Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 385

Rīgā 1999.gada 9.novembrī (prot. Nr. 59, 48.§)

Šaujamieroču un speciālo līdzekļu realizēšanas, iegādāšanās, glabāšanas, nēsāšanas un uzskaites kārtība

Izdoti saskaņā ar likuma "Par šaujamieročiem un speciālajiem līdzekļiem
pašaizsardzībai
" 15.panta 1., 2. un 3.punktu

 

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā Valsts policijas iestādes izsniedz, pagarina vai anulē (atņem) šaujamieroču un gāzes pistoļu (revolveru) iegādāšanās, glabāšanas un nēsāšanas atļauju, reģistrē, pārreģistrē un uzskaita šaujamieročus, atsavina un iznīcina šaujamieročus, munīciju un speciālos līdzekļus, kā arī kārtību, kādā personas iegādājas, reģistrē, realizē, glabā, nēsā, pārvadā un pārnēsā šaujamieročus, iegādājas, realizē, glabā, nēsā, pārvadā un pārnēsā speciālos līdzekļus un veic treniņšaušanu ar šaujamieročiem.

2. Persona, kas vēlas saņemt šaujamieroča iegādes vai gāzes pistoles (revolvera) iegādes, glabāšanas un nēsāšanas atļauju, Valsts policijas teritoriālajā iestādē (turpmāk - policijas iestāde) iesniedz šādus dokumentus:

2.1. iesniegumu;

2.2. pases kopiju;

2.3. divas fotogrāfijas (3 x 4 cm);

2.4. eksāmena apliecību;

2.5. ārstniecības iestādes atzinumu par personas vispārējo veselības stāvokli un psihoneiroloģiskās ārstniecības iestādes (kura veic dinamiskās novērošanas uzskaiti) sertificēta psihiatra atzinumu par personas psihiskās veselības stāvokli.

3. Personai vienā reizē izsniedz tikai vienu šaujamieroča iegādāšanās atļauju.

4. Personas rakstisku iesniegumu par nākamā šaujamieroča iegādi izskata tās policijas iestādes priekšnieks, kurā izsniegta iepriekšējā šaujamieroča glabāšanas vai nēsāšanas atļauja.

5. Persona šaujamieroci vai gāzes pistoli (revolveri) glabā tikai atļaujā norādītajā dzīvesvietā vai apsargājamā nekustamā īpašuma atrašanās vietā. Personas prombūtnes laikā to glabā izlādētu slēgtā seifā, metāla skapī vai metāla kastē, nodrošinot tādus glabāšanas apstākļus, kas nepieļautu tā nokļūšanu bērnu vai nepiederošu personu rokās.

6. Ja persona maina šaujamieroča glabāšanas vai nēsāšanas atļaujā norādīto dzīvesvietu, viņa trīs darbdienu laikā par to rakstiski ziņo policijas iestādei, kurā reģistrēts šaujamierocis.

7. Reģistrējot šaujamieroci, persona policijas iestādē uzrāda personu apliecinošu dokumentu un iegādāto šaujamieroci, kā arī iesniedz iegādes atļaujas otro eksemplāru un Valsts policijas Ekspertīžu centra izziņu par izdarītajiem kontrolšāvieniem.

8. Policijas iestādē salīdzina šaujamieroča veidu, marku, kalibru un numuru ar iegādes atļaujas otrajā eksemplārā norādītajiem datiem un Valsts policijas Ekspertīžu centra izziņas datiem.

9. Ja dati nesakrīt, policijas iestāde šaujamieroci izņem līdz apstākļu noskaidrošanai.

10. Trīs darbdienu laikā pēc šaujamieroča reģistrācijas policijas iestāde nosūta attiecīgo uzskaites karti Iekšlietu ministrijas Informācijas centram.

11. Persona šaujamieroci vai gāzes pistoli (revolveri) nēsā tā, lai nepievērstu citu personu uzmanību. Nēsājot ierocis atrodas makstī, patrona nedrīkst būt stobrā, gailis nolaists, drošinātājs (ja tāds ir) ieslēgts.

12. Persona pārvadā vai pārnēsā šaujamieroci vai gāzes pistoli (revolveri) tikai uz policijas iestādi, šautuvi, šaujamieroču remontdarbnīcu, atļaujā norādīto dzīvesvietu vai apsargājamā nekustamā īpašuma atrašanās vietu.

13. Policijas iestādei likumā noteiktajos gadījumos ir tiesības izņemt šaujamieroci, gāzes pistoli (revolveri) vai munīciju. Par izņemšanu policijas iestādē noformē kvīti trīs eksemplāros, no kuriem:

13.1. pirmo nodod personai, kurai izņemts šaujamierocis, gāzes pistole (revolveris) vai munīcija;

13.2. otru pievieno uzskaites lietai;

13.3. trešo pievieno izņemtajam šaujamierocim, gāzes pistolei (revolverim) vai munīcijai.

14. Kvītī norāda personas vārdu, uzvārdu, personas kodu, adresi, izņemtā šaujamieroča vai gāzes pistoles (revolvera) veidu, marku, kalibru, numuru, īpašas pazīmes un šaujamieroča vai gāzes pistoles (revolvera) tehnisko stāvokli, kā arī munīcijas kalibru un daudzumu.

15. Izņemto šaujamieroci, gāzes pistoli (revolveri) un munīciju reģistrē policijas iestādē iekšlietu ministra noteiktajā kārtībā.

16. Izņemtais šaujamierocis, gāzes pistole (revolveris) un munīcija policijas iestādē glabājas ne ilgāk par 60 dienām, izņemot šādus gadījumus:

16.1. ja tas ir lietiskais pierādījums - līdz nolēmumam krimināllietā;

16.2. ja īpašnieks ir miris vai pasludināts par mirušu - līdz mantinieku noskaidrošanai.

17. Pēc šo noteikumu 16.punktā minētā termiņa beigām šaujamieroci, gāzes pistoli (revolveri) un munīciju policijas iestāde atsavina un atkarībā no ieroča tehniskā stāvokļa:

17.1. nodod iznīcināšanai Iekšlietu ministrijas attiecīgajai struktūrvienībai;

17.2. nodod realizācijai Iekšlietu ministrijas licencētam uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai), kas veic uzņēmējdarbību šaujamieroču un speciālo līdzekļu jomā.

18. Par šaujamieroča, gāzes pistoles (revolvera) iznīcināšanu attiecīgā Iekšlietu ministrijas struktūrvienība sastāda aktu, kurā norāda iznīcinātā šaujamieroča veidu, marku, kalibru un numuru, ja tāds ir (gludstobra šaujamierocim papildus norāda arī stobru skaitu), kā arī munīcijas daudzumu.

19. Policijas iestāde pēc šaujamieroča īpašnieka rakstiska iesnieguma saņemšanas var izsniegt attiecīgā šaujamieroča glabāšanas vai nēsāšanas atļauju arī citai personai, kas norādīta iesniegumā.

20. Persona veic treniņšaušanu tikai tādā šautuvē vai šaušanas stendā, kam ir speciāla atļauja šo darbību veikšanai.  

Ministru prezidents A.Šķēle

Iekšlietu ministrs M.Segliņš

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Šaujamieroču un speciālo līdzekļu realizēšanas, iegādāšanās, glabāšanas, nēsāšanas un .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 385Pieņemts: 09.11.1999.Stājas spēkā: 13.11.1999.Zaudē spēku: 01.01.2003.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 374/377, 12.11.1999.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
15532
13.11.1999
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"