Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Konkurences padomes lēmums Nr.E02-19

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2009.gada 18.jūnijā (prot. Nr.26, 3.§)

Par lietas izpētes izbeigšanu daļā un pārkāpuma konstatēšanu, tiesiskā pienākuma un naudas soda uzlikšanu daļā

Lieta Nr.2164/08/10/8

Par Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 3. un 5.punktā noteiktā aizlieguma pārkāpumu "VIASAT AS" (Igaunija) un SIA "TV3 Latvia" darbībās

Konkurences padome 13.08.2008. saņēma SIA "Lattelecom" 13.08.2008. iesniegumu Nr.16029 (turpmāk - Iesniegums), kurā tika ietverts SIA "Lattelecom" lūgums ierosināt lietu iespējamā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpuma izpētei "VIASAT AS" (Igaunija) un SIA "TV3 Latvia" darbībās.

Konkurences padome 10.09.2008., pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 1.punktu, 22.panta 1.punktu un 23.panta pirmo un trešo daļu, ierosināja lietu par Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 3. un 5.punktā noteiktā aizlieguma pārkāpumu "VIASAT AS" (Igaunija) un SIA "TV3 Latvia" darbībās (Prot. Nr.40, 2.§) (turpmāk tekstā - Lieta).

Saskaņā ar Konkurences likuma 26.panta sesto daļu 2009.gada 6.maijā "VIASAT AS" (Igaunija) (turpmāk - "VIASAT AS") pilnvarotajai pārstāvei Latvijas Republikā S. T. un SIA "TV3 Latvia" (06.05.2009. vēstule Nr.820), kā arī SIA "Lattelecom" (06.05.2009. vēstule Nr.823) tika nosūtīti paziņojumi par lēmuma pieņemšanai nepieciešamo faktu konstatēšanu, vienlaicīgi informējot procesa dalībniekus par tiesībām 10 dienu laikā no paziņojuma saņemšanas brīža iepazīties ar lietu, izteikt savu viedokli un iesniegt papildu informāciju.

Konkurences padome 25.05.2009. saņēma vēstuli ar SIA "TV3 Latvia" (22.05.2009. vēstule Nr.01-182/2009) un "VIASAT AS" (22.05.2009. vēstule Nr.01-183/2009) izteiktajiem argumentiem Lietā. Savukārt 27.05.2009. Konkurences padomē tika saņemta SIA "Lattelecom" vēstule (26.05.2009. vēstule Nr.12246) ar papildu informāciju.

"Lattelecom" ir Latvijas Republikas Komercreģistrā reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību ar vienoto reģistrācijas Nr.40003052786, juridiskā adrese ir Dzirnavu iela 105, Rīga.

"TV3 Latvia" ir Latvijas Republikas Komercreģistrā reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību ar vienoto reģistrācijas Nr.40103065880, juridiskā adrese ir Maskavas iela 322, Rīga.

"VIASAT AS" ir Igaunijā reģistrēta akciju sabiedrība ar vienoto reģistrācijas Nr.3072386, juridiskā adrese ir Peterburi tee 81, 11415 Tallina.

Iesniegumā iekļautā informācija

SIA "Lattelecom" klientiem piedāvā digitālās televīzijas pakalpojumus. Minētie pakalpojumu tiek piedāvāti SIA "Lattelecom" produkta Mājas komplekts 31 un Lattelecom TV2 ietvaros. Digitālās televīzijas pakalpojums tiek piedāvāts par fiksētu mēneša abonēšanas maksu, retranslējot 26 pamata kanālu kopumu, t.sk. arī televīzijas programmu TV3 (Pamata paka), un par papildu samaksu 30 papildu kanālu kopumu (Paplašinātā paka un Pieaugušo paka).

1. Pamatojoties uz mutiski un ar konkludentām darbībām starp SIA "Lattelecom" un Igaunijā reģistrēto "VIASAT AS" noslēgto līgumu, SIA "Lattelecom", sākot no 14.04.2007., ieguva tiesības kodētā veidā ar satelīta palīdzību uztvert VIASAT maksas televīzijas programmas (TV1000, Sport 2, Sport 3, Viasat Explorer, Viasat History, TV1000 Russian Kino, Spice Block), kā arī TV3 un 3+ programmu un retranslēt to saviem abonentiem.

Līguma ietvaros "VIASAT AS" pieprasīja maksu par televīzijas kanāla TV3 izplatīšanu LVL 0,35 (bez PVN) par abonentu mēnesī un par "VIASAT AS" maksas kanālu paku LVL 4,20 (bez PVN) par abonentu mēnesī.

Saskaņā ar Iesniegumam pievienoto informāciju vienošanās ar "VIASAT AS" paredzēja SIA "Lattelecom" sevišķus retranslācijas nosacījumus: SIA "Lattelecom" varēja izplatīt TV3, 3+ un septiņus VIASAT maksas kanālus visus vienā pakā. Konkurences padomē iesniegtais SIA "Lattelecom" 2008.gada 30.aprīļa rīkojums Nr.38-1/81 "Par pakalpojuma Lattelecom TV tarifiem" norāda uz faktu, ka iepriekš minētās vienošanās tika ievērotas, SIA "Lattelecom" paredzot savā piedāvājumā atsevišķu paku ar nosaukumu "VIASAT paka".

SIA "Lattelecom" un "VIASAT AS" līguma spēkā esamības laikā SIA "Lattelecom" piekrita uzņemties saistības veidot atsevišķu paku noteiktiem VIASAT kanāliem to tālākai retranslācijai.

2. 25.03.2008. SIA "Lattelecom" saņēma "VIASAT AS" paziņojumu par līguma izbeigšanu no 25.05.2008. SIA "Lattelecom" elektroniski [pa e-pastu] saņēma jaunu TV3, kā arī citu VIASAT maksas kanālu izplatīšanas noteikumu piedāvājumu no "VIASAT AS" ar šādiem turpmākās sadarbības noteikumiem: TV3 kanāls tiek iekļauts "VIASAT AS" piedāvāto maksas kanālu pakā "VIASAT Gold" un turpmāk tā izplatīšanas tiesības vairs nav saņemamas atsevišķi. Noteikumi paredzēja jaunu TV3 izplatīšanas maksu kanālu pakas "VIASAT Gold" ietvaros salīdzinājumā ar līdz šim piemēroto maksu, palielinot to. Kopējā pakas izplatīšanas maksa SIA "Lattelecom" tika noteikta LVL 9,00 apmērā.

Līgums saskaņā ar iepriekš norādītiem nosacījumiem netika noslēgts, jo SIA "Lattelecom" tos uzskatīja par nevienlīdzīgiem un diskriminējošiem.

3. Iesniegumā tika norādīts, ka SIA "Lattelecom" rīcībā ir informācija, ka citi kabeļtelevīzijas operatori šobrīd "VIASAT AS" maksas kanālu kopumu pārdod klientiem atsevišķi no kanāla TV3 un par zemāku cenu kā tā, kas tiek piedāvāta SIA "Lattelecom" kā operatoram.

SIA "Lattelecom" sākotnēji (pirms 2007.gada līguma noslēgšanas) veica pārrunas ar SIA "TV3 Latvia" par tiesībām kodētā veidā ar satelīta palīdzību uztvert televīzijas programmu TV3 un retranslēt to saviem abonentiem, līdz līgumsarunās iesaistījās "VIASAT AS" un piedāvāja iepriekš minētos darījuma noteikumus. Sekojošajā sarakstē ar "VIASAT AS" SIA "Lattelecom" ir norādījusi, ka vēlas vienoties par TV3 izplatīšanas noteikumiem, kas ir godīgi un vienlīdzīgi ar noteikumiem citiem tirgus dalībniekiem. "VIASAT AS" atbildes vēstulē noliedzis iespēju turpināt līdzšinējo sadarbību uz veciem noteikumiem, tāpēc SIA "Lattelecom", sākot ar 26.05.2008., bija spiesta pārtraukt televīzijas programmas TV3, kā arī citu VIASAT maksas kanālu retranslāciju.

Iesniegumā tika norādīts, ka SIA "Lattelecom" nav iespējas iegūt tiesības kodētā veidā ar satelīta palīdzību uztvert televīzijas programmu TV3 un retranslēt to saviem abonentiem, vienojoties ar citiem darījuma partneriem.

4. Šobrīd SIA "Lattelecom" nodrošina televīzijas programmas TV3 retranslāciju, saņemot signālu no ētera, tā kvalitāte ir sliktāka un signāls nav tik stabils, kā saņemot to digitālā veidā, kā arī nevar nodrošināt stereo skaņu konkrētajam televīzijas kanālam. Turklāt SIA "Lattelecom" 11.07.2008. saņēma SIA "TV3 Latvia" vēstuli, kurā norādīts, ka, pēc SIA "TV3 Latvia" domām, SIA "Lattelecom" pārraida televīzijas programmu TV3, pārkāpjot normatīvos aktus, un pieprasīts pārtraukt TV3 izplatīšanu SIA "Lattelecom" IP TV sistēmā.

SIA "Lattelecom" Iesniegumā norādīja, ka "VIASAT AS" un SIA "TV3 Latvia" ir uzskatāmi par saistītiem uzņēmumiem, jo "VIASAT AS" realizē izšķirošo ietekmi SIA "TV3 Latvia" un ietekmē tās lēmumu pieņemšanu.

SIA "Lattelecom" norādīja, ka "VIASAT AS" atrodas dominējošā stāvoklī maksas televīzijas pakalpojumu tirgū Latvijas reģionos, sniedzot satelīttelevīzijas pakalpojumus, kā arī televīzijas kanālu vairumtirdzniecības tirgū Latvijā, savukārt "VIASAT AS" un SIA "TV3 Latvia" kā viens tirgus dalībnieks atrodas dominējošā stāvoklī TV3 kanāla izplatīšanas tirgū.

Ņemot vērā iepriekš minēto, SIA "Lattelecom" uzskata, ka:

1) "VIASAT AS" un SIA "TV3 Latvia" darbības satur Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 3.punktā noteiktā aizlieguma pārkāpumu (iekļaujot kanālu TV3, kas ir brīvi uztveramā TV programma Latvijā Radio un televīzijas likuma izpratnē, maksas kanālu pakā, sasaistot TV3 kanāla saņemšanu kodētā veidā no satelīta ar citu maksas kanālu saņemšanas tiesībām un liedzot SIA "Lattelecom" TV3 kanālu uztvert kodētā veidā no satelīta un translēt atsevišķi no citiem VIASAT maksas kanāliem);

2) "VIASAT AS" un SIA "TV3 Latvia" darbības satur Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 5.punktā noteiktā aizlieguma pārkāpumu (piedāvājot citiem maksas televīzijas pakalpojumu tirgus dalībniekiem izdevīgākus televīzijas programmas TV3 izplatīšanas noteikumus).

Izvērtējot Iesniegumā ietverto, kā arī papildus iegūto informāciju, Konkurences padome 

konstatēja:

1. Konkrētais tirgus

Saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 4.punktu "konkrētais tirgus ir konkrētās preces tirgus, kas izvērtēts saistībā ar konkrēto ģeogrāfisko tirgu". Saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 5.punktu "konkrētās preces tirgus ir noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības" un saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 3.punktu "konkrētais ģeogrāfiskais tirgus ir ģeogrāfiskā teritorija, kurā konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir pietiekami līdzīgi visiem šā tirgus dalībniekiem, un tādēļ šo teritoriju var nošķirt no citām teritorijām".

1.1. Konkrētās preces tirgus

1.1.1. Televīzijas kanālu izplatīšanas un retranslācijas tirgus

Televīzijas kanālu retranslācijas jēdziens ir nošķirams no televīzijas kanālu izplatīšanas jēdziena. Saskaņā ar Radio un televīzijas likumu "retranslācija ir Latvijā vai ārvalstīs izplatītās programmas uztveršana un tūlītēja pilnīga vai daļēja izplatīšana, neizdarot programmā vai raidījuma saturā nekādus grozījumus. Par satura grozījumiem nav uzskatāma programmas vai raidījuma tulkošana (dublējot vai subtitrējot), ja tā izdarīta ar programmas tiesību turētāja piekrišanu" (Radio un televīzijas likuma 2.panta 12.punkts). Ar retranslāciju pārsvarā nodarbojas kabeļtelevīzijas operatori, iegādājoties retranslācijas licences no attiecīgā kanāla izplatītāja, kas bieži vien ir arī kanāla veidotājs. Retranslējot kanālu, raidorganizācijai ir jāsaņem atļauja no programmas (kanāla) tiesību turētāja; raidorganizācijai ir ierobežotas iespējas grozīt programmas (kanāla) saturu. Savukārt "programmu izplatīšana ir signālu pārraide (programmu novadīšana no avota līdz raidīšanas tehniskajiem līdzekļiem) un raidīšana. Raidīšana ir programmu sākotnējā izplatīšana publiskai uztveršanai ar zemes raidītāju, kabeļu tīklu vai satelītu palīdzību atklātā vai kodētā veidā, lietojot radiofrekvenču spektra daļu starptautiskajos standartos noteiktās frekvencēs (radio) un kanālos (televīzija). Šis termins neietver tos komunikāciju pakalpojumus, kas tiek sniegti pēc individuāla pieprasījuma" (Radio un televīzijas likuma 2.panta 6.punkts). Ar kanālu izplatīšanu nodarbojas paši kanālu veidotāji, kuri var izplatīt kanālu gan mazumtirdzniecības līmenī, t.i., gala patērētājiem, gan vairumtirdzniecības līmenī, t.i., kabeļtelevīzijas/satelīttelevīzijas/IP televīzijas/ētera televīzijas operatoriem to tālākai retranslācijai gala patērētājiem.

Saskaņā ar Radio un televīzijas likuma 2.panta 10.punktu raidorganizācija ir:
1) uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), kam ir redaktoriska atbildība par programmu izkārtojumu šā panta 1.punkta izpratnē, kas veido programmas un veic programmu izplatīšanu vai nodod tās izplatīšanai trešajām personām; vai 2) uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), kas veic programmu retranslāciju un saskaņā ar šā likuma 2.2 pantu atrodas Latvijas Republikas jurisdikcijā. Tātad secināms, ka pastāv divu veidu raidorganizācijas, proti: 1) kuras pašas veido programmas (kanālus), veic izplatīšanu vai nodod tās izplatīšanai trešajām personām (piemēram, citām vietējām vai reģionālām raidorganizācijām), kā arī nes redaktorisku atbildību. Par šādu raidorganizāciju atbilstoši Radio un televīzijas likuma 2.panta 10.punktam ir uzskatāma SIA "TV3 Latvia", AS "Latvijas Neatkarīgā Televīzija" utt.; un 2) raidorganizācijas, kuras veic programmu retranslāciju, nenes redaktorisku atbildību par programmu, kā arī tām nav iespējas nodot programmas izplatīšanai trešajām personām. Par šādu raidorganizāciju var tikt uzskatīta SIA "Lattelecom", SIA "Baltkom TV SIA", kā arī citi maksas televīzijas operatori.

Saskaņā ar Lietas materiālos esošo informāciju SIA "TV3 Latvia" ir noslēgti līgumi ar vietējām un reģionālām raidorganizācijām (kuras nosauktas par vietējām vai reģionālajām televīzijām) par TV3 kanāla izplatīšanu, kur SIA "TV3 Latvia" piešķir reģionālajai/ vietējai televīzijai tiesības izplatīt TV3 kanālu, un reģionālā televīzija apņemas nodrošināt šo izplatīšanu visā teritorijā, kur, pamatojoties uz saņemto apraides atļauju, raida reģionālā televīzija (*).

Savukārt Konkurences padomē iesniegtajos SIA "TV3 Latvia" līgumos ar raidorganizācijām - kabeļtelevīzijas operatoriem - ir norādīts, ka līgums piešķir retranslācijas tiesības (*). Lai gan vēlāk SIA "TV3 Latvia" norādīja, ka Konkurences padomē iesniegtie līgumi vairs nav spēkā, tomēr līguma nosacījumi ar kabeļtelevīzijas operatoriem un raidorganizācijām - televīzijām ļauj secināt, ka tomēr pastāv izplatīšanas pakalpojuma nošķiršana no retranslācijas pakalpojuma. No iepriekš teiktā var secināt, ka pat līguma noteikumos tiek nošķirts izplatīšanas pakalpojums no retranslācijas pakalpojuma. Tāpat, lai raidorganizācija (televīzija) būtu tiesīga izplatīt programmas, tai saskaņā ar Radio un televīzijas likumu ir nepieciešams saņemt apraides atļauju. Savukārt, lai raidorganizācija būtu tiesīga retranslēt programmu (kanālu), tai ir nepieciešama retranslācijas atļauja.

Konkurences padomes 2008.gada 10.decembra lēmumā Nr.128 lietā "Par SIA "TV3 Latvia" 12.11.2008. iesniegumu" arī tika konstatēts, ka televīzijas programmu izplatīšanas tirgus veido atsevišķo konkrētās preces tirgu no televīzijas programmu retranslācijas tirgus (lēmuma 1.1.punkts)3.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas praksi televīzijas izplatīšanas/retranslācijas pakalpojumu sniegšanas tirgu iedala maksas televīzijas ("Pay TV") un brīvas pieejas televīzijas ("free-to-air TV") pakalpojumu tirgos; tālāk tos iespējams nošķirt pēc žanra - nespecializēto tēmu kanāli ("general interest"), kur kanāla saturu veido no ziņām, raidījumiem, sporta pasākumiem, filmām un seriāliem; un specializēto tēmu kanāli ("special interest"), kuru saturu veido tikai filmas, vai tikai ziņas, sporta pasākumi utt. Turklāt Eiropas Komisija Newscorp/Telepiu lietā norādīja, ka televīzijas kanālu izplatīšanas tirgus ir jānošķir no cita televīzijas satura izplatīšanas tirgiem, kas tiek iegādāti televīzijas kanālu veidošanas mērķiem4 (piemēram, licences tiesības uz atsevišķām filmām, sporta pasākumiem, kuras bieži vien ir ekskluzīvas).

