Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Attēlotā redakcija
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2010. gada 26. oktobra noteikumus Nr. 997 "Noteikumi par garantijām komersantu un atbilstošu lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību konkurētspējas uzlabošanai".
Ministru kabineta noteikumi Nr.269

Rīgā 2009.gada 24.martā (prot. Nr.21 70.§)
Noteikumi par garantijām komersantu un atbilstošu lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību konkurētspējas uzlabošanai

(Noteikumu nosaukums MK 26.01.2010. noteikumu Nr.86 redakcijā)

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likuma 31.panta pirmās daļas 3.punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka konkurētspējas uzlabošanas atbalsta piešķiršanas nosacījumus garantiju veidā (turpmāk – garantijas) komersantiem un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām, kas atbilst normatīvajos aktos noteiktajiem atbilstības kritērijiem (turpmāk – atbilstoša lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība). Minētās garantijas izsniedz sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Latvijas Garantiju aģentūra" (turpmāk – Latvijas Garantiju aģentūra).

(MK 26.01.2010. noteikumu Nr.86 redakcijā)

2. Atbalstu sniedz līdz 2010.gada 31.decembrim.

3. Garantiju izsniegšanas kārtību, kompensāciju izmaksu un zaudējumu samazināšanas pasākumus nosaka saskaņā ar civiltiesiskajiem līgumiem, kas noslēgti starp Latvijas Garantiju aģentūru un kredītiestādēm vai to meitas sabiedrībām.

II. Neatbalstāmās nozares, darbības un komersanti

4. Atbalstu nepiešķir šādām nozarēm:

4.1. zivsaimniecība un akvakultūra, uz ko attiecas Padomes 1999.gada 17.decembra Regula (EK) Nr. 104/2000 par zivsaimniecības un akvakultūras produktu tirgu kopīgo organizāciju;

4.2. lauksaimniecības produktu primārā ražošana saskaņā ar Komisijas Regulas (EK) Nr. 1857/2006 par Līguma 87. un 88.panta piemērošanu attiecībā uz maziem un vidējiem uzņēmumiem, kas nodarbojas ar lauksaimniecības produktu ražošanu, un grozījumiem Regulā (EK) Nr. 70/2001 (turpmāk – Regula Nr. 1857/2006), 2.panta 2.punktu;

4.3. lauksaimniecības produktu pārstrāde un tirdzniecība saskaņā ar Regulas Nr. 1857/2006 2.panta 3. un 4.punktu šādos gadījumos:

4.3.1. ja atbalsta apjomu nosaka, pamatojoties uz to produktu cenu un daudzumu, kurus attiecīgais komersants iepircis no sākotnējiem ražotājiem vai laidis tirgū;

4.3.2. ja atbalstu daļēji vai pilnībā nodod sākotnējiem ražotājiem;

4.4. vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība;

4.5. finanšu un apdrošināšanas darbības;

4.6. transportlīdzekļu, mašīnu un iekārtu, individuālās lietošanas priekšmetu, sadzīves aparatūras un iekārtu iznomāšana;

4.7. operācijas ar nekustamo īpašumu;

4.8. azartspēles un derības;

4.9. ieroču, munīcijas, tabakas izstrādājumu, alus un alkoholisko dzērienu ražošana un tirdzniecība.

5. Atbalstu nepiešķir šādām darbībām, komersantiem un atbilstošām lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām:

5.1. darbībām, kas saistītas ar eksportu uz trešajām valstīm vai Eiropas Savienības dalībvalstīm, – atbalstu, kas tieši saistīts ar eksportētajiem daudzumiem, ar izplatīšanas tīkla izveidošanu un darbību vai ar citiem kārtējiem izdevumiem, kas saistīti ar eksporta darbībām;

5.2. darbībām, lai importētu preču vietā izmantotu vietējās preces;

5.3. komersantiem un atbilstošām lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām, kam ar tiesas lēmumu pasludināts maksātnespējas process vai kam ar tiesas lēmumu īstenots tiesiskās aizsardzības process, vai kuru saimnieciskā darbība ir izbeigta, vai kas saskaņā ar komercreģistra vai Uzņēmumu reģistra informāciju atrodas likvidācijas procesā;

