Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā "Par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos"

Izdarīt likumā "Par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1997, 23.nr.; 1998, 6.nr.; 1999, 5., 10.nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt 1.pantu ar otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Šā likuma normas piemērojamas, ja Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumā nav noteikts citādi.";

uzskatīt līdzšinējo panta tekstu par pirmo daļu.

2. 2.pantā:

papildināt otrās daļas pirmo teikumu pēc vārda "iesniedzami" ar vārdiem un skaitļiem "līdz 2006.gada 1.jūnijam";

papildināt otro daļu ar jaunu otro teikumu šādā redakcijā:

"Lēmumu par zemes piešķiršanu pastāvīgā lietošanā iesniedz Valsts zemes dienesta attiecīgajai reģionālajai nodaļai.";

izteikt otrās daļas 4.punktu šādā redakcijā:

"4) pieprasījumi attiecīgās pašvaldības teritorijā esošo zemnieku vai piemājas saim­niecību paplašināšanai;";

izteikt piekto daļu šādā redakcijā:

"(5) Ja vēl nav uzsākta tās zemes robežu ierādīšana (uzmērīšana), uz kuru tiek atjaunotas zemes īpašuma tiesības, bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem ir tiesības līdz 2006.gada 1.martam no šīs zemes atteikties un pieprasīt par to īpašuma kompensācijas sertifikātus.";

papildināt pantu ar sesto, septīto un astoto daļu šādā redakcijā:

"(6) Ja pēc pagasta zemes komisijas darbības izbeigšanas konstatēti gadījumi, kad ne pagasta pašvaldība, ne pagasta zemes komisija likumā noteiktajā kārtībā nav pieņēmusi lēmumu par zemes piešķiršanu pastāvīgā lietošanā fiziskajai personai, kuras faktiskajā lietošanā atrodas zeme, Valsts zemes dienesta reģionālā nodaļa ir tiesīga pieņemt lēmumu par zemes piešķiršanu īpašumā par samaksu vai - pēc mantošanas tiesības apliecinošo dokumentu izvērtēšanas - par zemes īpašuma tiesību atjaunošanu. Valsts zemes dienesta reģionālā nodaļa lēmumu pieņem, pamatojoties uz pagasta pašvaldības izsniegtu izziņu, kurā norādīts, ka fiziskā persona maksā nekustamā īpašuma nodokli par tās faktiskajā lietošanā esošo zemi un ka par šo zemi nepastāv strīds, kā arī uz vismaz vienu no šādiem dokumentiem:

1) pagasta zemes komisijas atzinumu;

2) pagasta pašvaldības lēmumu, ar kuru zemes reformas pirmajā kārtā apstiprināts pagasta zemes ierīcības projekts, vai pagasta pašvaldības (pagasta zemes komisijas) lēmumu par pagasta zemes lietojumu un zemes īpašumu pārskata plāna apstiprināšanu;

3) personas iesniegumu, kas iesniegts pagasta pašvaldībai līdz 1991.gada 20.jūnijam un reģistrēts pagasta zemes komisijas zemes pieprasījumu reģistrācijas žurnālā.

(7) Ja persona, kurai zeme piešķirta pastāvīgā lietošanā ar lietošanas tiesību pāreju citām personām, vēlas atteikties no zemes lietošanas tiesībām, tā līdz 2006.gada 1.martam var iesniegt attiecīgajai pašvaldībai iesniegumu, norādot personu, kurai par labu tā atsakās no zemes lietošanas tiesībām, - savu radinieku vai laulāto, bet gadījumos, kad tiek atsavinātas ēkas vai būves, - ēkas (būves) jauno īpašnieku. Piemērojot šo normu, par radinieku uzskatāms tēvs, māte, vecāmāte, vecaistēvs, bērns, mazbērns, adoptētais, adoptētājs, mazmazbērns, brālis, māsa, brāļa vai māsas bērns. Pārējos atteikšanās gadījumos pašvaldība zemi piešķir pastāvīgā lietošanā citai personai šajā likumā noteiktajā kārtībā kā brīvo, valstij piekrītošo zemi. Kadastra informāciju par brīvo, valstij piekrītošo zemi un zemi, no kuras zemes lietotāji ir atteikušies, apkopo un publisko Valsts zemes dienests.