1.1.2. Maksas televīzija ("Pay TV") un brīvas pieejas ("free access"/arī "free-to-air") televīzija

Konkurences apstākļi maksas televīzijas un brīvas pieejas (jeb analogā ētera) televīzijas pakalpojumu sniegšanā ir atšķirīgi. Tātad dažādi televīzijas veidi veido atšķirīgus pakalpojumu sniegšanas tirgus. Par noteicošo parametru brīvas pieejas (ētera) televīzijā ir uzskatāma skatītāju daļa un ienākumi no reklāmas. Savukārt maksas televīzijas gadījumā noteicošais faktors ir programmu veidošana atbilstoši noteiktās auditorijas interesēm un abonentu skaits5.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas praksi maksas un ētera televīzija veido atšķirīgus konkrētās preces tirgus, pamatojoties uz šādiem apsvērumiem:

1) pastāv atšķirīgs finansēšanas veids katram no televīziju veidiem. Maksas televīzijas gadījumā tiek nodibinātas attiecības starp televīzijas izplatītāju un skatītāju, kamēr brīvas pieejas (ētera) televīzijā attiecības veidojas starp televīzijas izplatītāju un reklāmdevēju;

2) kamēr starp diviem televīziju veidiem pastāv nenovēršama mijiedarbība cīņā par auditoriju, nodalījums var būt izdarīts, pamatojoties uz televīzijas pakalpojuma piedāvājuma veidiem - vai signāls var tikt uztverts bez maksas, līdz ar to televīzija pati par sevi ir uzskatāma par bezmaksas, vai par signāla saņemšanu ir jāmaksā speciālā abonēšanas maksa, jo savādāk nav iespējas skatīties attiecīgo kanālu;

3) vērtējot situāciju no skatītāju perspektīvas, programmas un "Premium" klases saturs tiek pārraidīts (retranslēts) vienīgi caur maksas televīziju un bieži vien nav aizvietojams ar programmām un saturu, kas ir pieejams brīvas pieejas (ētera) televīzijas kanālos6.

Eiropas Komisija 02.04.2003. lēmumā lietā COMP/M.2876 norādīja, "kas attiecas uz piedāvājuma puses aizvietojamību, ņemot vērā to, ka biznesa modeļi divu veidu televīzijas izplatīšanai ir atšķirīgi, maksas televīzijas operators bez papildu izdevumiem un noteikto risku uzņemšanas nevarēs ātri pārslēgties uz brīvas pieejas (ētera) televīzijas nodrošināšanu īsā laika periodā, un otrādi. Brīvas pieejas (ētera) televīzija pārsvarā saņem ienākumus no reklāmas vai sabiedriskiem fondiem (valsts ieguldījumi), kamēr maksas televīzija saņem ienākumus no abonēšanas maksām (un mazākā mērā - no reklāmas)"7.

Latvijā galapatērētājam ir iespēja uztvert šādus brīvas pieejas (ētera) televīzijas kanālus nacionālajā mērogā - LTV1, LTV7, LNT, TV3. Atsevišķās Latvijas teritorijās darbojas reģionālās un vietējās televīzijas raidorganizācijas. Līdz ar to secināms, ka galapatērētāja izvēle brīvas pieejas (ētera) televīzijā ir diezgan ierobežota gadījumā, ja galapatērētājs pats saņem kanālu signālu no ētera, t.i., neizmanto maksas televīzijas operatoru pakalpojumus.

Maksas televīzijas operatori (t.i. satelīttelevīzijas, kabeļtelevīzijas, IP televīzijas operatori) parasti paši neveido kanālu saturu, bet retranslē no citiem kanālu veidotājiem iegūtos (licences tiesības tālākai kanālu retranslācijai) kanālus, veidojot televīzijas kanālu pakas. Izmantojot maksas televīzijas operatoru pakalpojumus, galapatērētājs izvēlas viņu interesējušus kanālus maksas televīzijas operatoru veidoto televīzijas kanālu paku ietvaros.

1.1.3. Nespecializētu tēmu kanāli ("general interest") un specializētu tēmu kanāli ("special interest")

Eiropas Komisijas praksē pastāv nespecializētu tēmu ("general interest") kanālu nošķiršana no specializētu tēmu ("special interest") kanāliem pēc žanra. Televīzijas kanāli, kuru modelis ir koncentrēts uz vienu noteikta veida žanru - speciālām tēmām vai speciālo auditoriju (piemēram, sporta cienītāji), ir uzskatāmi par specializētu tēmu kanālu, piemēram, VIASAT kanāls TV1000 (filmas), Eurosport (sports), BBC (ziņas) utt. Savukārt televīzijas kanāli, kuru saturs sastāv no dažāda veida raidījumiem (ziņas, sporta pasākumi, seriāli, filmas utt.) ir uzskatāmi par nespecializēto tēmu kanāliem. Latvijas tirgū par nespecializēto tēmu kanāliem ir uzskatāms LNT, TV3, Pirmais Baltijas Kanāls, LTV1, LTV7 utt.

SIA "Baltkom TV SIA" norādīja, ka savstarpēja kanālu aizvietojamība no žanra (satura) viedokļa pastāv gan starp nespecializētu tēmu programmām, gan starp dažādu televīzijas kompāniju ražotām specializētu tēmu kanāliem, taču raugoties no programmu veidošanas principa, katrs kanāls piedāvā unikālas televīzijas programmas un līdz ar to nav aizvietojams.

Līdzīga situācija ir arī ar filmu kanāliem - televīzijas programmas žanrs ir līdzīgs, taču programmas saturs ir unikāls katram no tirgū pieejamajiem filmu kanāliem. Piemēram, kanāls Hallmark piedāvā līdz 80% pašu ražotās televīzijas filmas (TV formāta filmas) un 20% pasaules vadošo filmu studiju veidoto saturu; kanāls MGM - 24 stundas diennaktī piedāvā pasaules filmu klasiku no Metro Goldwin Mayer kinotēkas klāsta. SIA "Baltkom TV SIA" ieskatā MGM kanāls ir aizvietojams ar tirgū pieejamo TCM filmu kanālu, kas arī ir domāts kino klasikas cienītājiem. Taču saskaņā ar SIA "Baltkom TV SIA" sniegto informāciju jebkurā gadījumā katrs no iepriekš minētiem kanāliem piedāvā unikālu kino klasikas saturu, kas nedublējas.

SIA "Baltkom TV SIA" norāda, ka nespecializētu tēmu kanāliem (komerctelevīzijām) ir ļoti līdzīgi kanālu veidošanas principi, t.i., visas komerctelevīzijas piedāvā tabloidveida ziņas, filmas, seriālus, autorraidījumus, sarunu un izklaides šovus, taču katrai programmai ir savs unikālais izklaides šovu formāts, filmas un seriāli, kas nedublējas citos šobrīd tirgū pieejamos brīvas pieejas (ētera) televīzijas kanālos.

Valsts SIA "Latvijas Televīzija" norāda, ka specializētu un nespecializētu tēmu kanālos (programmās) pastāv savstarpēja aizvietojamība žanru ietvaros. Tādi žanri kā ziņas, izklaide, sports, filmas utt. ir pārstāvēti gandrīz visu nespecializētu tēmu kanālos, un Latvijā nav neviens specializētais kanāls (programma), kura žanrs būtu unikāls vai netiktu pārstāvēts citos specializētos vai nespecializētos kanālos (programmās). Katrā programmā žanra ietvaros var tikt veidoti unikāla-ekskluzīva formāta produkti, tām var būt ekskluzīvas licences pārraidīt konkrētus sporta vai izklaides pasākumus, konkrētas filmas, kā arī to veidotie oriģinālraidījumi nav pieejami citiem kanāliem.

SIA "IZZI" norādīja, ka pastāv daļēja nespecializētu tēmu kanālu savstarpēja aizvietojamība, jo informatīvi izklaidējošie kanāli, tādi kā TV3, TV5, Pirmais Baltijas Kanāls u.c., atšķiras ne tikai pēc raidīšanas tīklā, bet galvenokārt pēc raidīšanas valodas un mērķauditorijas. Līdzīga situācija veidojas arī specializētu tēmu kanālu gadījumā. Ņemot vērā šo apstākli, SIA "IZZI" norādīja, ka pastāv daļēja kanālu aizvietojamība, gan runājot par specializētu tēmu kanāliem, gan nespecializētu tēmu kanāliem. Līdzīgu viedokli pauda arī Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācija8.

AS "Latvijas Neatkarīgā Televīzija" norādīja, ka ne pilnā, ne daļēja kanālu aizvietojamība nepastāv, jo dažādi televīzijas kanāli savu programmu veido saskaņā ar vispārējo programmas koncepciju, kura katram televīzijas kanālam ir atšķirīga. Tāpat katram televīzijas kanālam programmas veidošanā ir atšķirīgas prioritātes, piemēram, kanālam LNT tās ir ziņas un informatīvie raidījumi, kā arī pašu producētas programmas (seriāls "Cerību iela 21", muzikālais šovs "Cīņas klubs"). Tāpat arī specializētu tēmu kanāliem ir dažādas prioritātes, lai gan specializācija varētu būt līdzīga. Kā piemēru AS "Latvijas Neatkarīgā Televīzija" norādīja VIASAT Sport Baltic kanālu, kurš ir orientēts uz tādu sporta notikumu pārraidīšanu, kas ir interesanti tieši Baltijas valstu skatītājiem (basketbols, bobslejs, skeletons); savukārt sporta kanāls Eurosport translē sporta notikumus, kas vairāk varētu interesēt citu valstu (reģionu) skatītājus (kalnu un distanču slēpošana, snukers utt.). SIA "TV Riga" (TV5 kanāls) pauda līdzīgu viedokli9.

SIA "TV3 Latvia" norādīja, ka starp nespecializētu tēmu kanāliem pastāv konkurence par skatīšanās laika daļu. Saskaņā ar Konkurences padomē iesniegto informāciju par SIA "TNS Latvia" gatavoto dažādu nespecializētu tēmu kanālu skatīšanas daļu statistiku, SIA "TV3 Latvia" norādīja, ka skatīšanas daļa starp nespecializēto tēmu kanāliem sadalās starp trim nespecializēto tēmu kanāliem latviešu valodā: TV3, LNT un LTV1. Saskaņā ar SIA "TV3 Latvia" pausto viedokli tas apstiprina apgalvojumu par kanālu savstarpēju aizvietojamību. Tāpat SIA "TV3 Latvia" norāda, ka atbilstoši skatīšanās laika daļai veidojas reklāmas tirgus (naudas) sadale, kas ir uzskatāms par konkurences dzinējspēku, tādējādi norādot uz faktu, ka nespecializēto tēmu kanālu starpā pastāv savstarpēja aizvietojamība.

SIA "TV3 Latvia" norādīja, ka, lai vērtētu kanālu savstarpējo aizstājamību, lietderīgi salīdzināt attiecīgo kanālu vispārējās programmas koncepcijas, kas ir Nacionālās Radio un televīzijas padomes izsniegto Apraides atļauju pielikumi. Attiecībā uz diviem nespecializēto tēmu komerckanāliem latviešu valodā - TV3 un LNT - programmu koncepciju salīdzinājums norāda to, ka šie kanāli pēc programmas veidošanas pamatprincipiem ir līdzīgi - TV3 un LNT rāda ļoti līdzīgu seriālu, filmu, animācijas filmu, sporta pasākumu utt. satura apjomu pēc skaita.

Jautājums var rasties par atsevišķu programmu unikalitāti, piemēram, TV3 ražotā un translētā programma "Koru Kari" ieguva visaugstāko popularitāti 2008.gada nogalē un to nevarēja redzēt konkurējošajā kanālā LNT. SIA "TV3 Latvia" ieskatā šādu programmu, kas kvalitātes un popularitātes ziņā ir pārākas, izveide tieši pretēji ir konkurenci veicinošs apstāklis, kas televīzijas kanāliem liek izdomāt aizvien jaunus un skatītājiem potenciāli interesantākus raidījumus, lai piesaistītu auditoriju un reklāmdevējus.

Attiecībā uz specializēto tēmu kanāliem SIA "TV3 Latvia" pauž līdzīgu viedokli kā aprakstīts iepriekš - katram kanālam jebkurā gadījumā piemīt unikalitāte.

Ņemot vērā iepriekš minēto, secināms, ka nespecializētu tēmu kanāli un specializētu tēmu kanāli veido atšķirīgus konkrētās preces tirgus. Turklāt jāuzsver, ka šādam nespecializēto tēmu kanālu un specializēto tēmu kanālu nodalījumam lielākā nozīme ir maksas televīzijas vairumtirdzniecības līmenī, kur kanālu retranslētājs veidojot savu piedāvājumu - televīzijas kanālu pakas, pats izvēlas kanālu veidotāju/izplatītāju atkarībā no kanālu tēmas, ko tas piedāvā, lai tā patērētājam piedāvātais produkts - televīzijas kanālu paka, būtu sabalansēta un patērētāju pieprasījumu veidojoša.

1.1.4. Nespecializētu tēmu komerctelevīzijas kanāls - TV3 kanāls - kā atsevišķs konkrētās preces tirgus

Konkurences padome uzskata, ka ir jānošķir tie nespecializētu tēmu kanāli, kuriem ir nacionālā apraide un kuri tiek translēti latviešu valodā - LTV1, LTV7, TV3, LNT -, no pārējiem nespecializētu tēmu kanāliem (nespecializētu tēmu kanāli citās valodās, reģionālo un vietējo televīzijas raid­organizāciju kanāli).

Sabiedriskās televīzijas kanāli LTV1 un LTV7 ir nošķirami no komerctelevīziju (SIA "TV3 Latvia" un AS "Latvijas Neatkarīgā Televīzija") kanāliem LNT un TV3, jo atbilstoši Radio un televīzijas likuma normām sabiedriskajai televīzijai ir izvirzāmas sevišķas prasības, piemēram, nodrošināt visām sabiedrības grupām daudzveidīgas un līdzsvarotas programmas, kas sastāv no informatīviem, izglītojošiem un izklaidējošiem raidījumiem, nodrošināt informācijas un izpausmes brīvību un objektivitāti un raidījumu dažādību (Radio un televīzijas likuma 5.panta otrā daļa); tāpat Radio un televīzijas likums nosaka sabiedrisko raidorganizāciju (t.sk. televīzijas organizāciju) finansējuma avotus, proti, tās tiek finansētas no valsts budžeta, ieņēmumi no pašu komercdarbības, ziedojumi, dāvinājumi un sponsorējumi (finansējums no valsts budžeta - 60%, atlikušie 40% - no pašu komercdarbības un citiem ienākumu avotiem10). Turklāt Radio un televīzijas likums uzliek pienākumu retranslēt sabiedriskās televīzijas kanālus kabeļtelevīzijas tīklos - saskaņā ar Radio un televīzijas likuma 34.panta pirmo daļu "Kabeļtelevīzijas sistēmās ir jānodrošina visu šajā apdzīvotajā vietā droši uztveramo Latvijā raidīto sabiedrisko televīzijas programmu pievadīšana abonentam nemainītā veidā (..)". Ņemot vērā iepriekš minēto, Konkurences padome uzskata, ka ir pamats nošķirt nespecializētu tēmu sabiedriskās televīzijas kanālus latviešu valodā (LTV1 un LTV7) no nespecializētu tēmu komerctelevīzijas kanāliem latviešu valodā (LNT un TV3).

TV3 kanāla izplatīšanas tirgus (tāpat kā LNT kanāls) tā unikalitātes (saturs, nacionālā apraide, translēšanas valoda) un lielā pieprasījuma no maksas televīzijas operatoru un attiecīgi arī auditorijas dēļ ir īpašs un nošķirams no nespecializētu tēmu komerctelevīzijas kanālu izplatīšanas tirgus un veido atsevišķo konkrētās preces tirgu. Saskaņā ar maksas televīzijas operatoru (kabeļtelevīzijas un IP televīzijas) sniegto viedokli TV3 kanāls ir uzskatāms par vienu no svarīgākajiem kanāliem, kurus būtu nepieciešams iekļaut to piedāvājumā, lai tas būtu konkurētspējīgs.

TV3 kanāls ir svarīgs maksas televīzijas operatoriem, lai veidotu savus produktus - televīzijas kanālu pakas (kas savukārt ir pieprasīts produkts no galapatērētāju puses), un bez TV3 kanāla (tāpat kā bez LNT kanāla) maksas televīzijas veidotie produkti kļūst nepopulāri, kas noved pie konkurences samazināšanas riska - pastāvot alternatīvai, t.i., konkurējošo elektronisko sakaru tīklu gadījumā (ja vairāku operatoru tīkli pārklājas un abonentam ir iespēja mainīt maksas televīzijas operatoru), galapatērētājs izvēlēsies tāda maksas televīzijas operatora pakalpojumus, kurš spēj piedāvāt kvalitatīvi plašāku kanālu spektru par konkurējošu cenu un kurā ir iekļauti auditorijas vidū populārākie kanāli (it sevišķi tas attiecas uz nespecializētu tēmu kanāliem latviešu valodā, kam ir nacionālā apraide). Konkurences padome konstatē, ka nacionālie nespecializētu tēmu komerctelevīzijas kanāli, kas tieši orientēti uz Latvijas auditoriju (LNT un TV3), veido vislielāko televīzijas skatītāju daļu pēc skatīšanās laika11. Vērtējot maksas televīzijas (televīzijas kanālu paku) izplatīšanas mazumtirdzniecībā tirgus dalībnieku komercdarbības stratēģiju, konstatējams, ka, reaģējot uz pieprasījumu, tie par būtisku uzskata televīzijas kanālu pamata pakās12 iekļaut populārākos nespecializētu tēmu komerctelevīzijas kanālus latviešu valodā (LNT un TV3)13.