5.4. komersantiem un atbilstošām lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām, kam garantiju pieteikuma iesniegšanas dienā zaudējumi pārsniedz pusi no pamatkapitāla un pēdējo 12 mēnešu laikā – ceturtdaļu no pamatkapitāla. Šis nosacījums netiek piemērots jaundibinātiem komersantiem vai jaundibinātām atbilstošām lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām, kas atbilst Komisijas 2008.gada 6.augusta Regulas (EK) Nr. 800/2008, kas atzīst noteiktas atbalsta kategorijas par saderīgām ar kopējo tirgu, piemērojot Līguma 87. un 88.pantu (vispārējā grupu atbrīvojuma regula) (turpmāk – Komisijas Regula Nr. 800/2008), 1.pielikumā noteiktajām definīcijām un kas reģistrētas komercreģistrā vai Uzņēmumu reģistrā pēc 2005.gada 30.jūnija. Šo noteikumu izpratnē par jaundibinātu uzskata komersantu vai atbilstošu lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību, kas komercreģistrā vai Uzņēmumu reģistrā reģistrēta ne vēlāk kā pirms trim gadiem;

5.5. komersantiem un atbilstošām lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām, kam garantiju pieteikuma iesniegšanas dienā konstatētas šādas pazīmes: zaudējumu pieaugums, apgrozījuma samazināšanās, gatavās produkcijas krājumu pieaugums, jaudas pārpalikums, naudas plūsmas samazināšanās, parādu pieaugums, procentu likmju celšanās un krītoša vai nulles neto aktīvu vērtība;

5.6. komersantiem, kuru locekļiem, kam ir neierobežota atbildība par komersanta parādu, garantiju pieteikuma iesniegšanas dienā zaudējumi pārsniedz pusi no pamatkapitāla (saskaņā ar to pārskatiem) un pēdējo 12 mēnešu laikā – ceturtdaļu no pamatkapitāla.

(Grozīts ar MK 26.01.2010. noteikumiem Nr.86; MK 19.10.2010. noteikumiem Nr.991, sk. 22.punktu)

6. Latvijas Garantiju aģentūra var noteikt komersantiem un atbilstošām lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām papildu nosacījumus, ja tādi ir noteikti normatīvajos aktos par finansējuma piešķiršanu Latvijas Garantiju aģentūrai. Minēto informāciju Latvijas Garantiju aģentūra nekavējoties publicē tīmekļa vietnē www.lga.lv.

(MK 26.01.2010. noteikumu Nr.86 redakcijā)

III. Atbalstāmie finanšu pakalpojumi un garantijas apjoms

7. Atbalstu var saņemt, ja garantijas sniedz par šādiem finanšu pakalpo­jumiem:

7.1. aizdevums investīciju veikšanai;

7.2. apgrozāmo līdzekļu aizdevums;

7.3. finanšu līzings;

7.4. faktorings, kurā parādnieki ir Latvijā reģistrēti komersanti vai atbilstošas lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, un klients (komersants vai atbilstoša lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība) saskaņā ar noslēgto faktoringa līgumu atbild faktoram (kredītiestāde vai tās meitas sabiedrība) par nodotā vai nododamā prasījuma drošību.

(Grozīts ar MK 26.01.2010. noteikumiem Nr.86)

8. Atbalstu nepiešķir par spēkā esošām finanšu saistībām (izņemot atbalstu, kuru var piešķirt, ja garantijas sniedz par šo noteikumu 7.1. un 7.3.apakš­punktā minētajiem finanšu pakalpojumiem ar nosacījumu, ka pamatsummas atmaksa ir atlikta vismaz uz gadu, bet ne vairāk kā uz diviem gadiem).

9. Atbalstu var saņemt komersanti un atbilstošas lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, ja:

9.1. garantija sedz līdz 80 % no finanšu pakalpojuma, bet vienam komersantam vai atbilstošai lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajai sabiedrībai ne vairāk kā EUR 3 000 000 ekvivalentu latos pēc Latvijas Bankas noteiktā kursa garantijas piešķiršanas dienā;

9.2. garantijas termiņš nepārsniedz 10 gadus šo noteikumu 7.1. un 7.3.apakšpunktā minētajiem finanšu pakalpojumiem un trīs gadus šo noteikumu 7.2. un 7.4.apakšpunktā minētajiem finanšu pakalpojumiem.

