Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Konkurences padomes lēmums Nr.16

Publiskojamā versija

Rīgā 2009.gada 18.jūnijā (prot. Nr.26, 2.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.951/09/10/2

Par SIA "RE&RE" un SIA "Latvijas Ceļu Būve" apvienošanos

Konkurences padome 07.05.2009. saņēma SIA "RE&RE" 06.05.2009. saīsināto ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos (turpmāk tekstā - "ziņojums"), SIA "RE&RE" iegūstot izšķirošu ietekmi SIA "Latvijas Ceļu Būve".

SIA "RE&RE" iesniegtais ziņojums neatbilda Ministru kabineta 29.09.2008. noteikumu Nr.800 "Kārtība, kādā iesniedz un izskata pilno un saīsināto ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos" (turpmāk tekstā - "noteikumi") IV nodaļā norādītajām prasībām, par ko Konkurences padome 14.05.2009. vēstulē Nr.870 informēja SIA "RE&RE".

Konkurences padome 22.05.2009. saņēma no apvienošanās dalībniekiem papildu informāciju, ar kuru tika novērsti trūkumi ziņojumā.

Saskaņā ar noteikumu 4.punktu par saīsinātā ziņojuma saņemšanas dienu uzskatāms 22.05.2009., par ko Konkurences padome informēja SIA "RE&RE" 22.05.2009. vēstulē Nr.932.

Izvērtējot ziņojumā ietverto un papildus saņemto informāciju, kā arī citu Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju, Konkurences padome

 

konstatēja:

1. Apvienošanās dalībnieki un to darbības veidi

SIA "RE&RE" ir Latvijas Republikas Komercreģistrā reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību ar vienoto reģistrācijas Nr.40003112106, kuras juridiskā adrese ir Kārļa Ulmaņa gatvē 119, Mārupes pag., Rīgas raj.

SIA "RE&RE" galvenie darbības veidi ir ēku būvniecība, rekonstrukcija un demontāža.

SIA "RE&RE" ir izšķiroša ietekme SIA "RERE 04", SIA "RE SI" un SIA "RETEX Būve". Konkurences likuma 1.panta 9.punkta izpratnē minētās komercsabiedrības ir uzskatāmas par vienu tirgus dalībnieku.

SIA "RERE" darbības veidi ir ēku būvniecība, rekonstrukcija un restaurācija, SIA "RE SI" - ēku būvniecība, bet SIA "RETEX Būve" - telpu iznomāšana.

SIA "Latvijas Ceļu Būve" ir Latvijas Republikas Komercreģistrā reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību ar vienoto reģistrācijas Nr.40003692977, kuras juridiskā adrese ir Dagmāras ielā 14-19, Rīgā.

SIA "Latvijas Ceļu Būve" galvenie darbības veidi ir ceļu būvniecība un rekonstrukcija, ceļu periodiska uzturēšana.

 

2. Apvienošanās veids

SIA "RE&RE" un SIA "Latvijas Ceļu Būve" apvienošanās paredzēta, SIA "RE&RE" iegādājoties no SIA "Latvijas ceļu Būve" īpašniekiem J.K. un J.V. no katra pa 35 procentu daļu no SIA "Latvijas Ceļu Būve" (kopā 70 procentu), tādējādi iegūstot izšķirošu ietekmi SIA "Latvijas Ceļu Būve".

Līdz ar to minētais darījums uzskatāms par tirgus dalībnieku apvienošanos Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punkta izpratnē.

 

3. Ziņojuma iesniegšanas pienākums

Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteikts, ka Tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei pilnu ziņojumu, ja apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finansu gadā Latvijas teritorijā ir bijis ne mazāks par 25 miljoniem latu. Ziņojumu neiesniedz, ja viena no diviem apvienošanās dalībniekiem apgrozījums iepriekšējā finansu gadā nepārsniedz 1,5 miljonus latu.

Saskaņā ar ziņojumā ietverto informāciju apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums, kas aprēķināts atbilstoši noteikumu III nodaļas prasībām, 2008.gadā bijis lielāks par 25 miljoniem latu. Nevienam no apvienošanās dalībniekiem tas nav bijis mazāks par 1,5 miljoniem latu.

Līdz ar to SIA "RE&RE" un SIA "Latvijas Ceļu Būve" apvienošanās atbilst Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteiktajam kritērijam, un apvienošanās dalībniekiem bija jāiesniedz ziņojums Konkurences padomei.

Konkurences likuma 15.panta otrā prim daļa nosaka, ka Šā panta otrajā daļā minētajiem tirgus dalībniekiem ir tiesības iesniegt Konkurences padomei saīsināto ziņojumu par apvienošanos, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:

1) neviens no apvienošanās dalībniekiem nedarbojas vienā konkrētajā tirgū vai ar to vertikāli saistītā tirgū;

2) apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū nepārsniedz 15 procentus.