Ņemot vērā iepriekš minēto, kā arī faktu, ka SIA "Lattelecom" elektronisko sakaru tīkls pārklāj gandrīz visu Latvijas teritoriju, šis tīkls vienmēr konkurēs ar citu kabeļtelevīzijas operatoru tīkliem; un ja SIA "Lattelecom" piedāvājumā nebūs iekļauts TV3 kanāls, pastāv liela varbūtība, ka patērētājs izmantos cita operatora pakalpojumus, kam televīzijas kanālu pakā būs iekļauts TV3 kanāls. SIA "TV3 Latvia" sais­tītais uzņēmums "VIASAT AS" darbojas maksas televīzijas (televīzijas kanālu paku) mazumtirdzniecības izplatīšanas tirgū Latvijas Republikā. Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju arī "VIASAT AS" iekļauj savās televīzijas kanālu pakās gan TV3 kanālu, gan LNT kanālu14, un var tikt uzskatīts par citu maksas televīzijas operatoru konkurentiem satura ziņā (veidojot kanālu pakas - kanālu veids, žanrs, popularitāte), lai gan "VIASAT AS" sniegtais pakalpojums tiek nodrošināts, izmantojot satelīta platformu. Ņemot vērā minēto, Konkurences padome secina, ka "VIASAT AS" atrodas labvēlīgākā stāvoklī, un šim tirgus dalībniekam nav šķēršļu veidot jaunus produktus, t.i., komplektēt savas kanālu pakas - tam ir iespēja iekļaut savās kanālu pakās Latvijas auditorijā populārākos komerctelevīzijas kanālus - LNT un TV3. Turklāt jāuzsver, ka maksas televīzijas operatori, veidojot savus produktus (televīzijas kanālu pakas), lai tie būtu konkurētspējīgi, tematiski sabalansē pakā iekļautos kanālus (tematika, valoda, žanrs utt.). Izvērtējot publiski pieejamo informāciju par šobrīd tirgū esošajām maksas televīzijas operatoru televīzijas kanālu pakām, Konkurences padome secina, ka kanālu skaits latviešu valodā ar nacionālo apraidi ir ļoti ierobežots - Latvijas auditorijai nav plašas izvēles starp nespecializētu tēmu kanāliem (t.sk. komerctelevīzijas kanāliem) latviešu valodā, kuri tiek translēti visā Latvijas teritorijā. Iepriekš minētais uzskatāms par būtisku apstākli, nošķirot TV3 kanālu un LNT kanālu no pārējiem nespecializētu tēmu kanāliem.

Konkurences padome norāda, ka teorētiski pastāv iespēja, ka nespecializētu tēmu komerctelevīzijas kanālu izplatīšanas tirgū (ar nacionālo apraidi) ienāks jauns tirgus dalībnieks. Taču vienlaicīgi jāuzsver, ka nespecializētu tēmu kanālu izplatīšanas tirgus pamatā ir balstīts uz ienākumiem no reklāmas, savukārt reklāmas tirgus apjomiem šobrīd ir tendence samazināties. Minētais apstāklis, kā arī administratīvās barjeras (nacionālās apraides licences saņemšana) ir uzskatāmas par pietiekami augstām barjerām ienākšanai nespecializētu tēmu komerctelevīzijas kanālu izplatīšanas tirgū. Tas savukārt nozīmē, ka Latvijas skatītājam arī nākotnē būs pietiekami ierobežota izvēles iespēja starp nacionālajiem kanāliem latviešu valodā. Maksas televīzijas mazumtirdzniecības tirgū tas nozīmē, ka konkurence samazināsies (kabeļtelevīzijas/ IP televīzijas/ satelīta televīzijas operatoriem nodrošinot kanālu retranslāciju gala patērētājiem), ja maksas televīzijas operatora pakā nebūs pieejams vismaz viens no diviem latviešu valodā translētiem komerctelevīzijas kanāliem (LNT un TV3).

Saskaņā ar "VIASAT AS" sniegto informāciju minētajam uzņēmumam ir noslēgti šādi ekskluzīvie līgumi - (*). Minētie sporta veidi ir populāri tieši Latvijas iedzīvotāju/skatītāju vidū, līdz ar to iespēja skatīties sporta veidu lielākos čempionātus latviešu valodā ir būtiska priekš Latvijas skatītāja. Lai gan iepriekš norādītās ekskluzīvas tiesības pieder "VIASAT AS", faktiskā situācija rāda, ka īpaši populāri sporta pasākumi tiek translēti ne tikai VIASAT specializētu tēmu kanālos (piemēram, sporta kanālā VIASAT Sport Baltic), bet arī "VIASAT AS" saistītā uzņēmuma SIA "TV3 Latvia" nespecializētu tēmu kanālos - TV3, TV6 un 3+. Saskaņā ar SIA "TNS Latvia" datiem TV3 kanāla popularitāte 2009.maijā bija visaugstākā, turklāt Pasaules čempionāta hokejā spēļu tiešraides TV3 kanālā ierindojušās SIA "TNS Latvia" veidotajā Programmu TOP 20 augšgalā15. Tas Konkurences padomes ieskatā vēl vairāk palielina TV3 kanāla neaizvietojamo unikalitāti un pieprasījumu no skatītāju un attiecīgi arī maksas televīzijas operatoru puses. Minētais arī kalpo par vēl vienu pamatu nošķirt TV3 kanālu kā atsevišķo konkrētās preces tirgu.

SIA "Lattelecom" tikšanās laikā ar Konkurences padomes Izpilddirekcijas pārstāvjiem norādīja, ka SIA "TV3 Latvia" darbojas nespecializētu tēmu kanālu veidošanas un izplatīšanas tirgū, un pēc kanāla veidošanas principiem TV3 kanāls ir līdzīgs LNT kanālam. Taču minētie kanāli saskaņā ar SIA "Lattelecom" sniegto informāciju var būt savstarpēji aizvietojami tikai gadījumā, ja maksas televīzijas operators var piedāvāt abus kanālus saviem abonentiem. Tiklīdz izveidojas situācija, ka vienam maksas televīzijas operatoram ir  TV3 un citam - nav, tad palielinās iespēja, ka patērētājs izdarīs savu izvēli par labu tam operatoram, kuram ir TV3.

Jāuzsver, ka savstarpēja aizvietojamība TV3 un LNT kanāliem (tāpat arī citiem nespecializētu tēmu kanāliem) var pastāvēt, vērtējot reklāmas tirgu medijos (televīzijas kanālos), kas netiek analizēts šīs Lietas ietvaros.

Faktiskā situācija rāda, ka populārākie kanāli netiek savstarpēji aizstāti maksas televīzijas kanālu pakas ietvaros. T.i., neviens no maksas (kabeļtelevīzijas, satelīttelevīzijas vai IP) televīzijas operatoriem LNT kanālu televīzijas kanālu pakā neaizstāj ar TV3 un otrādi. Arī VIASAT, kuram būtu izdevīgi pārraidīt tikai sevis producētos kanālus, to nedara, t.i., bez TV3 pārraida arī LNT. Attiecīgi ir pamats uzskatīt, ka no pieprasījuma puses viedokļa tādi nespecializētu tēmu kanāli kā LNT un TV3 savā starpā nav aizvietojami.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Konkurences padome uzskata, ka ir pamats nošķirt TV3 kanālu no pārējiem nespecializētu tēmu komerctelevīzijas kanāliem kā atsevišķo konkrētās preces tirgu.

1.1.5. TV kanālu vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība

"VIASAT AS" ir uzskatāma par televīzijas kanālu veidotāju un izplatītāju gan mazumtirdzniecības līmenī, t.i., izplatot kanālus (t.sk., TV3 kanālu) tieši gala patērētājiem, bez starpniekiem (retranslētājiem), gan vairumtirdzniecības līmenī - piešķirot retranslācijas licences kabeļtelevīzijas/IP televīzijas operatoriem (arī citiem retranslētājiem).

SIA "TV3 Latvia" arī ir uzskatāma par televīzijas kanālu veidotāju un izplatītāju, tā darbojas nespecializētu tēmu kanālu (3+, TV6) izplatīšanas vairumtirdzniecības tirgū, kā arī ņemot vērā šī lēmuma 1.1.4.punktā konstatēto, SIA "TV3 Latvia" darbojas TV3 kanāla vairumtirdzniecības izplatīšanas tirgū, piešķirot retranslācijas licences kabeļtelevīzijas/IP televīzijas operatoriem (citiem retranslētājiem) uz TV3, 3+, TV6 kanālu.

Saskaņā ar Lietas izpētes ietvaros iegūto informāciju "VIASAT AS" arī ir tiesīga izplatīt TV3 kanālu latviešu valodā vairumtirdzniecībā Latvijas Republikā, piešķirot licences tiesības uz TV3 kanāla retranslāciju maksas televīzijas operatoriem. Savukārt saskaņā ar "VIASAT AS" sniegto informāciju vienīgais maksas televīzijas operators, kam "VIASAT AS" līdz informācijas iesniegšanas brīdim piešķīra TV3 kanāla retranslācijas tiesības, bija SIA "Lattelecom" (2007./2008.gada līgums). Ņemot vērā to, ka konkrētajā gadījumā pastāv strīds par licences tiesību iegūšanu uz TV3 kanāla latviešu valodā retranslāciju, Konkurences padome uzskata, ka konkrētās preces tirgus šīs Lietas ietvaros ir nosakāms kā TV3 kanāla izplatīšanas tirgus.

Saskaņā ar "VIASAT AS" sniegto informāciju "VIASAT AS" ir vienīgais maksas televīzijas operators, kas Latvijā piedāvā savus pakalpojumus (televīzijas kanālu paku izplatīšana) mazumtirdzniecības līmenī, izmantojot satelīta platformu. "VIASAT AS" piedāvā galapatērētājiem "VIASAT Gold" un VIASAT Starta paku. "VIASAT Gold" tiek iekļauti citu kanālu veidotāju (izplatītāju) kanāli16, savukārt, VIASAT Starta paka veidota no populārākajiem Latvijas nespecializētu tēmu kanāliem (LTV1, LTV7, LNT, TV3), kā arī MTG grupas kanāliem (TV3 Igaunija, TV3 Lietuva, TV6 Latvija, VIASAT Explorer) un citiem kanāliem17.

"VIASAT AS" darbojas vairumtirdzniecības līmenī, izplatot citiem retranslētājiem (kabeļtelevīzijas operatoriem/IP televīzijas operatoriem) MTG grupas veidotos kanālus - TV1000, TV1000 Russian kino, VIASAT History, VIASAT Explorer utt. Ņemot vērā to, ka pašlaik spēkā esošajos "VIASAT AS" līgumos ar retranslētājiem par līgumu priekšmetu tiek noteikti tieši specializētu tēmu kanāli - sporta kanāli, filmu kanāli un populārzinātniskie kanāli, par konkrētās preces tirgu šīs Lietas ietvaros ir definējams maksas televīzijas specializētu tēmu kanālu izplatīšanas tirgus ar iespēju sadalīt tirgu sīkāk, pamatojoties uz kanālu žanriem (sports, filmas, populārzinātniskie kanāli).

Tāpat Konkurences padome secina, ka maksas televīzijas izplatīšana mazumtirdzniecības un vairumtirdzniecības līmenī veido atšķirīgus konkrētās preces tirgus. Maksas televīzijas mazumtirdzniecības tirgus (televīzijas kanālu paku izplatīšana) tālāk var tikt dalīts, pamatojoties uz maksas televīzijas operatoru platformām (satelīts, kabeļtīkls, IP platforma), caur kurām galapatērētājiem tiek nodrošināta televīzijas kanālu (televīzijas kanālu pakas ietvaros) pārraidīšana. Līdz ar to, vērtējot televīzijas izplatīšanas tirgū pastāv daļēja aizvietojamība starp maksas televīzijas nodrošināšanas platformām. Lai gan maksas televīzijas (televīzijas kanālu paku) izplatīšanas mazumtirdzniecības tirgus (televīzijas kanālu paku izplatīšana) ir ietekmētais tirgus "VIASAT AS" un SIA "TV3 Latvia" iespējamā pārkāpuma gadījumā, tomēr Lietas izpēte skar tieši maksas televīzijas un nespecializētu tēmu kanālu vairumtirdzniecības tirgu, līdz ar to konkrētajā gadījumā nav nepieciešams atsevišķi dalīt maksas televīzijas izplatīšanas mazumtirdzniecības tirgu pēc pakalpojuma nodrošināšanas platformām.

Šajā Lietā nav nepieciešams arī atsevišķi izdalīt maksas televīzijas un nespecializētu tēmu kanālu izplatīšanas vairumtirdzniecības tirgu pēc pakalpojuma nodrošināšanas platformām, jo, vērtējot vairumtirdzniecības tirgu šajā lietā svarīgs ir kanālu saturs, nevis tehniskais risinājums, kurš nodrošina kanāla signāla padevi no kanāla izplatītāja kanāla retranslētājam.

1.2. Konkrētais ģeogrāfiskais tirgus

Pamatojoties uz kultūras un valodas atšķirībām, Eiropas Komisija savos lēmumos parasti nosaka konkrēto ģeogrāfisko tirgu nacionālajā līmenī, t.i., konkrētas valsts teritorijas robežās vai arī tās teritorijas robežās, kur kultūras īpatnības un valoda ir homogēna18. Tāpat katrā valstī var pastāvēt atšķirīgs nozares normatīvais regulējums, piemēram, attiecībā uz pienākumiem izplatīt sabiedriskās televīzijas kanālus kabeļtelevīzijas tīklos (Radio un televīzijas likuma 34.panta pirmā daļa), uz kabeļtelevīzijas licences un retranslācijas licences saņemšanas procedūras īpatnībām, kā arī tiesībām un pienākumiem, kurus nodrošina minētās licences, tātad var atšķirties ienākšanas barjeras konkrētajā tirgū. Iepriekš norādītie faktori ļauj nošķirt Latvijas Republikas teritoriju no pārējām teritorijām. Līdz ar to konkrētais ģeogrāfiskais tirgus ir nosakāms nacionālā mērogā - Latvijas Republikas teritorija.

Tā kā maksas televīzijas un nespecializētu tēmu kanālu izplatīšanas mazumtirdzniecības tirgus konkrētajā lietā netiek dalīts sīkāk, pamatojoties uz pakalpojuma nodrošināšanas platformu, arī ģeogrāfiskais tirgus konkrētajā gadījumā netiek sašaurināts līdz konkrētas platformas robežām un tiek noteikts kā visa Latvijas Republikas teritorija.

1.3. Konkrētie tirgi Lietā ir:

1) maksas televīzijas specializētu tēmu kanālu (sporta kanāli, filmu kanāli, populārzinātniskie kanāli) izplatīšanas vairumtirdzniecības tirgus Latvijas Republikas teritorijā;

2) TV3 kanāla izplatīšanas vairumtirdzniecības tirgus Latvijas Republikas teritorijā;

3) maksas televīzijas (televīzijas kanālu paku) izplatīšanas mazumtirdzniecības tirgus Latvijas Republikas teritorijā (kā ietekmētais tirgus).

2. Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 3. un 5.punkta pārkāpums SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" darbībās maksas televīzijas specializētu tēmu kanālu (sporta kanāli, filmu kanāli, populārzinātniskie kanāli) izplatīšanas vairumtirdzniecības tirgū Latvijas Republikas teritorijā

Saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 1.punktu "dominējošais stāvoklis ir tirgus dalībnieka (..) ekonomisks (saim­niecisks) stāvoklis konkrētajā tirgū, ja šis dalībnieks (..) spēj ievērojami kavēt, ierobežot vai deformēt konkurenci jebkurā konkrētajā tirgū pietiekami ilgā laika posmā, darbojoties pilnīgi vai daļēji neatkarīgi no konkurentiem, klientiem, piegādātājiem vai patērētājiem".

Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 3. un 5.punkts nosaka, ka "jebkuram tirgus dalībniekam, kas atrodas dominējošā stāvoklī, ir aizliegts jebkādā veidā ļaunprātīgi to izmantot Latvijas teritorijā. Dominējošā stāvokļa ļaunprātīga izmantošana var izpaus­ties arī kā (..) 3) tādu noteikumu izvirzīšana, kuri darījuma slēgšanu, grozīšanu vai izbeigšanu ar citu tirgus dalībnieku padara atkarīgu no tā, vai šis tirgus dalībnieks uzņemas papildu saistības, kuras pēc būtības un pēc komerciālā lietojuma neattiecas uz konkrēto darījumu; (..) 5) nevienādu noteikumu piemērošana ekvivalentos darījumos ar citu tirgus dalībnieku, radot tam konkurences ziņā nelabvēlīgākus apstākļus".

Ņemot vērā to, ka SIA "TV3 Latvia" nenodarbojas ar maksas televīzijas specializētu tēmu kanālu izplatīšanu vairumtirdzniecībā Latvijas Republikas teritorijā, šajā sadaļā tiks norādīti fakti un apstākļi tikai saistībā ar "VIASAT AS" darbību atbilstību Konkurences likuma normām.

2.1. Saskaņā ar Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju 2007.gada 18.jūnijā starp SIA "Lattelecom" un "VIASAT AS" tika noslēgts līgums par retranslācijas tiesību piešķiršanu VIASAT kanāliem un TV3 kanālam. Taču 2008.gada 25.martā SIA "Lattelecom" tika nosūtīts paziņojums no "VIASAT AS" par līguma izbeigšanu sākot ar 2008.gada 25.maiju. Konkurences padome tika iesniegta elektroniskā sarakste starp SIA "Lattelecom" un "VIASAT AS" pārstāvjiem, kura apliecina SIA "Lattelecom" vēršanos pie "VIASAT AS" sakarā ar jaunā līguma noslēgšanu. Tātad konstatējams, ka izpildās nosacījums, ka SIA "Lattelecom" ir vērsusies pie "VIASAT AS" ar priekšlikumu noslēgt līgumu par licences tiesību piešķiršanu VIASAT kanālu un TV3 kanāla retranslācijai savā elektronisko sakaru tīklā.

29.04.2008. no "VIASAT AS" pārstāvja Latvijā R. R. e-pasta (*) tika nosūtīts "VIASAT AS" piedāvājums SIA "Lattelecom", proti: "VIASAT AS" piedāvāja SIA "Lattelecom" izplatīt "VIASAT Gold" komplektu kā galveno SIA "Lattelecom" komplektu, nomainot esošos SIA "Lattelecom" kanālus. "VIASAT AS" piešķirtu SIA "Lattelecom" neekskluzīvas tiesības retranslēt kanālus kodētā veidā savā elektronisko sakaru tīklā. "VIASAT Gold" pakā tiktu iekļauti visi kanāli, ko "VIASAT AS" piedāvā saviem abonentiem (t.i. ne tikai VIASAT (MTG) grupas veidotie kanāli, bet arī tādi kanāli kā National Geographic, BBC World, CNN, RenTV u.c. kanāli). SIA "Lattelecom" saskaņā ar jaunā līguma noteikumiem būtu jāapņemas nodrošināt "VIASAT Gold" komplekta un VIASAT izvēles kanālu (tie kanāli, par kuru skatīšanos paredzēta papildu maksa, piemēram, TV1000 PREMIUM) pieejamību visiem saviem IP televīzijas klientiem. "VIASAT AS" no savas puses iegādātos tiesības retranslēt visus "VIASAT Gold" pakā esošos kanālus IP televīzijas tīklā, un nodrošinātu šos kanālus SIA "Lattelecom". Minētais "VIASAT Gold" komplekts būtu pieejams SIA "Lattelecom" pirkšanai par maksu 9.00 LVL (bez PVN) par klientu mēnesī.

