Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Attēlotā redakcija
Ministru kabineta noteikumi Nr.755

Rīgā 2010.gada 10.augustā (prot. Nr.41 44.§)
Koplietošanas meliorācijas sistēmas būvniecības, ekspluatācijas un uzturēšanas izmaksu aprēķina, to sadales un norēķinu kārtība
Izdoti saskaņā ar Meliorācijas likuma 29.panta otro daļu

1. Noteikumi nosaka koplietošanas meliorācijas sistēmas (turpmāk – sistēma) būvniecības, ekspluatācijas un uzturēšanas izmaksu aprēķina, to sadales un norēķinu kārtību.

2. Noteikumus nepiemēro, ja zemes īpašnieki vai tiesiskie valdītāji, kuru zemes robežās atrodas sistēma, ir savstarpēji vienojušies par būvniecības, ekspluatācijas un uzturēšanas izmaksu sadali.

3. Būvniecības, ekspluatācijas un uzturēšanas izmaksu tāmi sastāda darbu veicējs atbilstoši darbu specifikai.

4. Būvniecības, ekspluatācijas un uzturēšanas izmaksu aprēķinu piemēro:

4.1. sistēmas avārijas gadījumā;

4.2. ja attiecīgie būvniecības, ekspluatācijas un uzturēšanas darbi noteikti sistēmas tehniskās pārbaudes atzinumā vai tiek veikti saskaņā ar normatīvajiem aktiem par meliorācijas sistēmas ekspluatāciju un uzturēšanu.

5. Būvniecības, ekspluatācijas un uzturēšanas izmaksas sadala proporcionāli attiecīgo sistēmas zemes īpašumu vai tiesisko valdījumu izmaksu apmēra rādītājiem.

6. Izmaksu apmēra rādītāja aprēķināšanai ņem vērā būvniecības, ekspluatācijas un uzturēšanas darbu ietekmēto zemes īpašuma vai tiesiskā valdījuma platību, zemes vienības kadastrālo vērtību, meliorācijas ietekmes pakāpi un būvniecības, ekspluatācijas un uzturēšanas darbu īstenošanas ietekmes koeficientu.

7. Lai būvniecības, ekspluatācijas un uzturēšanas izmaksas attiecīgi sadalītu starp zemes īpašniekiem vai tiesiskajiem valdītājiem, zemes īpašnieki, tiesiskie valdītāji vai to pilnvarota persona iesniedz valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi" reģionālajā meliorācijas nodaļā (turpmāk – sabiedrība) kopīgu iesniegumu vai pieaicina hidromelioratīvajā būvniecībā sertificētu ekspertu (turpmāk – eksperts) būvniecības, ekspluatācijas un uzturēšanas darbu ietekmēto zemes platību sadalei.

8. Lai sadalītu būvniecības, ekspluatācijas un uzturēšanas darbu ietekmēto zemes platību starp zemes īpašniekiem vai tiesiskajiem valdītājiem, sabiedrība vai eksperts:

8.1. sistēmas pārskata plānā ar attiecīgu noteiktības mērogu norāda:

8.1.1. ietekmētā sistēmas sateces baseina robežu;

8.1.2. ietekmēto zemes īpašumu vai tiesisko valdījumu robežas;

8.1.3. ietekmēto zemes īpašumu vai tiesisko valdījumu platību;

8.1.4. atšķirīgo zemes nogabalu kontūras;

8.2. sadala katra zemes īpašnieka vai tiesiskā valdītāja būvniecības, ekspluatācijas un uzturēšanas darbu ietekmēto zemes platību atsevišķos zemes nogabalos atkarībā no reljefa un meliorācijas ietekmes pakāpes, kas raksturo būvniecības, ekspluatācijas un uzturēšanas darbu efektivitāti.

9. Atsevišķos zemes nogabalus atkarībā no meliorācijas ietekmes pakāpes sabiedrība vai eksperts novērtē ar meliorācijas ietekmes pakāpes koeficientiem (m):

9.1. m = 1,0, ja meliorācijas ietekmes pakāpe ir augsta – zemes nogabals atrodas nosacīti līdzenā reljefā, kura ūdens režīms tiek regulēts;

9.2. m = 0,5, ja meliorācijas ietekmes pakāpe ir zema – zemes nogabals atrodas reljefa paaugstinājumā, kura ūdens režīms netiek tieši regulēts, bet notece notiek uz sistēmu.

