Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Kriminālprocesa likumā

Izdarīt Kriminālprocesa likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2005, 11., 20.nr.; 2006, 4.nr.; 2007, 3., 13.nr.; 2008, 1.nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt 355.panta otro daļu ar 5., 6. un 7.punktu šādā redakcijā:

"5) pati iesaistījusies noziedzīgās darbībās ar viltotu naudu, valsts finanšu instrumentiem vai uztur pastāvīgas attiecības ar personu, kas iesaistīta šādās darbībās;

6) pati iesaistījusies noziedzīgās darbībās, lai šķērsotu valsts robežu vai sekmētu citas personas pārvietošanu pāri valsts robežai, vai nodrošinātu citām personām iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijas Republikā, vai uztur pastāvīgas attiecības ar personu, kas iesaistīta šādās darbībās;

7) pati iesaistījusies noziedzīgās darbībās saistībā ar bērnu pornogrāfiju vai bērnu seksuālo izmantošanu vai uztur pastāvīgas attiecības ar personu, kas iesaistīta šādās darbībās."

2. 645.pantā:

izteikt panta nosaukumu šādā redakcijā:

"645.pants. Ar naudas soda izpildi sais­tītie jautājumi";

papildināt pantu ar ceturto daļu šādā redakcijā:

"(4) Ja nav iespējams izpildīt Latvijā pieņemto nolēmumu par naudas sodu, jo notiesātās personas dzīvesvieta (juridiskajai personai - reģistrētā juridiskā adrese) vai tai piederošais īpašums, vai tās ienākumi ir citā valstī, nolēmumu par naudas sodu šajā likumā noteiktajā kārtībā nosūta izpildei šai citai valstij."

3. Izteikt 687.panta otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Ja pirmstiesas procesa laikā izdod aizdomās turēto personu, prokuroram vai amatā augstākam prokuroram šai personai pēc tās nogādāšanas Latvijā 10 dienu laikā jāizsniedz apsūdzība. Ja izdod apsūdzēto personu, - apsūdzība jāizsniedz 72 stundu laikā, bet, ja apsūdzība izsniegta iepriekš, - personai izskaidro tiesības pieteikt noraidījumus un lūgumus, iesniegt sūdzības."

4. 688.pantā:

aizstāt panta nosaukumā vārdu "izdošana" ar vārdu "nodošana";

aizstāt pirmajā daļā vārdu "izdot" ar vārdu "nodot";

izteikt otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Personas nodošana uz laiku notiek, kompetentajām iestādēm rakstveidā par to savstarpēji vienojoties."

5. Aizstāt 689.panta pirmajā daļā vārdus "un tiesāt" ar vārdiem "tiesāt un izpildīt sodu".

6. Papildināt 692.panta trešo daļu ar teikumu šādā redakcijā:

"Ja persona aizturēta Eiropas Savienības dalībvalstī, ierosinājumu izskata 24 stundu laikā."

7. 695.pantā:

aizstāt otrajā daļā vārdus "un tiesāt" ar vārdiem "tiesāt un izpildīt sodu";

papildināt otro daļu ar 4. un 5.punktu šādā redakcijā:

"4) persona pēc atbrīvošanas 45 dienu laikā nav atstājusi Latviju, lai gan šāda iespēja tai bija;

5) persona pēc izdošanas ir atstājusi Latviju un atgriezusies tajā."

8. Papildināt 704.panta ceturto daļu ar teikumu šādā redakcijā:

"Ja izdodamā persona nav aizturēta vai apcietināta un 48 stundu laikā no izdošanas lūguma saņemšanas brīža prokurors konstatējis šā likuma 697.panta otrajā daļā minētos apstākļus, izdošanas lūgumu personai uzrāda 20 dienu laikā."

9. Izslēgt 713.panta pirmās daļas 3.punktu.

10. Papildināt 715.panta ceturto daļu ar teikumu šādā redakcijā:

"Ierosinājumu atcelt kriminālprocesuālo imunitāti kompetentajai institūcijai iesniedz Ģenerālprokuratūra."