2008.gadā "VIASAT AS" tika izveidota jauna stratēģija, kuras pamatā bija (*). "VIASAT AS" norādīja, ka SIA "Lattelecom" bija pirmais operators, kuram tika piedāvāti jauni līguma noteikumi izplatīt savā elektronisko sakaru tīklā "VIASAT Gold" paku. "VIASAT AS" norādīja, ka ar SIA "Lattelecom" "VIASAT AS" bija salīdzinoši īsāka sadarbība nekā ar citiem retranslētājiem. Līdz ar to "VIASAT AS" ieskatā tas varēja atvieglot iespējas vienoties par jauniem līguma noteikumiem.

"VIASAT AS" darbības, sasaistot re­translācijas tiesību iegādi (licences tiesības kanāla retranslācijai) uz saviem kanāliem ar retranslācijas tiesību iegādi uz citiem (vai kabeļtelevīzijas operatoriem nevajadzīgiem) kanāliem (tādējādi liedzot operatoriem pašiem komplektēt un izplatīt savas pakas, izmantojot populārus VIASAT kanālus), būs vērojama negatīva ietekme uz konkurenci maksas televīzijas mazumtirdzniecības līmenī.

Tā kā "VIASAT Gold" pakā ir ietverti ne tikai VIASAT kanāli un TV3 kanāls, bet arī citu kanālu veidotāju/izplatītāju kanāli, kabeļtelevīzijas operatoram var kļūt neizdevīgi pašam slēgt līgumus ar "VIASAT AS" konkurentiem maksas televīzijas izplatīšanas tirgū vairumtirdzniecībā. Izdevīgāk būs iegādāties jau "sakomplektēto" "VIASAT Gold" paku. Tādējādi "VIASAT Gold" varētu "izspiest" no tirgus kabeļtelevīzijas operatora pakas. Abos aprakstītajos gadījumos tiktu samazināta konkurence un gala patērētāja izvēle.

Ja maksas televīzijas operatoriem netiks tiešā vai netiešā veidā liegta iespēja paralēli izplatīt arī savas veidotās pakas, "VIASAT Gold" tiešā veidā konkurēs ar attiecīga maksas televīzijas operatora kanālu pakām konkrētajā platformā.

2.2. Lai konstatētu Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 3. un 5.punktā noteiktā aizlieguma pārkāpumu "VIASAT AS" darbībās konkrētajā tirgū, vispirms ir jākonstatē, vai "VIASAT AS" ir dominējošais stāvoklis maksas televīzijas specializētu tēmu kanālu izplatīšanas vairumtirdzniecības tirgū Latvijas teritorijā.

2.2.1. "VIASAT AS" darbojas maksas televīzijas izplatīšanas tirgū mazumtirdzniecības un vairumtirdzniecības līmenī. Taču maksas specializētu tēmu televīzijas kanālu izplatīšanas tirgū vairumtirdzniecībā19 par "VIASAT AS" konkurentiem ir uzskatāmas šādas raidorganizācijas: MTV Networks Europe (VIVA, VH-1, MTV 2, MTV Hits, MTV Dance, VH-1 Classic), SIA "MTV Latvia" (MTV Latvia), Eurosport SA (Eurosport, Eurosport 2, Eurosport HD), MGM Networks Inc. (MGM Channel), Zonemedia Broadcasting Limited (Extreme Sport, Zone Reality, Zone Romantica), Turner Broadcasting System Europe Limited (Cartoon Network/TCM, CNN International, Bomerang), Discovery Communications Europe (Discovery Channel, Animal Planet, Discovery Travel and Living, Discovery World, Discovery Science), NGC UK Partnership (National Geographic, National Geographic Wild), European Channel Limited (BBC Prime, BBC World News), Lagardere Television International (MCM, Mezzo), Socemie SA (Euronews), Playboy TV UK Limited (Adult Channel), STV International B.V. (Private Spice), Free X-TV B.V. (Free X-TV, Free X-TV2, X-Dream TV), Sparrowhawk International Channels Limited (Hallmark Channel), FTV Wien TV - ProgrammegesmbH (Fashion TV), Jetix Europe Channels B.V. (Jetix), MTV Networks B.V. (Nickelodeon), ESPN Classic Sport Ltd. (ESPN Classic Sport), Trace TV (Trace TV), NASH Television Limited (NASN), AL JAZEERA SATELLITE NETWORKS (Al Jazeera English), Sky Broadcasting Limited (Sky News), E Entertainment UK Limited (E! Entertainment), Wine Network Germany GmbH (Wine Channel), Bloomberg (Bloomberg), Fox International Channels Luxembourg Sarl Zollikon Branch (Fox Crime, Fox Life), MTU Balti Autorite ja Leviliit (Planeta Sport, RBK, TDK, NST, World Fashion TV), Inter TV Limited (Detskij Mir, Teleklub, Nashe kino), SIA "TEM TV" (ТелеНяня, Время: далекое и близкое, Dom Kino), ZAO "Stream Content" (Ohota i Rybalka, Zdorovoje TV), TV Serviss (MuzTV), Ассамблея гуманности (CNL), SIA "Baltic Production Company" (LZK), SIA "Muzikas kanals" (Latvian Music Channel), SIA "TV24" (TV 24), AGICOA, EBU, VG-Media (VOX, Super RTL, KIKA, Canal 24 Horas).

2.2.2. Kabeļtelevīzijas operatoru pieprasījums pēc noteiktiem televīzijas kanāliem vairumtirdzniecības līmenī pārsvarā izriet no kanālu pieprasījuma pakāpes mazumtirdzniecības līmenī, t.i. no kabeļtelevīzijas abonentu puses. Tādējādi, lai noteiktu pieprasījuma aizvietojamību vairumtirdzniecības līmenī, ir jāanalizē pieprasījuma aizvietojamība mazumtirdzniecības līmenī. Tātad maksas televīzijas tirgus vairumtirdzniecības līmenī vērtējams pēc televīzijas (konkrētu kanālu) skatīšanas daļām mazumtirdzniecības līmenī. Līdz ar to, vērtējot "VIASAT AS" dominējošā stāvokļa esamību, ir jāanalizē dati par kanālu skatīšanas daļām gala lietotāju vidū. Televīzijas skatīšanas daļas kalpo par galveno rādītāju gan pašām raidorganizācijām (kanālu veidotājiem), gan retranslētājiem, norādot, cik populārs ir attiecīgais kanāls auditorijas vidū.

Lietas izpētes ietvaros tika pieprasīta informācija no "VIASAT AS", kā arī no kabeļtelevīzijas operatoriem par VIASAT specializētu tēmu kanālu vietu maksas televīzijas tirgū un par vispārējiem principiem, saskaņā ar kuriem kabeļtelevīzijas operatori izvēlas sadarbības partnerus - kanālu veidotājus/izplatītājus. Tāpat tika pieprasīta informācija par katra kabeļtelevīzijas operatora abonentu skatīšanas ieradumiem.

Saskaņā ar "VIASAT AS" sniegto informāciju šobrīd nav pieejama informācija par VIASAT kanālu skatīšanās biežumu stundās, norādot, ka VIASAT kanālu skatīšanās biežums stundās ir salīdzinoši mazs, līdz ar to šādu statistiku nepublisko arī tādas mediju izpētes sabiedrības kā SIA "TNS Latvia", kā arī šo skatīšanās biežumu neuzskaita MTG grupas sabiedrības.

Lietas izpētes ietvaros kabeļtelevīzijas operatoriem tika lūgts sniegt informāciju:

1) Principi, pēc kuriem kabeļtelevīzijas operators izvēlas sadarbības partnerus - kanālu veidotājus/izplatītājus. Saņemtajās atbildēs tika norādīti sekojoši principi: kanāla popularitāte auditorijas (abonentu) vidū (pētījumi, abonentu atsauksmes), zīmola popularitāte; satura unikalitāte; kvalitāte; konkurentu piedāvātais kanālu klāsts (kanāla esamība vai neesamība pie konkurentiem); retranslācijas maksa; kanālu veidotāju/izplatītāju retranslācijas līgumu noteikumi, t.sk. prasība iekļaut kanālu noteiktajā TV programmu pakā; raidorganizāciju nodrošinātie papildpakalpojumi (piemēram, elektroniskais programmu gida informācijas plūsma kopā ar TV signālu utt.); televīzijas kanāla veidotāja līgumi ar noteiktām kinostudijām vai sporta pasākumu organizatoriem; kanāla tematika (vai ir nepieciešams konkrētas tematikas kanāls - dažādu tematiku televīzijas kanāliem piedāvājumā ir jābūt sabalansētā skaitā), kanāla specifika - vienas tematikas kanāli savā starpā atšķiras pēc to specifikas (piemēram, sporta kanāli var būt ar ievirzi uz ekstrēmajiem sporta veidiem/uz hokeju/Krievijā notiekošajām sacensībām/ASV notiekošajām sacensībām utt.); kanāla vēsture jeb pieredze citās valstīs (cik lielu auditoriju tas šobrīd aptver citās valstīs, kādās kabeļtelevīzijās tas ir pieejams).

2) Cik svarīgi kabeļtelevīzijas operatoram iekļaut savā piedāvājumā pēc iespējas lielāku kanālu skaitu (vairākus sporta kanālus/filmu kanālus/izklaides kanālus utt.), pamatojot savu viedokli. Saskaņā ar sniegtajām atbildēm ir iespējams secināt, ka kanālu skaits kabeļtelevīzijas tīklos ir atkarīgs no katra operatora tehniskajām iespējām un biznesa stratēģijas, piemēram, kādam ir svarīgi piedāvāt lielāko retranslējamo kanālu skaitu, citi izvēlas saturiski kvalitatīvāko programmu piedāvājumu. Ja kabeļtelevīzijas operators ir tehniski ierobežots retranslēt noteikto kanālu skaitu (piemēram, ierobežots metru radioviļņu diapazons), tad tam par galveno kritēriju kalpo kanāla kvalitāte. Tāpat par kritēriju kalpo konkurenta piedāvājuma "lielums" - ja konkurenta piedāvājumā ir liels kanālu skaits, tad svarīgs ir kanālu skaits. Savukārt pamatmērķis ir apmierināt abonentu vēlmes un piedāvāt tiem kanālus ar pievilcīgu un kvalitatīvu saturu.

Saskaņā ar SIA "Baltkom TV SIA" sniegto informāciju no jaunu klientu piesaistīšanas viedokļa esošajiem maksas televīzijas pakalpojumiem ir iestājies tirgus piesātinājums un katra atsevišķa uzņēmuma klientu bāzes palielināšana ir iespējama tikai pārvilinot klientus no citiem pakalpojumu sniedzējiem. Lielākoties programmu piedāvājumi ir līdzīgi visiem vadošajiem maksas televīzijas pakalpojuma sniedzējiem. Kabeļtelevīzijas operatoram svarīgi ir ne vien saglabāt visus vadošos televīzijas kanālus, kas ir pieejami Latvijas tirgū, bet arī spēt piedāvāt papildus pakalpojumus un ekskluzīvu saturu, izmantojot esošās tehnoloģijas un ieviešot jaunus tehnoloģiskos risinājumus. Kā viens no nozarē galvenajiem virzieniem tuvākajos gados būs novērojama aizvien jaunu televīzijas kanālu attīstība. Tas nozīmē, ka pakalpojuma sniedzēji saviem klientiem centīsies nodrošināt pēc iespējas plašāku pakalpojumu satura klāstu.

Līdz ar to secināms, ka priekšroka tiek dota kanālu kvalitātei, nevis kanālu skaitam.

Ņemot vērā to, ka publiski nav pieejama informācija par maksas televīzijas specializētu tēmu kanālu skatīšanas statistikas datiem (jo šie kanāli nav pievilcīgi priekš reklāmdevējiem dēļ tās specifikas - maksas televīzijas kanāli pārsvarā tiek finansēti tikai no abonentu maksām un tajās nav reklāmas), tāpat arī nav iespējams aprēķināt kanāla (kanāla veidotāja) tirgus daļu, pamatojoties uz datiem par ienākumiem no reklāmas, tika pieprasīta informācija (statistikas dati, pētījumu dati, jā tādi ir) no kabeļtelevīzijas operatoriem par savu abonentu kanālu skatīšanas ieradumiem un prioritātēm. Izvērtējot saņemto informāciju, tika secināts, ka kabeļtelevīzijas operatoriem arī nav statistikas datu par savu abonentu skatīšanas ieradumiem un kanālu popularitāti. Par vienu no veidiem, kā tiek noteikts abonentiem vēlamais kanālu klāsts bija nosaukts tiešs kontakts ar abonentiem (abonentu aptauja, klientu apkalpošana), bet, nesniedzot nekādus konkrētus skaitļus. Dažreiz paši kanālu veidotāji informē kabeļtelevīzijas operatorus par to, cik populārs ir viņu kanāls citās valstīs, kur ir veikti statistiskie pētījumi. Tādas situācijas parasti rodas, kad programmu veidotājs mēģina ieviest tirgū jaunu produktu.

Ņemot vērā iepriekš konstatēto, tika vērtēta VIASAT kanālu tirgus vara un spēja ietekmēt kabeļtelevīzijas operatoru piedāvājuma pievilcību. Līdz ar to no kabeļtelevīzijas operatoriem tika pieprasīta informācija par to, cik pievilcīgs būs katra kabeļtelevīzijas operatora piedāvājums bez VIASAT kanāliem, un vai VIASAT kanālu izslēgšana no kabeļtelevīzijas operatora piedāvājuma var būtiski ietekmēt šī operatora konkurētspēju un tā abonentu (gala patērētāju) rīcību, izvēloties maksas televīzijas pakalpojuma sniedzēju. Pamatojoties uz iesniegtām atbildēm, secināms, ka VIASAT kanālu izslēgšana no visu kabeļtelevīzijas operatoru piedāvājumiem (tīkliem) neietekmēs katru atsevišķo kabeļtelevīzijas operatoru. Tomēr pastāvot šādiem apstākļiem, abonentiem būs iespēja mainīt kabeļtelevīzijas operatoru par labu pašam "VIASAT AS", izvēloties Latvijā piedāvātās VIASAT pakas.

Daži no kabeļtelevīzijas operatoriem informēja, ka viņu piedāvājuma pievilcīgums būtiski samazināsies, izslēdzot VIASAT kanālus no sava piedāvājuma, jo TV1000 kanālu uz doto brīdi nevar salīdzināt ne ar vienu citu specializētu tēmu kanālu tā satura unikalitātes dēļ. Tika izteikts viedoklis, ka kabeļtelevīzijas operatoram ir svarīgi iekļaut savā piedāvājumā VIASAT kanālus, jo šos kanālus retranslē arī citi kabeļtelevīzijas operatori, tāpat VIASAT kanāliem ir augsta attēla kvalitāte. Tāpat tika norādīts, ka VIASAT kanālu izslēgšana no piedāvājuma nopietni ietekmētu abonentu izvēli par labu operatoram, kas spētu piedāvāt šos kanālus vai labāku alternatīvu.

Savukārt citi kabeļtelevīzijas operatori norādīja, ka dažādu filmu kanālu popularitāte abonentu vidū ir apmēram līdzīga, jo tie lielākoties piedāvā vienas un tādas pašas filmas. Īpaša interese tiek izrādīta kanāliem, kuri piedāvā ekskluzīvo produktu. Tāpat tika izteikts viedoklis, ka VIASAT kanāli - TV1000 un TV1000 Russian Kino - ir ne labāki un ne sliktāki par līdzīgā satura kanāliem, par ko liecina arī sabiedrības viedokļa noskaidrošana. Divi kabeļtelevīzijas operatori norādīja, ka VIASAT kanālu izslēgšana no piedāvājuma nevarētu būtiski ietekmēt to abonentus, jo diezgan īsos termiņos kabeļtelevīzijas operators varēs atrast tiem līdzvērtīgu aizvietojumu. Tāpat tika norādīts, ja piedāvājumā vairs netiks iekļauti VIASAT kanāli, to vietā būs citi kvalitatīva satura kanāli. Programmu piedāvājuma pievilcība bez VIASAT kanālu iekļaušanas lielā mērā atkarīga no spējas aizvietot minētos kanālus ar satura ziņā līdzvērtīgiem.

SIA "Lattelecom" norādīja, ka kabeļtelevīzijas operatoram ļoti svarīgi savā piedāvājumā iekļaut TV3, jo šis kanāls ir viens no nacionālajiem TV kanāliem un attiecīgi tas ir viens no populārākajiem televīzijas kanāliem Latvijā. Pārējos VIASAT kanālus iekļaut kabeļtelevīzijas operatora piedāvājumā ir mazāk sensitīvi, jo skatītāju pieprasījums pēc tiem ir ievērojami mazāks. Tie ir specifiski kanāli (filmu kanāls, izklaides kanāls, utt.), kuru skatītāju loks ir šaurāks.

SIA "Baltkom TV SIA" un SIA "Televideotīkls" minēja konkrētus piemērus, kad VIASAT sporta kanālu izslēgšana no piedāvājuma izsauca abonentu neapmierinātību un atsevišķos gadījumos bija par iemeslu mainīt kabeļtelevīzijas operatoru, aizejot pie tā operatora, kurš piedāvāja interesējošos kanālus.

Konkurences padome konstatē, ka katra kanāla saturs ir unikāls. Izslēdzot VIASAT sporta kanālus no piedāvājuma gan SIA "Baltkom TV SIA", gan SIA "Televideotīkls" piedāvājums mazumtirdzniecības līmenī nekļuva nekonkurētspējīgs. Par VIASAT sporta kanālu izslēgšanas pamatu kalpoja pārmērīga cena par licences tiesībām kanāla retranslācijai. Ja VIASAT sporta kanāliem pašiem būtu tirgus vara un šie kanāli tiešām būtu ļoti pieprasīti no auditorijas puses, kabeļtelevīzijas operatori būtu spiesti slēgt līgumu pat neskatoties uz pārmērīgu cenu uz licences tiesībām. Tas norāda, ka "VIASAT AS" nav pietiekamas tirgus varas, lai ietekmētu savu televīzijas kanālu izplatīšanas pakalpojumu pārdošanas cenu vairumtirdzniecības līmenī un uzspiest to retranslētājiem, tātad minētais fakts norāda uz kompensējošas pirktspējas esamību konkrētajā tirgū vairumtirdzniecības līmenī.