(MK 26.01.2010. noteikumu Nr.86 redakcijā)

IV. Garantijas prēmijas aprēķināšanas kārtība

10. Garantijas prēmiju aprēķina, piemērojot gada prēmijas likmes (1.pielikums) atbilstoši komersanta vai atbilstošas lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības kredīta kvalitātei un nodrošinājuma līmenim, kas noteikti saskaņā ar Latvijas Garantiju aģentūras kredīta kvalitātes novērtēšanas sistēmu.

(MK 26.01.2010. noteikumu Nr.86 redakcijā)

11. Atbalstu var saņemt, ja garantijas kredīta kvalitāte nav mazāka par šo noteikumu 1.pielikumā noteikto kredīta kvalitātes klasi “Maksātspēja ir atkarīga no labvēlīgu apstākļu noturīguma”.

12. Jaundibinātiem komersantiem nosaka gada prēmijas likmi, kas nav augstāka par 1,2 % un nav zemāka par prēmijas likmi, ko piemēro mātes komersantam (komersantiem). Jaundibinātām atbilstošām lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām nosaka gada prēmijas likmi, kas nav augstāka par 1,2 %.

(MK 26.01.2010. noteikumu Nr.86 redakcijā)

V. Subsīdijas ekvivalenta aprēķināšana un atbalsta kumulācija

13. Subsīdijas ekvivalentu komersantiem vai atbilstošām lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām aprēķina kā starpību starp atbilstošās kredīta kvalitātes klases gada drošās zonas prēmijas likmi (1.pielikums) un piemēroto gada prēmijas likmi naudas izteiksmē. Ja garantijas ilgums pārsniedz gadu, starpība starp likmēm tiek diskontēta, izmantojot Eiropas Komisijas Latvijai apstiprināto atsauces likmi, kuras bāzes likmei tiek pieskaitīti 100 bāzes punkti.

(MK 26.01.2010. noteikumu Nr.86 redakcijā)

14. Atbalsts vienam komersantam vai atbilstošai lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajai sabiedrībai šo noteikumu ietvaros nepārsniedz EUR 500 000 subsīdijas ekvivalentu latos pēc Latvijas Bankas noteiktā kursa garantijas piešķiršanas dienā.

(MK 26.01.2010. noteikumu Nr.86 redakcijā)

15. Nosakot šo noteikumu 14.punktā noteikto pieļaujamo atbalsta apmēru, ņem vērā citu komersantam vai atbilstošai lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajai sabiedrībai iepriekš piešķirto atbalstu saskaņā ar Komisijas 2006.gada 15.decembra Regulu (EK) Nr. 1998/2006 par Līguma 87. un 88.panta piemērošanu de minimis atbalstam (turpmāk – Komisijas Regula Nr. 1998/2006), kā arī tādu atbalstu citu atbalsta programmu ietvaros, kuru Eiropas Komisija apstiprinājusi kā īpašu ekonomiskās krīzes situācijas jaunu atbalsta pasākumu ar maksimāli pieļaujamo atbalsta apmēru vienam komersantam vai atbilstošai lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajai sabiedrībai EUR 500 000 ekvivalentu latos.

(MK 26.01.2010. noteikumu Nr.86 redakcijā)

16. Pirms atbalsta piešķiršanas komersants vai atbilstoša lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība iesniedz Latvijas Garantiju aģentūrā deklarāciju saskaņā ar normatīvajiem aktiem par de minimis un cita ierobežota apmēra atbalsta uzskaites veidlapu paraugiem un de minimis un cita ierobežota apmēra atbalsta uzskaites un piešķiršanas kārtību par jebkādu atbilstoši Komisijas Regulai Nr. 1998/2006 saņemto atbalstu, atbilstoši šiem noteikumiem saņemto atbalstu un citu atbalstu, kas saņemts citu tādu atbalsta programmu ietvaros, ko Eiropas Komisija apstiprinājusi kā īpašu ekonomiskās krīzes situācijas jaunu atbalsta pasākumu ar maksimāli pieļaujamo atbalsta apmēru vienam komersantam vai atbilstošai lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajai sabiedrībai EUR 500 000 ekvivalentu latos, norādot informāciju par kārtējo gadu un diviem iepriekšējiem kalendāra gadiem.

