starp lauksaimniecisko ražošanu (arī lauku tūrismu) un citiem saimnieciskās darbības veidiem, piemērojot proporciju. Ja persona nodarbojas ar lauksaimniecisko ražošanu (arī lauku tūrismu) un veic arī citu saimniecisko darbību un nav precīzi zināms, kāda kopējo izdevumu daļa attiecas uz lauksaimniecisko ražošanu (arī lauku tūrismu) un kāda - uz citiem saimnieciskās darbības veidiem, to nosaka proporcionāli minētajiem ieņēmumiem (gada beigās šajā ailē uzkrāto izdevumu summu sadala starp lauksaimnieciskās ražošanas (arī lauku tūrisma) un citiem saimnieciskās darbības izdevumiem proporcionāli attiecīgajiem ieņēmumiem). Šajā ailē var norādīt arī citus izdevumus, kurus persona proporcionāli attiecina uz saimnieciskās darbības izdevumiem;".

11. Svītrot 20.22.apakšpunkta otro teikumu.

12. Aizstāt 22.punktā skaitli "100" ar skaitli "300".

13. Izteikt 28.punkta otro teikumu šādā redakcijā:

"Atlikušo vērtību aprēķina saskaņā ar likuma "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" 13.pantu, ņemot vērā mēnešu skaitu līdz brīdim, kad pamatlīdzekli sāk izmantot saimnieciskajā darbībā."

14. Papildināt noteikumus ar 29.1 punktu šādā redakcijā:

"29.1 Ja saimnieciskajā darbībā izmantotais pamatlīdzeklis iegūts kā dāvinājums, kuru saņemot ir samaksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, šādu pamatlīdzekli uzskaita dāvinājuma līgumā norādītajā vērtībā. Pamatlīdzekļa sākotnējā vērtība ir dāvinājuma līgumā norādītā vērtība. Atlikušo vērtību dienā, kad pamatlīdzekli iegulda (sāk izmantot) saimnieciskajā darbībā, aprēķina saskaņā ar likuma "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" 13.pantu, ņemot vērā mēnešu skaitu līdz dienai, kad pamatlīdzekli sāk izmantot saimnieciskajā darbībā."

15. Aizstāt 35.punkta otrajā teikumā vārdu "žurnālā" ar vārdu "reģistrā".

16. Aizstāt pielikuma 15.ailes nosaukumā vārdus "neapliekamās subsīdijas" ar vārdu "subsīdijas".

17. Aizstāt pielikuma 16.ailes nosaukumā vārdus "citi neapliekamie ienākumi" ar vārdiem "neapliekamie ienākumi".

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Finanšu ministrs E.Repše

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2007.gada 20.marta noteikumos Nr.188 "Kārtība, kādā individuālie komersanti, .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 246Pieņemts: 09.03.2010.Stājas spēkā: 20.03.2010.Zaudē spēku: 03.06.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 45, 19.03.2010.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
206773
20.03.2010
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"