Tādējādi Konkurences padome konstatē, ka "VIASAT AS" nav tirgus varas, lai ar MTG grupas specializētu tēmu kanāliem ietekmētu izplatīšanas pakalpojumu vairumtirdzniecības līmenī un uzspiestu tos retranslētājiem, tādējādi samazinot konkurenci maksas televīzijas (televīzijas kanālu paku) mazumtirdzniecības tirgū Latvijas Republikā.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Konkurences padome konstatē, ka "VIASAT AS" neatrodas dominējošā stāvoklī maksas televīzijas specializētu tēmu kanālu izplatīšanas vairumtirdzniecības tirgū Latvijas teritorijā, jo "VIASAT AS", izplatot vairumtirdzniecībā maksas televīzijas specializētu tēmu kanālus, nav tādas tirgus varas, kas nodrošina tirgus dalībniekam iespēju ievērojami kavēt, ierobežot vai deformēt konkurenci jebkurā 1.3.apakšpunktā norādītajā konkrētajā tirgū pietiekami ilgā laika posmā, darbojoties pilnīgi vai daļēji neatkarīgi no konkurentiem, klientiem, piegādātājiem vai patērētājiem. Līdz ar to nav pamata konstatēt Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 3. un 5.punktā noteikto aizliegumu pārkāpumu "VIASAT AS" darbībās, izplatot vairumtirdzniecībā maksas televīzijas specializētu tēmu kanālus Latvijas Republikā. 

3. Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 3. un 5.punkta pārkāpums SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" darbībās TV3 kanāla izplatīšanas vairumtirdzniecības tirgū Latvijas Republikas teritorijā

Lai konstatētu Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 3. un 5.punktā noteiktā aizlieguma pārkāpumu "VIASAT AS" un SIA "TV3 Latvia" darbībās, ir jākonstatē, ka:

a) "VIASAT AS" un SIA "TV3 Latvia" ir dominējošais stāvoklis TV3 kanāla izplatīšanas vairumtirdzniecības tirgū Latvijas teritorijā;

b) SIA "Lattelecom" ir vērsusies pie "VIASAT AS" vai SIA "TV3 Latvia" ar priekšlikumu noslēgt līgumu par licences tiesību piešķiršanu TV3 kanāla retranslācijai savā elektronisko sakaru tīklā, bet "VIASAT AS" vai SIA "TV3 Latvia" izvirzīja tādus noteikumus, kuri darījuma slēgšanu ar SIA "Lattelecom" padara atkarīgu no tā, vai SIA "Lattelecom" uzņemas papildu saistības, kuras pēc būtības un pēc komerciālā lietojuma neattiecas uz konkrēto darījumu (Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 3.punkta aizlieguma pārkāpums);

c) "VIASAT AS" vai SIA "TV3 Latvia" ir noslēgti ekvivalenti darījumi (šajā gadījumā - licences līgumi) ar vairākiem TV3 kanāla retranslētājiem, savukārt "VIASAT AS" vai SIA "TV3 Latvia" licences līguma nosacījumi ar kādu citu kabeļtelevīzijas operatoru - šajā gadījumā SIA "Lattelecom" - atšķiras no līgumu noteikumiem, ko "VIASAT AS" vai SIA "TV3 Latvia" piedāvāja citiem kabeļtelevīzijas operatoriem, kā arī rada SIA "Lattelecom" konkurences ziņā nelabvēlīgākus apstākļus (Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 5.punkta aizlieguma pārkāpums).

Saskaņā ar Lietas materiālos esošo informāciju 2007.gada 18.jūnijā starp SIA "Lattelecom" un "VIASAT AS" tika noslēgts līgums par VIASAT un TV3 kanālu retranslācijas tiesību piešķiršanu. Taču 2008.gada 25.martā SIA "Lattelecom" tika nosūtīts paziņojums no "VIASAT AS" par līguma izbeigšanu, sākot no 2008.gada 25.maija. Konkurences padome tika iesniegta elektroniskā sarakste starp SIA "Lattelecom" un "VIASAT AS" pārstāvjiem, kura apliecina SIA "Lattelecom" vēršanos pie "VIASAT AS" saistībā ar jaunā līguma noslēgšanu.

Tāpat saskaņā ar Lietas materiālos esošo informāciju (SIA "Lattelecom" 21.04.2009. vēstule Nr.09403), kā arī uz publiski pieejamo informāciju, Konkurences padome secina, ka arī Lietas izpētes laikā SIA "Lattelecom" mēģināja panākt līguma noslēgšanu ar SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" par TV3 kanāla retranslācijas licenci, kas ļautu SIA "Lattelecom" retranslēt kanālu TV3 savos elektronisko sakaru tīklos, izmantojot TV3 kanālu savu televīzijas kanālu paku veidošanā.

TV3 kanālu vairumtirdzniecības līmenī ir tiesīga izplatīt (piešķirt licences tiesības kanāla retranslētājiem) gan SIA "TV3 Latvia", gan "VIASAT AS". Turklāt jāuz­sver, ka SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" ir uzskatāmi par saistītiem uzņēmumiem, kuri saskaņā ar Lietas materiālos esošo informāciju (Konkurences padomes, SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" pārstāvju 20.04.2009. sarunu protokola 2.-3.lpp.) kopīgi īsteno stratēģiju attiecībā uz TV3 kanāla (kā arī citu VIASAT kanālu) izplatīšanu (licencēšanu) vairumtirdzniecības līmenī Latvijas Republikā.

Līdz ar to Konkurences padome uzskata, ka abi tirgus dalībnieki atrodas dominējošā stāvoklī TV3 kanāla izplatīšanas vairumtirdzniecības tirgū Latvijas Republikas teritorijā.

3.1. Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 3.punkta aizlieguma pārkāpums "VIASAT AS" un SIA "TV3 Latvia" darbībās

3.1.1. SIA "TV3 Latvia"

Lietas izpētē tika noskaidrots, ka SIA "Lattelecom" veica sarunas ar "VIASAT AS" par TV3 kanāla retranslācijas atļaujas saņemšanu 2007.gadā. SIA "TV3 Latvia" norādīja, ka tiesiskās attiecības ar SIA "Lattelecom" "VIASAT AS" risināja, izmantojot savas vispārējās tiesības izplatīt TV3 kanālu, un saskaņā ar SIA "TV3 Latvia" rīcībā esošo informāciju iepriekš minētās sarunas ar SIA "Lattelecom" "VIASAT AS" veda nevis SIA "TV3 Latvia" vārdā, bet "VIASAT AS" vārdā.

Iepriekš minēto apliecināja arī pati SIA "Lattelecom", kā pamatojumu norādot uz situāciju 2007.gadā, kad, tiklīdz tika uzsāktas sarunas ar SIA "TV3 Latvia" par kanāla TV3 retranslācijas tiesību piešķiršanu, sarunās iesaistījās "VIASAT AS", piedāvājot savus licences līguma noteikumus, kas ietvēra vienošanos gan par "VIASAT AS" maksas kanāliem (MTG grupas specializētu tēmu kanāliem), gan par TV3 kanāla izplatīšanu (licences piešķiršanu TV3 kanāla retranslācijai SIA "Lattelecom" elektronisko sakaru tīklos).

Saskaņā ar Lietas materiālos esošo informāciju SIA "TV3 Latvia" līdz 2009.gadam nesasaistīja licences tiesību iegūšanu uz TV3 kanāla retranslāciju ar papildu saistībām, kuras pēc būtības un pēc komerciālā lietojuma neattiecas uz konkrēto darījumu. Taču vienlaicīgi jāuzsver, ka SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" ir saistītie uzņēmumi, kuri kopīgi īsteno uzvedības stratēģiju tirgū (skat. šī lēmuma 3.punktu).

Saskaņā ar Konkurences padomes Izpilddirekcijas, SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS Latvia" pārstāvju 20.04.2009. tikšanās laikā sniegto informāciju SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" pašreizējā kopīga stratēģija ir piedāvāt vairumtirdzniecībā šādu kanālu paku: 3+, TV6, VIASAT Sport Baltic (visus iepriekš nosauktos kanālus - par maksu) un TV3 (bez maksas), ar nosacījumu, ka TV3, 3+ un TV6 tiks retranslēti kabeļtelevīzijas operatora lētākajā pakā. Visas sarunas par licences līgumu noslēgšanu uzņēmās "VIASAT AS Latvia". Ņemot vērā to, ka Konkurences padomes rīcībā nav pierādījumu par konkrēto datumu, kad SIA "TV3 Latvia" (kopīgi ar "VIASAT AS") sāka piedāvāt TV3 kanālu sasaistītā veidā (pakā ar 3+, TV6 un VIASAT Sport Baltic), par atskaites punktu var uzskatīt 2009.gada 20.aprīli, kad SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" tikšanās laikā informēja par minēto faktu Konkurences padomes pārstāvjus.

"VIASAT AS" un SIA "TV3 Latvia" norādīja, ka vairumtirdzniecības līmenī televīzijas kanāli tiek piedāvāti paketētā veidā, tādējādi samazinot administratīvas izmaksas. "VIASAT AS" un SIA "TV3 Latvia" norādīja, ka stratēģija tādā veidā sasaistīt TV3 kanālu ar citiem televīzijas kanāliem ir parādījusies nesen.

"VIASAT AS" jau izsūtīja jauno piedāvājumu lielākiem kabeļtelevīzijas operatoriem, kā arī tuvākajā laikā plāno nosūtīt piedāvājumu maziem kabeļtelevīzijas operatoriem, norādot, ka piedāvājums SIA "Lattelecom" cenas ziņā var būt nedaudz atšķirīgs, jo kanālu veidotājam iegādājoties licences tiesības uz kanāla raidījumiem/filmām/seriāliem, ir jānorāda veidi, kurus izmantojot, tiks izplatīts konkrēts raidījums/filma/seriāls, un attiecīgi jāmaksā par katru no izplatīšanas veidiem20. Ņemot vērā to, ka SIA "Lattelecom" ir IP televīzijas operators, cena varētu būt atšķirīga.

Faktu, ka SIA "TV3 Latvia" vienpersoniski (bez "VIASAT AS" līdzdalības) nelemj jautājumus par TV3 kanāla izplatīšanas vairumtirdzniecībā nosacījumiem, apliecina arī SIA "Lattelecom" 26.05.2009. Konkurences padomei adresētā vēstule Nr.12246. Minētās vēstules pielikumā tika pievienots VIASAT AS" un SIA "TV3 Latvia" piedāvājums, kas ietvēra TV3, 3+, TV6 un "VIASAT Gold" izplatīšanas vairumtirdzniecībā nosacījumus. Konkurences padomes un SIA "TV3 Latvia" pārstāvju 2009. gada 3.jūnija tikšanās laikā tika izteikts lūgums sniegt skaidrojumu par SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" 2009. gada 25.maijā kopīgi izteiktā piedāvājuma adresētu SIA "Lattelecom" nosacījumiem, taču tikšanās laikā SIA "TV3 Latvia" pārstāvji nevarēja sniegt skaidrojumu. Līdz ar to Konkurences padome 04.06.2009. vēstulē Nr.1015 nosūtīja SIA "TV3 Latvia" adresēto informācijas pieprasījumu ar lūgumu izskaidrot nosacījumus, uz kādiem balstīti piedāvājumā norādītie varianti, proti, vai piedāvājumā norādītie trīs varianti ir savstarpēji nenošķirami, pakārtoti piedāvājumi jeb tie ir savstarpēji nesaistīti un ļauj tā piedāvājuma adresātam izvēlēties vienu no šiem piedāvājumiem. SIA "TV3 Latvia" 08.06.2009. vēstulē Nr.2/09-54 norādīja, ka 25.05.2009. sadarbības piedāvājums no SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" nozīmē to, ka TV3 kanāls tiek piedāvāts kā atsevišķs kanāls, norādot, ka šobrīd SIA "TV3 Latvia" nevar paskaidrot, kādi nosacījumi tiks ietverti līgumā ar SIA "Lattelecom", ja SIA "Lattelecom" šo piedāvājumu faktiski pieņems, jo par jebkādiem papildu nosacījumiem puses vienosies savstarpējās līgumsarunās.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Konkurences padome secina, ka SIA "TV3 Latvia" (kopīgi ar "VIASAT AS") stratēģija izplatīt TV3 kanālu latviešu valodā vairumtirdzniecībā ir vērsta uz TV3 kanāla sasaistīšanu ar citiem nespecializētu tēmu kanāliem (3+, TV6) un specializētu tēmu kanāliem (VIASAT Sport Baltic). Tātad, izvērtējot konkrēto situāciju secināms, ka maksas televīzijas operatoriem netiek garantēta iespējas atsevišķi iegūt licences tiesības uz TV3 kanāla retranslāciju, kas liecina par Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 3.punkta noteiktā aizlieguma pārkāpumu SIA "TV3 Latvia" darbībās.

3.1.2. "VIASAT AS"

Šī lēmuma 2.1.punktā ir aprakstīts "VIASAT AS" 2008.gadā izteiktais piedāvājums SIA "Lattelecom" par TV3 kanāla retranslācijas tiesībām, kuras būtu iespējams iegūt tikai izplatot "VIASAT Gold" paku. Turklāt saskaņā ar Lietas materiālos esošo informāciju konkrētajā gadījumā SIA "Lattelecom" tiktu liegta iespēja komplektēt savas televīzijas pakas, izmantojot TV3 kanālu, tātad būtu liegta iespēja retranslēt TV3 kanālu SIA "Lattelecom" veidotajās pakās.

Ņemot vērā to, ka "VIASAT AS" (kopā ar SIA "TV3 Latvia") atrodas dominējošā stāvoklī TV3 kanāla izplatīšanas vairumtirdzniecības tirgū Latvijas Republikas teritorijā, uzskatāms, ka šāda veida, kā arī cita veida TV3 kanāla sasaistīšanas rezultātā ar citiem specializētu tēmu vai nespecializētu tēmu kanāliem vairumtirdzniecības līmenī tiek kavēta konkurence maksas televīzijas mazumtirdzniecības līmenī.

"VIASAT AS" darbības, ieviešot jaunu stratēģiju un sasaistot retranslācijas tiesību iegādi uz saviem kanāliem ar retranslācijas tiesību iegādi uz citiem (vai kabeļtelevīzijas operatoriem nevajadzīgiem) kanāliem (tādējādi liedzot operatoriem pašiem komplektēt un izplatīt savas televīzijas kanālu pakas, izmantojot populārus VIASAT kanālus), var negatīvi ietekmēt konkurenci, jo pastāv iespēja, ka izveidosies situācija, kad liela daļa no maksas televīzijas operatoriem (kabeļtelevīzijas operatoriem/IP televīzijas operatoriem) kļūs par "VIASAT AS" "dīleriem", nodrošinot "VIASAT AS" produktu - "VIASAT Gold" paku - citā platformā (ne satelīta). Tādējādi "VIASAT AS" konkurenti atsevišķās ģeogrāfiskajās teritorijās (elektronisko sakaru tīkla pārklājuma teritorijās) var kļūt par "VIASAT AS" "dīleriem", samazinot konkurenci un gala patērētāja izvēli. Savukārt, gadījumā, ja kabeļtelevīzijas operatoriem netiks liegta iespēja paralēli izplatīt arī savas veidotās pakas, "VIASAT Gold" tiešā veidā konkurēs ar attiecīga kabeļtelevīzijas operatora maksas kanālu pakām konkrētajā platformā. Tā kā "VIASAT Gold" pakā ir ietverti ne tikai VIASAT kanāli un TV3 kanāls, bet arī citu kanālu veidotāju/izplatītāju kanāli, kabeļtelevīzijas operatoram var kļūt neizdevīgi pašam slēgt līgumus ar "VIASAT AS" konkurentiem maksas televīzijas izplatīšanas tirgū vairumtirdzniecībā. Izdevīgāk būs iegādāties jau "sakomplektēto" "VIASAT Gold" paku. Tādējādi "VIASAT Gold" varētu "izspiest" no tirgus kabeļtelevīzijas operatoru veidotās pakas.

Turklāt pastāv iespējamība, ka "VIASAT Gold" paka var būt pat lētāka, nekā kabeļtelevīzijas operatora piedāvātas pakas, kas kalpos par vēl vienu iemeslu abonentiem atteikties no kabeļtelevīzijas operatora televīzijas kanālu pakām.

Ņemot vērā to, ka SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" atrodas dominējošā stāvoklī TV3 kanāla izplatīšanas vairumtirdzniecības tirgū Latvijas Republikas teritorijā, uzskatāms, ka SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" ir jānodrošina iespēja citiem maksas televīzijas operatoriem (retranslētājiem) iegūt licences tiesības uz TV3 kanālu, to nesasaistot ar citiem SIA "TV3 Latvia" vai "VIASAT AS" kanāliem. Savukārt TV3 kanāla sasaistīšana, piedāvājot iegūt retranslācijas tiesības uz TV3 tikai kopā ar citiem SIA "TV3 Latvia" (3+, TV6) vai VIASAT kanāliem ir uzskatāma par Konkurences likumā noteiktā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgo izmantošanu.

3.2. Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 5.punkta aizlieguma pārkāpums "VIASAT AS" un SIA "TV3 Latvia" darbībās

3.2.1. SIA "TV3 Latvia"

Lietas izpētes ietvaros no SIA "TV3 Latvia" tika pieprasīts iesniegt visus spēkā esošos licences līgumus, ar kuriem maksas televīzijas operatoriem tiek piešķirtas TV3 kanāla retranslācijas tiesības.

Saskaņā ar SIA "TV3 Latvia" sniegto informāciju (27.08.2008.) uzņēmumam bija noslēgtas vienošanās (licences līgumi) par TV3 kanāla retranslācijas tiesībām ar kabeļtelevīzijas operatoriem (*)21 (*), konkrēti nenorādot līgumu spēkā esamības termiņu.