Saskaņā ar ziņojumā ietverto informāciju SIA "RE&RE" un SIA "Latvijas Ceļu Būve" nedarbojas vienā konkrētajā tirgū vai ar to vertikāli saistītā tirgū, kā arī apvienošanās iesaistītajiem tirgus dalībniekiem tirgus daļa nepārsniedz 15 procentus. Konkurences padome šajā lēmumā (skat. 4.punktu) konstatē, ka SIA "RE&RE" un SIA "Latvijas Ceļu Būve" nedarbojas vienā konkrētajā tirgū vai ar to vertikāli saistītā tirgū, tādējādi apvienošanās dalībnieku atbilstība Konkurences likuma 15.panta otrās prim daļas 2.punktam netiek vērtēta, jo, lai tirgus dalībniekiem būtu tiesības iesniegt saīsināto ziņojumu, pietiek ar atbilstību vienam no 15.panta otrās prim daļā noteiktajiem kritērijiem.

Līdz ar to SIA "RE&RE" un SIA "Latvijas Ceļu Būve" atbilstoši Konkurences likuma 15.panta otrajai prim daļai bija tiesības iesniegt saīsināto ziņojumu par apvienošanos.

 

4. Konkrētie tirgi

Saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 4.punktā noteikto konkrētais tirgus ir konkrētās preces tirgus, kas izvērtēts saistībā ar konkrēto ģeogrāfisko tirgu. Savukārt konkrētais ģeogrāfiskais tirgus ir ģeogrāfiska teritorija, kurā konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir pietiekami līdzīgi visiem šā tirgus dalībniekiem, un tādēļ šo teritoriju var nošķirt no citām teritorijām (1.panta 3.punkts). Konkrētās preces tirgus ir noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības (1.panta 5.punkts).

SIA "RE&RE" kā galvenais būvuzņēmējs veic tirdzniecības centru, dzīvojamo, ražošanas un sabiedrisko ēku būvniecību, restaurāciju, rekonstrukciju un remontdarbus pārsvarā Rīgā un Rīgas rajonā, 2006.gadā veikti būvdarbi arī vienā objektā Aizkrauklē. SIA "RERE 04" kā apakšuzņēmējs veikusi ēku būvniecību, remontus, rekonstrukciju pārsvarā Rīgā, Rīgas rajonā (viens objekts 2008.gadā bija Skrundā). SIA "RE SI" veikusi ēku būvniecības darbus Rīgā. Līdz ar to secināms, ka izšķirošu ietekmi iegūstošais apvienošanās dalībnieks pastāvīgi veic saimniecisko darbību ēku būvniecības, restaurācijas, rekonstrukcijas un remontdarbu tirgū Rīgā un tās tuvākajā apkārtnē. SIA "RETEX Būve" veic saimniecisko darbību telpu nomas tirgū konkrētā objektā Mārupes pagastā.

SIA "Latvijas Ceļu Būve" veic jaunu grants ceļu būvniecību un rekonstrukciju, asfaltētu ceļu un laukumu būvniecību un rekonstrukciju, ceļu periodisku uzturēšanu Rīgā un Rīgas rajonā, Jelgavā, Vecumnieku pagastā, Līvānos, un (*). Tādējādi secināms, ka apvienošanās dalībnieks SIA "Latvijas Ceļu Būve" veic saimniecisko darbību ceļu būvniecības, rekonstrukcijas un periodiskas uzturēšanas tirgū Latvijas teritorijā.

 

5. Izvērtējot ziņojumu, Konkurences padome konstatē:

Saskaņā ar Konkurences likuma 16.panta trešo daļu Konkurences padome ar lēmumu aizliedz apvienošanos, kuras rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski samazināta konkurence jebkurā konkrētajā tirgū. Savukārt šī panta ceturtajā daļā noteikts, ka, Ja paziņotā tirgus dalībnieku apvienošanās neizraisa šā panta trešajā daļā minētās sekas, Konkurences padome pieņem lēmumu, ar kuru atļauj apvienošanos.

Ņemot vērā šī lēmuma 4.punktā norādīto, Konkurences padome konstatē, ka apvienošanās dalībnieki saimniecisko darbību veic dažādos konkrētajos tirgos un tie nav saistītie tirgi. Saskaņā ar ziņojumā sniegto informāciju apvienošanās dalībnieki arī turpmāk plāno darboties šajās pašās nozarēs. Līdz ar to apvienošanās rezultātā nevar rasties vai nostiprināties dominējošais stāvoklis, kā arī nav pamata uzskatīt, ka kādā no konkrētajiem tirgiem varētu tikt būtiski samazināta konkurence. Tādējādi konkrētā tirgus dalībnieku apvienošanās ir atļaujama.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu un 15.panta pirmās daļas 3.punktu, otro daļu un otrās prim daļas 1.punktu, 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

 

nolēma:

atļaut SIA "RE&RE" un SIA "Latvijas Ceļu Būve" apvienošanos, SIA "RE&RE" iegūstot izšķirošu ietekmi SIA "Latvijas Ceļu Būve".

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

(*) - Ierobežotas pieejamības informācija.

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lieta Nr.951/09/10/2 Par SIA "RE&RE" un SIA "Latvijas Ceļu Būve" .. Izdevējs: Konkurences padome Veids: lēmums Numurs: 16Pieņemts: 18.06.2009.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 101, 01.07.2009.
194164
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"