11. Papildināt 717.panta pirmo daļu pēc vārda "kārtībā" ar vārdiem "ja ir pietiekams pamats uzskatīt, ka tā citas valsts teritorijā ir izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, par kuru paredzēta izdošana vai".

12. Izslēgt 720.panta pirmajā daļā skaitli un vārdus "10 dienu laikā no drošības līdzekļa piemērošanas dienas".

13. Papildināt 721.panta trešo daļu ar teikumu šādā redakcijā:

"Ģenerālprokuratūra, savstarpēji vienojoties ar Eiropas apcietinājuma lēmuma pieņemšanas dalībvalsti, var nodot personu uz laiku."

14. Izslēgt 752.panta otrajā daļā vārdu "ārvalstij".

15. 753.pantā:

izslēgt otrajā daļā vārdus "un par to tiek informēts procesa virzītājs";

izteikt trešo daļu šādā redakcijā:

"(3) Pieņemto lēmumu nekavējoties paziņo lūguma iesniedzējam."

16. Aizstāt 780.panta ievaddaļā vārdus "var atteikt" ar vārdu "atsaka".

17. Papildināt 71.nodaļu ar 801.1, 801.2, 801.3, 801.4, 801.5, 801.6 un 801.7 pantu šādā redakcijā:

"801.1 pants. Eiropas Savienības dalībvalstī pieņemta nolēmuma par mantiska rakstura piedziņu izpildīšanas nosacījumi

Latvijā izpilda Eiropas Savienības dalībvalsts pieņemto nolēmumu par naudas sodu (juridiskajām personām - naudas piedziņu), šajā pašā nolēmumā noteikto kompensāciju cietušajam, procesuālo izdevumu atlīdzību un maksājumu cietušo atbalsta fondam vai organizācijai (turpmāk - nolēmums par mantiska rakstura piedziņu).

801.2 pants. Nolēmuma par mantiska rakstura piedziņu izpildīšanas pamats

Nolēmuma par mantiska rakstura piedziņu izpildīšanas pamats ir:

1) Eiropas Savienības dalībvalsts kompetentās iestādes izdotais nolēmums par mantiska rakstura piedziņu vai tā apliecināta kopija un īpašā formā aizpildīts apliecinājums;

2) fakts, ka personai, uz kuru attiecas mantiska rakstura piedziņa, Latvijā ir dzīvesvieta (juridiskajai personai - reģistrētā juridiskā adrese) vai pieder īpašums, vai ir citi ienākumi;

3) Latvijas tiesas nolēmums par Latvijā izpildāmās mantiska rakstura piedziņas noteikšanu;

4) Latvijas tiesas izdots izpildraksts par nolēmuma par mantiska rakstura piedziņu nodošanu izpildei Latvijā.

801.3 pants. Nolēmuma par mantiska rakstura piedziņu izpildīšanas atteikuma iemesli

(1) Nolēmuma par mantiska rakstura piedziņu izpildi atsaka, ja:

1) nav atsūtīts apliecinājums vai tas ir nepilnīgs vai neatbilst nolēmuma saturam;

2) izpildot nolēmumu par mantiska rakstura piedziņu, tiks pārkāpts dubultās sodīšanas nepieļaujamības (ne bis in idem) princips;

3) ir pamats uzskatīt, ka sods noteikts personas rases, reliģiskās piederības, tautības, dzimuma vai politisko uzskatu dēļ;

4) nolēmums par mantiska rakstura piedziņu attiecas uz nodarījumu, kas pēc Latvijas likuma nav noziedzīgs;

5) pastāv šā likuma 8.nodaļā paredzētā kriminālprocesuālā imunitāte;

6) soda izpilde Latvijā nav iespējama;

7) soda izpildei ir iestājies noilgums un nolēmums par mantiska rakstura piedziņu attiecas uz nodarījumu, kas ir Latvijas jurisdikcijā;

8) persona nav sasniegusi vecumu, ar kuru iestājas kriminālatbildība;

9) nolēmums par mantiska rakstura piedziņu pieņemts personas prombūtnē, izņemot gadījumus, kad persona tikusi informēta par procesu vai persona informējusi, ka nolēmumu par mantiska rakstura piedziņu neapstrīd;

10) noteiktā mantiska rakstura piedziņa nepārsniedz 70 eiro ekvivalentu latos (pārrēķinot saskaņā ar Latvijas Bankas noteikto valūtas kursu, kāds bija spēkā nolēmuma pasludināšanas dienā).

