Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta rīkojums Nr.527

Rīgā 2006.gada 14.jūlijā (prot. Nr.35 21.§)
Par koncepciju “Par izmaiņām nosacītās notiesāšanas piemērošanā”

1. Atbalstīt koncepcijas “Par izmaiņām nosacītās notiesāšanas piemēro­šanā” (turpmāk — koncepcija) kopsavilkumā ietverto risinājuma 2.variantu.

2. Noteikt Tieslietu ministriju par atbildīgo institūciju koncepcijas īstenošanā.

3. Tieslietu ministrijai izstrādāt un tieslietu ministram līdz 2006.gada 1.decembrim iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā likumprojektu par grozījumiem Krimināllikumā.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Tieslietu ministrs G.Grīnvalds
(Ministru kabineta
2006.gada 14.jūlija rīkojums Nr.527)
Koncepcijas “Par izmaiņām nosacītās notiesāšanas piemērošanā”
kopsavilkums

1. Risināmā jautājuma būtība

Šobrīd Krimināllikums paredz iespēju noziedzīgajā nodarījumā vainīgajai personai sodu piemērot nosacīti par jebkuru noziedzīgu nodarījumu neatkarīgi no Krimināllikumā paredzētā brīvības atņemšanas soda termiņa, nosakot pārbaudes laiku no sešiem mēnešiem līdz trim gadiem, un neņemt vērā pamatsoda smagumu pat tad, ja persona izdarījusi vairākus noziedzīgus nodarījumus vai ir iepriekš sodīta ar brīvības atņemšanu. Šī iemesla dēļ, ja persona ir notiesāta nosacīti atbilstoši Krimināllikuma 55.pantam, ne visos gadījumos tiek panākts Krimināllikuma 35.panta otrajā daļā minētais soda mērķis, proti, sodīt vainīgo personu par izdarīto noziedzīgo nodarījumu, kā arī panākt, lai notiesātais un citas personas pildītu likumus un atturētos no noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas.

2. Risinājums

1.variants

Saglabāt esošo situāciju, proti, lemšanu par nosacītā soda piemērošanu pilnībā atstāt tiesas ziņā. Grozījumi normatīvajos aktos nav nepieciešami. Minētā problēmas risinājuma varianta atbalstīšana nerada sociālekonomisko ietekmi un finansiālo ietekmi uz valsts budžetu un pašvaldību budžetiem.

2.variants

Precizēt nosacīta soda piemērošanas reglamentāciju Krimināllikumā, lai nebūtu iespējams sodu piemērot nosacīti par jebkuru noziedzīgu nodarījumu uz jebkuru soda ilgumu, nosakot pārbaudes laiku no sešiem mēnešiem līdz trim gadiem neatkarīgi no pamatsoda smaguma pat tad, ja personas izdarījušas vairākus noziedzīgus nodarījumus vai ir bijušas iepriekš sodītas. Koncepcijas otrā varianta īstenošanai ir nepieciešami grozījumi Krimināllikumā.

Lai īstenotu koncepcijas 2.variantu, ir jāpieņem lēmums šādos jautājumos:

1. Nosacītas notiesāšanas piemērošanas ierobežošana atkarībā no soda ilguma

Lai Krimināllikumā ierobežotu tāda brīvības atņemšanas soda ilgumu, kuru piespriežot var piemērot nosacītu notiesāšanu, tiek piedāvāts aizliegt piemērot nosacītu notiesāšanu par nodarījumiem, par kuru izdarīšanu tiesa ir piespriedusi brīvības atņemšanu uz laiku, kas ilgāks par pieciem gadiem.

2. Papildu pienākumi un pārbaudes laiks

Lai Krimināllikumā noteiktu, ka, nosacīti notiesājot, tiesa spriedumā notiesātajam uzliek pienākumus un pārbaudes laiks ir atkarīgs no piemērotā brīvības atņemšanas soda laika, tiek piedāvāts šāds risinājums: piemērojot nosacītu notiesāšanu, tiesa spriedumā notiesātajam obligāti uzliek pienākumus, turklāt noteiktais nosacītās notiesāšanas pārbaudes laiks nedrīkst būt mazāks kā piespriestais brīvības atņemšanas sods.

3. Gadījumi, kad nav iespējama nosacīta notiesāšana

Lai Krimināllikumā būtu reglamentēti gadījumi, kad nav iespējama nosacīta notiesāšana, tiek piedāvāts aizliegt nosacītas notiesāšanas piemērošanu par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu personām, kuras izcietušas brīvības atņemšanas sodu, un sodāmība par to nav dzēsta vai noņemta.

4. Brīvības atņemšanas sodam alternatīvo sodu nosacītas piemērošanas novēršana

Lai novērstu iespēju Krimināllikumā brīvības atņemšanas sodam alternatīvos sodus noteikt nosacīti, tiek piedāvāts Krimināllikuma 55.panta pirmajā daļā izslēgt vārdus “piespiedu darba vai naudas soda veidā”.

5. Soda dalītā izciešana

Lai persona labotos un turpmāk atturētos izdarīt likumpārkāpumus, ir lietderīgi paredzēt iespēju piemērot personām gan sodu, kas saistīts ar izolāciju no sabiedrības un intensīvu resocializējošu iedarbību, gan arī sodu, kas nav saistīts ar izolāciju no sabiedrības un intensīvu resocializējošu iedarbību.

6. Vieglāka soda noteikšana, nekā likumā paredzēts, un soda noteikšana par vairākiem noziedzīgiem nodarījumiem

Ievērojot to, ka Krimināllikuma 49.panta ceturtajā daļā ir noteikts ierobežojums vieglāka soda noteikšanai, nekā Krimināllikumā paredzēts, kā arī pastāv iespēja tiesai, nosakot galīgo sodu personai, kura izdarījusi vairākus noziedzīgus nodarījumus, ietvert vieglāko sodu smagākajā, nepieciešams izdarīt grozījumus Krimināllikuma 49.pantā un 50.panta pirmajā daļā.

Īstenojot koncepcijas risinājuma 2.variantu, tiks samazināta iespēja piemērot sodu nosacīti. Ievērojot to, ka Krimināllikumā vairs nebūs noteikts ierobežojums vieglāka soda noteikšanai, nekā likumā paredzēts, ja tiesa atzinusi personu par vainīgu smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanā, kā arī pastāvēs iespēja piemērot soda dalīto izciešanu, nav plānots, ka koncepcijas risinājuma 2.varianta īstenošana atstās finansiālu ietekmi uz valsts budžetu un pašvaldību budžetiem.

Tieslietu ministrs G.Grīnvalds
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par koncepciju “Par izmaiņām nosacītās notiesāšanas piemērošanā” Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: rīkojums Numurs: 527Pieņemts: 14.07.2006.Stājas spēkā: 14.07.2006.Zaudē spēku: 01.01.2021.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 112, 18.07.2006.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Citi saistītie dokumenti
139983
14.07.2006
85
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"