SIA "TV3 Latvia" norādīja, ka Latvijas Kabeļu televīzijas tīklu asociācija nomainījusi nosaukumu uz Latvijas Kabeļu televīzijas un telekomunikāciju operatoru asociāciju, kura tika likvidēta 2003.gada 3.decembrī. Attiecībā uz SIA "TV3 Latvia" un Latvijas Kabeļu televīzijas tīklu asociācijas 1999.gada 5.martā noslēgto līgumu, SIA "TV3 Latvia" nav dokumentu, kas apliecinātu, ka Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas (kura sākot no dibināšanas brīža, t.i. no 2003.gada 9.jūnija, pārstāv kabeļtelevīzijas operatoru intereses) biedriem būtu saistošs iepriekš minētais līgums. Tāpat SIA "TV3 Latvia" norādīja, ka minētais līgums tika slēgts ar Latvijas Kabeļu televīzijas tīklu asociāciju, tās biedriem pievienojoties līgumam. Un, ņemot vērā to, ka asociācija tika likvidēta, SIA "TV3 Latvia" uzskata, ka ir nepieciešams pārslēgt licences līgumus.

Izvērtējot Konkurences padomē iesniegtos līgumus, secināms, ka SIA "TV3 Latvia" netika noslēgts līgums ne ar Latvijas Elektronisko komunikāciju tīklu asociāciju, ne atsevišķi ar tādiem lieliem kabeļtelevīzijas operatoriem kā SIA "Baltkom TV SIA", SIA "IZZI" laika periodā no 2004.gada. Turklāt, ņemot vērā SIA "TV3 Latvia" norādījumu attiecībā uz 1999.gadā noslēgto līgumu ar Latvijas Kabeļu televīzijas tīklu asociāciju, secināms, ka, sākot no Asociācijas likvidācijas brīža (2003.gada beigas) un līdz 2008.gada beigām nevienam no kabeļtelevīzijas (arī IP televīzijas) operatoriem Latvijā nebija noslēgts licences līgums par TV3 kanāla retranslācijas tiesībām. Savukārt saskaņā ar publiski pieejamo informāciju TV3 kanāls bija retranslēts vismaz SIA "Baltkom TV SIA" un SIA "IZZI" kabeļtīklos. Ņemot vērā to, ka TV3 kanāla signāls ir brīvi uztverams ēterā (caur virszemes raidīšanas tehniskiem līdzekļiem), kabeļtelevīzijas (arī IP televīzijas) operatoriem netika ierobežotas iespējas uztvert TV3 kanāla signālu un retranslēt to tālāk saviem abonentiem.

Saskaņā ar Lietas materiālos esošo informāciju pašlaik SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" izsūtīja kopīgu piedāvājumu iegādāties licences tiesības uz TV3, 3+, TV6 un VIASAT Sport Baltic retranslāciju un pašlaik notiek sarunas ar maksas televīzijas operatoriem. Lietas izpētes laikā tika konstatēts, ka SIA "TV3 Latvia" un Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācija savu biedru vārdā mēģināja panākt vienošanos par licences līgumu noslēgšanu, kas paredz samaksu par TV3 kanāla retranslāciju. Uz šo brīdi daudzi kabeļtelevīzijas (arī IP televīzijas) operatori retranslē TV3 kanālu bez kanāla veidotāja atļaujas, saņemot signālu no ētera un retranslējot to tālāk saviem abonentiem. Līdzīga situācija pastāvēja arī pēdējos piecus gadus. Arī SIA "Lattelecom" šobrīd saviem abonentiem TV3 kanālu (www.lattelecom.lv) piedāvā šādā veidā.

Tādējādi Konkurences padome secina, ka SIA "TV3 Latvia" darbībās nav konstatējams Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 5.punktā noteiktais pārkāpuma sastāvs, t.i. "nevienādu noteikumu piemērošana ekvivalentos darījumos ar citu tirgus dalībnieku, radot tam konkurences ziņā nelabvēlīgākus apstākļus", jo SIA "Lattelecom" nav bijis noslēgts līgums ar SIA "TV3 Latvia" par licences tiesībām uz TV3 kanālu tā tālākai retranslācijai savos tīklos. Tāpat arī nevienam citam kabeļtelevīzijas (arī IP televīzijas) operatoram nav noslēgti līgumi par licences tiesībām uz TV3 kanālu tā tālākai retranslācijai savos tīklos.

3.2.2. "VIASAT AS"

No "VIASAT AS" (21.08.2008.) tika pieprasīts iesniegt visus spēkā esošus licences līgumus, ar kuriem tiek piešķirtas VIASAT kanālu retranslācijas tiesības kabeļtelevīzijas operatoriem (līgumi tika noslēgti gan ar "VIASAT AS", gan ar VIASAT World Limited). Kā paskaidroja "VIASAT AS" pārstāvis Latvijā, slēdzot līgumus par VIASAT kanālu retranslāciju, vienošanās par līguma noteikumiem notiek starp attiecīgo kabeļtelevīzijas operatoru un "VIASAT AS", taču rakstisks līgums tiek slēgts ar VIASAT World Limited (Lielbritānija). Jebkurā gadījumā visi līgumu noteikumi ir līdzīgi - nepastāv atšķirības, vai konkrētais līgums tika noslēgts ar "VIASAT AS" vai VIASAT World Limited.

Izvērtējot iesniegtos līgumus (nav ekskluzīvie līgumi), secināms, ka VIASAT bija noslēgti līgumi ar šādiem retranslētājiem: (*)22 (*).

Iepriekš minētie līgumi paredz retranslācijas tiesību piešķiršanu uz atsevišķiem VIASAT kanāliem, kas nodrošina iespēju kabeļtelevīzijas operatoram (citam retranslētājam) jau tālāk izmantot minētos kanālus, veidojot savas televīzijas kanālu pakas izplatīšanai mazumtirdzniecības līmenī.

Saskaņā ar Lietā esošo informāciju starp "VIASAT AS" un SIA "Lattelecom" 2007.gada 18.jūnijā noslēgtā līguma priekšmets bija ne tikai TV3 kanāla retranslācijas tiesības. Minētais līgums attiecās arī uz tādiem kanāliem kā 3+, TV1000 East, TV1000 Russian Kino, VIASAT Sport 2, VIASAT Sport 3, VIASAT Explorer kopā ar Spice kanālu, kā arī VIASAT History. Līgumā bija noteiktas atsevišķas licences maksas TV3 kanālam un "VIASAT mini-package". Pēc būtības minētais līgums radīja SIA "Lattelecom" tiesības uz šo kanālu izplatīšanu vienotā televīzijas kanālu pakā ar iespēju atsevišķi retranslēt TV3 kanālu. Līdz ar to secināms, ka līgumi, kas tika noslēgti starp "VIASAT AS" un citiem kabeļtelevīzijas operatoriem nav ekvivalenti līgumam, kas tika noslēgts starp "VIASAT AS" un SIA "Lattelecom".

Ņemot vērā iepriekš minēto, Konkurences padome secina, ka nav pamata konstatēt Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 5.punktā noteikto aizliegumu pārkāpumu "VIASAT AS" un SIA "TV3 Latvia" darbībās.

4. SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" iebildumi par Lietā konstatētajiem faktiem

Konkurences padome 22.05.2009. saņēma SIA "TV3 Latvia" (22.05.2009. vēstule Nr.01-182/2009) un "VIASAT AS" (22.05.2009. vēstule Nr.01-183/2009) iebildumus par Konkurences padomes 06.05.2009. vēstulē Nr.820 (turpmāk tekstā - Vēstule) aprakstītajiem faktiem, kas tika konstatēti Lietas izpētes laikā.

4.1. SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" norāda, ka TV3 kanāla tirgus kā atsevišķa konkrēta tirgus definēšana, Vēstulē nav pamatota ar jebkādiem datiem, bet tikai ar pieņēmumiem un atsevišķu maksas TV operatoru, kuriem šāda veida kanāla definīcija ir izdevīga, viedokļiem. Tāpat TV3 norādīja, ka netika pētītas gala patērētāju un skatītāju intereses, un ka netika izvērtēti SIA "TV3 Latvia" 2009.gada 24.aprīlī iesniegtajā vēstulē norādītie dati par skatīšanas laika daļu un kanālu saturu līdzībām.

Attiecībā uz iepriekš minēto SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" argumentu Konkurences padome savu vērtējumu un faktus, kas norāda uz TV3 kanāla izplatīšanas vairumtirdzniecībā pamatotu nošķiršanu no pārējo nespecializētu tēmu kanālu izplatīšanas vairumtirdzniecībā tirgus, ir devusi šī lēmuma 1.1.4.punktā. Turklāt Konkurences padome uzsver, ka konkrētajā gadījumā TV3 kanāls (līdzīgi kā LNT kanāls) tiek vērtēts kā nepieciešams komponents maksas televīzijas operatora produkta veidošanai - televīzijas kanālu pakas(-u) veidošanai, kas ir no patērētāja puses ir pieprasīts produkts. Līdz ar to netiek vērtēts apstāklis, ka TV3 ir brīvajā ēterā uztverams kanāls un var būt pieejams ikvienam iedzīvotājam. Konkurences padome norāda, ka TV3 kanāla iekļaušana maksas televīzijas operatoru pakā(-s) ir nepieciešama, lai rādītu attiecīgā operatora produktu - televīzijas kanālu paku. Savukārt maksas televīzijas operatoru sniegtā informācija par principiem, pēc kuriem izvēlas konkrētu kanālu iekļaušanai piedāvājumā, liecina par to, ka viens no pamatprincipiem ir attiecīga kanāla popularitāte auditorijas vidū. It sevišķi tas attiecas uz tiem maksas televīzijas operatoriem, kuri ir tehniski ierobežoti (piemēram, metru radioviļņu diapazons).

4.2. SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" norāda, ka neviena komerciālā televīzija, kurai nav sabiedriskās televīzijas statuss, nevarētu būt tik nozīmīga, lai būtu pakļauta obligātai licencēšanas prasībai un Vēstule nesatur nevienu pierādījumu, kas atbalstītu šādu apsvērumu, kas ir balstīts uz dažu maksas televīzijas operatoru viedokļiem. No vēstules ir redzams, ka trīs kumulatīvie nosacījumi, kurus savā praksē ir noteikusi Eiropas Kopienas tiesa [Bronner lietā C-7/97], neizpildās konkrētās lietas ietvaros. (…) Vēstulē nav pierādījumu, kas ļautu secināt, ka maksas televīzijas operatori nevarētu nodarboties ar uzņēmējdarbību bez kanāla TV3 to pakās, ka SIA "TV3 Latvia" atteikums noslēgt licences līgumus varētu aizkavēt jaunu TV platformu/operatoru darbības uzsākšanu, pēc kuru pakalpojumiem būtu patērētāju pieprasījums, kā arī, ka SIA "TV3 Latvia" nav pamatojuma nepiedāvāt TV3 kanālu atsevišķi bez licences maksas, kā to pieprasa operatori.

Attiecībā uz iepriekš minēto SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" argumentu Konkurences padome norāda, ka par ģeogrāfisko tirgu konkrētajā lietā ir noteikta Latvijas Republikas teritorija. Līdz ar to ir jāvērtē konkurences apstākļi, kas ir aktuāli Latvijai, nevis citām valstīm. Kā tika norādīts šī lēmuma 1.1.4.punktā Latvijā par vispopulārākajiem kanāliem saskaņā ar SIA "TNS Latvia" apkopotiem datiem ir nacionālās apraides televīzijas kanāli - LTV1, LTV7, LNT un TV3. Turpat Konkurences padome konstatēja, ka sabiedriskās televīzijas kanālu izplatīšanas tirgus (vairumtirdzniecībā) ir nošķirams no komerctelevīziju kanālu izplatīšanas tirgus (vairumtirdzniecībā). Tātad konkurences apstākļi Latvijā liecina par to, ka pastāv tikai divi kanāli - LNT un TV3 - kas tiek translēti latviešu valodā un kuriem ir nacionālā apraide (nacionālās apraides licence ir ierobežots resurss), turklāt abiem iepriekš minētiem komerctelevīzijas kanāliem piemīt augstā līmeņa unikalitāte (piemēram, TV3 kanāla gadījumā tā unikalitāti vēl vairāk apstiprina fakts, ka SIA "TV3 Latvia" ir "VIASAT AS" saistītais uzņēmums, kuram savukārt pieder ekskluzīvās tiesības uz Latvijas iedzīvotāju/ skatītāju iecienītajiem sporta veidiem), kas ļauj abus kanālus nošķirt no pārējo nespecializētu tēmu kanālu izplatīšanas vairumtirdzniecības tirgus. Ņemot vērā minēto, Konkurences padome uzskata, ka gan LNT, gan TV3 kanāla iekļaušana maksas televīzijas operatora televīzijas kanālu pakā ir svarīga, lai nodrošinātu konkurenci maksas televīzijas (televīzijas kanālu paku) izplatīšanas mazumtirdzniecības tirgū.

Vienlaicīgi Konkurences padome norāda, ka SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" atrašanās dominējošā stāvoklī TV3 kanāla vairumtirdzniecības izplatīšanas tirgū, kā arī pienākums piedāvāt TV3 kanālu nenozīmē to, ka kanāla retranslācijas tiesības ir jānodrošina bez maksas.

Bronner lietā Eiropas Kopienas tiesa atzīmēja, ka produkta piegādei jābūt neaizstājamai attiecīgā biznesa turpināšanai, savukārt atteikumam piegādāt produktu vai pakalpojumu (ja atteikums bija bez objektīva pamata) ir jānoved pie jaunā produkta, attiecībā uz kuru pastāvējis potenciāls klientu pieprasījums, izplatīšanas apturēšanas. Eiropas Kopienu tiesa arī noteica, ka atteikumam ir jābūt bez pamatojuma un attaisnojuma un tādam, lai izslēgtu visu konkurenci. Konkurences padome norāda, ka Bronner lietā tika izvērtēts dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpums, kas izpaužas kā atteikšanās slēgt darījumu.

4.3. SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" norāda, ka, piemēram, SIA "Izzi" 2009.gada 26.februāra vēstulē Nr.04-052/09 ir norādīts, ka pat tad, ja VIASAT kanāli nebūtu pieejami, operators skatītājiem piedāvātu citus līdzīga satura un kvalitātes kanālus. Citi (kabeļtelevīzijas operatori) Izpilddirekcijas izjautāti, ir snieguši dažādas atbildes attiecībā uz kanālu izvēli, ko tie iekļauj savā televīzijas pakā. Ir minētās gala patērētāja intereses, kanāla izmaksas un prasības kanāla iekļaušanai konkrētās televīzijas pakās. Atbildes nesniedz pamatu drošam un neapgāžamam secinājumam, ka operatori nevarētu konkurēt, ja to televīzijas pakās netiktu iekļauts TV3.

Konkurences padome norāda, ka SIA "Izzi" vēstulē ir runa nevis par TV3 kanālu, bet par VIASAT specializētu tēmu kanāliem, kuru esamība vai neesamība kabeļtelevīzijas operatoru piedāvājumā potenciāli varētu ietekmēt konkurenci maksas televīzijas operatoru starpā. Iepriekš minētais arguments tika ņemts vērā, analizējot "VIASAT AS" dominējošā stāvokļa esamību specializētu tēmu kanālu izplatīšanas tirgū vairumtirdzniecībā (skat. šī lēmuma 2.2.2.punktu).

4.4. SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" norāda, ka pastāv vairāki ar autortiesību pārkāpumiem saistīti jautājumi, kas būtu apsverami. Raidorganizācijām vienmēr ir jābūt kontrolei pār to kanālu izplatīšanu, lai tādējādi nepieļautu autortiesību pārkāpumus, kam ir liela nozīme no autortiesību turētāju viedokļa, it īpaši, ievērojot tehnoloģiju attīstību un priekšrocības. Lielākā daļa izplatītāju, no kuriem tiek iegūtas programmas, pieprasa nodrošināt augsta līmeņa autortiesību aizsardzību, kad izsniedz licenci to satura izplatīšanai. Šādas aizsardzības nodrošināšana ir īpaši nozīmīga, kad saturs tiek izplatīts digitālajā vai IPTV tīklā. Kad pārraidītājam ir kontrole pār to, kuros tīklos tā kanāli tiek izplatīti, tad tas var nodrošināt šādu noteikumu izpildi, bet gadījumā, ja raidorganizācijai tiktu uzlikts pienākums padarīt to kanālus pieejamus operatoriem, tad tiem vairs nebūtu šādas kontroles.

Konkurences padome norāda, ka konstatējot SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" dominējošo stāvokli, izplatot vairumtirdzniecībā TV3 kanālu, uz pienākumu piedāvāt TV3 kanālu atsaistītā veidā. Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju, kā arī ar SIA "TV3 Latvia" sniegto informāciju, Konkurences padome secina, ka SIA "TV3 Latvia" pašlaik mēģina noslēgt licences līgumus ar TV3 kanāla retranslētājiem, kas arī nodrošina iepriekš minēto SIA "TV3 Latvia" uzraudzību pār platformām, kurās tiek retranslēts TV3 kanāls. Līdz ar to Konkurences padomes uzliktais pienākums piedāvāt TV3 kanālu atsaistītā veidā neietekmēs autortiesību aizsardzības jautājumu, kā arī neveicinās kontroles samazināšanu.

4.5. SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" norāda, ka Latvijā gala lietotājiem vienmēr ir iespēja saņemt TV3 kanālu caur analogo virszemes apraides tīklu, neatkarīgi no tā, vai gala patērētājs izmantos maksas televīziju. Izpilddirekcija nav veikusi pētījumus par TV3 pieejamības līmeni caur virszemes apraides tīkliem un minētā ietekmi uz tirgu. Tāpat, pat tad, ja skatītāji ir maksas TV abonenti, nav nozīmes, vai viņiem tiek pārraidīts TV3 ar operatora, kura televīzijas pakā ir TV3, starpniecību, vai nē, ņemot vērā, ka kanāls ir pieejams arī virszemes apraidē. Minētais arī norāda, ka nav noticis konkurences tiesību pārkāpums, jo nav nodarīts kaitējums konkurencei vai tās ierobežošana. SIA "TV3 Latvia" norāda, ka nav neviena pierādījuma, kas ļautu secināt, ka kanāls TV3 ir tik nozīmīgs, ka tam būtu definējams atsevišķs konkrētās preces tirgus. Vēstulē šie apsvērumi un gala patērētāju interese nav ņemta vērā. Tādējādi, pat tad, ja kanāls būtu unikāls un neaizstājams ar citu televīzijas kanālu, tas tāpat vienmēr ir pieejams gala patērētājam. Vēstulē ir ņemti tikai maksas televīzijas operatoru viedokļi, tādējādi pēc būtības tiecoties aizsargāt konkurentus tā vietā, lai aizsargātu gala patērētājus un konkurenci.(...) Vēstulē nav ietvers fakta, ka TV3 kanāls ir pieejams analoga veidā visiem operatoriem, izvērtējums.

