Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.368

Rīgā 2008.gada 26.maijā (prot. Nr.33 27.§)
Ministru kabineta pārstāvības kārtība Satversmes tiesā
Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likuma 14.panta pirmās daļas 3.punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā sagatavo un iesniedz apstiprināšanai Ministru kabineta atbildes raksta projektu Satversmes tiesai (turpmāk – atbildes raksta projekts) un pieteikuma projektu lietas ierosināšanai Satversmes tiesā (turpmāk – pieteikuma projekts), nodrošina Ministru kabineta pārstāvību Satversmes tiesā, kā arī nodrošina Satversmes tiesas spriedumu izpildi (turpmāk – pārstāvība).

2. Ministru kabineta pārstāvību Satversmes tiesā nodrošina Ministru kabineta pārstāvis Satversmes tiesā – Tieslietu ministrijas amatpersona (turpmāk – pārstāvis).

II. Pārstāvja amats

3. Par pārstāvi var būt persona, kura atbilst Valsts civildienesta likuma 7.pantā ierēdņa pretendentam izvirzītajām obligātajām prasībām, kurai ir padziļinātas zināšanas konstitucionālajās tiesībās un izpratne par tiesvedību konstitucionālajā tiesā.

4. Pārstāvi amatā uz pieciem gadiem pēc tieslietu ministra priekšlikuma apstiprina Ministru kabinets.

5. Ja pārstāvis ir aizkavēts pildīt savus amata pienākumus slimības, ilgstošas prombūtnes vai citu iemeslu dēļ, Tieslietu ministrija par to informē Ministru kabinetu. Šajā gadījumā Ministru kabinets saskaņā ar tieslietu ministra priekšlikumu pārstāvībai var pilnvarot citu Tieslietu ministrijas amatpersonu ar visām šajos noteikumos un citos normatīvajos aktos pārstāvim noteiktajām tiesībām un pienākumiem.

6. Atsevišķu procesuālo darbību veikšanai Satversmes tiesā Ministru kabinets konkrētā lietā var pilnvarot citu personu vai institūciju, kura pārstāvību īsteno sadarbībā ar pārstāvi.

III. Kompetences sadale

7. Pārstāvis:

7.1. sadarbībā ar citu ministriju, īpašu uzdevumu ministra sekretariātu, Valsts kanceleju vai Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (turpmāk – kompetentā iestāde) atbilstoši kompetencei sagatavo atbildes raksta projektu un virza to noteiktā kārtībā apstiprināšanai Ministru kabinetā;

7.2. sadarbībā ar kompetento iestādi sagatavo pieteikuma projektu un virza to apstiprināšanai Ministru kabinetā;

7.3. pēc Satversmes tiesas vai tiesneša pieprasījuma sadarbībā ar kompetento iestādi sniedz rakstiskus paskaidrojumus un informāciju Satversmes tiesai;

7.4. iepazīstas ar lietas materiāliem un nodrošina Ministru kabineta viedokļa pārstāvību Satversmes tiesas sēdē;

7.5. sadarbībā ar kompetento iestādi iesniedz rakstiskus apsvērumus Satversmes tiesā;

7.6. koordinē Satversmes tiesas spriedumu izpildi, sagatavojot informatīvā ziņojuma projektu par Satversmes tiesas sprieduma izpildi;

7.7. sadarbojas ar Saeimu un koordinē kompetento iestāžu sadarbību ar Saeimu, ja atbildes rakstu Satversmes tiesai sniedz Saeima, kā arī Satversmes tiesas sprieduma izpildes nodrošināšanā;

7.8. veic Satversmes tiesas spriedumu analīzi;

7.9. reizi gadā līdz 1.martam sagatavo Ministru kabinetam pārskatu par Ministru kabineta pārstāvību Satversmes tiesā, Satversmes tiesas spriedumu izpildes rezultātiem un Satversmes tiesas spriedumu analīzes rezultātiem.

8. Kompetentā iestāde:

8.1. sniedz pārstāvim viedokli un informāciju, kas nepieciešama atbildes raksta projekta un pieteikuma projekta sagatavošanai, pārstāvībai Satversmes tiesā un sadarbībai ar Saeimu;

8.2. sniedz atzinumu par pārstāvja sagatavoto atbildes raksta projektu un pieteikuma projektu.

IV. Atbildes raksta projekta un pieteikuma projekta sagatavošana un apstiprināšana

9. Saņemot Satversmes tiesas kolēģijas lēmumu par lietas ierosināšanu Satversmes tiesā par Ministru kabineta akta atbilstību tiesību normām ar augstāku juridisku spēku, Ministru prezidents uzdod pārstāvim noteiktā termiņā sadarbībā ar kompetento iestādi sagatavot atbildes raksta projektu.

10. Pieņemot lēmumu par nepieciešamību iesniegt pieteikuma projektu, Ministru prezidents uzdod pārstāvim noteiktā termiņā sadarbībā ar kompetento iestādi sagatavot pieteikuma projektu.

11. Sagatavojot atbildes raksta projektu un pieteikuma projektu, pārstāvis lūdz kompetentajai iestādei sniegt informāciju un viedokli. Kompetentā iestāde sniedz informāciju un viedokli nedēļas laikā vai, ja informācijas un viedokļa sniegšana ir steidzama, pārstāvja noteiktajā termiņā.

12. Sagatavoto atbildes raksta projektu un pieteikuma projektu, kurā ietverts kompetentās iestādes viedoklis, pārstāvis saskaņo ar tieslietu ministru un nosūta kompetentajai iestādei atzinuma sniegšanai. Kompetentā iestāde sniedz atzinumu nedēļas laikā vai, ja atzinuma sniegšana ir steidzama, Tieslietu ministrijas noteiktajā termiņā.

13. Atbildes raksta projektu un pieteikuma projektu apstiprināšanai Ministru kabinetā iesniedz tieslietu ministrs.

V. Satversmes tiesas spriedumu izpildes koordinācija

14. Ja Satversmes tiesas sprieduma izpildei nepieciešams izdot Ministru kabineta tiesību aktu, pārstāvis sagatavo un tieslietu ministrs iesniedz izskatīšanai Ministru kabinetā informatīvā ziņojuma projektu par pasākumiem, kas veicami Satversmes tiesas sprieduma izpildei. Informatīvā ziņojuma projektam pievieno Ministru kabineta sēdes protokollēmuma projektu ar uzdevumu kompetentajai iestādei vai Tieslietu ministrijai.

15. Ja Satversmes tiesas sprieduma izpildei nepieciešama likumprojekta sagatavošana, pārstāvis sadarbībā ar Saeimu sagatavo informatīvā ziņojuma projektu, un tieslietu ministrs iesniedz to izskatīšanai Ministru kabinetā. Pēc informatīvā ziņojuma akceptēšanas Ministru kabinetā to nosūta zināšanai Saeimai.

VI. Noslēguma jautājumi

16. Šie noteikumi netiek piemēroti to atbildes rakstu projektu izstrādāšanai un saskaņošanai, kuru sagatavošana uzsākta, pamatojoties uz Ministru prezidenta rezolūciju, līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai.

17. Noteikumi stājas spēkā 2008.gada 20.jūnijā.

Ministru prezidents I.Godmanis

Tieslietu ministrs G.Bērziņš
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Ministru kabineta pārstāvības kārtība Satversmes tiesā Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 368Pieņemts: 26.05.2008.Stājas spēkā: 20.06.2008.Zaudē spēku: 01.08.2009.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 89, 10.06.2008.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
176514
20.06.2008
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"