(MK 26.01.2010. noteikumu Nr.86 redakcijā)

17. Latvijas Garantiju aģentūra pārbauda, vai atbalsta kopējā summa, ko komersants vai atbilstoša lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība saņēmusi laikposmā no 2008.gada 1.janvāra līdz 2010.gada 31.decembrim atbilstoši Komisijas Regulai Nr. 1998/2006, šiem noteikumiem un citu tādu atbalsta programmu ietvaros, ko Eiropas Komisija apstiprinājusi kā īpašu ekonomiskās krīzes situācijas jaunu atbalsta pasākumu ar maksimāli pieļaujamo atbalsta apmēru vienam komersantam vai atbilstošai lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajai sabiedrībai EUR 500 000 ekvivalentu latos, nepārsniegs EUR 500 000.

(MK 26.01.2010. noteikumu Nr.86 redakcijā)

18. Šo noteikumu ietvaros saņemto atbalstu par tām pašām attiecināmajām izmaksām nedrīkst summēt ar atbalstu, kas piešķirts saskaņā ar Komisijas Regulu Nr. 1998/2006, kā arī citu ierobežota apmēra atbalstu, kas tiek piešķirts ar Komisijas apstiprinātu īpašu ekonomiskās krīzes situācijas atbalsta programmu.

(MK 26.01.2010. noteikumu Nr.86 redakcijā)

19. Atbalstu drīkst summēt ar valsts atbalstu par vienām un tām pašām izmaksām, ja šādas kumulācijas rezultātā atbalsta intensitāte nepārsniedz Komisijas Regulā Nr. 800/2008 vai Eiropas Komisijas apstiprinātajā atbalsta programmā, vai individuālajā atbalsta projektā noteikto maksimāli pieļaujamo atbalsta intensitāti.

19.1 Šo noteikumu ietvaros saņemto atbalstu par vienām un tām pašām izmaksām nedrīkst summēt ar darbības programmas "Uzņēmējdarbība un inovācijas" papildinājuma 2.2.1.1.aktivitātes "Ieguldījumu fonds investīcijām garantijās, paaugstināta riska aizdevumos, riska kapitāla fondos un cita veida finanšu instrumentos" ietvaros saņemto finansējumu.

(MK 26.01.2010. noteikumu Nr.86 redakcijā)

VI. Atbalsta uzskaite

20. Latvijas Garantiju aģentūra nodrošina uzskaiti par šo noteikumu ietvaros sniegto atbalstu, tai skaitā informāciju, kas apliecina, ka atbalstu saskaņā ar šiem noteikumiem nav saņēmuši komersanti vai atbilstošas lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, kas atbilst šo noteikumu 5.3., 5.4., 5.5. un 5.6.apakšpunktā minētajiem nosacījumiem. Minēto uzskaiti Latvijas Garantiju aģentūra uzglabā 10 gadus un pēc pieprasījuma iesniedz Eiropas Komisijai.

(MK 26.01.2010. noteikumu Nr.86 redakcijā, kas grozīta ar MK 19.10.2010. noteikumiem Nr.991)

21. Atbalsta uzskaiti veic saskaņā ar normatīvajiem aktiem par de minimis un cita ierobežota apmēra atbalsta uzskaites veidlapu paraugiem un de minimis un cita ierobežota apmēra atbalsta uzskaites un piešķiršanas kārtību.

(MK 26.01.2010. noteikumu Nr.86 redakcijā)

VII. Noslēguma jautājums

(Nodaļa MK 19.10.2010. noteikumu Nr.991 redakcijā)

22. Garantiju pieteikumus, kas Latvijas Garantiju aģentūrā iesniegti pirms grozījumu šo noteikumu 5.4., 5.5. un 5.6.apakšpunktā spēkā stāšanās dienas, izskata saskaņā ar tiem normatīvajiem aktiem, kas bija spēkā garantiju pieteikumu iesniegšanas dienā.

Ministru prezidents, bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrs V.Dombrovskis

Ekonomikas ministrs A.Kampars
1.pielikums
Ministru kabineta
2009.gada 24.marta noteikumiem Nr.269
Gada prēmijas likmes

Kredītu kvalitāte

Reitingu aģentūras “Standard and Poor’s” reitings

Reitingu aģentūras
Fitch” reitings

Reitingu aģentūras “Moody’s” reitings

Gada prēmijas likme (gada drošās zonas prēmijas likme)

nodrošinājuma līmenis*

augsts

parasts

zems

Visaugstākā kvalitāte

AAA

AAA

Aaa

0,2 % (0,4 %)