(2) Nolēmumā par mantiska rakstura piedziņu konstatētie faktiskie apstākļi un personas vaina ir saistoši Latvijas tiesai. Ja nolēmums par mantiska rakstura piedziņu pieņemts par šā likuma 3.pielikumā minētu nodarījumu, pārbaudi attiecībā uz to, vai šis nodarījums ir noziedzīgs arī pēc Latvijas likuma, neveic.

801.4 pants. Nolēmuma par mantiska rakstura piedziņu pārbaudes kārtība

(1) Tieslietu ministrija, saņēmusi nolēmumu par mantiska rakstura piedziņu, 10 dienu laikā noskaidro, vai nepastāv šā likuma 801.3 panta pirmās daļas 1., 2., 8. un 10.punktā norādītie iemesli (ja nepieciešams, pieprasa papildu informāciju), un izvērtētos materiālus nosūta tiesai.

(2) Tiesa, saņēmusi nolēmumu par mantiska rakstura piedziņu un tam pievienotos izvērtētos materiālus, noskaidro, vai nepastāv šā likuma 801.3 pantā minētie atteikuma iemesli, un lemj par Latvijā izpildāmo mantiska rakstura piedziņu vai arī par atteikšanos izpildīt nolēmumu. Ja nepieciešams, tiesa var pieprasīt papildu informāciju no Eiropas Savienības dalībvalsts, kura pieņēmusi nolēmumu par mantiska rakstura piedziņu.

801.5 pants. Latvijā izpildāmās mantiska rakstura piedziņas noteikšana

(1) Latvijā nolēmumā noteiktās mantiska rakstura piedziņas izpildi nosaka rajona (pilsētas) tiesas tiesnesis pēc personas vai tās īpašuma atrašanās vietas.

(2) Jautājumu par nolēmuma par mantiska rakstura piedziņu izpildi Latvijā rajona (pilsētas) tiesas tiesnesis izskata šā likuma 651.pantā un 784.panta otrajā, ceturtajā un piektajā daļā noteiktajā kārtībā.

(3) Ja Eiropas Savienības dalībvalsts apliecinājumā ir norādījusi, ka tās likumi atļauj nolēmumā par mantiska rakstura piedziņu noteiktā naudas soda aizstāšanu, tā notiek šā likuma 645.pantā noteiktajā kārtībā.

(4) Ja persona, attiecībā uz kuru Eiropas Savienības dalībvalstī pieņemts nolēmums par mantiska rakstura piedziņu, iesniedz pierādījumu par nolēmuma par mantiska rakstura piedziņu pilnīgu vai daļēju izpildi, tiesa ar Tieslietu ministrijas starpniecību vai tieši sazinās ar nolēmumu izsniegušās Eiropas Savienības dalībvalsts kompetento iestādi, lai saņemtu tā apstiprinājumu.

801.6 pants. Mantiska rakstura piedziņas izpildes izbeigšana

(1) Mantiska rakstura piedziņas izpildi izbeidz, ja Eiropas Savienības dalībvalstī atcelts notiesājošais nolēmums par mantiska rakstura piedziņu.

(2) Attiecīgās Eiropas Savienības dalībvalsts lēmumi par soda samazināšanu, amnestijas vai apžēlošanas akta izdošanu ir saistoši Latvijai.

(3) No Eiropas Savienības dalībvalsts saņemto paziņojumu par šā panta pirmajā un otrajā daļā paredzētajiem juridiskajiem faktiem Tieslietu ministrija nosūta izlemšanai tiesai, kas iepriekš ir lēmusi ar mantiska rakstura piedziņas izpildi saistītos jautājumus.