10. Sabiedrība vai eksperts rakstiski informē iesniedzējus par būvniecības, ekspluatācijas un uzturēšanas darbu ietekmētās zemes platības sadales rezultātiem un to meliorācijas ietekmes pakāpes koeficientiem.

11. Būvniecības, ekspluatācijas un uzturēšanas izmaksas aprēķina zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs, kura zemes robežās atrodas sistēma, vai, pēc savstarpējas vienošanās, – eksperts atbilstoši būvniecības, ekspluatācijas un uzturēšanas darbu ietekmēto zemes platību sadales rezultātiem un to meliorācijas ietekmes pakāpes koeficientiem.

12. Būvniecības, ekspluatācijas un uzturēšanas darbu īstenošanas ietekmi uz attiecīgā zemes īpašuma vai tiesiskā valdījumā esošās zemes platības ūdens režīmu izmaksas aprēķina veicējs novērtē ar šādiem būvniecības, ekspluatācijas un uzturēšanas darbu īstenošanas ietekmes koeficientiem (k):

12.1. k = 2,0 – būvniecības, ekspluatācijas un uzturēšanas darbu īstenošanas ietekme uz zemi zem ceļiem (autoceļš, dzelzceļš);

12.2. k = 1,5 – būvniecības, ekspluatācijas un uzturēšanas darbu īstenošanas ietekme uz zemi zem ēkām un pagalmiem;

12.3. k = 1,0 – būvniecības, ekspluatācijas un uzturēšanas darbu īstenošanas ietekme uz zemes lietošanas veidiem, kas nav šo noteikumu 12.1. un 12.2.apakšpunktā noteiktais zemes lietošanas veids, atbilstoši zemes lietošanas veidu klasifikatoram.

13. Katra zemes īpašuma vai tiesiskā valdījuma izmaksu apmēra rādītāju (Li) aprēķina, izmantojot šādu formulu:

Li = ΣFi x Vi x mi x ki, kur

Fi – katra atšķirīgā zemes nogabala platība (ha);

Vi – zemes vienības hektāra kadastrālā vērtība (euro/ha);

mi – meliorācijas ietekmes pakāpes koeficients;

ki – būvniecības, ekspluatācijas un uzturēšanas īstenošanas ietekmes koeficients.
(Grozīts ar MK 27.08.2013. noteikumiem Nr.685)

14. Kopējo izmaksu apmēra rādītāju (L) nosaka kā visu būvniecības, ekspluatācijas un uzturēšanas darbu ietekmēto zemes īpašumu vai tiesisko valdījumu izmaksu apmēra rādītāju summu.

15. Izmaksu piekritību katram zemes īpašumam vai tiesiskajam valdījumam (M) aprēķina proporcionāli katra zemes īpašuma vai tiesiskā valdījuma izmaksu apmēra rādītāja (Li) attiecībai pret kopējo izmaksu apmēra rādītāju (L), izmantojot šādu formulu:

M =Li x 100 %
L

16. Izmaksu piekritības aprēķina rezultātu zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs lieto sistēmas būvniecības, ekspluatācijas vai uzturēšanas kopējo izdevumu plānošanai un savstarpējiem norēķiniem.

17. Norēķinus ar būvniecības, ekspluatācijas un uzturēšanas pakalpojumu sniedzējiem kārto zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs, kura zemes robežās atrodas sistēma.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Zemkopības ministrs J.Dūklavs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Koplietošanas meliorācijas sistēmas būvniecības, ekspluatācijas un uzturēšanas izmaksu aprēķina, .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 755Pieņemts: 10.08.2010.Stājas spēkā: 14.08.2010.Zaudē spēku: 01.01.2015.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 128, 13.08.2010.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
214928
{"selected":{"value":"01.01.2014","content":"<font class='s-1'>01.01.2014.-31.12.2014.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},"data":[{"value":"01.01.2014","iso_value":"2014\/01\/01","content":"<font class='s-1'>01.01.2014.-31.12.2014.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},{"value":"14.08.2010","iso_value":"2010\/08\/14","content":"<font class='s-1'>14.08.2010.-31.12.2013.<\/font> <font class='s-2'>Pamata<\/font>"}]}
01.01.2014
87
1
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"