0,2 % (0,4 %)

0,2 % (0,4 %)

Ļoti augsta maksātspēja

AA +

AA

AA –

AA +

AA

AA –

Aa 1

Aa 2

Aa 3

0,2 % (0,4 %)

0,2 % (0,4 %)

0,2 % (0,4 %)

Augsta maksātspēja

A +

A

A –

A +

A

A –

A 1

A 2

A 3

0,2 % (0,4 %)

0,25 % (0,55 %)

0,25 % (0,55 %)

Pietiekama maksātspēja

BBB +

BBB

BBB –

BBB +

BBB

BBB –

Baa 1

Baa 2

Baa 3

0,25 % (0,55 %)

0,3 % (0,8 %)

0,3 % (0,8 %)

Maksātspēja jutīgi reaģē uz nelabvēlīgiem apstākļiem

BB +

BB

BB +

BB

Ba 1

Ba 2

0,3 % (0,8 %)

0,7 %
(2 %)

0,7 %
(2 %)

BB –

B +

BB –

B +

Ba 3

B 1

0,7 %
(2 %)

1,2 % (3,8 %)

1,2 % (3,8 %)

Maksātspēju varētu mazināt nelabvēlīgi apstākļi

B

B –

B

B –

B 2

B 3

0,7 %
(2 %)

1,2 % (3,8 %)

2 %
(6,3 %)

Maksātspēja ir atkarīga no labvēlīgu apstākļu noturīguma

CCC +

CCC

CCC –

CC

CCC +

CCC

CCC –

CC

C

Caa 1

Caa 2

Caa 3

1,2 % (3,8 %)

2 %
(6,3 %)

3 %
(9,8 %)

Netiek pildītas vai gandrīz netiek pildītas saistības

SD

D

DDD

DD

D

Ca

C

Piezīme.

* Augsts nodrošinājuma līmenis – zaudējumi saistību neizpildes gadījumā ir 30 % vai mazāki. Parasts nodrošinājuma līmenis – zaudējumi saistību neizpildes gadījumā ir no 31 % līdz 59 %. Zems nodrošinājuma līmenis – zaudējumi saistību neizpildes gadījumā ir lielāki par 60 %. Jaundibinātiem komersantiem gada drošās zonas prēmijas likme ir 3,8 %, bet ne zemāka par drošās zonas prēmijas likmi, ko piemēro mātes komersantam (komersantiem).

Ekonomikas ministrs A.Kampars
2.pielikums
Ministru kabineta
2009.gada 24.marta noteikumiem Nr.269
Uzskaites veidlapa par saņemto atbalstu saskaņā ar atbalsta programmām, kuras Eiropas Komisija apstiprinājusi kā īpašas ekonomiskās krīzes situācijas atbalsta programmas ar maksimāli pieļaujamo atbalsta apmēru vienam komersantam EUR 500 000 ekvivalentu latos

(Pielikums svītrots ar MK 26.01.2010. noteikumiem Nr.86)

3.pielikums
Ministru kabineta
2009.gada 24.marta noteikumiem Nr.269
Uzskaites veidlapa atbalsta piešķiršanai, kuru Eiropas Komisija ir apstiprinājusi kā īpašas ekonomiskās krīzes situācijas atbalstu ar maksimāli pieļaujamo atbalsta apmēru vienam komersantam EUR 500 000 ekvivalentu latos

(Pielikums svītrots ar MK 26.01.2010. noteikumiem Nr.86)

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par garantijām komersantu un atbilstošu lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 269Pieņemts: 24.03.2009.Stājas spēkā: 02.04.2009.Zaudē spēku: 01.01.2011.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 51, 01.04.2009.
Dokumenta valoda:
EN
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Izdoti saskaņā ar
190013
{"selected":{"value":"30.10.2010","content":"<font class='s-1'>30.10.2010.-31.12.2010.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},"data":[{"value":"30.10.2010","iso_value":"2010\/10\/30","content":"<font class='s-1'>30.10.2010.-31.12.2010.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},{"value":"11.02.2010","iso_value":"2010\/02\/11","content":"<font class='s-1'>11.02.2010.-29.10.2010.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},{"value":"02.04.2009","iso_value":"2009\/04\/02","content":"<font class='s-1'>02.04.2009.-10.02.2010.<\/font> <font class='s-2'>Pamata<\/font>"}]}
30.10.2010
87
1
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"