801.7 pants. Tieslietu ministrijas paziņojumi Eiropas Savienības dalībvalsts kompetentajai iestādei

Tieslietu ministrija paziņo Eiropas Savienības dalībvalsts kompetentajai iestādei par:

1) nolēmuma par mantiska rakstura piedziņu nosūtīšanu tiesai Latvijā izpildāmās mantiska rakstura piedziņas noteikšanai;

2) lēmumu par atteikšanos izpildīt nolēmumu par mantiska rakstura piedziņu;

3) mantiska rakstura piedziņas izpildi;

4) naudas soda aizstāšanu."

18. Papildināt 72.nodaļu ar 810.1, 810.2 un 810.3 pantu šādā redakcijā:

"810.1 pants. Nolēmuma par mantiska rakstura piedziņu nosūtīšana izpildei Eiropas Savienības dalībvalstij

(1) Ja nav iespējams izpildīt Latvijā pieņemto nolēmumu par mantiska rakstura piedziņu, jo notiesātās personas dzīvesvieta (juridiskajai personai - reģistrētā juridiskā adrese), tai piederošais īpašums vai tās ienākumi ir citā Eiropas Savienības dalībvalstī, tiesa vai prokurors nolēmumu par mantiska rakstura piedziņu kopā ar īpašā formā aizpildītu apliecinājumu nosūta Tieslietu ministrijai.

(2) Tieslietu ministrija nodrošina apliecinājuma tulkojumu, sagatavo informāciju par Krimināllikumā noteikto noilguma termiņa tecējumu un nosūta Eiropas Savienības dalībvalstij.

(3) Tieslietu ministrija visus materiālus vienlaikus nosūta tikai vienai Eiropas Savienības dalībvalstij."

810.2 pants. Nolēmuma par mantiska rakstura piedziņu nosūtīšanas izpildei sekas

Pēc Latvijā pieņemtā nolēmuma par mantiska rakstura piedziņu nosūtīšanas izpildei Eiropas Savienības dalībvalstij un attiecīgās dalībvalsts lēmuma par tā pieņemšanu izpildei Latvijas iestādes neveic nekādas ar mantiska rakstura piedziņas izpildi saistītas darbības.

810.3 pants. Nolēmuma par mantiska rakstura piedziņu izpildes tiesību atgūšana

Latvija atgūst nolēmuma par mantiska rakstura piedziņu izpildes tiesības, ja:

1) tā atsauc nolēmuma par mantiska rakstura piedziņu izpildi Eiropas Savienības dalībvalstī;

2) dalībvalsts informē par pilnīgu vai daļēju nolēmuma par mantiska rakstura piedziņu neizpildīšanu."

19. Papildināt likumu ar 3.pielikumu šādā redakcijā:

"Kriminālprocesa likuma 3.pielikums

Nodarījumi, par kuriem izpilda Eiropas Savienības dalībvalsts pieņemto nolēmumu par mantiska rakstura piedziņu, nepārbaudot, vai šie nodarījumi ir noziedzīgi saskaņā ar Latvijas likumiem:

1) šā likuma 2.pielikumā minētie noziedzīgi nodarījumi;

2) kontrabanda;

3) intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumi;

4) draudi un vardarbība pret cilvēkiem;

5) zaudējumu noziedzīga nodarīšana;

6) zādzība."

Likums Saeimā pieņemts 2008.gada 29.jūnijā.

Valsts prezidenta vietā

Saeimas priekšsēdētājs G.Daudze

Rīgā 2008.gada 15.jūlijā

 

Redakcijas piebilde: likums stājas spēkā ar 2008.gada 29.jūliju.

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Kriminālprocesa likumā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 29.06.2008.Stājas spēkā: 29.07.2008.Tēma: Tiesu vara; KriminālprocessPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 107, 15.07.2008.; Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 15, 14.08.2008.
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Anotācija / tiesību akta projekts
178193
29.07.2008
84
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"