Šī lēmuma 4.1.punktā tika ietverta norāde uz to, kāpēc Lietas izpētes ietvaros netika vērtēta TV3 kanāla pieejamība iedzīvotājiem/ skatītājiem caur analogo ēteru.

Savukārt saskaņā ar Lietas izpētes ietvaros iegūto informāciju no SIA "TV3 Latvia", kā arī no SIA "Lattelecom" TV3 kanāls ir pieejams analogā veidā visiem operatoriem, taču pat šajā gadījumā, pamatojoties uz Radio un televīzijas likuma normām, lai retranslētu konkrēto kanālu, kabeļtelevīzijas (arī IP televīzijas) operatoram ir nepieciešams saņemt licenci no kanāla īpašnieka (veidotāja), kas šajā gadījumā ir SIA "TV3 Latvia" vai "VIASAT AS". Turklāt, pamatojoties uz Lietas izpētes ietvaros iegūto informāciju, SIA "TV3 Latvia" iesniegusi prasības pieteikumu Rīgas pilsētas Centra rajona tiesai par pienākuma uzlikšanu pārtraukt un aizliegt retranslēt programmu TV3 un pieteikums pagaidu aizsardzības līdzekļa noteikšanai pret SIA "Lattelecom". Tātad starp SIA "TV3 Latvia" un SIA "Lattelecom" notiek tiesvedības process, kā arī ar Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesu kolēģijas 2009.gada 7.janvāra lēmumu SIA "Lattelecom" ir noteikts pagaidu aizsardzības līdzeklis nekavējoties pārtraukt tās izveidotajā IP TV sistēmā retranslēt SIA "TV3 Latvia" programmu TV3. Ņemot vērā minēto, secināms, ka faktam, ka TV3 kanāls operatoriem ir pieejams analogā ēterā, nav nozīmes, izskatot konkrēto Lietu, jo kanāla īpašniekam (veidotājam) ar civiltiesiskiem aizsardzības līdzekļiem ir iespējams panākt kanāla retranslācijas pārtraukšanu.

4.6. SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" norāda, ka Vēstule neatzīst faktu, ka maksas televīzijas operatori, tādi kā SIA "Lattelecom" nodarbojas ar uzņēmējdarbību, kas balstīta uz gala patērētāja abonenta maksājumiem un izmanto kanālu TV3, ko SIA "Lattelecom" vēlas no SIA "TV3 Latvia" iegūt bez maksas, kā ienākuma avotu uzņēmējdarbībai. Maksas televīzijas operatori gala patērētājiem piemēro maksu par televīzijas kanālu paku vai pakām un šobrīd iekļauj TV3 komplektā kopā ar citiem kanāliem savā piedāvājumā, tādējādi padarot savu piedāvājumu vairāk pievilcīgu patērētājiem. SIA "Lattelecom" cenšas panākt pienākuma uzlikšanu par TV3 kanāla nesasaistīšanu kopējā kanālu pakā ar citiem kanāliem, kaut gan tieši to SIA "Lattelecom" dara, kad televīzijas kanālu pakas dara pieejamas gala patērētājiem. Ja tiek uzskatīts, ka kanāls darbojas savā konkrētajā tirgū, tad no tā neizriet, ka maksas televīzijas operatori drīkst pieprasīt maksājumus un iekļaut kanālu kopējā komplektā kopā ar citiem televīzijas kanāliem.

Konkurences padome norāda, ka Konkurences padomes kompetencē nav civiltiesisko strīdu izskatīšana, t.sk., jautājuma izlemšana par licences maksas piemērošanu vai nepiemērošanu. Konstatējot SIA "TV3 Latvia" dominējošo stāvokli TV3 kanāla izplatīšanas tirgū, tiek uzlikts pienākums piedāvāt TV3 kanālu vairumtirdzniecības līmenī visiem interesentiem atsais­tītā veidā un uz vienādiem nosacījumiem (bez diskriminējošiem nosacījumiem ekvivalentu darījumu gadījumā).

4.7. SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" norāda, ka Vēstulē atzīmēts, ka skatītāji bieži saņem brīvas pieejas televīzijas kanālus un maksas televīzijas kanālus viena maksas televīzijas operatora piedāvātajā pakā. Pēc tam Vēstulē norāda, ka pastāv atšķirīgi tirgi maksas televīzijas un brīvas televīzijas kanāliem. Ja patiešām ir tā, ka lielākā daļa skatītāju saņem brīvas pieejas televīzijas kanālus maksas televīzijas pakas, šiem kanāliem jāveido vienas un tās pašas konkrētās preces tirgus, kamēr Eiropas Komisijas lēmumā minētie nošķiršanas argumenti nav saistīti ar faktisko situāciju Latvijā un turklāt ir izmantoti lietās par tirgus dalībnieku apvienošanos, kur tirgus definīcijas tiek atstātas atklātas.

Tāpat SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" norāda, ka Pēc maksas televīzijas un brīvas televīzijas nošķiršanas, tālāk tiek nodalīti specializētu tēmu kanāli no nespecializētu tēmu kanāliem, norādot, ka TV3 jāuzskata par nespecializētu tēmu kanālu. Vēstulē atzīmēts, ka SIA "TV3 Latvia" ir piekritusi šādam apgalvojumam un norādīts, ka TV3 kanāls ir unikāls. Jāatzīmē, ka SIA "TV3 Latvia" 02.02.2009. vēstulē skaidri paskaidro atšķirību starp atsevišķa TV kanāla unikalitāti un šāda kanāla dominējošo stāvokli. Tikai tas, ka kanālam ir unikālas īpašības, nenozīmē, ka tas nav aizvietojams ar citu līdzīgu kanālu no maksas televīzijas operatora piedāvājuma. Vēstulē secināts, ka nespecializētu tēmu kanāli un specializētu tēmu kanāli veido atšķirīgus konkrētās preces tirgus un šo tirgus nošķiršana lielākā nozīme ir TV izplatīšanas tirgum vairumtirdzniecības līmenī, savukārt mazumtirdzniecības līmenī galapatērētājam ir ierobežotas iespējas izvēlēties starp specializētu tēmu un nespecializētu tēmu kanāliem un abonentam ir izvēles iespēja tikai maksas televīzijas operatora piedāvātās pakas ietvaros. SIA "TV3 Latvia" skatījumā ar šo secinājumu Vēstule atzīst faktu, ka galapatērētāju izvēles iespējas ir ierobežotas ar TV operatoru piedāvāto paku un līdz ar to maksas TV operatori ir tie, kam patiesībā ir tirgus vara ierobežot savu klientu izvēles iespējas.

Konkurences padome norāda, ka tieši tā iemesla dēļ, ka ir jāvērtē faktiskā konkurences situācija, kas šobrīd pastāv Latvijā, konkrēto tirgu definēšanā Konkurences padome neaprobežojas ar Eiropas Komisijas praksē noteiktajiem maksas televīzijas un brīvas televīzijas tirgiem. Lietā tika noteikta tālākā konkrēto tirgu sašaurināšana līdz specializētu un nespecializētu tēmu kanāliem, sabiedriskās un komerctelevīzijas kanāliem. Vēstulē izdarītie secinājumi par specializētu tēmu kanālu tirgus nošķiršanu no nespecializētu tēmu kanālu tirgus ir pamatota ar kabeļtelevīzijas operatoru, kā arī televīzijas raidorganizāciju (t.sk., arī SIA "TV3 Latvia") izteikto viedokli.

Izvērtējot situāciju nespecializētu tēmu komerctelevīzijas kanālu izplatīšanas tirgū vairumtirdzniecībā Latvijas Republikā, tirgus tiek sašaurināts līdz noteiktajiem televīzijas kanāliem, kuri ir nošķirami no nespecializētu tēmu kanālu izplatīšanas to unikalitātes dēļ (skat. šī lēmuma 1.1.4.punktu). Konkurences padome uzsver, ka tieši šāda tirgu nošķiršana atspoguļo faktisko konkurences situāciju televīzijas kanālu izplatīšanas tirgū Latvijā.

Konkurences padome piekrīt, ka katram kanālam jebkurā gadījumā piemīt unikalitāte, taču TV3 kanālam piemīt tāda līmeņa unikalitāte, kas ļauj to nošķirt no pārējiem nespecializētu tēmu kanāliem un definēt kā atsevišķo konkrētās preces tirgu.

Turklāt jāuzsver, ka konkrētajā gadījumā tiek vērtētas attiecības kanālu izplatīšanas vairumtirdzniecības līmenī, tātad starp kanālu izplatītajiem un kanālu retranslētājiem (maksas televīzijas operatoriem). Patērētājam ir nozīme tikai nosakot attiecīgā kanāla popularitātes līmeni. Savukārt apstāklis, kas tika pieminēts Vēstulē, ka mazumtirdzniecības līmenī galapatērētājam ir ierobežotas iespējas izvēlēties starp specializētu tēmu un nespecializētu tēmu kanāliem - abonentam ir izvēles iespēja tikai maksas televīzijas operatora piedāvātās televīzijas kanālu pakas ietvaros, tieši norāda uz to, ka patērētāja viedokli par kanālu popularitāti var noskaidrot tikai caur maksas televīzijas operatoru. Līdz ar to SIA "TV3 Latvia" arguments ir noraidāms.

4.8. SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" norāda, ka Vēstulē ir aprakstītas SIA "TV3 Latvia" un SIA "VIASAT AS" darbības un norādīts, ka pusēm nav tiesību sasaistīt TV3 kanālu ar jebkuru citu nespecializētu vai specializētu tēmu kanālu, jo šāda sasaiste traucē konkurenci maksas televīzijas vairumtirdzniecības tirgū. Nav skaidrs, ka konkurence maksas televīzijas vairumtirdzniecības tirgū, kas netika Vēstulē definēts kā konkrētais tirgus, var tikt traucēta. Vēstule ir turpināta ar norādi, ka dēļ tā fakta, ka TV3 kanāls tiek piedāvāts VIASAT Gold pakas ietvaros, pakešu piedāvājumi, kurus klientiem piedāvā kabeļtelevīzijas operatori, var būt ierobežoti. Turklāt, ka potenciāli pastāv iespēja, ka VIASAT Gold kļūst lētākā nekā citas televīzijas operatoru piedāvātas pakas, kas var būt par vēl vienu iemeslu abonentiem atteikties no kabeļtelevīziju operatoru pakām.

Konkurences padome norāda, ka Vēstulē ir norādīts, ka TV3 kanāla sasaiste var ierobežot konkurenci maksas televīzijas pakalpojuma sniegšanas tirgū mazumtirdzniecības līmenī, līdz ar to kā konkrētais tirgus tika definēts maksas televīzijas mazumtirdzniecības izplatīšanas tirgus Latvijas Republikā (kā ietekmētais tirgus) (skat. Vēstules 1.3.punktu).

Pamatojoties uz Konkurences likuma 6.panta pirmās daļas 1.punktu Konkurences padome uzrauga, kā tiek ievērots tirgus dalībnieku dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas (..) aizliegums, kas noteikts šajā likumā, citos normatīvajos aktos un starptautiskajos līgumos. Minētās uzraudzības ietvaros Konkurences padome var piemērot preventīvus līdzekļus tiesisko pienākumu veidā. Ņemot vērā to, ka lēmumā tiek konstatēts SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" dominējošais stāvoklis, izplatot TV3 kanālu vairumtirdzniecības līmenī Latvijas Republikā, kā arī mēģinājums sasaistīt minēto kanālu ar citiem specializētu un nespecializētu tēmu kanāliem (VIASAT Gold pakā), Konkurences padome var konstatēt dominējošā stāvokļa esamību, sniedzot konkrētu pakalpojumu, un uzlikt tiesisko pienākumu turpmāk piedāvāt TV3 kanālu nesasaistītā veidā. Jāuzsver, ka šāds pienākums neizslēdz iespēju paralēli tam piedāvāt TV3 kanālu arī sasaistītā veidā.

4.9. "VIASAT AS" norāda, ka "VIASAT AS" uzņēmums ir reģistrēts Igaunijas Republikā; tam Latvijā nav nodibinātas tiesiskās struktūras. Lēmumi, ko pieņem "VIASAT AS" attiecībā uz tā darbībām Latvijā, ir lēmumi, ko pieņem uzņēmums, kas darbojas citā Eiropas Savienības dalībvalstī. "VIASAT AS" ieskatā lieta bija jāierosina un tā attiecīgi jāizvērtē, pamatojoties uz Eiropas Kopienas dibināšanas līguma 82.pantu, kas izriet no Regulas 1/2003, un līdz ar to izpēte tika veikta vienīgi saskaņā ar nacionālo likumdošanu. "VIASAT AS" ieskatā tikai nacionālās likumdošanas piemērošana ierobežo būtiskas "VIASAT AS" aizstāvības tiesības.

Konkurences padome norāda, ka Lieta tika ierosināta sakarā ar iespējamo pārkāpumu nacionālā kanāla TV3 izplatīšanā vairumtirdzniecībā Latvijas Republikā. TV3 kanāls tiek translēts latviešu valodā, tātad secināms, ka kanāla mērķauditorija ir tieši Latvijas iedzīvotāji. Ņemot vērā to, ka ar TV3 kanāla latviešu valodā izplatīšanu vairumtirdzniecībā Latvijas Republikā ir pilnvarotas veikt gan "VIASAT AS", gan SIA "TV3 Latvia", lieta tika ierosināta pret abiem minētajiem tirgus dalībniekiem par Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 3. un 5.punktā noteiktā aizlieguma pārkāpumu. Līdz ar to "VIASAT AS" arguments nav pamatots.

5. Pārkāpuma konstatēšana, tiesiskā pienākuma un naudas soda uzlikšana

Ņemot vērā visu iepriekš minēto, Konkurences padome secina, ka SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" darbības atbilst Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 3.punkta pārkāpuma pazīmēm, kas izpaužas kā tādu noteikumu izvirzīšana, kuri darījuma slēgšanu (..) ar citu tirgus dalībnieku padara atkarīgu no tā, vai šis tirgus dalībnieks uzņemas papildu saistības, kuras pēc būtības un pēc komerciālā lietojuma neattiecas uz konkrēto darījumu. Konkurences padome konstatē, ka SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" darbības satur Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 3.punkta pārkāpumu, sasais­tot TV3 kanāla izplatīšanu vairumtirdzniecības līmenī ar citiem specializētu un nespecializētu tēmu kanāliem "VIASAT Gold" pakā, kā arī piedāvājot iegādāties licences tiesības uz TV3 kanāla retranslāciju kopā ar licences tiesībām uz citu specializētu (VIASAT Sport Baltic) un nespecializētu (3+, TV6) tēmu kanāliem.

5.1. Naudas soda uzlikšana un aprēķināšana

1) Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 8.pantā noteikto tiesību normu saprātīgas piemērošanas principu, kurš paredz, ka iestāde, piemērojot tiesību normas, izmanto tiesību normu interpretācijas pamatmetodes, lai sasniegtu taisnīgāko un lietderīgāko rezultātu, un 66.pantā noteiktos lietderības apsvērumus - šajā tiesiskajā situācijā ir nepieciešama administratīvā akta izdošana, jo ir izdarīts smags Konkurences likuma pārkāpums un ir nepieciešams uzlikt sodu par tā izdarīšanu, lai sodītu par izdarīto pārkāpumu un atturētu šī lēmuma adresātu un citus tirgus dalībniekus no Konkurences likuma pārkāpuma izdarīšanas.

2) Saskaņā ar Konkurences likuma 14.panta pirmo un otro daļu, ja Konkurences padome konstatē tirgus dalībnieku darbībās šī likuma 13.panta pārkāpumu, tā pieņem lēmumu par pārkāpuma konstatēšanu, tiesiskā pienākuma uzlikšanu un naudas soda piemērošanu. Naudas sodu tirgus dalībniekiem var uzlikt līdz 5 (piecu) procentu apmēram no to pēdējā finanšu gada neto apgrozījuma katram, bet ne mazāk kā 250 latu katram. Lai noteiktu soda naudas apmēru, Konkurences padome izvērtēja pārkāpumu atbilstoši Ministru kabineta 2008.gada 29.septembra noteikumiem Nr.796 "Kārtība, kādā nosakāms naudas sods par Konkurences likuma 11.panta pirmajā daļā un 13.pantā paredzētajiem pārkāpumiem" (turpmāk - Noteikumi Nr.796), kopsakarā ar Administratīvā procesa likuma 66.panta pirmajā daļā noteiktajiem lēmuma satura noteikšanas pamatprincipiem.

3) Noteikumu Nr.796 3.punktā noteikts, ka naudas sodu aprēķina procentos no tirgus dalībnieka pēdējā noslēgtā finanšu gada neto apgrozījuma pirms pārkāpuma konstatēšanas dienas.

Tā kā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas pārkāpumu Konkurences padome ar lēmumu konstatē 18.06.2009., pārkāpumā iesaistītā tirgus dalībnieka naudas soda apmērs tiek aprēķināts no 2008.gada neto apgrozījuma. Konkurences padome 11.06.2009. vēstulē Nr.1050 un Nr.1051 attiecīgi lūdza SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" iesniegt informāciju par abu uzņēmumu apstiprinātu 2008.gada neto apgrozījumu (ieņēmumi no pamatdarbības). Konkurences padome 15.06.2009. saņēma SIA "TV3 Latvia" 15.06.2009. vēstules Nr.2/09-59 faksogrammu, kurā SIA "TV3 Latvia" informē, ka uzņēmuma neto apgrozījums 2008.finanšu gadā Latvijas Republikā veidoja LVL 10 144 815, norādot, ka SIA "TV3 Latvia" apgrozījums neveidojas no kanālu izplatīšanas vairumtirdzniecībā un TV3 kanāla izplatīšanas vairumtirdzniecībā. Tāpat Konkurences padome 15.06.2009. saņēma "VIASAT AS" 15.06.2009. vēstules Nr.1/09-425 faksogrammu, kurā "VIASAT AS" informē, ka uzņēmuma neto apgrozījums 2008.finanšu gadā Latvijas Republikā bija EEK 263 300 000 (atbilstoši Latvijas Bankas oficiālajam kursam 18.06.2009. - LVL 11 822 170), norādot, ka minētie ienākumi bija no televīzijas kanālu izplatīšanas gala patērētājiem. "VIASAT AS" informēja, ka nesaņem ienākumus no televīzijas kanālu izplatīšanas vairumtirdzniecībā Latvijas Republikā, tāpat arī "VIASAT AS" informēja, ka nesaņem ienākumus no TV3 kanāla izplatīšanas.

