Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 394

Rīgā 1999.gada 30.novembrī (prot. Nr. 67, 20.§)

Konfiscēto tabakas izstrādājumu iznīcināšanas un konfiscētā alkohola iznīcināšanas, pārstrādes un denaturēšanas kārtība

Izdoti saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem" 17.panta ceturto daļu,
Alkohola aprites likuma 74.panta pirmo daļu un
likuma "Par akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem" 16.panta trešo daļu

 

1. Šie noteikumi nosaka konfiscēto tabakas izstrādājumu iznīcināšanas un konfiscētā alkohola iznīcināšanas, pārstrādes un denaturēšanas kārtību.

2. Alkohola pārstrāde un denaturēšana šo noteikumu izpratnē ir alkohola sajaukšana ar degvielu (iezīmēšana).

3. Pēc tam kad attiecīgā valsts institūcija ir pieņēmusi lēmumu par tabakas izstrādājumu un alkohola konfiskāciju, Valsts ieņēmumu dienests saskaņā ar likumu "Par Valsts ieņēmumu dienestu" un Ministru kabineta 1998.gada 19.maija noteikumiem Nr.188 "Noteikumi par valstij piekritīgās mantas uzskaiti, novērtēšanu un realizāciju" uzskaita minēto mantu un sastāda mantas aprakstes un novērtējuma aktu, kā arī nodrošina tās glabāšanas kontroli un organizē iznīcināšanu un iezīmētā alkohola realizāciju 30 dienu laikā.

4. Konfiscēto tabakas izstrādājumu un alkohola (turpmāk - manta) iznīcināšanā piedalās Valsts ieņēmumu dienesta izveidota mantas novērtēšanas (iznīcināšanas) komisija (turpmāk - komisija).

5. Komisijā iekļaujami pārstāvji no Valsts ieņēmumu dienesta, institūcijas, kura mantu ir izņēmusi, institūcijas, kura ir pieņēmusi lēmumu par mantas konfiskāciju, kā arī pārstāvis no uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības), kura teritorijā manta tiek iznīcināta, un par mantas glabāšanu atbildīgā persona. Komisijā var pieaicināt arī citu valsts un pašvaldību institūciju pārstāvjus.

6. Valsts ieņēmumu dienests saskaņo ar reģionālo vides pārvaldi (šo noteikumu 9.2.apakšpunktā minētajā gadījumā) vai attiecīgo pašvaldību (šo noteikumu 9.1. un 9.2.apakšpunktā minētajā gadījumā) mantas iznīcināšanas vietu un laiku. Mantu iznīcina tās glabāšanas vietā vai reģionālās vides pārvaldes vai pašvaldības norādītajā vietā komisijas klātbūtnē.

7. Transportējot mantu līdz iznīcināšanas vietai, kā arī iznīcinot to, ja nepieciešams, tiek nodrošināta apsardze. Transportējot mantu uz iznīcināšanas vietu, pavaddokuments ir mantas aprakstes un novērtējuma akts.

8. Konfiscēto tabakas izstrādājumu iznīcināšana ir minētās mantas izņemšana no aprites, to likvidējot. Tabakas izstrādājumus iznīcina, sadedzinot putekļveida kurināmā kurtuvēs vai katlumājās, kurās par kurināmo izmanto cieto kurināmo un kuras aprīkotas ar dūmgāzu cieto daļiņu uztveršanas iekārtām.

9. Konfiscētā alkohola iznīcināšana ir šīs mantas izņemšana no aprites, to likvidējot:

9.1. ja alkohola ir mazāk par 1000 litriem, to atbilstoši vides aizsardzības un ugunsdrošības prasībām izlej kanalizācijā (alkoholu, kas satur vairāk nekā 40 % spirta, atšķaida ar ūdeni līdz minētajai koncentrācijai);

9.2. ja alkohola ir vairāk par 1000 litriem, to atbilstoši vides aizsardzības un ugunsdrošības prasībām izlej attiecīgās reģionālās vides pārvaldes un pašvaldības norādītajās vietās (alkoholu, kas satur vairāk nekā 40 % spirta, atšķaida ar ūdeni līdz minētajai koncentrācijai).

10. Alkoholu var likvidēt arī kopā ar taru, sasmalcinot to speciāli aprīkotās iekārtās, kuru izmantošana atbilstoši normatīvo aktu prasībām saskaņota ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju vai tās pakļautībā esošajām iestādēm.

11. Par mantas iznīcināšanu sastāda iznīcināšanas aktu, kurā norāda iznīcināto mantu, tās daudzumu, vērtību un iznīcināšanas veidu.

12. Alkoholu iezīmē, sajaucot ar degvielu attiecībā 2 : 100, un realizē kā kurināmo uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) saskaņā ar to pieprasījumu.

13. Alkoholu iezīmē ar degvielu tā konfiskācijas vai glabāšanas vietā komisijas klātbūtnē tā uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) speciālisti, kuram ir līgums ar Valsts ieņēmumu dienestu par iezīmētā alkohola iegādi apkures vajadzībām.

14. Iezīmētā alkohola vērtību nosaka komisija, bet tā nedrīkst būt mazāka par 0,05 latiem par litru.

15. Norēķinu kārtību, termiņus, saistības un garantijas nosaka līgumā, ko Valsts ieņēmumu dienests slēdz ar uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību). No mantas pieņemšanas brīža izdevumus (arī transportēšanas un glabāšanas izdevumus) sedz uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), kas pieņēmis mantu.

16. Dokumentāri apliecinātos izdevumus par mantas iznīcināšanu (arī par tās glabāšanu, transportēšanu un citiem ar iznīcināšanu saistītiem pakalpojumiem) sedz no valsts budžeta valsts un pašvaldību mantas realizācijas ieņēmumu daļas.

17. Obligātajām normatīvi tehnisko dokumentu (drošuma) prasībām neatbilstošā alkohola iznīcināšanas (pārstrādes) izdevumus un pārējos ar alkohola iznīcināšanu (pārstrādi) saistītos izdevumus sedz uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kam alkohols konfiscēts, septiņu dienu laikā no rēķina saņemšanas dienas.

18. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1998.gada 16.jūnija noteikumus Nr.232 "Valstij piekritīgās tabakas un tabakas izstrādājumu, alkoholisko dzērienu un spirta iznīcināšanas kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 1998, 184./185.nr.).  

Ministru prezidents A.Šķēle

Finansu ministra vietā -
zemkopības ministrs A.Kalvītis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Konfiscēto tabakas izstrādājumu iznīcināšanas un konfiscētā alkohola iznīcināšanas, pārstrādes .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 394Pieņemts: 30.11.1999.Stājas spēkā: 04.12.1999.Zaudē spēku: 01.08.2004.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 400/403, 03.12.1999.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
14266
04.12.1999
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"