(8) Ja līgums par zemes izpirkšanu ar Hipotēku un zemes banku nav noslēgts līdz 2009.gada 30.decembrim, lēmums par tiesībām izpirkt zemi zaudē spēku un turpmākā zemes izpirkšana notiek Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumā noteiktajā kārtībā."

3. 7.pantā:

izslēgt pirmās daļas 3.punktu;

aizstāt otrās daļas 1.punktā vārdus "Valsts zemes dienesta attiecīgā rajona nodaļas" ar vārdiem "Valsts zemes dienesta attiecīgās reģionālās nodaļas".

4. Izslēgt 8.pantā vārdus "līdz likumā "Par privatizācijas sertifikātiem" noteiktajam privatizācijas sertifikātu izmantošanas termiņam".

5. 9.pantā:

izslēgt pirmajā daļā vārdus "līdz likumā "Par privatizācijas sertifikātiem" noteiktā privatizācijas sertifikātu izmantošanas termiņa beigām";

izslēgt otrajā daļā vārdus "līdz šajā pantā minētā termiņa beigām".

6. 10.pantā:

aizstāt pirmās daļas 3.punktā skaitļus un vārdus "28.panta pirmās daļas 2., 3. un 4.punktā" ar skaitļiem un vārdiem "28.panta pirmās daļas 2., 3., 4. un 5.punktā";

papildināt pirmās daļas 3.punktu ar tekstu šādā redakcijā:

"Meža zemi un uz tās esošo mežaudzi, ja šī zeme līdz 1996.gada 1.novembrim piešķirta pastāvīgā lietošanā juridiskajām personām, kuru pamatnodarbošanās ir lauksaimniecības produkcijas ražošana un kuru ieņēmumi no pašražotās produkcijas realizācijas iepriekšējā pārskata periodā ir vismaz 60 procenti no kopējiem ieņēmumiem, attiecīgās juridiskās personas var izpirkt par privatizācijas sertifikātiem vai latiem. Pamatojums pašreizējā lauksaimniecības produkcijas ieņēmumu īpatsvara noteikšanai ir Lauku atbalsta dienesta izsniegta izziņa."

7. Aizstāt 15.panta 1.punktā vārdus "Valsts zemes dienesta attiecīgā rajona nodaļas" ar vārdiem "Valsts zemes dienesta attiecīgās reģionālās nodaļas".

8. Izteikt 16.pantu šādā redakcijā:

"16. pants. Ja ir nokavēts termiņš, līdz kuram bija jāiesniedz zemes vai īpašuma kompensācijas pieprasījums un dokumenti, kas apliecina zemes īpašuma vai mantošanas tiesības, Centrālā zemes komisija uz ieinteresēto personu iesnieguma pamata var piešķirt īpašuma kompensācijas sertifikātus, ja kompensācija pieprasīta līdz 2006.gada 28.aprīlim, un līdz 2008.gada 1.septembrim atjaunot bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem zemes īpašuma tiesības uz viņiem pastāvīgā lietošanā piešķirto vai brīvo, valstij piekrītošo zemi. Centrālās zemes komisijas lēmumu mēneša laikā pēc tā paziņošanas var pārsūdzēt tiesā."

Likums stājas spēkā 2005.gada 1.septembrī.

Likums Saeimā pieņemts 2005.gada 30.jūnijā.

Valsts prezidente V.Vīķe-Freiberga

Rīgā 2005.gada 12.jūlijā

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi likumā "Par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos" Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 30.06.2005.Stājas spēkā: 01.09.2005.Tēma: Nekustamais īpašums, būvniecībaPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 108, 12.07.2005.; Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 15, 11.08.2005.
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Anotācija / tiesību akta projekts
112319
01.09.2005
84
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"