4) Konkurences padome saskaņā ar Noteikumu Nr.796 13.punktu ņēma vērā pārkāpuma smagumu un ilgumu. Noteikumu Nr.796 15.punktā noteikts, ka "pēc pārkāpuma veida par (...) smagu pārkāpumu uzskata dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu (...)". Tādējādi SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" pārkāpums uzskatāms par smagu pārkāpumu, par kādu Noteikumu Nr.796 18.3.apakšpunktā paredzēts naudas sods no 0,5 % līdz 1,5 % no pēdējā finanšu gada neto apgrozījuma. Ievērojot Administratīvā procesa likuma 13.pantu, 65.panta trešo daļu un 66. panta pirmo daļu, kas nosaka samērīguma principa un lietderības apsvērumu piemērošanu administratīvā procesa ietvaros, Konkurences padome uzskata par samērīgu, ņemot vērā pārkāpuma raksturu un sekas, kas aprakstītas šī lēmuma 3.1.apakšpunktā, piemērot naudas sodu 1 % apmērā no Noteikumu Nr.796 18.3.apakšpunktā noteiktā naudas soda apmēra no SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" neto apgrozījuma 2008.gadā, t.i., LVL 101 448, 15 (SIA "TV3 Latvia") un LVL 118 221,7 ("VIASAT AS").

Konkurences padome secina, ka "VIASAT AS" izdarītais pārkāpums ilgst no 2008.gada 25.maija līdz šim brīdim, t.i., pārkāpums ilgst vairāk par gadu, bet nepārsniedz piecus gadus, savukārt SIA "TV3 Latvia" izdarītais pārkāpums ilgst no 2009.gada 20.aprīļa (skat. šī lēmuma 3.1.1.punktu) līdz šim brīdim, t.i. pārkāpuma ilgums nepārsniedz gadu. Tādējādi saskaņā ar Noteikumu Nr.796 19.1.apakšpunktu "ja pārkāpuma ilgums nepārsniedz gadu, saskaņā ar šo noteikumu 18.punktu noteikto naudas soda apmēru nepalielina"; savukārt saskaņā ar Noteikumu Nr.796 19.2.apakšpunktu jau iepriekš norādītā naudas soda apmēru, kas noteikts saskaņā ar šo noteikumu 18.3.apakšpunktu, var palielināt līdz 0,5 %. Ņemot vērā minēto, naudas soda apmērs SIA "TV3 Latvia" nav palielināms, savukārt, "VIASAT AS" (Igaunija) naudas soda apmēru palielināms par 0,1 %, proti, LVL 130 043,87.

5) Saskaņā ar Noteikumu Nr.796 23.punktu kopējo naudas soda apmēru var samazināt, ja pastāv vismaz viens no 23.1.apakšpunktā uzskaitītajiem atbildību mīkstinošiem apstākļiem, t.sk.: pārkāpums pārtraukts, tiklīdz tirgus dalībnieks saņēmis no padomes informāciju par iespējamo Konkurences likuma 13.pantā minēto pārkāpumu (23.1.1.), tirgus dalībnieks brīvprātīgi novērsis pārkāpuma sekas, pirms Konkurences padome pieņēmusi lēmumu par pārkāpuma konstatēšanu (23.1.2.), tirgus dalībnieks pēc savas iniciatīvas sniedzis pilnīgu un patiesu informāciju vai pierādījumus, kuriem bijusi būtiska nozīme Konkurences likuma 13.pantā minēto pārkāpumu konstatēšanā (23.1.3.), tirgus dalībnieks atlīdzinājis zaudējumus, kas radušies no izdarītā pārkāpuma (23.1.5.). Tāpat Konkurences padome ir tiesīga samazināt naudas soda apmēru, ievērojot Noteikumu Nr.796 23.2.apakšpunktu, proti, ja tirgus dalībnieka pēdējā noslēgtā finanšu gada neto apgrozījums tirgū, kurā noticis pārkāpums, ir mazāks par 10 procentiem no šā tirgus dalībnieka pēdējā noslēgtā finanšu gada neto apgrozījuma.

Konkurences padome, nosakot naudas sodu, ņem vērā, ka, neskatoties uz SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" aizliegumu, SIA "Lattelecom" turpināja retranslēt TV3 kanālu savos elektronisko sakaru tīklos, tātad faktiski konkurence maksas televīzijas (televīzijas kanālu paku) izplatīšanas tirgū mazumtirdzniecībā Latvijas teritorijā netika ierobežota.

Tāpat Konkurences padome ņem vērā, ka SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" pirms Konkurences padomes lēmuma pieņemšanas ir izstrādājusi nosacījumus līguma projektam ar SIA "Lattelecom", kas paredz TV3 kanāla atsevišķu izplatīšanu (licencēšanu), nesasaistot to ar citiem specializētu un/ vai nespecializētu tēmu kanāliem, tādējādi veicot darbības, kas vērstas uz negatīvo seku novēršanu konkurencei.

Turklāt Konkurences padome ņem vērā faktu, ka 2008.gadā SIA "TV3 Latvia" neprasīja licences maksu par licences tiesību piešķiršanu TV3 kanāla retranslācijai maksas televīzijas operatoru tīklos. Tātad var uzskatīt, ka SIA "TV3 Latvia" neto apgrozījums TV3 kanāla izplatīšanas tirgū vairumtirdzniecībā Latvijas Republikā 2008.gadā bija mazāks par 10 procentiem no SIA "TV3 Latvia" pēdējā noslēgtā finanšu gada neto apgrozījuma. Līdz ar to izpildās Noteikumu Nr.796 23.2.apakšpunktā ietvertais nosacījums attiecībā uz SIA "TV3 Latvia". Konkurences padomes secina, ka nav konstatējami citi Noteikumu Nr.796 23.punktā norādītie apstākļi naudas soda samazināšanai. Tātad, ievērojot Noteikumu Nr.796 23.1.2.apakšpunktu, kā arī Noteikumu 23.2.apakšpunktu, Konkurences padome uzskata par pamatotu SIA "TV3 Latvia" samazināt naudas sodu, nosakot to SIA "TV3 Latvia" LVL 40 000 apmērā.

Konkurences padome ņem vērā faktu, ka "VIASAT AS" neveidojas neto apgrozījums Latvijas Republikā no TV3 kanāla izplatīšanas vairumtirdzniecībā. Ņemot vērā minēto, uzskatāms, ka "VIASAT AS" neto apgrozījums 2008.gadā Latvijas Republikā TV3 kanāla izplatīšanas tirgū vairumtirdzniecībā bija mazāks par 10 procentiem no "VIASAT AS" pēdējā noslēgtā finanšu gada neto apgrozījuma Latvijas Republikā. Līdz ar to izpildās Noteikumu Nr.796 23.2.apakš­punktā ietvertais nosacījums arī attiecībā uz "VIASAT AS".

Konkurences padomes secina, ka nav konstatējami citi Noteikumu Nr.796 23.punktā norādītie apstākļi naudas soda samazināšanai "VIASAT AS". Tātad, ievērojot Noteikumu Nr.796 23.2.apakšpunktu, Konkurences padome uzskata par pamatotu "VIASAT AS" samazināt naudas sodu, nosakot to "VIASAT AS" LVL 47 400 apmērā.

6) Saskaņā ar Noteikumu Nr.796 21.punktu kopējo naudas soda apmēru var palielināt, ja pastāv vismaz viens no 21.1.apakšpunktā uzskaitītajiem atbildību pastiprinošiem apstākļiem, t.i., tirgus dalībnieks tā paša veida pārkāpumu izdarījis atkārtoti, un Konkurences padome to ir konstatējusi un pieņēmusi attiecīgu lēmumu (21.1.1.) un tirgus dalībnieks kavē izmeklēšanu un slēpj izdarīto pārkāpumu (21.1.3.). Konkurences padome, izvērtējot konkrētās lietas apstākļus, secina, ka SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" darbībās nav konstatējami atbildību pastiprinoši apstākļi atbilstoši Noteikumu Nr.796 21.1.1., 21.1.3. un 21.2.apakšpunktos norādītajam. Ņemot vērā minēto, Konkurences padome secina, ka SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" galīgais naudas sods piemērojams SIA "TV3 Latvia" LVL 40 000 apmērā, "VIASAT AS" LVL 47 400 apmērā.

5.2. Tiesiskā pienākuma uzlikšana

Izvērtējot lietā konstatētos faktiskos apstākļus, ņemot vērā iepriekšējā punktā secināto, kā arī ievērojot samērīgumu un lietderības apsvērumus, secināms, ka SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" ir uzliekams tiesiskais pienākums. Tikai šādā veidā tiktu nodrošināta lēmumā konstatēto pārkāpumu izbeigšana, kā arī novērsta šo pārkāpumu turpmāka atkārtošanās. Konkurences padome, izvērtējot lietā konstatētos faktus attiecībā uz pārkāpuma veidu, raksturu un pastāvošām sekām TV3 kanāla vairumtirdzniecības izplatīšanas tirgū Latvijas Republikā kopsakarā ar tiesību normu piemērošanu no taisnīguma un lietderības apsvērumiem, konstatē, ka ir nepieciešama šo tiesisko pienākumu izpilde, kas lēmuma spēkā stāšanās brīdi novērš būtisku sabiedrisko interešu un personas mantas aizskārumu, vienlaikus samērīgi ierobežojot SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" tiesības vai tiesiskās intereses. Ievērojot uzliekamo tiesisko pienākumu saturu un raksturu, to izpildei un paziņošanai par tiesisko pienākumu izpildi Konkurences padomei, tiek noteikts atbilstošs un samērīgs laika periods.

Tādējādi šo apsvērumu ietvaros, lai izbeigtu pārkāpumu un turpmāko atkārtošanos, SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" ir nepieciešams uzlikt šādus tiesiskos pienākumus:

1) SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" nodrošina iespēju iegūt licences tiesības TV3 kanāla retranslācijai maksas televīzijas operatoru elektronisko sakaru tīklos, nesasaistot TV3 kanālu ar citiem specializētu tēmu un/ vai nespecializētu tēmu kanāliem;

2) SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" 1 (viena) mēneša laikā rakstiski (nosūtot vēstuli) informē visus zināmos sadarbības partnerus - maksas televīzijas operatorus Latvijas Republikā - par iespēju iegūt licences tiesības uz TV3 kanāla retranslāciju maksas televīzijas operatoru elektronisko sakaru tīklos atsaistītā veidā, t.i., atsevišķi no citiem specializētu tēmu un/ vai nespecializētu tēmu kanāliem;

3) SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" 10 (desmit) dienu laikā no 2.apakšpunktā noteiktā pienākuma izpildes iesniedz Konkurences padomei rakstisku apstiprinājumu, kas apliecina 2.apakšpunktā noteiktā pienākuma izpildi.

Tiesisko pienākumu izpilde nodrošinās, ka tiek pārtraukta konkurences kavēšana TV3 kanāla izplatīšanas tirgū vairumtirdzniecībā Latvijas Republikā, kā arī maksas televīzijas (televīzijas kanālu paku) izplatīšanas mazumtirdzniecības tirgū Latvijas Republikā.

Tiesiskie pienākumi ir samērīgi, jo labums, ko sabiedrība iegūst ar ierobežojumiem, kas uzlikti adresātam ar mērķi novērst Konkurences likuma pārkāpumu, ir lielāks nekā viņa tiesību vai tiesisko interešu ierobežojums. Atbilstoši Konkurences likuma 27.1pantā noteiktajam, lēmuma pārsūdzēšana neaptur uzlikto tiesisko pienākumu izpildi (izņemot lēmuma darbību daļā par soda uzlikšanu).

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 3.punktu, 13.panta pirmās daļas 3.punktu, 14.panta pirmo daļu un otrās daļas 1.punktu, Administratīvā procesa likuma 8., 13.pantu, 65.panta trešo daļu un 66.pantu, Ministru kabineta 2008.gada 29.septembra noteikumu Nr.796 "Kārtība, kādā nosakāms naudas sods par Konkurences likuma 11.panta pirmajā daļā un 13.pantā paredzētajiem pārkāpumiem" 3., 13., 15.punktu, 18.3., 19.1., 19.2., 23.1.2. un 23.2.apakšpunktu, Konkurences padome 

nolēma:

1. Konstatēt Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 3.punktā noteiktā aizlieguma pārkāpumu SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" darbībās.

2. Uzlikt SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" tiesiskos pienākumus no lēmuma spēkā stāšanās brīža:

2.1. nodrošināt iespēju iegūt licences tiesības TV3 kanāla retranslācijai maksas televīzijas operatoru elektronisko sakaru tīklos, nesasaistot TV3 kanālu ar citiem specializētu tēmu un/ vai nespecializētu tēmu kanāliem;

2.2. 1 (viena) mēneša laikā rakstiski (nosūtot vēstuli) informēt visus zināmos sadarbības partnerus - maksas televīzijas operatorus Latvijas Republikā - par iespēju iegūt licences tiesības uz TV3 kanāla retranslāciju maksas televīzijas operatoru elektronisko sakaru tīklos atsaistītā veidā, t.i., atsevišķi no citiem specializētu tēmu un/ vai nespecializētu tēmu kanāliem;

2.3. 10 (desmit) dienu laikā no 2.2.apakš­punktā noteiktā pienākuma izpildes iesniegt Konkurences padomei rakstisku apstiprinājumu, kas apliecina 2.2.apakšpunktā noteiktā pienākuma izpildi.

3. Uzlikt SIA "TV3 Latvia" naudas sodu 40 000 latu (četrdesmit tūkstoši lati) un "VIASAT AS" naudas sodu 47 400 latu (četrdesmit septiņi tūkstoši četri simti lati) apmērā. Uzlikto naudas sodu 45 (četrdesmit piecu) dienu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas ieskaitīt valsts budžetā (saņēmējs: Valsts kase reģ. Nr. 90000050138, konta Nr. LV93TREL1060001010900, BIC: TRELLV22), norādot lēmuma par naudas soda uzlikšanu numuru un datumu, un 10 (desmit) dienu laikā pēc naudas soda samaksas paziņot par to Konkurences padomei, iesniedzot maksājumu uzdevuma apliecinātu kopiju.

4. Izbeigt lietas Nr. 2164/08/10/8 izpēti daļā par 13.panta pirmās daļas 5.punkta pārkāpumu SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" darbībās.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

____________________________

(*) - Ierobežotas pieejamības informācija.

1 Televīzijas, interneta un telefonijas pakalpojumu komplekts (www.lattelecom.lv).

2 Televīzijas pakalpojums, kas var tikt iegādāts atsevišķi no Mājas komplekta 3. SIA "Lattelecom" piedāvā šādas televīzijas kanālu pakas: pamatpaka, paplašinātā paka, pieaugušo paka (www.lattelecom.lv).

3 www.kp.gov.lv - Konkurences padomes mājas lapa.

4 Eiropas Komisijas 02.04.2003 lēmums lietā Nr. COMP/M.2876 - Newscorp/Telepiu, 74-76.punkts.

5 Eiropas Komisijas 15.09.1999. lēmums lietā IV/36.539 - British Interactive Broadcasting/Open, 24.punkts; Eiropas Komisijas 27.05.1998. lēmums lietā Nr. IV/M.993 - Bertelsmann/Kirch/Premiere, 18.punkts, Eiropas Komisijas lēmums lietā Nr. IV/36.237 - TPS, 6.punkts.

6 Eiropas Komisijas 25.06.2008. lēmums lietā Nr.COMP./M.5121 - News Corp/Premiere, 15.punkts.

7 Eiropas Komisijas 02.04.2003. lēmums lietā Nr.COMP/M.2876 - Newscorp/Telepiu, 20.punkts.

8 Viedokļu līdzība pamatojama ar to, ka SIA "IZZI" pārstāvis, kurš gatavoja atbildi uz Konkurences padomes informācijas pieprasījumu, vienlaicīgi ir arī Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas pārstāvis.

9 Viedokļu līdzība ir pamatojama ar to, ka AS "Latvijas Neatkarīgā Televīzija" un SIA "TV Riga" ir viens īpašnieks - atbildes ir gandrīz identiskas.

10 http://www.ltv.lv/lv/ltv/mes/par_mums/ - Latvijas Televīzijas mājas lapa.

11 www.tns.lv - SIA "TNS Latvia" mājas lapa.

12 Mazākajās televīzijas kanālu pakās, kurām var būt dažādi nosaukumi atkarībā no maksas televīzijas operatora, piemēram, SIA "Lattelecom" tā ir pamatpaka, SIA "Baltkom TV SIA" - ēters +.

13 Skat. www.lattelecom.lv, www.baltkom.lv, www.izzi.lv u.c. maksas televīzijas operatori.

14 www.viasat.lv - "VIASAT AS" mājas lapa.

15 http://www.tns.lv/?lang=lv&fullarticle=
true&category=showuid&id=2974 - SIA "TNS Latvia" informācija par TV kanālu auditorijām 2009.gada maijā.

16 National Geographic, Animal Planet, Planeta Sport, Cartoon Network utt.

17 www.viasat.lv - VIASAT mājas lapa.

18 Access to Content by New Media Platforms: a Review of the Competition Law Problems. The Global Competition Law Centre Working Papers Series. GCLC Working Paper 01/04, page 8.

19 Savukārt, par "VIASAT AS" konkurentiem maksas nespecializētu tēmu televīzijas kanālu izplatīšanas tirgū vairumtirdzniecībā ir uzskatāmas šādas raidorganizācijas: Non Stop Television 1.0. AB (Star!), MTU Balti Autorite ja Leviliit (1 Baltic Channel (PBK), RTR Planeta, REN TV Baltic, NTV Mir, Mir TV), Inter TV Limited (RTV International), OAO "TV Centr" (TVC International), TS Media Consultant, Kft. (Inter+), ZAO "Servincom" (Izrael +), VG-Media (PRO7, RTL2, SAT1, RTL, RAI UNO, France2).

20 Konkurences padomes, SIA "TV3 Latvia" un "VIASAT AS" 20.04.2009. sarunu protokols.

21 (*)

22 (*)

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par lietas izpētes izbeigšanu daļā un pārkāpuma konstatēšanu, tiesiskā pienākuma un naudas .. Izdevējs: Konkurences padome Veids: lēmums Numurs: E02-19Pieņemts: 18.06.2009.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 101, 01.07.2009.
194167
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"